ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΧΩΡΩΝ ΕΕ
Επαφές για την κοινή πολιτική εσωτερικής ασφάλειας

Την πρόθεση της κυβέρνησης για τη λειτουργία γραφείου του αστυνομικού στρατιωτικού μηχανισμού Frontex (Φρόντεξ) στον Πειραιά, επανέλαβε χτες στους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Ενα επικίνδυνο μέτρο, με δεδομένο ότι εκτός από τα σύνορα, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα δραστηριοποιείται και στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι ο κλοιός της καταστολής σε βάρος των μεταναστών θα εξαπλωθεί παντού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επεσήμανε τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις αρχές των χωρών - μελών της ΕΕ, ώστε να ενισχυθούν οι πολιτικές καταστολής στο εσωτερικό της ΕΕ και παρουσίασε την κυβερνητική πολιτική εσωτερικής ασφάλειας. Η συνάντηση ήταν σε θετικό «κλίμα», όμοιο με αυτό που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στην Ισπανία, όπου συζητήθηκαν η εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ και η πολιτική καταστολής της λεγόμενης παράνομης μετανάστευσης.

«Εχουμε κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις και η συνεργασία είναι αναγκαία, για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός. Και πρόσθεσε ότι «αναφερθήκαμε διεξοδικά στα θέματα που πρέπει να συμπεριλάβει η ΕΕ στην ατζέντα, για την παράνομη μετανάστευση, που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων».

Οσον αφορά την ενίσχυση της πολιτικής των διωγμών κατά των εξαθλιωμένων της παγκοσμιοποίησης, υπογράμμισε πως «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με ένταση, όπως κάναμε στο Τολέδο (...) για την ανάδειξη του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό ζήτημα». Αλλωστε, ο Μ. Χρυσοχοΐδης με τον Γάλλο ομόλογό του Ερίκ Μπεσόν, με κοινή τους επιστολή στην ισπανική προεδρία της ΕΕ, έχουν ζητήσει την ενίσχυση του ρόλου του Frontex και την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής επιχειρησιακής συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών για την ενίσχυση των μεθόδων καταστολής σε βάρος τους.

ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Συνέχισαν και χτες τους αποκλεισμούς της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας οι δασεργάτες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Το απόγευμα αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα «τρέξει» τις διαδικασίες προκειμένου την επόμενη βδομάδα να πληρωθούν για τις εργασίες που πραγματοποίησαν στην Αττική τον περασμένο Σεπτέμβρη. Σήμερα στις 10 το πρωί στο σημείο του μπλόκου, θα συνεδριάσει το ΔΣ του Σωματείου δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης μαζί με τους προέδρους των δασεργατικών συνεταιρισμών προκειμένου να εκτιμήσουν τις εξελίξεις. Στη συνέχεια μέσα από ΓΣ, οι δασεργάτες θα αποφασίσουν την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Με τους αγωνιζόμενους δασεργάτες βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Εξέφρασε από κοντά τη συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους και ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα και πρόσφατα το ΚΚΕ, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας πρέπει ενιαία και με κοινό αγώνα να παλέψουν για την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους.

ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ζητούν πρόσθετα κονδύλια απειλώντας με απολύσεις

MotionTeam

Πρόσθετα κονδύλια συνολικού ύψους 113 εκατ. ευρώ (το 10% περίπου του προϋπολογισμού) διεκδικεί η ιταλοελληνική κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης, απειλώντας με διακοπή των εργασιών ως το τέλος Φλεβάρη και απόλυση 700 εργαζομένων, δηλαδή του 80% του προσωπικού που εργάζεται στο έργο! Αυτό προκύπτει από επιστολή των εταιρειών της κοινοπραξίας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, που δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την επιστολή, η ιδιωτική κοινοπραξία διεκδικεί το ποσό αυτό επικαλούμενη διάφορες καθυστερήσεις (στις απαλλοτριώσεις, τις αρχαιολογικές έρευνες, τη μη έγκαιρη έγκριση μελετών κ.ά.) ρίχνοντας την ευθύνη γι' αυτές στο Δημόσιο. Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι ενώ έχει παρέλθει το 50% του συμβατικού χρόνου εκτέλεσης του έργου, μέχρι τώρα έχει εκτελεστεί περίπου μόνο το 12% του έργου, προσθέτοντας ότι «από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα προκύπτει ότι εξαιτίας της υποαπασχόλησης και της αλλαγής συνθηκών εκτέλεσης του έργου έχουμε υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά». Συνολικά, η κοινοπραξία κάνει λόγο για 53 διαφωνίες με το Δημόσιο, οι οποίες βρίσκονται σε φάση προδικασίας, σύμφωνα με το νόμο.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΘΕΣΗ με βόμβες μολότοφ σημειώθηκε προχτές τα ξημερώματα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη διασταύρωση Ιπποκράτους και Ναυαρίνου. Οι άγνωστοι πέταξαν τις μολότοφ και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:Για τυπικούς λόγους και σχεδόν ομόφωνα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, απέρριψε την προσφυγή της καταναλωτικής οργάνωσης ΙΝΚΑ και τριών ιδιοκτητών αυτοκινήτων, που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας.

ΕΝΑΝ ΑΝΗΛΙΚΟ ΡΟΥΜΑΝΟ αναζητούσαν άνδρες του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου. Χτες τα ξημερώματα, ο ανήλικος μαζί με άλλους δύο αλλοδαπούς, ηλικίας 16 και 17 ετών, σύμφωνα με την Αστυνομία, φέρονται να είχαν επιτεθεί στο φύλακα της πλαζ Αλίμου, για να του αποσπάσουν το πορτοφόλι. Μόλις έφτασε στο σημείο περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ., οι τρεις νεαροί έπεσαν στη θάλασσα. Αμέσως ειδοποιήθηκε περιπολικό του Λιμενικού, το οποίο έφτασε με καθυστέρηση πάνω από 45 λεπτά και περισυνέλεξε τους δύο από τους τρεις νεαρούς. Οι τελευταίοι μεταφέρθηκαν στο «Ασκληπιείο» Βούλας, με υποθερμία και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Στην κατοχή τους πάντως δε βρέθηκε το πορτοφόλι.

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ: Μια χωματερή που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια σε αρχαιολογικό χώρο της Ανδρου θα πρέπει να κλείσει, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ. Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία τον Αύγουστο του 2007 για άλλη μια φορά έδινε παράταση λειτουργίας της επίμαχης χωματερής. Η χωματερή λειτουργεί σε αρχαιολογικό χώρο και σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από το νεολιθικό οικισμό του Στρόφυλα, όπου υπάρχουν οι μοναδικές στον κόσμο βραχογραφίες.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ: Τρεις ενήλικοι και ένα βρέφος 6 μηνών απεγκλωβίστηκαν προχτές το πρωί από άνδρες της Πυροσβεστικής, που κλήθηκαν για να κατασβήσουν πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην οδό Σερίφου 48Α, στα Κάτω Πατήσια. Τα τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Επίσης, χτες το μεσημέρι, δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, με σοβαρά εγκαύματα, ύστερα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο διαμέρισμά τους στην οδό Αδμητού 80 στην πλ. Αττικής.

Δύο νεκροί από σύγκρουση τρένου με ΙΧ

Ενας 20χρονος και η 54χρονη μητέρα του είναι τα δύο τραγικά θύματα της σφοδρής σύγκρουσης ενός ΙΧ αυτοκινήτου με αμαξοστοιχία του ΟΣΕ που έγινε χτες το απόγευμα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Σοβαρά τραυματισμένοι είναι ο οδηγός του ΙΧ και η συνοδηγός του που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Βέροιας. Ο οδηγός του ΙΧ, επιχείρησε να περάσει φυλασσόμενη σιδηροδρομική διάβαση, περίπου 500 μέτρα από το σιδηροδρομικό σταθμό στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, την ώρα που διέρχονταν αμαξοστοιχία του ΟΣΕ.

Σε διαθεσιμότητα μετά από κλοπή κατασχεμένου οχήματος

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν, με εντολή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., πέντε ειδικοί φρουροί, ένας υπαρχιφύλακας και ένας αστυνομικός, μετά από την κλοπή κατασχεμένου οχήματος, έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ. Οι παραπάνω, μετά το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος τους άφησε ελεύθερους. Παράλληλα, έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση εις βάρος τους, ενώ εξετάζεται και η πιθανή ευθύνη άλλων αστυνομικών.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ένας άνδρας και μία γυναίκα, έφτασαν πεζοί στην οδό Προύσσου, που βρίσκεται στο πίσω μέρος της ΓΑΔΑ και πήραν ένα αυτοκίνητο το οποίο είχε κατασχεθεί την περασμένη Παρασκευή από τους Αγ. Αναργύρους για υπόθεση ναρκωτικών. Ενας ειδικός φρουρός φέρεται να προσπάθησε να τους εμποδίσει αλλά χωρίς επιτυχία. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε ξανά στην παραπάνω περιοχή, αλλά τα άτομα που το έκλεψαν αναζητούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας που απέσπασε το αυτοκίνητο, φέρεται να είναι ο αδελφός ενός κατηγορούμενου στην υπόθεση ναρκωτικών, για την οποία είχε κατασχεθεί το όχημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ