ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Mετατρέπει τα αθλήματα σε πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου

Ανισότητες χάριν του κέρδους των επιχειρηματιών δημιουργεί μεταξύ των αθλημάτων ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Sportidea

Ανισότητες χάριν του κέρδους των επιχειρηματιών δημιουργεί μεταξύ των αθλημάτων ο σχεδιασμός της κυβέρνησης
Η απόφαση της κυβέρνησης για κατηγοριοποίηση των αθλημάτων και η αντιμετώπισή τους ακόμα πιο στυγνά με εμπορικά κριτήρια, σαν προϊόντα δηλαδή, αυξάνει τις ταξικές ανισότητες (και) στο χώρο του αθλητισμού. Και προετοιμάζει περισσότερο το έδαφος για μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους από ιδιωτικά συμφέροντα, με στόχο την υπερκερδοφορία τους.

Το ΠΑΣΟΚ, με τις 6 κατηγορίες, δημιουργεί μια ελίτ αθλημάτων και περιθωριοποιεί άλλα. Με αγοραία κριτήρια αποφασίζει ποια έχουν αξία (υποτίθεται) για τον κόσμο και ποια όχι. Εντελώς... συμπτωματικά σ' αμφότερες τις περιπτώσεις κερδισμένη είναι η "ιδιωτική πρωτοβουλία" και χαμένος ο λαός.

Στα γκρουπ που «αγκαλιάζει» το κράτος θα επωμιστεί τις προϋποθέσεις δημιουργίας και διατήρησης ανταγωνιστικού επιπέδου. Ωστε μετά η «αγορά», με το αζημίωτο, να κάνει τη δουλειά της. Τα άλλα παραδίδονται εξαρχής στους ιδιώτες. Οι οποίοι - κανείς δεν το αρνείται - δίνουν μόνο όταν πρόκειται να πάρουν περισσότερα. Ενα ερώτημα λοιπόν είναι γιατί κάποιος επιχειρηματίας να «επενδύσει» στα αθλήματα αυτά («Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας»); Τι προσδοκά;

Μια απάντηση έχει ήδη δώσει η κυβέρνηση. Θα υπάρχουν «χρηματοδοτήσεις επιμέρους δράσεων στη βάση συγχρηματοδοτικών σχημάτων» ή και «σε επιλεγμένες δράσεις και υποδομές». Λόγου χάρη, θα πληρώνει το κράτος (κεντρικά ή περιφερειακά) την υποδομή και μετά ο επιχειρηματίας θα αναλαμβάνει την εκμετάλλευσή της... 'Η θα αναλαμβάνονται αθλητικές διοργανώσεις που θα πλαισιώνονται και με άλλες (κερδοφόρες) δράσεις.

Δεν αποκλείεται όμως να υπάρχουν και άλλα. Τι εμποδίζει, και τυπικά απόντος του κράτους, π.χ. στα μαχητικά αθλήματα την οικονομική στήριξη να αναλάβουν άνθρωποι του υποκόσμου. Και με βιτρίνα τον αθλητισμό, στην ουσία να ανανεώνουν το δυναμικό για τις μπίζνες τους;

Ο ισχυρισμός του νοικοκυρέματος, του ελέγχου και της εξοικονόμησης πόρων (λόγω υποτίθεται έλλειψης χρημάτων) είναι τουλάχιστον προσχηματικός και έωλος. Υπάρχουν (και αν χρειάζεται μπορούν να συμπληρωθούν) διαδικασίες διαπίστωσης παρανομιών ή παρατυπιών - από πρόσωπα ή σύνολα - και επιβολής ποινών. Η μη εφαρμογή τους αφορά τη πολιτική βούληση... Δεν μπορεί - περιμένοντας κάποιος να το δεχτεί σοβαρά - να επικαλείται έλλειψη χρημάτων για κάποιο άθλημα, όταν περισσεύουν για να χαρίζονται χρέη αθλητικών εταιρειών κλπ. Δεν είναι ότι δεν έχεις, είναι πού επιλέγεις να δώσεις...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιβάλλουν την «τάξη και το δίκαιο» των επιχειρηματιών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το σχεδιασμό επιδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού

Για το σχεδιασμό επιδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«

H κυβέρνηση με το λεγόμενο "Εθνικό Αθλητικό Σχεδιασμό" που εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα, που δημιούργησαν η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, επιχειρεί να επιβάλει την "τάξη και το δίκαιο", που επιθυμούν οι μεγάλοι επιχειρηματίες που λυμαίνονται τον ελληνικό αθλητισμό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει και να απλοποιήσει ακόμα περισσότερο τη διείσδυση του κεφαλαίου στον τομέα του Αθλητισμού και όχι να καλύψει τις ανάγκες του κάθε αθλήματος. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος σε ορισμένα αθλήματα αποτελεί αντανάκλαση της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του Αθλητισμού και των αντίστοιχων προϊόντων της βιομηχανίας θεάματος που έχει στηθεί γύρω απ' αυτά.

Οι μεθοδεύσεις αυτές εναρμονίζονται και με τις αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας με το σχέδιο "Καλλικράτης", αφού ο αθλητισμός θα περάσει στην αρμοδιότητα δήμων και περιφερειών. Ετσι θα μπορούν απ' ευθείας οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, να αξιοποιούν υποδομές δηλαδή τη λαϊκή περιουσία για να στήνουν "μπίζνες".

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται υπαρκτά προβλήματα διαχείρισης και οικονομικού ελέγχου των Ομοσπονδιών, καθώς και το θολό όπως το ονομάζει τοπίο με τα σωματεία "μαϊμού". Αποσιωπά όμως ότι στις διοικήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των Ομοσπονδιών κουμάντο έκαναν και κάνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αποσιωπά ότι τα προβλήματα και τα σκάνδαλα είναι απόρροια της πολιτικής που εμπορευματοποιεί τον αθλητισμό.

Με το πρόσχημα της "τάξης" στα οικονομικά, ουσιαστικά στραγγίζει τη χρηματοδότηση των αθλημάτων, εμποδίζει την ανάπτυξή τους και στερεί το δικαίωμα για σωματική άσκηση από τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα περισσότερα κριτήρια κατάταξης.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι ο σχεδιασμός του κράτους για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις (χρηματοδότηση, υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη) ώστε όλα τα αθλήματα να αναπτύσσονται με βάση τα γνωρίσματα, τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις τους. Γι' αυτό χρειάζονται κριτήρια όπως η μαζικότητα κ.ά. Κύριος στόχος πρέπει να είναι, μέσα από τη μαζική συμμετοχή του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, η διαμόρφωση ολοκληρωμένης κοινωνικής προσωπικότητας και η θωράκιση της υγείας. Το κράτος πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα αυτή τόσο μέσα από το σχολείο όσο και από το σωματείο που δραστηριοποιείται σε κάθε πόλη σε κάθε γειτονιά».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ
Επικίνδυνες λογικές

Η μετατροπή του κράτους σε απόλυτα αστυνομοκρατούμενο (αργότερα και στρατοκρατούμενο;) με την ΕΠΟ σε ρόλο «αυτοκράτορα» είναι - κατά την Ομοσπονδία - η λύση για τη βία!.. Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε (και) κατά τη σχετική χτεσινή συνάντηση των ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκας, Ενωση Β' και Γ' Εθνικής με τον γγ Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξή.

Η Ομοσπονδία «προκρίνει ως αφετηριακή βάση αντιμετώπισης του προβλήματος της βίας στα γήπεδα, μια νέα φιλοσοφία» με πυλώνα «την επικέντρωση στη φιλοσοφία του "φίλαθλου-πελάτη" (...), που απαιτεί υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, ασφάλεια και άνεση». Η «νέα» φιλοσοφία εδράζεται στη παλιά συνταγή, συνεχούς αύξησης στην καταστολή και στην αστυνομοκρατία.

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, (ξανα)προτείνει να βγει η αστυνομία από τα γήπεδα και να αναλάβουν ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας. Να δημιουργηθεί στην αστυνομία ειδική υπηρεσία «για την τήρηση της τάξης και την ασφάλεια στα γήπεδα». Ειδικά και μόνο για τις περιπτώσεις βίας στα γήπεδα, να μειωθεί το υφιστάμενο όριο ηλικίας για τους ανήλικους από τα 18 στα 16 χρόνια!.. Επαναφορά του ιδιώνυμου, τροποποίηση του καθεστώτος «αστυνομικών μαρτύρων» για την προστασία τους και ενεργοποίηση ως μαρτύρων του βίντεο και της ιδιωτικής ασφάλειας.

Η ευθύνη αναγνώρισης και επίβλεψης στην ίδρυση, λειτουργία και οργάνωση των Συνδέσμων να είναι στην Ομοσπονδία, «η οποία έχει σαφείς και θεσμικά κατοχυρωμένες αναφορές στην αστυνόμευση των χώρων, στη λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλειας και στη δικαστική αντιμετώπιση των παραβατών μέσω των Κανονισμών της»!.. Την ευθύνη χειρισμού των καμερών να έχει η ιδιωτική ασφάλεια σε συνεργασία με την Αστυνομία... Οι επιβληθείσες ποινές να συνδυάζονται με τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα, μέσω πληρωμένων καταχωρίσεων (σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ) με πρωτοβουλία της Σούπερ Λιγκ και των ΠΑΕ, αναρτήσεων στις θύρες του γηπέδου κλπ!..

Από την κατεύθυνση της ΕΠΟ δε διαφοροποιήθηκε κανείς από τους άλλους συμμετέχοντες. Αντίθετα, άπαντες δεσμεύθηκαν για κοινή γραμμή αντιμετώπισης της βίας, σύμφωνα με τον γγΑ...

Από κει και πέρα, ο καθένας - με επίκεντρο τις εντυπώσεις - υπερασπίστηκε το «σπίτι» του. Ο πρόεδρος στην Σούπερ Λίγκα, Ν. Πατέρας, αρνήθηκε ευθύνη των ΠΑΕ. Με το... πρωτότυπο και ατράνταχτο επιχείρημα: «Δεν υπάρχει απόδειξη ότι ομάδες και διοικήσεις εμπλέκονται και δικαιολογούν τέτοια φαινόμενα. Είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον. Αν κάποια ΠΑΕ προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα, θα κοιτάξουμε να τιμωρηθεί».

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφ. Πιλάβιος, υπερασπίστηκε το αυτοδιοίκητο που η Ομοσπονδία «το κέρδισε με κόπο και δε θα το πάρει κανείς». Ενώ ο γγΑ περιμένει να δει «τι θα πουν η Σούπερ λίγκα και η ΕΠΟ και, το κυριότερο, τι θα κάνουν. Περιμένω να δω και πράξεις. Εξελίσσεται ένας διάλογος και θα εξελίσσεται όσο διαρκεί το πρωτάθλημα. Πρόκειται για έναν πρακτικό διάλογο, για να δούμε τι πρέπει να γίνει στην πράξη». Και δεν απέκλεισε στο μέλλον να θεσμοθετηθούν διοικητικές ποινές που δε θα θίγουν το αυτοδιοίκητο.

Συνάντηση ΚΚΕ με εκπροσώπους του ερασιτέχνη Ηλυσιακού

Συνάντηση είχαν χτες στα γραφεία του ΚΚΕ ο υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Κόμματος Θοδωρής Λιάππης με τον πρόεδρο του ερασιτέχνη Ηλυσιακού Βασίλη Μπαλαμπέκο με θέμα τη συγχώνευση των ομάδων Αιγάλεω - Ηλυσιακού που πραγματοποιήθηκε πέρσι και με τις ευλογίες της τότε κυβέρνησης της ΝΔ προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του επιχειρηματία Θωμά Μητρόπουλου και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους ανθρώπους της ομάδας των Ιλισίων. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Ηλυσιακού ανέφερε: «Είναι καθ' ολα παράνομη η συγχώνευση. Ο Θωμάς Μητρόπουλος διέλυσε μια συνοικία. Ευθύνες έχει και ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Βλάχος. Θα στείλουμε το θέμα στη Δικαιοσύνη». Από τη μεριά του, ο Θοδωρής Λιάππης δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα αναδείξει το ζήτημα με σχετική Ερώτηση στη Βουλή, αφού εκτός από το νομικό ζήτημα που προκύπτει υπάρχουν κοινωνικές και ηθικές πλευρές που αφορούν την ύπαρξη ενός ιστορικού σωματείου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν τα μέλη της ΚΟΒ Ιλισίων Ανδρέας Δενεζάκης και Κώστας Σιόγκας.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Συμπληρώθηκε η οκτάδα

Οι φιλοξενούμενοι είχαν την τιμητική τους στα χτεσινά τελευταία παιχνίδια της φάσης των 16 του Κυπέλλου, τα οποία έκριναν τα τέσσερα εναπομείναντα εισιτήρια της προημιτελικής φάσης, με τα τρία από αυτά να τα παίρνουν οι ...επισκέπτες. Τα αποτελέσματα: Πανσερραϊκός - ΠΑΟΚ 0-2, Θρασύβουλος - Πανιώνιος 0-1, Ατρόμητος - Γιάννενα 0-1, στην παράταση (κανονικός αγώνας 0-0), Ξάνθη - Ολυμπιακός Βόλου 2-0. Η κλήρωση της προημιτελικής φάσης, στην οποία εκτός των χτεσινών νικητών υπενθυμίζεται ότι συμμετέχουν ακόμα οι Παναθηναϊκός, Αρης, Καβάλα και Καλλιθέα, θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Παρασκευής.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Δε χάλασε το ραντεβού...

Παρά τις... φιλότιμες προσπάθειες του Αρη να χαλάσει το αναμενόμενο ραντεβού των αιωνίων στο φετινό τελικό του Κυπέλλου, τελικά Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι αυτοί που όπως και πέρσι θα διεκδικήσουν το πρώτο τρόπαιο της φετινής χρονιάς. Στους χτεσινούς επαναληπτικούς ημιτελικούς οι «ερυθρόλευκοι», υπέστησαν γλυκιά ήττα με 93-83 και πήραν την πρόκριση χάρη στο +14 που είχαν από την πρώτη τους νίκη στο ΣΕΦ. Αντίθετα με το «Αλεξάνδρειο», ο Παναθηναϊκός, με τον αέρα της νίκης στη Θεσσαλονίκη έκανε περίπατο απέναντι στον Ηρακλή τον οποίο νίκησε με 99-63 εξασφαλίζοντας την πρόκριση στον τελικό για έκτη συνεχόμενη χρονιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ