ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΚΟ ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κενό γράμμα οι υποσχέσεις για τον παιδίατρο

Εγκληματική αδιαφορία για την υγεία και ζωή των 600 παιδιών της Ιθάκης επιδεικνύει το υπουργείο Υγείας, αφού - παρά τις υποσχέσεις για λύση του προβλήματος - το νησί εξακολουθεί να παραμένει χωρίς παιδίατρο.

Τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι και μαζικοί φορείς της Ιθάκης πραγματοποίησαν δυναμικές κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας ότι το νησί - που είναι απομονωμένο από μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες και δε διαθέτει ούτε έναν ιδιώτη παιδίατρο - παραμένει χωρίς παιδίατρο στο Κέντρο Υγείας για δυο χρόνια και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας της «νέας γρίπης». Μετά τις κινητοποιήσεις, η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε (2.12.2009) ότι προκηρύσσεται η θέση του παιδιάτρου και ότι έδωσε εντολή για απόσπαση παιδιάτρου από το νοσοκομείο της Πάτρας. Ομως και αυτή η προσωρινή ...λύση κράτησε μόνο για δυο βδομάδες, αφού από τις 21 Δεκέμβρη δεν έχει πάει στο νησί παιδίατρος.

«Σαν να μην πέρασε μια μέρα βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο σημείο της έλλειψης παιδιάτρου και όχι μόνο, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται και στον τομέα της Υγείας. Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό ωθούν στο μαρασμό και την απαξίωση Κέντρα Υγείας της περιφέρειας και σπρώχνουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην υγεία και την περίθαλψη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Ιθάκης του ΚΚΕ. Τονίζει ότι οι υποσχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αποδείχτηκαν «κενό γράμμα» και καλεί το λαό της Ιθάκης «να αποδοκιμάσει αυτές τις πολιτικές, να μην πιστεύει τις μπλε και πράσινες υποσχέσεις που αβασάνιστα και χάριν της υποστολής των αγώνων δίνονται, να στηρίξει κάθε αγωνιστική κινητοποίηση που θα αποφασίσει η Επιτροπή Αγώνα». Τέλος, να παλέψει στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη, πλήρως εξοπλισμένες μονάδες υγείας σε όλα τα επίπεδα, για την άμεση επάνδρωση του ΚΥ με παιδίατρο.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Χωρίς διάγνωση σοβαρές αγγειακές παθήσεις

Η έλλειψη οργανωμένου δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία διάγνωσης σοβαρών αγγειακών παθήσεων με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές.

Ετσι λοιπόν 5-10% των ηλικιωμένων πάνω από 65 ετών έχουν -χωρίς να το γνωρίζουν- ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής που όταν πάθει ρήξη τότε πεθαίνουν 8 από τους 10 ασθενείς. Επίσης 10% πάνω από 50 χρονών έχουν -χωρίς και εκείνοι να το γνωρίζουν- χρόνια αρτηριακή αγγειοπάθεια.

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν προχτές σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αγγειολογίας και Αγγειοχειρουργικής που θα γίνει στις 21- 24/11/2010 στο Ζάππειο. Τα κενά στην ΠΦΥ επιχειρούν να τα καλύψουν τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όπως και της ΝΔ με τη μετάθεση των ευθυνών τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις μαζί με την υποκατάσταση υποβαθμίζει και αυτές τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Το συνέδριο της αγγειολογίας είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και αποτελεί μέρος της ενημέρωσης που γίνεται στα πλαίσια του Δικτύου ΠΦΥ με τα δημοτικά ιατρεία σε εφτά διαμερίσματα. Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς, που παραβρέθηκε στη συνέντευξη, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει και νομοθετικά επικεφαλής στην πρόληψη ώστε η απλώσει η πληροφόρηση στις γειτονιές. Μ' άλλα λόγια η πρόληψη περιορίζεται μόνο στην ενημέρωση αντί να γίνουν οργανωμένες γενικές έρευνες μέσα στο γενικό πληθυσμό που θα εντοπίσουν όσους έχουν -όπως στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν- άγνοια από τι πάσχουν και στη συνέχεια να έχουν την απαραίτητη αντιμετώπιση. Στο δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων υπηρετούν μόλις τρεις αγγειολόγοι, πού -όπως και τα ιατρεία- δεν μπορεί να καλύψουν τις ανάγκες της ΠΦΥ που υπάρχουν γενικά στην Αττική.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Επαναλειτουργία «ΑΡΓΩΣ» και «ΝΕΦΕΛΗΣ» ζητά το ΚΚΕ

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το Κόμμα

Την άμεση επαναλειτουργία των δομών ψυχικής υγείας «ΑΡΓΩ» και «ΝΕΦΕΛΗ» στην Κέρκυρα, ζήτησε προχτές ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησης.

Κατήγγειλε πως οι δομές αυτές έκλεισαν αυθαίρετα, χωρίς να ενημερωθεί καν το υπουργείο και πως οι εργαζόμενοι που παραμένουν άνεργοι εδώ και μήνες, σύρονται και στα δικαστήρια με κατασκευασμένες κατηγορίες. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε για μια ακόμα φορά από το υπουργείο, τις εκθέσεις των Επιθεωρητών Υγείας με βάση τις οποίες διώκονται οι εργαζόμενοι για κακοποίηση ασθενών. Επαληθεύτηκε πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ, πως η λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, στην πραγματικότητα παραδίδει τον ευαίσθητο αυτό τομέα στους ιδιώτες, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η υφυπουργός Υγείας Φ. Γεννηματά, εξέφρασε την προσήλωση της κυβέρνησης στην ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας μέσω του «Ψυχαργώς» ενώ έριξε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για την απορρύθμιση του τομέα της ψυχικής υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ