ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Καυγάς για το... καλάθι με τα δολάρια

Μπορεί αγωνιστικά το ενδιαφέρον, όσον αφορά το ευρωπαϊκό μπάσκετ, να μεταφέρεται στο ΤΟΠ-16 της Ευρωλίγκας, που ξεκινάει αυτή την εβδομάδα, εξωαγωνιστικά όμως τα πράγματα οδεύουν ολοταχώς προς τις δικαστικές αίθουσες.

Και αυτό γιατί στα μαχαίρια είναι εδώ και αρκετό καιρό οι δύο ισχυροί άντρες της Ευρωλίγκας, ο πρόεδρος της ULEB (και της ισπανικής Λίγκας - ACB, το πρωτάθλημα της οποίας θεωρείται το κορυφαίο στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή) Εντουάρντο Πορτέλα και ο διευθύνων σύμβουλος της ULEB (και υπογράφων στις μπάλες της διοργάνωσης) Τζόρντι Μπερτομέου. Ο λόγος ως γνωστό είναι το σχέδιο του δεύτερου για αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι ομάδες που θα παίζουν την κάθε σεζόν και εν προκειμένω η πρόταση για δημιουργία ενός πυρήνα 13 ομάδων που θα έχουν σταθερή συμμετοχή στη διοργάνωση, ανεξαρτήτως της θέσης που καταλαμβάνουν στο εθνικό τους πρωτάθλημα. Ο Πορτέλα από τη μεριά του υποστηρίζει ότι έτσι θα χαθεί το κίνητρο γι' αυτές τις ομάδες, ενώ χώρες που δικαιούνται να έχουν λιγότερες ομάδες στη διοργάνωση πιθανόν να χάσουν εντελώς το ενδιαφέρον τους γι' αυτήν. Ετσι αποφάσισε να προσφύγει στο CAS κατά της Ευρωλίγκας.

Μάχη συμφερόντων

Οπως και να έχει, για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια το ευρωπαϊκό μπάσκετ δείχνει να είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Μόνο που αυτή τη φορά οι εχθροί είναι διαφορετικοί, αφού προέρχονται από την ίδια όχθη μια και μετά την - ουσιαστικά - «εξολόθρευση» της FIBA EUROPE (ΦΙΜΠΑ Ευρώπης) άρχισαν οι προστριβές μεταξύ των μελών της ULEB (ΟΥΛΕΜΠ, ονομαζόμενης και Λίγκας). Αιτία, οι δυο διαφορετικές προτάσεις για τη δημιουργία της «Νέας Ευρωλίγκας». Δυο προτάσεις που υποστηρίζονται από διαφορετικές μερίδες ομάδων και εξίσου διαφορετικούς παράγοντες και φυσικά διαφορετικά συμφέροντα. Αλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι και η δημιουργία πριν κάποια χρόνια της ULEB ήταν το αποτέλεσμα του... πολέμου μεταξύ της τότε ΦΙΜΠΑ και των ισχυρών συλλόγων που ζητούσαν μεγαλύτερη αυτονομία και μερίδιο από την πίτα των κερδών. Ετσι με τη βοήθεια τεχνοκρατών και μάνατζερ οι λεγόμενοι ισχυροί σύλλογοι αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους πρωτάθλημα, φθάνοντας τελικά να παραγκωνίσουν τελείως τη ΦΙΜΠΑ.

Οι δυο προτάσεις

Ο Μπερτομέου έδειξε ότι θέλει να τολμήσει σε μια υψηλού ρίσκου καινοτομία για τα δεδομένα του ευρωπαϊκού επαγγελματικού αθλητισμού. Παράλληλα δείχνει πλέον ανοιχτά με τον καλύτερο τρόπο αυτό που ήδη διαφαινόταν εδώ και χρόνια, ότι η Ευρωλίγκα λειτουργεί ολοένα και περισσότερο σαν αυτόνομος οργανισμός μειώνοντας συνεχώς τον έλεγχό της από την ULEB. Μαζί του συντάσσονται και οι πιο ισχυρές ομάδες της Λίγκας που, αντιλαμβανόμενες τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στα έσοδα, θέλουν να... ξεμπερδεύουν με τους υπόλοιπους, προκειμένου να έχουν την πλήρη διαχείριση.

Ο Πορτέλα από την άλλη φαίνεται να αναλαμβάνει το ρόλο του μπροστάρη των... αδικημένων αναζητώντας και αυτοί τη δική τους ευκαιρία για έσοδο. Εκτιμά πως το σχέδιο Μπερτομέου με τα κλειστά συμβόλαια θα κάνει κακό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και κατέθεσε τη δική του πρόταση. Σύμφωνα με την πρόταση του Πορτέλα, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα παίξουν 30 ομάδες από 25 διαφορετικές χώρες, δηλαδή 12 παραπάνω σε σχέση με σήμερα. Πρόκειται δηλαδή να προστεθούν οι Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Αγγλία, Εσθονία, Λετονία, Μαυροβούνιο, Ελβετία, Ολλανδία και Ουκρανία. Από τις 30 οι 22 προκρίνονται απευθείας και θα γίνονται δυο προκριματικοί γύροι, από τους οποίους θα προκύπτουν οι υπόλοιπες 8 ομάδες.

ΤΟΠ - 16
Πρεμιέρα ΠΑΟ με τη ... συνήθη αντίπαλο

Κόντρα στην παλιά του γνώριμη και συνήθη αντίπαλο τα τελευταία χρόνια στη διοργάνωση Παρτιζάν Βελιγραδίου ο Παναθηναϊκός ανοίγει σήμερα στο ΟΑΚΑ (21.00 ΝΟΒΑ) πρώτος από ελληνικής πλευράς την αυλαία της φάσης του ΤΟΠ-16. Μια ημέρα μετά την άφιξη στην Αθήνα του νέου αποκτήματος των «πρασίνων» πρώην παίκτη των Σαν Αντόνιο Μάρκους Χέσλιπ ο Παναθηναϊκός θέλει να ξεκινήσει δυναμικά το δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκας πιστοποιώντας το ρόλο του φαβορί που έχει για μια θέση στο φάιναλ φορ του Παρισιού. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι εστί Παρτιζάν ζήτησε προσοχή καθώς όπως επισήμανε πλέον σε αυτή τη φάση δεν επιτρέπονται στραβοπατήματα αλλά και απώλειες εντός έδρας μπορούν να αποβούν καθοριστικές για τις πραγματοποίηση των στόχων. «Είμαστε πλέον στο Top 16 και δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια. Η Παρτιζάν έφτασε ως εδώ, αλλά θέλει να πάει ακόμη πιο μακριά στη διοργάνωση. Η Παρτιζάν έφτασε ως εδώ, αλλά θέλει να πάει ακόμη πιο μακριά στη διοργάνωση. Η απουσία του Μάριτς είναι σημαντική για τους αντιπάλους μας, αλλά εξακολουθούν να έχουν ταλέντο και δύναμη στην ομάδα τους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ομπράντοβιτς.

Τα πραγματικά προβλήματα

Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας σοβαροφανούς σύγκρουσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Από τη μια οι πρόεδροι των Αθλητικών Ομοσπονδιών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και από την άλλη οι της ΝΔ κοντράρονται στη λογική του «φύγετε εσείς να έρθουμε εμείς αφού σήμερα η κυβέρνηση είναι δική μας».

Και όλα αυτά ερήμην των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός στη χώρα μας, με πρώτο το οικονομικό. Το πετσόκομμα κατά 30% των επιχορηγήσεων, ο νέος αθλητικός σχεδιασμός της κυβέρνησης που ακολούθησε, ο ανύπαρκτος σχολικός αθλητισμός, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το ξεπούλημα τον αθλητικών εγκαταστάσεων στα ιδιωτικά συμφέροντα είναι προβλήματα υπαρκτά σήμερα, που θα μπορούσαν να απασχολούν τους παράγοντες του αθλητισμού.

Αντίθετα, καταναλώνουν το χρόνο με το πόσα «γαλάζια παιδιά» διορίστηκαν στο ΣΕΦ από τη ΝΔ, όταν το 1985 που ξεκίνησε η λειτουργία του προσλήφθηκαν 300 εργαζόμενοι, στελέχη του τότε ΠΑΣΟΚ. Ας αφήσουν λοιπόν οι παράγοντες τα κομματικά τους παιχνίδια και ας ασχοληθούν με τα σοβαρά ζητήματα του αθλητισμού αφού θέλουν να θεωρούνται και... θεματοφύλακες των ολυμπιακών ιδεωδών... Ας μας πουν τη γνώμη τους καλύτερα για την άκρατη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού σήμερα και όλα τα παράγωγά της, βία, ντόπινγκ, τζόγος, κτλ.,


Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ