ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καμιά συνενοχή στα αντιδραστικά τους σχέδια

Το «τι Παιδεία θέλουμε» μπήκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που οργάνωσε η Ομοσπονδία την περασμένη Κυριακή

Το κίνημα Παιδείας μπορεί και πρέπει αποφασιστικά να αντισταθεί, να μαζικοποιηθεί, να έχει κατακτήσεις, συγκρουόμενο με τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, προβάλλοντας ένα συνολικό πρόγραμμα για την αναγέννηση της Παιδείας, συνδέοντας τον αγώνα για την Παιδεία των σύγχρονων αναγκών μας με τον αγώνα για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία. Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης και τον θέλουμε. Για να προετοιμάσουμε μαζί τους νέους αγώνες, που θα απαντήσουν στις αγωνίες της νέας γενιάς και όχι στα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Με τη μαζική συμμετοχή δεκάδων εκλεγμένων στα ΔΣ Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων πραγματοποιήθηκε προχτές, Κυριακή, σύσκεψη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθήνας, για τις νέες εξελίξεις που «έρχονται με ρυθμούς θύελλας ενάντια στα δικαιώματά μας και το μέλλον των παιδιών μας» (νομοσχέδια για τη διά βίου μάθηση, τον «Καλλικράτη», την ερωοδηγία 36/05, τις νέες εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών κ.ά.).

Επισημαίνοντας τη σημασία που δίνει η ΕΕ στην εκπαίδευση (συνθήκη Μάαστριχτ, στρατηγική της Λισαβόνας), η Κανέλα Γεωργοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στους δύο βασικούς άξονες αυτής της πολιτικής, που θέλουν την εκπαίδευση να συγκαταλέγεται στις υπηρεσίες, «απελευθερωμένη από το σφικτό κρατικό εναγκαλισμό» να εντάσσεται στην αγορά ως προϊόν, να γίνεται πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου και των ιδιωτών. Ο κώδωνας του κινδύνου χτύπησε και για τη νέα διοικητική δομή του «Καλλικράτη», που προβλέπει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ηδη τα αποτελέσματα της «αποκέντρωσης» σκιαγραφήθηκαν από εκπροσώπους Συλλόγων και Ενώσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα υπέρογκα ποσά που κλήθηκαν να πληρώσουν γονείς σε παιδικούς σταθμούς στο Δήμο Καματερού με τη μεταφορά τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ μεταφέρθηκαν στοιχεία από τη διεθνή εμπειρία που μαρτυρούν με τον πιο τραγικό τρόπο την εμβάθυνση των ταξικών φραγμών.

«Οι συνέπειες από τα παραπάνω για το λαό και τη νεολαία θα είναι αρνητικές. Με βαθιές κοινωνικές και μορφωτικές αλλαγές. Οταν προτάσσονται οι δεξιότητες, κόντρα στην ολόπλευρη καλλιέργεια του ανθρώπου, κόντρα στην ολόπλευρη μόρφωσή του, τότε το γενικό μορφωτικό επίπεδο χαμηλώνει, συρρικνώνεται. Οι κοινωνικές συνέπειες από τη διαρκή κινητικότητα των νέων εργαζομένων - εκπαιδευόμενων μάγων θα φτάνουν στο επίπεδο της ανθρωποφαγίας. Αυτά είναι τα δικά τους οράματα για την Παιδεία, που μοιράζονται πολιτικά κόμματα του ευρωμονόδρομου, συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι «μόνιμοι» κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕ, ΓΕΣΑΣΕ, ΚΕΔΚΕ κλπ.), ο ΣΕΒ, οι πρυτάνεις - μάνατζερ των επιχειρήσεων. Με ξέφτια δεν μπορείς να υφάνεις μια σταθερή εργασία και μια αξιοπρεπή ζωή, αύριο»!, είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξαν και «φωνές» που είτε παρουσίαζαν επιμέρους προβλήματα ως κεντρικά και πρόβαλαν ως λύση, είτε προσπάθησαν να εξωραΐσουν την πραγματικότητα, είτε έκαναν λόγο για κοινό αγώνα με ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

«Δε θα χτίσουμε την ενότητα στο όνομα του "όλοι μαζί" για να κάνουμε ένα πλαίσιο "σούπα", το οποίο δε θα έχει αιχμές, θα είναι ανιστόρητο και δε θα προβλέπει. Βλέπουμε όλοι τα χάλια της δημόσιας Παιδείας, δεν αρκεί όμως μόνο η διαπίστωση. Ποιος ευθύνεται; Θα καταλήξουμε ότι υπάρχουν παιδιά που έχουν στο DNA τους να πάρουν ολοκληρωμένη μόρφωση και άλλα για οικονομικούς, βιολογικούς, κοινωνικούς λόγους πρέπει να είναι οι σκαφτιάδες της αυριανής μέρας; ΟΧΙ! Ολα τα παιδιά του ελληνικού λαού πρέπει να μετέχουν της ίδιας εκπαίδευσης. Ποια εκπαίδευση έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος μας; Μπορεί μια κοινωνία με τόσο πλούτο οικονομικό, τεχνικό, επιστημονικό, να δώσει στα νέα της παιδιά το δικαίωμα να πάνε στο σχολείο μέχρι τα 18; Την αυριανή γενιά τη θέλουμε αξιοπρεπή; Με τι κριτική σκέψη; Με τι εργασιακά δικαιώματα; Θέλουμε θεμέλια εργασιακών σχέσεων που θα κάνουν τον άνθρωπο αξιοπρεπή, να μπορεί να ζει από τη δουλειά του, να μη γλύφει, να μην επαιτεί. Αν συμφωνούμε σε αυτά, υπάρχουν αιτήματα που δεν κάνουμε πόντο πίσω: Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο σχολείο. Ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο», τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

«Κοινή δράση ενάντια σε ό,τι ρημάζει τις ζωές μας»

Εκδήλωση του ΣΑΣΑ για την κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών μαθητών

«Ελληνες και μετανάστες μαθητές μαζί στην πάλη για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει», ήταν το μήνυμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας στην Πατησίων. Σε μια περίοδο που εμφανίζονται εντονότερα από ποτέ οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, τους οποίους βιώνουν ακόμα περισσότερο τα παιδιά των μεταναστών, οι μαθητές μίλησαν για τα κοινά τους προβλήματα και την αγωνιστική διέξοδο.

«Οι Ελληνες και οι μετανάστες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Και αυτό ισχύει τόσο για εμάς τους μαθητές όσο και για τους εργάτες γονείς μας. Οπως ακριβώς οι γονείς μας πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης των εργοδοτών, όπως ακριβώς τους στερούν ολοένα περισσότερα δικαιώματα έτσι και σ' εμάς φέρνουν νέα μέτρα που κατηγοριοποιούν ακόμη περισσότερο τους μαθητές, μέτρα που στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση», σημείωσε η μαθήτρια Μυρτώ Παραμπάτη χαιρετίζοντας στην εκδήλωση. Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια στοχοποίησης και περιθωριοποίησης των μεταναστών, σημείωσε ότι «αυτή η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", ο διαχωρισμός των εργατών και των μαθητών σε Ελληνες και μετανάστες εξυπηρετεί ιδιαίτερα την αστική πολιτική και τα κόμματα που την εκφράζουν. Αυτό που επιδιώκουν είναι ο αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά τους προβλήματα με σκοπό να σταματήσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους». «Μόνη λύση είναι η κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών ενάντια στην πολιτική που καταπατά τα δικαιώματά μας και ρημάζει τις ζωές μας. Μόνο μέσα από τον οργανωμένο, μαζικό και συντονισμένο αγώνα μας θα πάρουν την απάντησή τους», είναι η απάντηση του ΣΑΣΑ, το οποίο ανανεώνει το ραντεβού με τους μαθητές για την κινητοποίηση στις 10 Φλεβάρη.

Οι μαθητές που γέμισαν την αίθουσα έδωσαν τον δικό τους αγωνιστικό και κεφάτο τόνο στην εκδήλωση, όπου το ΣΑΣΑ έκοψε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα του με ευχές για μια ακόμα αγωνιστική χρονιά. Την εκδήλωση «έντυσαν» μουσικά τα μαθητικά συγκροτήματα Devo, Κύκλωμα και Νολκ.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Δίκιο και η Αλήθεια δεν τρομοκρατούνται

Την προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, με την κλίση την περασμένη βδομάδα σε απολογία, μαθητών της Χαλκίδας, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι έχουν κληθεί μαθητές του ΕΠΑΛ που έκαναν κατάληψη - με απόφαση γενικής συνέλευσης - διεκδικώντας λύση στο οξυμένο κτιριακό πρόβλημα, ζητώντας ενιαίο δημόσιο δωρεάν σχολείο και να μην αναγκάζονται να δουλεύουν ταυτόχρονα. Επίσης, κλήθηκαν σε απολογία μαθητές από το λύκειο Κανήθου και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται κλήσεις για μαθητές και άλλων σχολείων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακριβώς όπως και η προηγούμενη της ΝΔ επιχειρεί για άλλη μια φορά να ποινικοποιήσει τους αγώνες της νέας γενιάς, που ξεσηκώνεται ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Αντί να απολογηθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στους μαθητές και στους γονείς τους για την πολιτική τους, που αναγκάζει τους μαθητές να βγουν στο δρόμο, καλούν σε απολογία αυτούς που αγωνίζονται.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν για να εκφοβίσουν τους μαθητές δείχνουν ότι είναι αδίστακτοι, επικίνδυνοι και πρέπει να απομονωθούν. Χρησιμοποιούν γονείς σε "διατεταγμένη υπηρεσία" για να μηνύσουν τα παιδιά τους!!! Βάζουν ορισμένους πρόθυμους από τους διευθυντές των σχολείων στο ρόλο του "χαφιέ παιδονόμου" για να καταδώσουν στη "Δικαιοσύνη" τους, τα ονόματα ανήλικων μαθητών! Και η κακόμοιρη Δικαιοσύνη... αντί να καταδιώκει τους θύτες και τους εμπνευστές αυτής της επικίνδυνης πολιτικής, καταδιώκει τα θύματα. Αντί να καταδιώκει αυτούς που αφήνουν τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια, καταδιώκει νέα, γεμάτα ζωντάνια παιδιά που διεκδικούν με πείσμα και μαχητικότητα τη λύση των προβλημάτων τους.

Ομως, να ξέρουν ότι το Δίκιο και η Αλήθεια δεν τρομοκρατούνται, δεν εκβιάζονται.

Καλούμε τους μαθητές μέσα από τα συντονιστικά τους να δώσουν ενιαία απάντηση. Μόνο ο κοινός αγώνας τους μπορεί να σταματήσει την ποινικοποίηση των αγώνων τους. Καλούμε όλους τους γονείς, όλους τους εργαζόμενους και τους φορείς τους, τους εκπαιδευτικούς στην ΕΛΜΕ και στους συλλόγους Δασκάλων να πάρουν θέση δίπλα στους μαθητές.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τον αγώνα για ένα σχολείο ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν που θα μορφώνει ολόπλευρα, θα καλλιεργεί την προσωπικότητα και την κριτική σκέψη χωρίς ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς, που θα οργανώνει τη γνώση και την κοινωνική ζωή των μαθητών, θα διαμορφώνει σταθερές προσωπικότητες, ανθρώπους με χαρακτήρα και αξίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ