ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Προκλητικές «προτάσεις» ενόψει φορολογικού

Αξιώνουν ακόμη και συρρίκνωση ασφαλιστικών υποχρεώσεων για «νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις»

Συρρίκνωση ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των επιχειρήσεων, μειώσεις φορολογικών συντελεστών, σχηματισμό ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού, ειδικές διευκολύνσεις μέσω του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου, και άλλες τονωτικές ενέσεις για τα επιχειρηματικά κέρδη αξιώνουν οι εμποροβιομήχανοι του ΕΒΕΑ. Οι προκλητικές «προτάσεις» τους στο πλαίσιο του στημένου κοινωνικού διαλόγου για την «αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος», κινούνται στο μήκος της πολιτικής που τους υπόσχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών επισπεύδει τις σχετικές ανακοινώσεις ξεδιπλώνοντας τα φορολογικά μέτρα από την επόμενη βδομάδα. Στόχος τους να πάνε στα επόμενα κοιναγορίτικά διαβούλια (Σύνοδος Κορυφής, Γιούρογκρουπ-Εκοφίν) με συγκεκριμένες αποδείξεις και μέτρα στην κατεύθυνση πιστής εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι εμποροβιομήχανοι αξιώνουν για λογαριασμό τους τη συνέχιση των διευκολύνσεων που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, την επαναφορά άλλων προκλητικών ρυθμίσεων που ίσχυσαν με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - Σημίτη, και νέας κοπής χαριστικές ρυθμίσεις και ακόμη συρρίκνωση των ασφαλιστικών εισφορών για «νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις».

Συγκεκριμένα :

  • Για τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις και για τα 3 χρόνια λειτουργίας, αξιώνουν συρρίκνωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων κατά 35% και των φόρων κατά 30%.
  • Μείωση του συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη στο 20%. Η σταδιακή υποχώρηση κατά 5 μονάδες προβλέπεται σε νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
  • Παραπέρα αξιώνουν τη δυνατότητα σχηματισμού «ειδικού αποθεματικού επενδύσεων» το οποίο να φορολογείται με το συμβολικό 5%. Η νέα προκλητική διευκόλυνση είναι απολύτως μέσα στις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης.
  • Για λόγους ενίσχυσης της ρευστότητας των ΑΕ αξιώνουν μείωση των προκαταβολών φόρου για τα επιχειρηματικά κέρδη.
  • Μειώσεις στις προσαυξήσεις φόρων που επιβάλλει η Εφορία.
Υπουργική εγκύκλιος

Με πρόστιμα μέχρι και 200% επί των οφειλόμενων φόρων απειλεί το υπουργείο Οικονομικών επιχειρήσεις και επαγγελματίες που κάνουν χρήση της ρύθμισης τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ αλλά έχει διαπιστωθεί ότι υποβάλλουν αναληθή στοιχεία.

Με άλλη υπουργική απόφαση παρατείνεται μέχρι αύριο η προθεσμία υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, με ημερομηνία λήξης στις 26 Ιανουαρίου.


ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
«Ισορροπημένη»... αποδοχή

Μπροστά στη φοροεπιδρομή που κλιμακώνει η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) αντιμετωπίζει τις «αλλαγές στο φορολογικό σύστημα» αποδεχόμενο πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής με ορισμένες διαφοροποιήσεις που δεν αποτελούν ουσιαστική λύση για τους μικρούς ΕΒΕ, αντιδρώντας με τρόπο υποτονικό και βολικό για την κυβέρνηση, ώστε να περάσει ανενόχλητη τα μέτρα της.

Το ΒΕΑ δέχεται την ενιαία φορολογική κλίμακα, με μείωση του πρώτου συντελεστή και περισσότερους ενδιάμεσους. Ζητά φορολόγηση με λογιστικό προσδιορισμό εσόδων - εξόδων. Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ με παράλληλα έκπτωση δαπανών βάσει αποδείξεων. Συμφωνεί με τη διάκριση φορολόγησης μεταξύ διανεμόμενων και μη κερδών. Συμφωνεί με την αναζήτηση ευθυνών από τους λογιστές για προβληματικά φορολογικά στοιχεία. Τάσσεται κατά της αύξησης των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις. Ζητά «ιδιαίτερο» συντελεστή ΦΠΑ για παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, για να καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή σε κάποια επαγγέλματα όπως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι.


ICAP
Εντονη εισαγωγική διείσδυση και στα αλκοολούχα

Πτωτικά κινείται η αγορά αλκοολούχων ποτών τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια αγορά, ενώ τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα εισαγόμενα προϊόντα. Αυτό προκύπτει από μελέτη της ΙCAP σχετικά με τον κλάδο, σύμφωνα με την οποία η εγχώρια παραγωγή συνίσταται κυρίως στο ούζο, το τσίπουρο, το μπράντι και το λικέρ. Στο σύνολο της αγοράς το ουίσκι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος με ποσοστό 40% το 2008, ακολουθεί το ούζο με 25% . Μικρότερη ζήτηση έχουν η βότκα (10%), τα λικέρ και το μπράντι (8%) και τέλος το ρούμι (5%) και το τζιν (4%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της μελέτης, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στα μέσα της δεκαετίας του '80 όταν οι καταναλωτές άρχισαν να υποκαθιστούν σταδιακά τα εγχώρια προϊόντα με εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά. Την περίοδο αυτή δεν ήταν λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις που κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού από τις πολυεθνικές πέρασαν στον έλεγχο πολυεθνικών μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Τα τελευταία χρόνια οι εισαγωγές ελέγχονται από τα μονοπώλια του κλάδου, θυγατρικές πολυεθνικών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών προέρχεται από χώρες της ΕΕ. Οσον αφορά στην εγχώρια παραγωγή, οι μικρές μονάδες είναι βιοτεχνικού χαρακτήρα και παράγουν κυρίως ούζο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής αλκοολούχων έχουν εκτεταμένο δίκτυο που καλύπτει τόσο τα καταστήματα λιανικής πώλησης όσο και χώρους μαζικής εστίασης, μπαρ κλπ.

Στο σύνολο 26 επιχειρήσεων παραγωγής αλκοολούχων ποτών οι πωλήσεις παρουσίασαν το 2007 αύξηση κατά 7% σε σύγκριση με το 2006. Οι πωλήσεις εννέα εισαγωγικών εταιρειών εμφανίζονται αυξημένες την ίδια περίοδο κατά 5%.


«ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Η Κομισιόν ερευνά για κρατικές ενισχύσεις

Καταγγελίες για φτηνό ρεύμα και πιθανό «τσοντάρισμα» στη σύνδεση φυσικού αερίου

«Εμπεριστατωμένη έρευνα» ξεκινά η Κομισιόν για τις καταγγελίες περί παράνομης κρατικής ενίσχυσης προς την «Αλουμίνιον της Ελλάδας», ειδικά σε σχέση με τις χαμηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος που επί 15 μήνες απολάμβανε η εταιρεία του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, μέχρι να αναθεωρηθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Εκτιμάται ότι η «Αλουμίνιον» κέρδισε 17,4 εκατ. ευρώ από τη διαφορά της τιμής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ιούλη του 2008 είχε δεχτεί δύο καταγγελίες για ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση προς την εταιρεία με τη μορφή φορολογικών απαλλαγών, αναβολής φορολογικών υποχρεώσεων, δανείων με ευνοϊκούς όρους, απαλλοτρίωσης εκτάσεων, αποκλειστικής χρήσης παράκτιας και θαλάσσιας περιοχής και χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Από όλα αυτά, η Κομισιόν στάθηκε μόνο στο ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας. Για τα υπόλοιπα θεωρεί ότι πρόκειται βεβαίως για κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες όμως καθορίστηκαν από το 1960 και την σύσταση της εταιρίας, πριν την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ.

Θα εξεταστεί επίσης η καταγγελία ότι το ελληνικό δημόσιο χρηματοδότησε μέρος της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου σύνδεσης της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της «Αλουμίνιον» με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς. Η Κομισιόν δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει δώσει κανένα σχετικό στοιχείο μέχρι σήμερα παρά τα επανειλημμένα αιτήματά της.

Σε σχέση με την καταγγελία ότι η «Αλουμίνιον» χρηματοδοτήθηκε για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και στη συνέχεια ζήτησε μετατροπή της άδειας για να πουλά στο Σύστημα (ακριβά) την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να επιστρέψει τις χρηματοδοτήσεις (κατά τον ισχυρισμό των καταγγελλόντων), η Κομισιόν θεώρησε ότι όπως και να έχει δεν πρόκειται για κρατική ενίσχυση, οπότε δεν ασχολείται με το επικερδές «κόλπο».

Εχει προηγηθεί η μακροχρόνια σύγκρουση της εταιρείας με τη ΔΕΗ για αυξήσεις 10% στο βιομηχανικό τιμολόγιο, που η «Αλουμίνιον» θεωρεί ότι κακώς της επιβλήθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ