ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2010
Σελ. /40
Μεγάλα λόγια στην υπηρεσία του κέρδους

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η ιστορία του πετρελαίου καταγράφει μύθους, δολοπλοκίες, μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές, πολέμους φανερούς και πολέμους ακήρυχτους».

Η γλαφυρή περιγραφή ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ, Ι. Κωστόπουλο, που μιλώντας σε εκδήλωση του σωματείου εργαζομένων, σχετική με την έρευνα και παραγωγή πετρελαίου, υποστήριξε την «άμεση δημιουργία κρατικού Φορέα Υδρογονανθράκων».

Και παρά την ταύτιση, από τον ίδιο, της ιστορίας του πετρελαίου ως εμπορεύσιμου αγαθού με όλα τα κακά του κόσμου, είπε ότι αυτός ο φορέας θα μπορούσε να διαχειρίζεται με διαφάνεια τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής και να παρακολουθεί τις εταιρείες «που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου».

Πώς, όμως, διασφαλίζονται τα δικαιώματα του δημοσίου, όταν σκοπός του σημερινού δημοσίου είναι η προαγωγή των συμφερόντων των μονοπωλίων; Επομένως έχει σκοπό να βάλει στο παιχνίδι της έρευνας και παραγωγής, ελληνικές και ξένες ιδιωτικές εταιρείες για να μην αφήσουν σταγόνα από το πετρέλαιό μας που θα μας το μοσχοπουλήσουν; Και πολύ περισσότερο, είναι δυνατόν να διασφαλιστούν τα λαϊκά δικαιώματα με κυριαρχία μονοπωλίων και κράτους μονοπωλίων;

Η απάντηση φαίνεται εύκολη και είναι «όχι».

Ωστόσο, ο εκλεκτός τόσο του δημοσίου, όσο και του Λάτση, διευθύνων της εταιρείας, σκέφτηκε ένα τρόπο για να λειτουργήσει η υπόθεση υπέρ του... δημοσίου: «Προσωπικό από την ΕΛΠΕ, που άλλωστε διαθέτει μακρά εμπειρία στον τομέα, θα μπορούσε μεταξύ άλλων να στελεχώσει το νέο αυτό φορέα».

Μήπως να τους τα χαρίσουμε απευθείας να γλιτώσουμε και την γραφειοκρατία;

Επικίνδυνες κραυγές

«Οχι, δε θέλουμε να νοθευτεί ο Ελληνισμός», «αυτοί που σχεδιάζουν την απεθνοποίηση και την αποχριστιανοποίηση τη Ελλάδος, όταν αυτός ο τόπος έχτιζε Παρθενώνες, αυτοί ήταν ακόμα πάνω σε δέντρα», «έρχονται να μας φορτώσουν κάποιους οι οποίοι δραπέτευσαν από τη χώρα τους», «η Ελλάδα δε θα οδηγηθεί ούτε στον Αδη, ούτε στο σκοτάδι», «δε θ' αλλοιώσουν το εθνικό φρόνημα», «θα κρατήσουμε την Ελλάδα ζωντανή και το Εθνικό φρόνημα καθαρό»...

Ενα τέτοιο παραλήρημα δε θα μπορούσε παρά να έχει μία υπογραφή: Γ. Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Τα είπε, αυτά και άλλα πολλά, στην «εθνική συνδιάσκεψη για το μεταναστευτικό» που διοργάνωσε το κόμμα του την περασμένη Κυριακή. Κραυγές που κάνουν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να ανατριχιάζει. Κραυγές που είναι χρέος κάθε ανθρώπου να απομονώσει, να τις φιμώσει, γυρνώντας τους την πλάτη.

Σκυλιάζουν στο ΠΑΣΟΚ

«Δεκανίκι της δεξιάς», χαρακτήρισε χτες το ΚΚΕ ο πολύς υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Καρχιμάκης. Γιατί; Επειδή η εκπρόσωπος του Κόμματος σε τηλεοπτική συζήτηση παρενέβη στην - βολική για το δικομματισμό - κόντρα μεταξύ του υφυπουργού και ενός αγροτοσυνδικαλιστή, προσκείμενου στη ΝΔ, για το πόση επιδότηση εισέπραξε ο τελευταίος. Ο Καρχιμάκης προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις και να τσουβαλιάσει με τους μεγαλοκαλλιεργητές το σύνολο των φτωχών και μεσαίων αγροτών που πασχίζουν για την επιβίωσή τους και αποτελούν το 80% του αγροτικού πληθυσμού. Αυτό του επισήμανε η Δ. Μανωλάκου, καλώντας το σικέ καυγά. Και επειδή τα πολιτικά επιχειρήματα για τους στριμωγμένους ΠΑΣΟκους έχουν στερέψει προ πολλού, ο Καρχιμάκης κατέφυγε σ' αυτό που ξέρει το ΠΑΣΟΚ καλύτερα από τον καθένα: Στη σπέκουλα και στη συκοφαντία. Ο λαός (και οι αγρότες) αρχίζουν να τους παίρνουν χαμπάρι και αυτό τους προκαλεί ...ταχυκαρδίες. Τόσο που να σκυλιάζουν μπροστά στην κάμερα σε βάρος όποιου υπερασπίζεται τους αγωνιζόμενους αγρότες και όποιον αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική.

Αντιλαϊκές «πράσινες» προτάσεις

«Πληρώνω όσο πετάω»! Τι είναι αυτό; Είναι ένας απ' τους πολλούς τρόπους που έχουν εφεύρει κυβερνήσεις σε χώρες της ΕΕ για να βάζουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη των εργαζομένων. Δηλαδή, ζυγίζουν τα απορρίμματα κάθε νοικοκυριού και αυτό καλείται να πληρώσει αναλόγως του όγκου των σκουπιδιών του. Το σύστημα αυτό ζητούν να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα οι «Οικολόγοι - Πράσινοι». «Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν τα τέλη καθαριότητας που καταβάλουν οι δημότες να υπολογίζονται με βάση την ποσότητα που πετάει κάθε δημότης και όχι με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου του και την περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Προφανώς θεωρούν ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί το οικολογικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα. Σπουδαίες λύσεις, σπουδαία έγνοια για το περιβάλλον που βιάζεται συστηματικά απ' την ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, για το οποίο οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» δεν λένε και πολλά και σχεδόν τίποτα που να θίγει την κερδοφορία τους με την ίδια ευκολία που λένε πάμπολλα που θίγουν το ισχνό λαϊκό εισόδημα.


Μπλόκο στην αντιαγροτική πολιτική

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ «καραμέλα» αυτή που έχει βρει η κυβέρνηση - ότι δηλαδή βρίσκεται σε μόνιμο διάλογο με τους αγρότες, έστω και μόνη της - μόνο που δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Γιατί το μόνο που κάνει δεν είναι να ...υπομένει και να διαλέγεται, όπως επιθυμεί να μας τα παρουσιάσει. Εφαρμόζει μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική την ίδια στιγμή.

Στην προκειμένη μάλιστα περίπτωση μια αντιαγροτική πολιτική, που ρίχνει τις τιμές, αυξάνει το κόστος παραγωγής και γενικώς «εξαφανίζει» τους μικρομεσαίους αγρότες.

Αρα λοιπόν, ούτε «άπραγη» είναι, ούτε άμοιρη ευθυνών και φυσικά ούτε μια κυβέρνηση που «δεν πρόλαβε ακόμη» να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Κι αν με αυτή τη στάση της επιδιώκει να δικαιολογήσει αντιαγροτικά (και κατά συνέπεια αντιλαϊκά) μέτρα που πρόκειται να λάβει συντόμως, είναι μάλλον γελασμένη.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ είχαν απορίες στο τι θα γίνει στις περίφημες εξεταστικές επιτροπές που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου - υποτίθεται- να «ρίξει φως» στις υποθέσεις του Βατοπεδίου, της «Ζήμενς» κλπ., το πράγμα ήδη φάνηκε...

Από χτες ήδη άρχισαν οι «διαρροές», τα «νον πειπερς» και η κατευθυνόμενη σκανδαλολογία.

Για τους επόμενους μήνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα πάρουν τους ...καταπέλτες και θα εκτοξεύουν κατηγορίες διαφθοράς, σενάρια και «στοιχειοθετημένες» καταγγελίες για το ποιος είναι πιο διεφθαρμένος.

Γρηγοριάδης Κώστας

Ολα αυτά φυσικά για υποθέσεις που δε θα αποδώσουν ποινικές ευθύνες και φυσικά δε θα μπουν στην ουσία του πράγματος που κρύβεται πίσω από όλες ανεξαιρέτως τις ιστορίες: Την ασύδοτη δράση του ιδιωτικού κεφαλαίου...

Είναι σαφές ότι ετοιμάζουν - αμφότεροι - ...μεγαλοπρεπή παράσταση. Για να κοιτάμε τα στημένα σενάριά τους και να μη βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Και θα συμβαίνουν πολλά και άσχημα...

Καμιά συνδιαλλαγή

Τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιμένουν. Ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας είναι ο συγχρονισμός του βηματισμού μας με τις απαιτήσεις που εγείρουν οι Βρυξέλλες, το ΔΝΤ και οι περιβόητες ...αγορές. Οι θεσμικοί και φυσικοί εκπρόσωποι του διεθνούς κεφαλαίου. Και απαιτούν τη λήψη και νέων μέτρων, πέραν αυτών που προβλέπονται στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας». Ως λύση σωτηρίας για τη χώρα, δηλαδή, προβάλλονται η μεγαλύτερη περικοπή μισθών και συντάξεων, η ακόμα πιο βίαιη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, που θα συνοδευτεί από μείωση του εισοδήματος των υπαλλήλων και απολύσεις, καθώς και οι αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας, με στόχο να γίνει η εργατική δύναμη ακόμα φθηνότερη...

Ετσι θα αντιμετωπίσει - υποστηρίζουν - τα δημοσιονομικά προβλήματα, έτσι θα επιλύσει και τα προβλήματα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, έτσι θα στεριώσει τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη. Και όλα αυτά διανθισμένα από μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που θέλει την Ελλάδα να οδηγείται σε χρεοκοπία.

Ομως, ακόμα και αν χάριν συνεννόησης δεχτούμε για μία στιγμή ότι οι απειλές χρεοκοπίας είναι υπαρκτές, τι πρέπει να κάνει σε αυτή την περίπτωση ο άνεργος, ο απασχολούμενος των 500 - 600 ευρώ, ο συνταξιούχος των 300 - 400 ευρώ, ο αγρότης που τις μέρες αυτές βρίσκεται στο δρόμο των κινητοποιήσεων; Να σκύψουν το κεφάλι και να μαζευτούν στο καβούκι τους, όπως τους καλούν να κάνουν η κυβέρνηση και μία δράκα χρυσοπληρωμένων δημοσιογράφων, στο όνομα της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα; `Η να κλιμακώσουν τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς και βελτίωση των όρων της ζωής τους, όπως προτείνει το ΚΚΕ;

Η αλήθεια είναι μία. Τη στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζει ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να θησαυρίζει κατακλέβοντας τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, την ίδια στιγμή ο άνεργος, ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο εργαζόμενος των 500 - 600 ευρώ, ο μικρός και μεσαίος αγρότης που ληστεύεται από το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο, βρίσκονται ήδη σε κατάσταση χρεοκοπίας, επειδή ακριβώς βιώνουν τα αποτελέσματα από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πολιτικές που κινούνται σε σύμπνοια με αυτές των Βρυξελλών και των... αγορών. Και ζητάνε σήμερα από αυτούς που δεκαετίες λήστευαν με τον πιο απροκάλυπτο και απροσχημάτιστο τρόπο, από τους αποκλεισμένους, τους ομήρους των κεφαλαιοκρατών, να... συναισθανθούν τις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα και να βάλουνε πλάτη για την επίλυση των προβλημάτων.

Καμία συνδιαλλαγή. Ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα που προβάλλει σήμερα το εργατικό και αγροτικό κίνημα. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι κρίση καπιταλιστική, κρίση ενός συστήματος που στηρίζεται στην ταξική εκμετάλλευση και χαρακτηρίζεται από την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την αναρχία της παραγωγής. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, δημιουργήθηκαν μέσα σε συνθήκες άγριας λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, η οποία τροφοδότησε μια πρωτοφανή συσσώρευση κεφαλαίου και οδήγησε σε μία έκρηξη της κερδοφορίας.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ