ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται τα παιχνίδια με το δημόσιο χρέος

Το κρατικό χρέος και οι τρόποι χρηματοδότησής του και οι αναφορές από παράγοντες της ΕΕ για την ανάγκη εφαρμογής σκληρότερης λιτότητας, βρέθηκαν και χθες στην επικαιρότητα.

Με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με την Κίνα για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα και την παραχώρηση ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε χτες ότι δεν «υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αγορά χρέους, είτε ελληνικών ομολόγων, είτε ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στη Κίνα ή αλλού». Διαψεύδεται επίσης ότι έχει ανατεθεί σε επενδυτική τράπεζα να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτήν την κατεύθυνση για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφερόταν ότι ρόλο διαπραγματευτή με την κινεζική πλευρά έχει αναλάβει η αμερικανική «επενδυτική» τράπεζα Γκόλμαν Σατς.

Οι «Financial Times», πάντως, εκτός από το θέμα της αγοράς χρέους από την πλευρά της Κίνας, έκαναν λόγο και για μεταβίβαση ποσοστού μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε Κινέζους επενδυτές. Από την πλευρά της Εθνικής λέγεται ότι δεν υπάρχει γνώση για τέτοιου είδους συζητήσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να έχει βάση, αφού η άμεση συμμετοχή του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα είναι πολύ μικρή (της τάξης του 0,5%), ενώ όπως υποστηρίζεται η έμμεση συμμετοχή του Δημοσίου μέσω των ταμείων θα παρουσίαζε τεράστια νομικά εμπόδια προκειμένου τα ταμεία να εκχωρήσουν τη συμμετοχή τους σε συγκεκριμένο επενδυτή.

Η ύπαρξη, πάντως, κινητικότητας προς την κινεζική, αλλά και αμερικανική αγορά, έχει επιβεβαιωθεί και επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, μετά την επίσκεψη του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο, όπου σε ακροατήριο επιχειρηματιών δεσμεύτηκε για τη μείωση του ελλείμματος, με την επιβολή σκληρής λιτότητας, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ανάλογα ταξίδια στην Ασία και την Αμερική, προκειμένου να πειστούν οι ...«θεσμικοί επενδυτές» και οι ...αγορές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Η βεντάλια όμως ανοίγει, καθώς η αγορά ελληνικού χρέους από το εξωτερικό φαίνεται να συναρτάται και από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα και παρά την επίσημη διάψευση για την ύπαρξη συμφωνίας με την Κίνα, πληροφορίες αναφέρουν ότι παρασκηνιακά τέτοιες συζητήσεις γίνονται, ωστόσο οι Κινέζοι επενδυτές ζητούν διάφορα ανταλλάγματα για επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στη χώρα, προκειμένου να αγοράσουν το «επισφαλές» ελληνικό χρέος, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα λιμάνια της χώρας. Το σοβαρότερο βέβαια δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι οι περιβόητες αγορές, δηλαδή οι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας και του ευρωενωσιακού χρηματιστικού κεφαλαίου, δε θέλουν να χάσουν την Ελλάδα από «πελάτη - δανειολήπτη», αφού τα δάνεια που δίνονται με τα συγκεκριμένα επιτόκια είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα και αποτελεσματικά.

Η διάθεση πριν από λίγες μέρες των 5ετών ομολόγων στην αγορά μπορεί να χαρακτηριστεί και ως Πύρρειος νίκη, καθώς, ναι μεν αντλήθηκαν 8 δισ. ευρώ, το επιτόκιο όμως κινήθηκε στα αστρονομικά επίπεδα του 6,2%. Μέσα στο Φλεβάρη, το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει να προβεί στην έκδοση και 10ετούς ομολόγου, με στόχο να αντλήσει περί τα 5 δισ. ευρώ. Οι πιέσεις, όμως, που ασκούνται από τα κερδοσκοπικά κέντρα (μεγάλες «επενδυτικές» τράπεζες, κεφάλαια υψηλού κινδύνου), κάθε άλλο παρά εξομαλύνονται. Ενδεικτικά, στη δευτερογενή αγορά, η διαφορά του επιτοκίου των ελληνικών 10ετών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά, εκτινάχθηκε χθες στις 380 μονάδες βάσης (περίπου 3,8%), ενώ πάνω από τις 300 μονάδες βάσης κινήθηκε και το ασφάλιστρο κινδύνου για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Πιέσεις, οι οποίες κινούνται σε δύο επίπεδα. Στην εκδήλωση κερδοσκοπίας πάνω στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και στο να στείλουν μήνυμα προς την κυβέρνηση, ότι οι αγορές δεν ικανοποιούνται με το υπάρχον πλαίσιο λιτότητας και ζητούν ακόμη σκληρότερο.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και χθες οι παρεμβάσεις Ελλήνων και ξένων παραγόντων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Μπορώ να πω ότι φεύγω πολύ πιο αισιόδοξος», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Συνέχισε λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός μου μετέφερε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας για δράση στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ, σε συνέντευξη που παραχώρησε και αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, δήλωσε. «Πιστεύω ότι δεν είναι απλώς ρεαλιστικό, αλλά επίσης απαραίτητο στις παρούσες απαιτητικές συνθήκες να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος. Επικροτώ την φιλοδοξία. Επικροτώ τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% το 2012».

Με νεότερες δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζ. Κ. Γιούγκερ χαρακτήρισε «παράλογα» τα σενάρια περί αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ πρόσθεσε ότι «κίνδυνος πτώχευσης δεν υπάρχει για την Ελλάδα».

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ
Ενα το κρατούμενο οι νόμοι της «αγοράς»

Με τον... τετραγωνισμό του κύκλου ισοδυναμεί ούτε λίγο ούτε πολύ η φιλοσοφία που ανέπτυξε η υπουργός Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη γύρω από τα θέματα πολιτικής προστασίας των καταναλωτών, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών και Αγοράς. Εκανε λόγο για «σύνθεση αντικρουόμενων στόχων και προσδοκιών», αναφερόμενη στα διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα εργαζομένων και επιχειρηματιών, θεωρώντας ένα το κρατούμενο ότι «δεν υπάρχει οικονομική δημοκρατία» εφόσον «στην αγορά δεν έχει ο καθένας την ίδια δύναμη». Στην ουσία, δηλαδή, μέσα από ιδεολογήματα περί «συνθέσεων» η υπουργός έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής που δεν είναι άλλο από την αδιαπραγμάτευτη αφοσίωσή της στους κανόνες της λεγόμενης αγοράς, του «ανταγωνισμού», της «επιχειρηματικότητας».

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται μια σειρά από νομοθετικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που εξήγγειλε η υπουργός για το επόμενο διάστημα. Οπως είπε μεταξύ άλλων:

  • Μέσα στις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
  • Στο επόμενο δίμηνο θα δημοσιοποιηθεί σχέδιο νόμου σχετικά με τη «διαφάνεια» στις τραπεζικές συναλλαγές.
  • Στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη «διαφάνεια» στην παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών κυρίως για θέματα ενημέρωσης των ασφαλισμένων.
  • Θα τροποποιηθεί ο νόμος για την «προστασία του καταναλωτή» με τρόπους που μεταξύ άλλων θα προβλέπονται συγκεκριμένα ποσά αποζημίωσης για περιπτώσεις πώλησης ελαττωματικών προϊόντων.
  • Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τέλος, η Λ. Κατσέλη επιχείρησε να διασκεδάσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των εργαζομένων εξαιτίας της ακρίβειας, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης», επικαλούμενη τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου και τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΣΥΕ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Η κρίση δεν εμποδίζει τις κερδοφόρες μπίζνες

Μπορεί η οικονομική κρίση να γίνεται η αφορμή για την εκπόνηση και εκτέλεση του ενός αντιλαϊκού μέτρου μετά το άλλο, μπορεί η καραμέλα που συνεχώς χρησιμοποιούν οι κυβερνώντες να κάνει λόγο για πτώχευση ενώπιον της οποίας οι εργαζόμενοι οφείλουν να παραδοθούν αμαχητί, ωστόσο κάποιοι εξακολουθούν να τρίβουν τα χέρια τους αφού ακόμα και σε συνθήκες μιας τέτοιας κρίσης συνεχίζουν όχι μόνο να κερδίζουν, αλλά και να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Τούτες τις μέρες, αρχίζει η δημοσίευση στοιχείων για τα επίσημα επιχειρηματικά αποτελέσματα του 2009. Είναι βέβαια γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μεγάλων επιχειρήσεων εξακολούθησε να έχει κέρδη και μέσα στη δίνη της κρίσης, ωστόσο τώρα θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι κερδοφόροι επιχειρηματικοί όμιλοι των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών, στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέβρη, είχαν καθαρά επίσημα κέρδη της τάξης των 11 δισ. ευρώ!

Χτες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εταιρείας «ΠΛΑΙΣΙΟ», μιας από τις μεγαλύτερες στον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα επίσημα καθαρά κέρδη της εταιρείας ήταν αυξημένα, σε σχέση με το 2008 κατά 11,1%, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών υποχώρησε 5,4%.

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε ότι ο όμιλος της ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτηλιναίου, προχώρησε στην ίδρυση και νέας θυγατρικής εταιρείας, αυτή τη φορά με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Η νέα εταιρεία, η οποία αποτελεί 100% θυγατρική του Ομίλου ΜΕΤΚΑ, εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής της ΜΕΤΚΑ για επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στην αναπτυσσόμενη αγορά της Τουρκίας, και μέσω αυτής η εταιρεία-μαμά στοχεύει στην παραπέρα ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά της Τουρκίας και στην διεκδίκηση ανάληψης νέων έργων.

«ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ»
Της παρέγραψαν χρέη 5,5 δισ.!

Σε παραγραφή χρεών της τάξης των 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, της επιχείρησης ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΕΥ (που εμπλέκεται στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων), προχώρησε το 2007 η ΔΟΥ Αθηνών, σύμφωνα με τον ισολογισμό - απολογισμό του 2008 για τον κρατικό προϋπολογισμό, που συζητήθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το συγκεκριμένο στοιχείο - που προκύπτει από τον ισολογισμό - κατήγγειλε αρχικά στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Κουσελάς και στη συνέχεια ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης διευκρίνισε ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Το φαινόμενο της μη είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών μεγάλων επιχειρήσεων και της παραγραφής τους κατήγγειλε, στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι αποτελεί πάγια κυβερνητική πρακτική προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, το φαινόμενο αυτό αφορά ουσιαστικά 5 ΔΟΥ, 4 στην Αττική και μία που ελέγχει τη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται οι έδρες των μεγάλων Ανωνύμων Εταιρειών. Συνολικά - επισήμανε - οι 5 αυτές ΔΟΥ έχουν προχωρήσει σε «ρυθμίσεις» της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ