ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παιδικό βιβλίο και πραγματικότητα

Με τους εργαζόμενούς του - άρα και την ίδια τη λειτουργία του - να βρίσκονται στον «αέρα», λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεών τους που έληξαν στο τέλος του περασμένου χρόνου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) παρουσίασε την 3η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, που θα διεξαχθεί από 29/1-1/2 στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στο Μαρούσι, με τιμώμενη χώρα φέτος τη Γαλλία.

Τόσο το ΕΚΕΒΙ όσο και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, που συμμετέχει, διακατέχονται από «ευφορία» για τον κλάδο του παιδικού βιβλίου, προβάλλοντας στατιστικά στοιχεία για το 2008, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε αύξηση τίτλων κατά 16,1% σε σχέση με το 2007, με το παιδικό βιβλίο να καλύπτει πλέον το 21% του συνόλου των εκδόσεων.

Ωστόσο... «κοσμογονίες» στο χώρο του βιβλίου με βάση τη στατιστική, είχαμε και στο παρελθόν, χωρίς όμως αυτό να αλλάζει την ουσία και την πραγματικότητα, επίσης μετρήσιμη, για το χαμηλό επίπεδο αναγνωσιμότητας του λαού, αλλά και για το περιεχόμενο που εκδίδουν οι ισχυρές, κυρίως, εκδοτικές επιχειρήσεις. Το ότι οι εργαζόμενοι γονείς αγοράζουν τα, εν πολλοίς, πανάκριβα παιδικά βιβλία - πολλά από τα οποία τυπώνονται στην... Απω Ανατολή λόγω του χαμηλού κόστους, αυξάνοντας έτσι περισσότερο τα κέρδη - κόβοντας συγχρόνως από τις δικές τους αναγνωστικές ανάγκες, είναι μία ουσιαστική παράμετρος την οποία βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, αλλά δε φαίνεται να απασχολεί και πολλούς. Πάντως σίγουρα όχι το κράτος, το οποίο, ακόμη και τις - ανύπαρκτες - σχολικές βιβλιοθήκες, τις έχει μετατρέψει σε σύντομο ανέκδοτο...

«Η ζωή στους βράχους»

Οι μαχήτριες του ΔΣΕ στο Γράμμο
Οι μαχήτριες του ΔΣΕ στο Γράμμο
Το βραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου «Η ζωή στους βράχους» θα προβληθεί την Κυριακή (31/1, 6 μ.μ.) στο «Πέτρινο» του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245) του Δήμου Νίκαιας. Η ταινία είναι αφιερωμένη στον αταλάντευτο αγώνα, στις πολύμορφες θυσίες και τη γεμάτη περηφάνια αντοχή των γυναικών - μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όχι μόνο στις μάχες, αλλά και στα κολαστήρια, όπου εξορίστηκαν μετά τη λήξη του Εμφυλίου. Προβάλλεται ως «φόρος τιμής» στις αγωνίστριες, που πριν 60 χρόνια - στο τέλος Γενάρη - βασανίστηκαν στη Μακρόνησο.

Οπως σημειώνει η σκηνοθέτρια: «Η πολιτική περίοδος που με έτρωγε ήταν τα χρόνια 1940-1950. Μια περίοδος από την οποία είχα βιώματα, αλλά και που διαμορφώθηκε η πολιτική μου οπτική... Βρήκα τις Γυναίκες εκείνες που έφτιαξαν ιστορία. Ολες εκείνες που περπατάνε πλάι μας... και δεν έχουμε ιδέα για ό,τι έκαναν - και αυτό γιατί ποτέ δεν ζήτησαν τίποτα. Απλά ξόδεψαν τα νιάτα τους για την πατρίδα τους και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν το μετάνιωσαν και είναι έτοιμες να ξανακάνουν το ίδιο... Το μήνυμα της ταινίας είναι: Η ελπίδα στον άνθρωπο».

Σενάριο - Σκηνοθεσία - Παραγωγή: Αλίντα Δημητρίου. Βοηθός σκηνοθέτη: Αφροδίτη Νικολαΐδου. Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας - Αφροδίτη Νικολαΐδου. Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη. Η προβολή (ελεύθερη είσοδος) πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου και το Σύλλογο Πολιτικών Εξόριστων Γυναικών.

Μελωδικά «ταξίδια»

Ο Γιάννης Λεμπέσης σήμερα στην «Αλλη Οχθη»
Ο Γιάννης Λεμπέσης σήμερα στην «Αλλη Οχθη»
O Kώστας Παπαδόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους σολίστες μπουζουκιού, και οι μαθητές του τμήματος παραδοσιακής μουσικής του Κεντρικού Ωδείου, ερμηνεύουν παλιές και νέες μουσικές δημιουργίες, σήμερα (27/1, 10.30 μ.μ.), στο χώρο του Μουσικού Καφενείου (Πατησίων και Τήνου 12, στάση Κεφαλληνίας, τηλ. 210 8217844).

  • Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη από τον Γιάννη Λεμπέση και την κομπανία του, τη «Λαϊκή Στράτα», σήμερα (27/1, 10 μ.μ.), στην «Αλλη Οχθη» (Αρτεμωνος 9, Ν. Κόσμος, 210 9270628). Παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τα πιο όμορφα προπολεμικά τραγούδια του μεγάλου λαϊκού δημιουργού. Την Παρασκευή (29/1), στην «Αλλη Οχθη», φιλοξενείται ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς με την ηπειρώτικη κομπανία του και τον αδελφό του Αχιλλέα Χαλκιά στο βιολί και τις ηπειρώτικες λαλιές.
  • Ενα μουσικό ταξίδι στο χθες, στην εποχή των μεγάλων δημιουργών και ερμηνευτών και στην Πλάκα της περιόδου '50-'70, αποτελεί η μουσική παράσταση «Από την Πλάκα... στο Γκάζι», που παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο (11 μ.μ.), στην «Ωδήςια» (Ιερά Οδός 22, Γκάζι, 210-3463308). Στη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Μάκη Δελαπόρτα τραγουδά η Μαίρη Λίντα, κομίζοντας μοναδικές ερμηνείες της σε τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Μανώλη Χιώτη, καθώς και φωνές που σφράγισαν τις τρεις δεκαετίες: Πόπη Αστεριάδη, Μιχάλης Βιολάρης, Κώστας Καράλης, Ρένα Κουμιώτη, Λιζέττα Νικολάου και Καίτη Χωματά. Μαζί τους, νεότεροι τραγουδιστές, οι: Ολγα Βενετσιάνου, Παμπίνα Κοντέα, Χρήστος Σεβαστός και Πάνος Τσερπές.
Ιστορίες καθημερινότητας

«Θα σε πάρει ο δρόμος»
«Θα σε πάρει ο δρόμος»
Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», παρουσιάζει στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσλονίκης, το νέο έργο του Σάκη Σερέφα «Θα σε πάρει ο δρόμος». Το έργο μιλά για τους ανώνυμους ανθρώπους μιας μεγαλούπολης, που πασχίζουν να επικοινωνήσουν, με γλώσσα άλλοτε καθημερινά ωμή και άλλοτε ποιητική, με το λοξό χιούμορ να υπονομεύει το ρεαλισμό. Ο συγγραφέας λέει ότι το έργο του «Είναι ιστορίες δεκαπέντε ανθρώπων που κάποια στιγμή τους "βαράει" στη ζωή τους ένα άγριο ζόρι. Ανθρωποι που τους βασανίζουν πάθη κάθε είδους. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι δεν το βάζουν κάτω, πέφτουν και σηκώνονται. Δύσκολα, αλλά σηκώνονται. Γιατί είναι άνθρωποι που τους παίρνει ο δρόμος». Σκηνοθεσία Ερσης Βασιλικιώτη. Βίντεο, φωτογραφίες, ζωντανή κάμερα Λίλας Σωτηρίου. Μουσική Κώστα Βόμβολου. Σκηνικό Μαρίας Καραδελόγλου. Κοστούμια Μαρίας Αθανασοπούλου . Φωτισμοί, χειρισμός ψηφιακής εικόνας: Ανέστης Πάτκας. Παίζουν: Εφη Σταμούλη, Νίκος Λύτρας, Ελένη Δημοπούλου, Στάθης Μαυρόπουλος, Κυριάκος Δανιηλίδης, Μάριος Μεβουλιώτης, Μαριέττα Σπηλιοπούλου.

Παράλληλα, με το έργο του Σερέφα, κάθε Σάββατο και Κυριακή, παρουσιάζεται η κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ «Το έξυπνο πουλί».

Ανοιγοκλείνουν οι Δελφοί...

«Φύλαγε τα ρούχα σου...» σκέφτηκαν στο ΥΠΠΟ-Τ και αποφάσισαν να ξανακλείσουν τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, «λόγω των επανειλημμένων σεισμικών δονήσεων στην περιοχή της Φωκίδας», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Το υπουργείο αναφέρει ότι «αποκλείεται προληπτικά και προσωρινά (μέχρι την ολοκλήρωση της σεισμικής ακολουθίας) το τμήμα του Ιερού του Απόλλωνος μέχρι το ναό. Η είσοδος στον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο θα είναι χωρίς εισιτήριο».

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβρη, το ίδιο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου έκλεισε για τους επισκέπτες, λόγω κατολισθήσεων, από βροχοπτώσεις. Το Νοέμβρη ξανάνοιξε... εκτός από: «τις ημέρες ισχυρών βροχοπτώσεων και για διάστημα δύο επιπλέον ημερών μετά το πέρας αυτών, τις περιόδους ισχυρών θερμοκρασιακών μεταβολών, όπως η περίοδος τήξης του χιονιού και των πάγων κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της άνοιξης»...

Εναλλασσόμενα έργα

Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο καθιερώνει η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με κλασικά έργα μεγάλων δραματουργών. Ηδη παρουσιάζονται, εναλλάξ, τα έργα «Ο θείος Βάνιας» του Τσέχοφ και «Δον Ζουάν» του Μολιέρου, ενώ από τις 19/2 θα προστεθεί και το έργο του Ιψεν «Η κυρία από τη θάλασσα». Το πρώτο θα παίζεται μέχρι τις 28/3, το δεύτερο μέχρι τις 25/4 και το τρίτο μέχρι τις 16/5. Το ιψενικό δράμα θα ανεβαστεί σε μετάφραση της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ, σκηνοθεσία του Ερικ Στούμπε, με τους ηθοποιούς: (αλφαβητικά): Βασίλη Ανδρέου, Αρη Λεμπεσόπουλο, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρία Ναυπλιώτου, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Αλκηστις Πουλοπούλου, Νίκο Χατζόπουλο.

Στο Πολιτιστικό Στέκι του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (Σταυροπούλου 29, Πλ. Αμερικής), από 29/1 (7.30 μ.μ.) έως 12/2, θα παρουσιαστεί η δουλειά της εικονογράφου - συγγραφέως Λήδας Βαρβαρούση. Η έκθεση περιλαμβάνει αγαπημένους ήρωες της εικονογράφου και εικαστικά της έργα. Την τελευταία μέρα της παρουσίασης, στις 8 μ.μ, η Λήδα Βαρβαρούση και το κουκλοθέατρο «Κόκου-Μουκλό» θα πραγματοποιήσουν μια ασυνήθιστη παράσταση: «Το εργαστήρι της φαντασίας». Μέσα από την παράσταση τα παιδιά βιώνουν το πώς δημιουργείται και εικονογραφείται ένα παραμύθι μπροστά στα μάτια τους... Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη - Παρασκευή 6.30 - 9 μ.μ.

«Ο Νταλί ως συνεργάτης του περιοδικού ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ» είναι το θέμα της ομιλίας της Νίκης Λοϊζίδη, που θα πραγματοποιηθεί (29/1, 7.30 μ.μ.) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες (Μητροπόλεως 23). Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ