ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΕ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τώρα τάζουν χρήμα και δουλειά

Οι ΝΑΤΟικοί βλέπουν τις δυσκολίες και προσπαθούν να ελιχθούν
Οι ΝΑΤΟικοί βλέπουν τις δυσκολίες και προσπαθούν να ελιχθούν
KAΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σχέδιο επανένταξης των Ταλιμπάν στην αφγανική κοινωνία ανακοίνωσε χτες ο Αφγανός «πρόεδρος» Χαμίντ Καρζάι, διευκρινίζοντας ότι θα προσφέρει «χρήμα και εργασία» (με κεφάλαια της «διεθνούς κοινότητας») σε όσους ισλαμιστές εξτρεμιστές αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τα όπλα... Το σχέδιο δε φαίνεται να είναι «έμπνευση» του Καρζάι, αλλά μέρος της νέας πολιτικής στρατηγικής των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το Αφγανιστάν, που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη βδομάδα στη σύνοδο του Λονδίνου.

Αλλωστε, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε αναφερθεί πρόσφατα σ' αυτό το «μακροχρόνιο πολιτικό σχέδιο» για το Αφγανιστάν, λέγοντας πως σχεδιάζεται η αποστολή περισσότερων ειδικών στη χώρα για την ανοικοδόμηση του αφγανικού αγροτικού τομέα (όπου το Τόκιο είναι πρόθυμο να χρηματοδοτήσει με αρκετά κεφάλαια), τη βελτίωση της διακυβέρνησης της χώρας, την επανένταξη των Ταλιμπάν στην αφγανική κοινωνία και τη βελτίωση των δυνατοτήτων των πακιστανικών αρχών για την καταπολέμηση του κινήματος των ισλαμιστών εντός των τειχών.

Η «μακροπρόθεσμη πολιτική στρατηγική» των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν έρχεται να συμπληρώσει τη «νέα στρατιωτική στρατηγική» των ΗΠΑ στις 30 Δεκέμβρη που έφερε άλλους 30.000 Αμερικανούς πεζοναύτες στο Αφγανιστάν...

Στο μεταξύ, χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, μιλώντας σε πακιστανικό τηλεοπτικό σταθμό, παραδέχθηκε τη δράση μισθοφόρων απ' τις εταιρείες «Dyncorp» και την (πρώην «Blackwater») «Xe Servises» στο Πακιστάν, λέγοντας πως οι ΗΠΑ δε θα αντιδράσουν εάν το πακιστανικό κοινοβούλιο αποφασίσει την απαγόρευση της παρουσίας και της δράσης των ξένων μισθοφόρων στη χώρα...

Επιπλέον, ο Γκέιτς δήλωσε πως οι ΗΠΑ σκέφτονται να δώσουν στο Πακιστάν τουλάχιστον μία ντουζίνα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) για να καταστείλουν τη δράση των ισλαμιστών στη χώρα.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ο Αμπάς αρνείται συνομιλίες με συνέχιση των εποικισμών

ΡΑΜΑΛΑ.--

Απραγος φαίνεται πως φεύγει απ' τη Ραμάλα ο Αμερικανός απεσταλμένος της κυβέρνησης Ομπάμα για το Μεσανατολικό, Τζορτζ Μίτσελ, καθώς δεν κατάφερε χτες - έπειτα από τρίωρη συνάντηση στη Ραμάλα - να πείσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούτ Αμπάς, να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με τους Ισραηλινούς. Η βασική προϋπόθεση που έθεσε ο Αμπάς είναι η πλήρης αναστολή των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Μίτσελ ψέλλισε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι «αφοσιωμένος» στην υπόθεση της πραγματοποίησης συνομιλιών με στόχο μία ειρηνευτική συμφωνία, αλλά δεν έπεισε κανέναν...

Προχτές, ο Μίτσελ είχε συναντηθεί και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος καμώθηκε τον πρόθυμο για «διάλογο» με την παράλληλη συνέχιση της οικοδόμησης νέων εβραϊκών εποικισμών.

Νωρίτερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, άσκησε πιέσεις για «συνομιλίες» σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ισχυριζόμενος πως εάν δεν το πράξουν τότε θα εξανεμιστούν οιεσδήποτε ελπίδες για «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις.

ΡΩΣΙΑ
Στο προσκήνιο των ανταγωνισμών

ΜΟΣΧΑ.--

Η Μόσχα δεν ανησυχεί για την απόφαση της Πολωνίας να εγκαταστήσει τους πυραύλους «Patriot» κοντά στα ρωσικά σύνορα, δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα. «Πρόκειται για ένα ζήτημα των διμερών σχέσεων ΗΠΑ - Πολωνίας, για ένα ζήτημα διμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε συμμάχους του ΝΑΤΟ», υποστήριξε, ενώ πρόσθεσε πως «ενδιαφερόμαστε να αναπτύξουμε σχέσεις τόσο με την Πολωνία όσο και με το ΝΑΤΟ στη βάση της εμπιστοσύνης και των αμοιβαίων συμφερόντων».

Ο ίδιος τόνισε πως παραμένουν στο «τραπέζι των συνομιλιών» οι προτάσεις, που είχε κάνει η Ρωσία πριν τροποποιηθεί η μορφή της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, σχετικά με την κοινή χρήση του σταθμού ραντάρ της Γκαμπάλα στο Αζερμπαϊτζάν αλλά και αυτού του Αρμιβίρ στην περιοχή του Κρασναντάρ.

Μιλώντας για τις επίσημες διαπραγματεύσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ για τη διαμόρφωση μιας νέας συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων, ο Λαβρόφ σημείωσε πως αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του Φλεβάρη. Εξέφρασε την ελπίδα πως το Κίεβο θα αλλάξει την αντιρωσική του συμπεριφορά μόλις εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της χώρας, κάτι που θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 του Φλεβάρη, καθώς και οι δύο υποψήφιοι - Βίκτορ Γιανούκοβιτς και Γιούλια Τιμοσένκο - εμφανίζονται ως φιλικά προσκείμενοι προς τη γειτονική Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Λαβρόφ κάλεσε την Τεχεράνη να εργαστεί εποικοδομητικά για να καθησυχάσει τη Δύση, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως «το Ιράν, όπως φαίνεται, θεωρεί ότι είναι αδύνατον να αποδεχθεί την πρόταση που του παρουσιάστηκε», αναφερόμενος στην πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που τον Οκτώβρη πρότεινε στο Ιράν να μεταφέρει το 70% του ελαφρά εμπλουτισμένου του ουρανίου (3,5%) στη Ρωσία για να εμπλουτισθεί μέχρι το 20% και στη συνέχεια να υποστεί στη Γαλλία επεξεργασία για να μετατραπεί σε καύσιμο για τον αντιδραστήρια της Τεχεράνης. Επανέλαβε πως δε θεωρεί λύση την τιμωρία του Ιράν με την επιβολή νέων κυρώσεων καθώς εκτιμά πως θα είναι αναποτελεσματική. Σημείωσε ωστόσο ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί «να εξετάσει τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων» εναντίον του Ιράν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαρροή σε εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Διαρροή ραδιενέργειας σημειώθηκε στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου Γκρονάου, στη Βόρεια Ρηνανία/Βεστφαλία, με τη βρετανική εταιρεία Urenco, η οποία διαχειρίζεται τη μονάδα, να διαβεβαιώνει ωστόσο ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον πληθυσμό. Παρόλα αυτά, ένας εργαζόμενος νοσηλεύεται και ετέθη υπό παρακολούθηση καθώς ήλθε ίσως σε επαφή με το ραδιενεργό υλικό.

Η διαρροή παρουσιάσθηκε στο τμήμα προετοιμασίας των δοχείων αποθήκευσης του εργοστασίου, το οποίο λειτουργεί από το 1985, σύμφωνα με την Urenco, η οποία διεξάγει έρευνα για τον προσδιορισμό των αιτίων του ατυχήματος. Η αρχή επίβλεψης των πυρηνικών εγκαταστάσεων αξιολογεί τα στοιχεία που δόθηκαν από την εταιρεία για να καθορίσει το επίπεδο σοβαρότητας του περιστατικού. Οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος, η BBU, ζήτησε το άμεσο κλείσιμο του εργοστασίου, θεωρώντας ότι το ατύχημα του Γκρονάου θυμίζει έντονα τα περιστατικά που συνέβησαν διαδοχικά σε μία άλλη πυρηνική μονάδα στο Χανάου, η οποία τελικά διέκοψε τη λειτουργία της.

ΣΟΥΔΑΝ
Νέες αιματηρές συγκρούσεις στο νότο

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Νέες συγκρούσεις μεταξύ κτηνοτροφικών και αγροτικών κοινοτήτων του νότιου Σουδάν σημειώθηκαν χτες στο Τζόγκλεϊ με αποτέλεσμα το θάνατο ακόμη 24 ατόμων στους περίπου 2.500 που έχουν σκοτωθεί σε παρόμοιες συγκρούσεις απ' την αρχή του περασμένου χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων, ένοπλα μέλη της κτηνοτροφικής φυλής των Ντίνκα (η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στο νότιο Σουδάν) επιτέθηκε σε οικισμό αγροτικής κοινότητας των Νούερ Θιανγκ υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ωστόσο, συχνά στελέχη του πρώην ανταρτικού κινήματος SPLM καταγγέλλουν το βορρά πως εξοπλίζει φυλετικές κοινότητες του νότου και οξύνει τις μεταξύ τους αντιθέσεις με σκοπό την αποσταθεροποίηση της περιοχής ενόψει των πρώτων πολυκομματικών εκλογών τον ερχόμενο Απρίλη και το δημοψήφισμα του 2011 για την ανεξαρτησία του νότου.

TOYΡΚΙΑ
Μπαράζ συλλήψεων υπόπτων για σχέσεις με την «Αλ Κάιντα»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χτες 120 άτομα κατηγορώντας τα ότι έχουν σχέση ή είναι μέλη της «Αλ Κάιντα» στη διάρκεια επιχείρησης που εξαπέλυσε ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της Τουρκίας.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» μετέδωσε ότι μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας διεξήγαγαν τα χαράματα επιχείρηση σε 16 διαφορετικές πόλεις, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη (βορειοδυτική Τουρκία), τη Μαλάτια (ανατολική), τη Μερσίνη (νότια) και τη Γκαζιαντέπ (νοτιοανατολική), σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Στη διάρκεια των εφόδων κατασχέθηκαν υλικά για την παρασκευή εκρηκτικών, πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο αρχηγός της «Αλ Κάιντα» στην Τουρκία, ο Σερντάρ Ελμπασά, γνωστός και με το κωδικό όνομα «Αμπού Ζερ».

Είναι η δεύτερη ανάλογη επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας απ' την περασμένη Δευτέρα οπότε είχαν συλληφθεί 34 άτομα ως ύποπτα για συμμετοχή στην «Αλ Κάιντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ