ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το αντικομμουνιστικό «κερασάκι» του Γιούστσενκο

Την τελευταία του αντικομμουνιστική πράξη ως πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε ο Β. Γιούστσενκο και μάλιστα ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στις οποίες, ως γνωστόν, καταποντίστηκε στον πρώτο γύρο (έλαβε 5,45%). Ακακήρυξε «Ηρωα της Ουκρανίας»... τον εθνικιστή, αντικομμουνιστή και συνεργάτη των ναζί ως επικεφαλής της εθνικιστικής οργάνωσης «ΟΟΥΝ», Στεπάν Μπαντέρα, που έδρασε εναντίον του Κόκκινου Στρατού και του λαού του στην Ουκρανία από το 1941 και εναντίον της ΕΣΣΔ συνολικά μέχρι και το 1959!

Πρόκειται για το «κερασάκι» της προεδρικής θητείας του Γιούστσενκο, στη διάρκεια της οποίας η Ουκρανία γνώρισε ένα «κρεσέντο» αναβίωσης του εθνικισμού και του φασισμού, προσπάθεια εξίσωσής του με τον κομμουνισμό. Αν και ο απερχόμενος πρόεδρος προσπάθησε να παρουσιάσει την απόφασή του ως κάτι που «περίμεναν εκατομμύρια Ουκρανών για πολλά χρόνια», αυτό δεν «πατάει» στην πραγματικότητα.

Ενδιαφέρουσες ωστόσο είναι οι αντιδράσεις των δύο «διεκδικητών» της προεδρίας, στο β' γύρο στις 7 Φλεβάρη. Ο επικεφαλής του Κόμματος των Περιοχών, Βίκτορ Γιανουκόβιτς είπε πως αυτή η απόφαση «χωρίζει αντί να ενώνει το λαό». Οι εκλογολόγοι αποδίδουν αυτήν τη στάση σε προσπάθεια να «τσιμπήσει» ψήφους και από την Δυτική Ουκρανία, στην οποία «παραδοσιακά» είναι δημοφιλή τα εθνικιστικά ιδεολογήματα. Από το «στρατόπεδο» της Τιμοσένκο δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση. Μια βουλευτής της όμως σε δηλώσεις της είπε ότι... «ήρωες μπορούν να υπάρξουν διάφοροι, αλλά η χώρα μας είναι μία»..!Στην ουσία, πρόκειται για μια ακόμη υπενθύμιση της αντικομμουνιστικής «κλωστής» που ενώνει τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις και στην Ουκρανία.

Θέλουν να «ξηλώσουν» μνημείο του Λένιν

Την ίδια ώρα που ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας τιμά τους φασίστες, η Κομματική Οργάνωση της Κριμαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας κατήγγειλε τις τοποθετήσεις του ηγέτη της «Ρωσικής κοινότητας» της Κριμαίας, Σ. Τσεκόφ, που κάλεσε, με το πρόσχημα της «συσπείρωσης» όλων των πολιτών της Κριμαίας και της «στερέωσης της περηφάνιας τους για την αυτόνομη δημοκρατία», να μετονομαστεί η πλατεία του Β.Ι. Λένιν στην πόλη της Συμφερούπολης και να απομακρυνθεί το μνημείο του Λένιν από εκεί.

Οπως σημειώνουν οι κομμουνιστές της Κριμαίας «Ο Σ. Τσεκόφ διάλεξε το δρόμο που χάραξε το φιλοαμερικάνικο καθεστώς του Γιούσενκο, στην κατεύθυνση της εξόντωσης της ιστορικής αλήθειας. Ομως αυτός, (ο Γιούσενκο), που μόλις χτες εξυμνούσε τους συνεργάτες των φασιστών της οργάνωσης ΟΟΥΝ - ΟΥΠΑ, που κατέστρεφε το ρωσικό πολιτισμό, έκαιγε τη μνήμη για τη Σοβιετική πατρίδα, κι απαιτούσε να γίνει διεθνές δικαστήριο κατά του κομμουνισμού, έλαβε για τα παραπάνω ένα αποφασιστικό "όχι" από το λαό της Ουκρανίας. Σήμερα αναστήθηκε στα λόγια του Τσεκόφ».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελιγμοί για την αντιμετώπιση της κρίσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

«Τάξη στο χάος» υποτίθεται ότι επιχειρεί να θέσει ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με την ανακοίνωση νέων περιορισμών όσον αφορά το μέγεθος και την εμβέλεια των εμπορικών πρακτικών των μεγάλων τραπεζών, τονίζοντας ότι θεωρεί προσωπικά απαράδεκτη «την επιστροφή στις προ κρίσεως πρακτικές που οδήγησαν στην παγκόσμια ύφεση».

Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο στόχος είναι να αποφευχθεί η δημιουργία τραπεζών τόσο μεγάλων που η κατάρρευσή τους θα απειλούσε ολόκληρη την οικονομία - «εκβιάζοντας» έτσι την Ουάσιγκτον να τις σώσει. Μεταξύ άλλων, στις προτάσεις περιλαμβάνεται η απαγόρευση στις μικρές τράπεζες να χρησιμοποιούν ίδια κεφάλαια σε «ριψοκίνδυνες» οικονομικές συναλλαγές - κάτι που θα εμποδίσει τις εμπορικές τράπεζες να επενδύουν σε hedge fund και private equity fund.

Ορισμένες από τις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για τις τράπεζες «έτυχαν καλής υποδοχής από ορισμένους υπουργούς Οικονομίας της ΕΕ», δήλωσε χτες η Μαρία-Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Στο μεταξύ η αμερικανική Γερουσία απέρριψε την Πέμπτη την πρόταση να τερματιστεί το αμφιλεγόμενο σχέδιο διάσωσης του οικονομικού τομέα της Γουόλ Στριτ, που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η παροχή πόρων προς τον τραπεζικό τομέα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο Κογκρέσο γίνονται επίσης διαβουλεύσεις για να συσταθεί μια «υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή από τις τράπεζες» και ότι πρόκειται να οριστικοποιηθεί σύντομα ο νόμος για τα «νέα εποπτικά καθήκοντα» της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) έναντι των εμπορικών τραπεζών. Τέλος, χτες ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα φέρεται να τόνισε, σύμφωνα με δηλώσεις στενού συνεργάτη του, πως «ο Μπεν Μπερνάνκι είναι το καταλληλότερο πρόσωπο να ηγηθεί εκ νέου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed» και «πιστεύει ότι η αμερικανική Γερουσία θα επικυρώσει» το διορισμό του.

Η «Xerox Corp.» η κορυφαία εταιρεία στον τομέα της διαχείρισης και παραγωγής εγγράφων σχεδιάζει να προχωρήσει σε περικοπές 2.500 θέσεων εργασίας στο «πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει η εταιρεία», όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, περικοπές είτε με τη μορφή εθελούσιας εξόδου είτε των απολύσεων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Δύο Αλγερινοί που κρατούνταν στην αμερικανική φυλακή στο Γκουαντάναμο παραδόθηκαν στον έλεγχο της αλγερινής κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Πλέον απομένουν 185 κρατούμενοι στο κολαστήριο ενώ εξέπνευσε ήδη το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμό του, που είχε θέσει ένα χρόνο πριν ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ετοιμος να καταθέσει άμεσα ενώπιον της επιτροπής Σίλκοτ, που ερευνά την εμπλοκή της Βρετανίας στο Ιράκ, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, καθώς επρόκειτο αρχικά να καταθέσει μετά τις εκλογές του Μάη. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, καθώς και ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Ντάγκλας Αλεξάντερ, θα πρέπει επίσης να περιμένουν ότι η ημερομηνία της κατάθεσής τους θα ορισθεί πριν από τις εκλογές, είπε ο πρόεδρος της επιτροπής.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Συναγερμός έχει σημάνει στα αεροδρόμια της Ινδίας, ύστερα από πληροφορίες που κάνουν λόγο για πιθανές απόπειρες αεροπειρατείας από οργανώσεις προσκείμενες στην «Αλ Κάιντα», όπως την οργάνωση «Λάσκαρ-ε-Τάιμπα» (LeT), η οποία έχει τη βάση της στο Πακιστάν και αναδείχθηκε από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ως «μέγιστη απειλή», κατά την προχτεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Πακιστάν.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Η τελική υπογραφή για την εξόρυξη του γιγαντιαίου ιρακινού κοιτάσματος πετρελαίου στο Ζουμπάιρ από το κονσόρτσιουμ πετρελαϊκών εταιρειών, της αμερικανικής «Occidental Petroleum Corp.», της νοτιοκορεατικής «Korea Gas Corp.» (KOGAS), με επικεφαλής την «Eni SpA», μπήκε χτες. Τα αποθέματα του κοιτάσματος στο Ζουμπάιρ αποτιμώνται σε 4 δισ. βαρέλια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σάλος και αντιδράσεις ακόμη και στους κόλπους του ΝΑΤΟ έχουν προκληθεί μετά τη δημοσιοποίηση ότι αμερικανικά όπλα, χαραγμένα με κωδικοποιημένες βιβλικές αναφορές, χρησιμοποιούνται από αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις εναντίον των Ταλιμπάν. Τα όπλα προέρχονται από την «Trijicon», μία εταιρεία που εδρεύει στο Wixon του Μίτσιγκαν και τροφοδοτεί το στρατό των ΗΠΑ εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά μόλις προχτές το Μουσουλμανικό Συμβούλιο Δημοσίων Υποθέσεων (MPAC) στις ΗΠΑ κάλεσε τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, να αποσύρει αμέσως τον εξοπλισμό.

ΣΟΦΙΑ.-- Τους μείον 28 βαθμούς Κελσίου έφθασε το θερμόμετρο στις όχθες του Δούναβη στη Γλαβίνιτσα και στους μείον 23 στο χωριό Αλφατάρ της Βουλγαρίας, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας επικρατεί πολικό ψύχος, με αποτέλεσμα να κλείσουν αρκετά σχολεία και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Σιλίστρια, οι αρχές να αναγκαστούν να «προσφέρουν» ...προσωρινή στέγη στους αστέγους.

ΓΕΡΕΒΑΝ.-- Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Εντουαρντ Ναλμπαντιάν, προειδοποίησε χτες την Τουρκία πως αν εξακολουθεί να καθυστερεί την επικύρωση της συμφωνίας για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, να θέτει προϋποθέσεις, τότε δεν αποκλείεται η κατάρρευση της συμφωνίας. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως απάντηση στην προειδοποίηση της Τουρκίας πως η αναφορά του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αρμενίας στη «γενοκτονία του 1915» μπορεί να βλάψει τις προσπάθειες συμφιλίωσης.

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο 80χρονος επίσκοπος Νύσσης, Ειρηναίος (Γκαβρίλοβιτς), αναδείχθηκε χτες στη θέση του 45ου πατριάρχη των Σέρβων έπειτα από κλήρωση μεταξύ τριών υποψηφίων. Ο Ειρηναίος είχε πρόσφατα ταχθεί υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

ΣΕΡΒΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ
Οξύνεται η ένταση στις διμερείς σχέσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σερβο-κροατικές σχέσεις μετά και από τη δήλωση του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς πως θα ενημέρωνε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις πρόσφατες δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, περί στρατιωτικής επέμβασης του Ζάγκρεμπ στη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατική Οντότητα σε περίπτωση που διεξαχθεί στην τελευταία δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της απ' τη Βοσνία_Ερζεγοβίνη.

Ο Τάντιτς κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο της Κροατίας για πολεμοκαπηλία, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του συνιστούν ανοιχτά «απειλή για την ασφάλεια και υποκίνηση πολέμου»...

Οι σχέσεις της Σερβίας και της Κροατίας είναι βεβαίως τεταμένες από την εποχή διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Το 1991 το Ζάγκρεμπ είχε καταθέσει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε βάρος της Σερβίας για γενοκτονία και η Σερβία απάντησε με αντιπροσφυγή πριν μερικές βδομάδες. Στις αρχές του τρέχοντος μηνός η Κροατία έριξε νέο λάδι στη φωτιά όταν ο Μέσιτς μείωσε την ποινή Κροάτη, καταδικασμένου για εγκλήματα πολέμου και επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο... Πάντως ο νεοεκλεγείς Κροάτης πρόεδρος (σοσιαλδημοκράτης) Ιβο Τζοσίποβιτς επιχείρησε να αποκλιμακώσει την ένταση δηλώνοντας πως θα αρχίσει τα καθήκοντά του έχοντας προς τη Σερβία τις «αγκάλες ανοιχτές» για «συνομιλίες και διαπραγματεύσεις μακριά απ' τις προσφυγές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Παράλληλα πρόσθεσε πως «αργά ή γρήγορα» η Σερβία θα συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να διαμορφώνει τις εξωτερικές της σχέσεις με γνώμονα ποιες χώρες αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου γιατί αυτό «είναι μία πραγματικότητα».

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Αυστηρή απάντηση στην Κλίντον

ΠΕΚΙΝΟ.--

Αυστηρή ήταν η απάντηση της Κίνας στις προχτεσινές δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Η Κίνα κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν τα γεγονότα και να σταματήσουν τις αδικαιολόγητες κατηγορίες εναντίον της στο όνομα της λεγόμενης ελευθερίας του διαδικτύου. Στις δηλώσεις αυτές προχώρησε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μα Ζαοξού σχολιάζοντας τα έμμεσα «πυρά» της Χίλαρι Κλίντον που κάλεσε την Κίνα να άρει τους περιορισμούς στη χρήση του διαδικτύου.

Μάλιστα, τις χαρακτήρισε ως «επιζήμιες» για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, σχέσεις που είναι ήδη «επιβαρυμένες» από διαφωνίες σχετικά με ζητήματα όπως το εμπορικό ισοζύγιο, η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος και του δολαρίου, αλλά και την πώληση όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν. Ο ίδιος παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για την ανάπτυξη του διαδικτύου στην Κίνα, λέγοντας ότι μέχρι το τέλος του 2009 ο αριθμός των Κινέζων χρηστών του διαδικτύου έφθανε τα 384 εκατομμύρια με 3,68 εκατομμύρια ιστοσελίδες και 180 εκατομμύρια ηλεκτρονικά προσωπικά ημερολόγια (μπλογκς).

Πάντως, χτες, ο Μπιλ Μπάρτον, εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου υποστήριξε πως ο Μπάρακ Ομπάμα είναι «ανήσυχος» από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Πεκίνο και την Google, η οποία έχει καταγγείλει επιθέσεις από χάκερ στις υπηρεσίες της στην Κίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ