ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Καλούν τους φοιτητές σε... «ιμπεριαλιστική συνάθροιση»

Το Γραφείο Διασύνδεσης προσκαλεί φοιτητές να διαβουλευτούν για την «ασφάλεια» του κόσμου με ΝΑΤΟ και ΕΕ...

Τη διαβούλευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΝΑΤΟ, τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό που ευθύνεται για το αιματοκύλισμα χωρών και λαών, προωθεί το Γραφείο Διασύνδεσης του ιδρύματος μέσα από σχετική πρόσκληση - πρόκληση που αποστέλλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε φοιτητές, καλώντας τους να συμμετέχουν σε διαδικτυακή «online» συζήτηση που διοργανώνουν από κοινού ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 4 με 9 Φλεβάρη, με θέμα «το πώς θα κάνουμε τον κόσμο μας πιο ασφαλή» σε ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση κρίσεων, το Αφγανιστάν, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πειρατεία και την ανάπτυξη...

Πρόκειται ουσιαστικά για ακόμη μια προσπάθεια παρέμβασης στις νεανικές συνειδήσεις για την απενοχοποίηση του ΝΑΤΟ και κατ' επέκταση, στρατολόγησης φοιτητών που θα συνδιαλλαγούν με τα ληστρικά και πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Σχέδια τα οποία προωθούν ντυμένα με το μανδύα της ασφάλειας, της μάχης κατά της τρομοκρατίας, της προστασίας δήθεν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων επιχειρημάτων που κατά καιρούς διαμορφώνουν και αξιοποιούν με μόνιμο και απαρέγκλιτο στόχο την εκμετάλλευση των λαών, το τσάκισμα όσων αντιστέκονται και βάζουν εμπόδια στην επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων.

Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί επιδιώκουν τη δημιουργία υποταγμένων νεανικών συνειδήσεων και την ενεργό συμμετοχή αν αυτό είναι εφικτό στα ευρω-ατλαντικά πολεμοκάπηλα σχέδιά τους και αρωγό σ' αυτή τους την προσπάθεια βρήκαν, για μια ακόμα φορά, στο Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την ανοχή όπως φαίνεται της διοίκησης του ιδρύματος. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - και όχι μόνο - αναλαμβάνει να μεσολαβήσει για λογαριασμό της «λυκοσυμμαχίας» στην ανεύρεση φοιτητών που θα διαθέσουν τη γνώμη τους, το επιστημονικό και ερευνητικό τους έργο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Το Μάιο του 2009 το Γραφείο Διασύνδεσης πλάσαρε και πάλι στους φοιτητές τη ΝΑΤΟική προκήρυξη θέσεων εργασίας σε υποστηρικτικούς μηχανισμούς και υποδομές του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Οι απανωτές αυτές προκλήσεις της ωμής και κυνικής εισόδου των ιμπεριαλιστών στα πανεπιστήμια για στρατολόγηση φοιτητών στα βρώμικα σχέδια τους προβάλλουν την ανάγκη καταδίκης από φοιτητές και καθηγητές, συνολικά από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ανάγκη που συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών, για γνώση και επιστήμη με κριτήριο την κοινωνική προκοπή και λαϊκή ευημερία.

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν αντέχεται άλλο το μάθημα στα «προκάτ»!

Κινητοποίηση στο Ασβεστοχώρι έκαναν χτες γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικοί, απαιτώντας εννέα καινούριες σχολικές μονάδες

MotionTeam

Την είσοδο του Δημαρχείου Χορτιάτη «έχτισαν» συμβολικά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του δήμου, απαιτώντας άμεση λύση των προβλημάτων σχολικής στέγης. Νωρίτερα πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ασβεστοχωρίου (έδρα του Δήμου). Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, με το συντονισμένο αγώνα τους, διεκδικούν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, καταγγέλλουν το διαχρονικό εμπαιγμό από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και από το Δήμο και τη Νομαρχία.

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων Χορτιάτη καταγγέλλει τη λειτουργία σχολείων χωρίς υποδομές και χώρους, με επικίνδυνες προσθήκες προκατασκευασμένων αιθουσών, υπεράριθμα τμήματα, ακόμη και μαθήματα σε καταστήματα. Δηλώνει ότι δεν ανέχεται πλέον την αναβλητικότητα και τις απραγματοποίητες υποσχέσεις από την πλευρά της δημαρχίας, τον εξαναγκασμό των παιδιών να φοιτούν σε υποβαθμισμένα και ακατάλληλα σχολικά κτίρια, αλλά ούτε και την ελεημοσύνη του Δήμου προς τις Σχολικές Επιτροπές, πρακτική που τις καθιστά ανίκανες να αντιμετωπίσουν ακόμη και στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα.

Η Ενωση Γονέων σημειώνει πως «άμεσα υπεύθυνοι για την απαράδεκτη καθυστέρηση που επικρατεί είναι ο δήμαρχος και η διοίκησή του, ο νομάρχης που επιδεικτικά αγνοεί την άμεση ανάγκη κατασκευής σχολικών μονάδων στο δήμο, καθώς και οι κυβερνήσεις που υποχρηματοδοτούν την Παιδεία και οδηγούν τα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση».

MotionTeam

Οι γονείς απαιτούν να κατασκευαστούν εννέα καινούριες σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, προκειμένου να καλυφθούν οι σημερινές ανάγκες στα τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου. Ζητά ακόμη την αποπεράτωση του κτιριακού συγκροτήματος Γυμνασίου - Λυκείου Ασβεστοχωρίου και του Λυκείου Φιλύρου, για το οποίο επίσης διεκδικούν να επεκταθεί σε 12θέσιο από 6θέσιο που είναι σήμερα. Τέλος, ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση ανέγερση του νέου Δημοτικού Σχολείου Εξοχής, την ολοκλήρωση του φακέλου για την κατασκευή του 2ου Δημοτικού Φιλύρου και την άμεση υποβολή του στον ΟΣΚ.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σήμερα στις 9 το πρωί, πραγματοποιούν γονείς και μαθητές του 2ου Λυκείου Ωραιοκάστρου, που διεκδικούν ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής των 6 αιθουσών του σχολείου που έπρεπε να έχουν παραδοθεί ήδη.
ΕΛΜΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΔΑΣ

Σήμερα γίνεται Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ για το πρόγραμμα δράσης της

Πρώτη δύναμη ανέδειξαν οι εκπαιδευτικοί της Ζακύνθου τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Εκπαιδευτικών του νομού, την παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, επιλέγοντας με την ψήφο τους το δρόμο της αντεπίθεσης και της διεκδίκησης της Παιδείας των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, στέλνοντας μήνυμα στον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Σήμερα πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση σχετικά με το πρόγραμμα δράσης που θα ακολουθήσει η ΕΛΜΕ το επόμενο διάστημα, στις 8.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Μουσικού Γυμνασίου.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των εκλογών είναι:

Ψήφισαν: 274 (πέρυσι 251)

Λευκά: 14 (πέρυσι 7)

Ακυρα: 1 (4)

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»: 82 (πέρυσι 57)

«ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΗ ΕΛΜΕ» (ΣΥΝ): 67 (πέρυσι 61)

«ΠΑΣΚ»: 65 (πέρυσι 60)

«ΔΑΚΕ»: 45 (πέρυσι 62)

Η ΔΑΣ με ανακοίνωσή της χαιρετίζει όλους τους καθηγητές που «έστειλαν μήνυμα και στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, στις ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΟΛΜΕ, που στηρίζουν τη γραμμή της ανταγωνιστικότητας, την υποταγή του σχολείου στην αγορά, την αντιεκπαιδευτική πολιτική ΕΕ και κεφαλαίου. Το αποτέλεσμα δείχνει πως οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τ' άλλα λαϊκά στρώματα και σε συμπόρευση με το ΠΑΜΕ, μπορούν να βγουν στην αντεπίθεση, μπορούν να διεκδικήσουν όλα αυτά που έχουν ανάγκη και τους ανήκουν. Η ΔΑΣ για ένα μπορεί να δεσμευτεί. Θα είναι μπροστάρης σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών», τονίζει στην ανακοίνωση.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Τραγικό θάνατο βρήκε χτες το πρωί 17χρονος μαθητής, όταν έπεσε από τον τρίτο όροφο του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου Μάνεση στο Νέο Ηράκλειο. Ο μαθητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα», όπου και κατέληξε. Οι συνθήκες και τα αίτια διερευνώνται από την Αστυνομία, ενώ Ενορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

*** Πτώση παραθύρου μέσα σε αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης, και, μάλιστα, εν ώρα μαθήματος, καταγγέλλει το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του σχολείου. Ο σύλλογος κάνει λόγο για παραλίγο τραγικό συμβάν και προσθέτει ότι υπάρχουν και μια σειρά άλλα κτιριακά προβλήματα που προκύπτουν από την παλαιότητα του κτιρίου.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Τελευταία βδομάδα του Γενάρη αυτή που διανύουμε και οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» είναι γεμάτες μουσική. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

Σήμερα Πέμπτη: The Wooblies. Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ.

Αύριο Παρασκευή: Γλέντι. Ωρα έναρξης 10.30 μ.μ.

Σάββατο 30/1: Rock Συναυλία με τους S.M.U.R.F.S.

Κυριακή 31/1: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ