ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διευρύνεται η αντιλαϊκή ατζέντα

Τα αντιδραστικά μέτρα που θα δρομολογηθούν μέχρι τον Ιούνη συζήτησε χτες το άτυπο υπουργικό συμβούλιο

Για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να επιταχύνει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς διαβεβαίωσε ξανά χτες το κεφάλαιο ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Επαναλαμβάνοντας τη φράση «ή τώρα ή ποτέ» που είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά κατά τη φιέστα του Ζαππείου για τις 100 μέρες της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε και χτες το έναυσμα στους υπουργούς για την έναρξη της δεύτερης φάσης του πολέμου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης δρομολογήθηκαν οι «πρωτοβουλίες» που θα αναλάβει η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο και τα αντιδραστικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα. Συζητήθηκε εκτενώς η εφαρμογή του «προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης», με την υποσημείωση ότι δε θα υπάρχει καμιά παρέκκλιση από τον αντιλαϊκό μπούσουλα. «Η κυβέρνηση απέδειξε ότι έχει σχέδιο ενδελεχές, αξιόπιστο, το οποίο παρουσιάζεται στους Ευρωπαίους εταίρους μας και πείθει», είχε δηλώσει νωρίς το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου μπήκαν επί τάπητος και οι «ανατροπές» στην Κοινωνική Ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, τη φορολογία, αλλά και οι επιδοτήσεις που θα δοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο. Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, ανακοίνωσε την κατάθεση 12 νομοσχεδίων από το υπουργείο της, που θα τονώσουν τις κερδοφόρες επενδύσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, με κορυφαίο την «αλλαγή του πλαισίου για τα ΕΣΠΑ (κοινοτικών επιδοτήσεων)».

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Γ. Παπανδρέου στην εισηγητική του ομιλία ανέφερε ότι «η κυβέρνηση κληρονόμησε δουλειές του παρελθόντος με τις οποίες πρέπει να έρθουμε σε ρήξη, πρέπει συλλογικά να προσδιορίσουμε τις μεγάλες προτεραιότητες». Η κυβέρνηση έχοντας ως στρατηγική στόχευση να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες του λαού, αλλά και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ετοιμάζεται να ισοπεδώσει τα εναπομείναντα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, με στόχο να μειώσει ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης.

Την αντιλαϊκή και αντεργατική επιδρομή της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να την εμφανίσει σαν «λαϊκή απαίτηση». Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «ο ελληνικός λαός επιδεικνύει ιδιαίτερη ωριμότητα και έχει την αντίληψη ότι οι αλλαγές θα γίνουν ή τώρα ή ποτέ», σε μια προσπάθεια να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στη λογική της «συναίνεσης» και της υποταγής στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Σήμερα συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (ΟΚΕ) που για λογαριασμό της κυβέρνησης κινεί τα νήματα του στημένου «κοινωνικού διαλόγου». Η συνεδρίαση θα ανοίξει με παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου.

86 χρόνια από το θάνατο του Λένιν

Σαν σήμερα, στις 21 Γενάρη του 1924, η καρδιά του ηγέτη του προλεταριάτου της Ρωσίας, αλλά και της παγκόσμιας εργατικής τάξης Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ Λένιν, έπαψε να χτυπά. Ο Λένιν ταυτίστηκε με την ανάπτυξη του μαρξισμού στην εποχή του ιμπεριαλισμού, αλλά ανέπτυξε και τις θεωρητικές βάσεις της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας. Δίκαια, λοιπόν, θεωρείται μαζί με τους Μαρξ - Ενγκελς ένας από τους θεμελιωτές της κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης.

Ο Λένιν, μελετώντας και αναπτύσσοντας το μαρξισμό στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, παίρνοντας ο ίδιος άμεσα μέρος στην πρακτική δράση για την επαναστατική ανύψωση της εργατικής τάξης, επέμενε στην ίδρυση του δικού της κόμματος πάνω στις αρχές που ο ίδιος επεξεργάστηκε, τις αρχές του «Κόμματος Νέου Τύπου», τις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, σε συνδυασμό με την επαναστατική στρατηγική, θέτοντας στο πρόγραμμά του την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Ηταν επίμονος στη συνένωση των κομμουνιστικών κομμάτων και την ενιαία πάλη ενάντια στο διεθνή καπιταλισμό, με αποφασιστική συμβολή στην ίδρυση της Γ' Κομμουνιστικής Διεθνούς, στα 1919. Ηταν φανατικός πολέμιος κάθε αναθεωρητικής και ρεφορμιστικής διαστρέβλωσης της επαναστατικής θεωρίας. Θεωρούσε ως έναν από τους πιο βασικούς όρους για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης την αδιάλλακτη πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό.

Σήμερα, μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την ΕΣΣΔ, το «αντίπαλο δέος» στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, ο σοσιαλισμός, είναι αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ. Γι' αυτό και η υπεράσπιση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε είναι συστατικό μέρος της ανάπτυξης της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης για την εκπλήρωση της ιστορικής της αποστολής.

ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απορρίφθηκε το αίτημα για άρση της ασυλίας

Την εντεινόμενη προσπάθεια για ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων κατήγγειλε ο βουλευτής του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος

Απορρίφθηκαν χτες από την Ολομέλεια της Βουλής οι προτάσεις για άρση ασυλίας των βουλευτών του ΚΚΕ Γ. Μαρίνου (για τη συμμετοχή του σε κινητοποίηση ενάντια στο χαράτσι των διοδίων), Σ. Καλαντίδου και Γ. Ζιώγα (για την παρουσία τους σε εργατική κινητοποίηση έξω από κατάστημα της πολυεθνικής εταιρίας «Τζάμπο», με το αίτημα της ανάκληση απόλυσης).

Στις ψηφοφορίες που έγιναν και σε σύνολο 242 παρόντων βουλευτών, κατά της άρσης της ασυλίας των βουλευτών Γ. Ζιώγα και Σ. Καλαντίδου τάχθηκαν 234 βουλευτές, υπέρ ψήφισαν 5, 2 παρών και μία ψήφος ήταν άκυρη. Κατά της άρσης ασυλίας του Γ. Μαρίνου τάχθηκαν 237 βουλευτές, 3 υπέρ, 1 «παρών» και υπήρξε μία άκυρη ψήφος.

Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, κατήγγειλε τις αλλεπάλληλες προσπάθειες να ποινικοποιηθεί η δράση βουλευτών που παλεύουν μαζί με το λαό για το δίκιο του και τόνισε πως είναι υποχρέωση των βουλευτών του ΚΚΕ να υπερασπίζονται τα λαϊκά - εργατικά δικαιώματα. Παράλληλα, σημείωσε ότι «έχουν πάρει έκταση αιτήματα από εισαγγελείς για να αρθεί η ασυλία» σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στην ίδια παρέμβαση, αναφέρθηκε συνολικά στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση λέγοντας πως «ανησυχούμε γιατί είναι σε εξέλιξη οι αγροτικοί αγώνες και η συνδικαλιστική δράση πάει να ποινικοποιηθεί».

Σαν απόδειξη του παραπάνω, υπενθύμισε την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Α. Πάγου Κ. Τενέ, σύμφωνα με την οποία «εάν κλείσουν οι δρόμοι από τους αγρότες θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη», καθώς και ανακοινώσεις περί «κοινωνικής αναταραχής» που θυμίζουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, τον οποίο αξιοποίησε κατά καιρούς και η κυβέρνηση της ΝΔ. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «δίνετε πράσινο φως σε κάθε εισαγγελέα να ποινικοποιεί».

Ερωτήματα προκαλεί δημοσίευμα στην Τουρκία

Ερωτηματικά προκαλεί η χτεσινή αποκάλυψη της τουρκικής εφημερίδας «Ταράφ» για την ύπαρξη του λεγόμενου «Σχεδίου Βαριά», που συντάχθηκε το Φλεβάρη του 2003 και προέβλεπε πρόκληση έντασης με την Ελλάδα, με απώτερο στόχο την πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν. Το σχέδιο παρουσιάζεται σαν «άκρως απόρρητο» και το υπογράφει ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπό τον τίτλο «Καθήκον», το σχέδιο αναφέρει τα εξής: «Με σκοπό την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στο σύνολο της Τουρκίας και την επιτυχία των διοικήσεων του στρατιωτικού νόμου, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας θα αυξήσει την ένταση με την Ελλάδα, θα προκαλέσει τους υποστηρικτές της ισλαμικής οπισθοδρόμησης και τη δραστηριότητά τους εναντίον των ενόπλων δυνάμεων».

Σύμφωνα με το σχέδιο, «στο Αιγαίο θα παρενοχλούνται τα αεροσκάφη της ελληνικής Αεροπορίας και αν είναι δυνατόν, θα προκληθεί πτώση ενός αεροσκάφους μας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Αν δεν πραγματοποιηθεί αυτό, θα προκληθεί πτώση δικού μας αεροσκάφους με πυρά, σε κατάλληλο χώρο και χρόνο από πιλότο του Ειδικού Σμήνους το οποίο έχει αναδιαρθρωθεί. Θα διοχετευτούν στα ΜΜΕ ειδήσεις περί της πτώσης του αεροσκάφους μας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και θα παρουσιαστεί η αδυναμία της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο θέμα αυτό». Προβλέπεται ακόμα ότι «ένταση θα αυξηθεί και στα σύνορα στη Θράκη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ