ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχειρεί να ποινικοποιήσει τα μπλόκα

«Δεν υπάρχουν χρήματα για σπατάλη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις διεκδικήσεις των αγροτών

MotionTeam

Ετοιμη να στήσει «αγροτοδικεία» σε όλη τη χώρα είναι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις εισαγγελικές παρεμβάσεις εναντίον των μπλόκων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε προκλητικά χτες τους αγρότες στην «επαναφορά της νομιμότητας» (!) και δείχνοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για καταστολή των κινητοποιήσεων σημείωσε: «Η Δικαιοσύνη ήδη έχει ξεκινήσει να κάνει τη δουλειά της με παραγγελία - όσο γνωρίζω - του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Ο Γ. Πεταλωτής πρόβαλε την απαίτηση της κυβέρνησης να φύγουν οι αγρότες «από τα μπλόκα και να ανοίξουν τα σύνορα», γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «επιχειρείται να παραλύσει η συγκοινωνία και η οικονομική ζωή της χώρας» και «αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το περιφρουρήσουμε».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, από το Νταβός της Ελβετίας, αναφερόμενος στη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στα αιτήματα των αγροτών, τόνισε: «Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης φάνηκε όταν εγώ ο ίδιος είπα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για μερεμέτια και ότι δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ για σπατάλη»!

Την κυβερνητική αδιαλλαξία απέναντι στα αιτήματα και τα αδιέξοδα του αγροτικού κόσμου πρόβαλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απορρίπτοντας τα επτά αιτήματα που θέτει η αγωνιζόμενη αγροτιά, με τον ισχυρισμό ότι «τα αιτήματα δεν είναι συνολικά των αγροτών». Τόνισε ακόμα ότι «οικονομικά αιτήματα - περαιτέρω από αυτά που έχουν ήδη ικανοποιηθεί - (σ.σ. δηλαδή τα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση) δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν».

MotionTeam

Απαντώντας σε ερώτηση αν το αίτημα όλων των μπλόκων για κατώτατες εγγυημένες τιμές η κυβέρνηση το θεωρεί λογικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ακόμα και να θεωρείται λογικό - που είναι προς εξέταση (!) - έχουμε να κάνουμε με μια κοινοτική συμβατότητα, τι μπορούμε βάσει της ΕΕ να καταβάλουμε, ενώ υπάρχουν και δεσμεύσεις συγκεκριμένες».

Οσο για το αίτημα των αγροτών για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος ο Γ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι «εφόσον γενικότερα αιτήματα αναπλήρωσης χαμένου εισοδήματος τίθενται με αυτόν τον τρόπο, εκ των πραγμάτων δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα», σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει τίποτα στη μικρομεσαία αγροτιά.

Η κυβέρνηση ενέτεινε συγχρόνως το κλίμα της ιδεολογικής τρομοκρατίας, απαιτώντας την υποταγή των αγωνιζόμενων αγροτών και την αποδοχή του ξεκληρίσματός τους στο όνομα της «εθνικής ευθύνης». Ο Γ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι «οι κινητοποιήσεις δεν έχουν τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας» και ότι «αυτές τις κινητοποιήσεις δεν τις αντέχει η ελληνική οικονομία».

Κι αυτό την ώρα που εκατοντάδες σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς έχουν εκφράσει και εκφράζουν καθημερινά την αλληλεγγύη τους στους αγώνες της αγροτιάς.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Οργή για τις τιμές στο λάδι

Συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ

Την οργή των ελαιοπαραγωγών της Κέρκυρας, που, εκτός από τις επιπτώσεις της ΚΑΠ στις τιμές του λαδιού, αντιμετωπίζουν και περικοπές στις επιδοτήσεις τους με πρόσχημα την ψηφιοποίηση, μετέφερε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Καρχιμάκης, αν και παραδέχτηκε πως στην Κέρκυρα «πράγματι ήταν χαμηλή η ψηφιοποίηση» αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα προωθηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, ώστε «να γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους και ποιες οι υποχρεώσεις της πολιτείας» και να αναφέρει γενικώς ότι ...δε θα χαθούν οι επιδοτήσεις. Οσον αφορά στις τιμές του λαδιού, δήλωσε απλώς πως «οι τιμές διαμορφώνονται με βάση την ελεύθερη αγορά»

«Ζητάμε να καταβληθούν οι επιδοτήσεις στους αγρότες, να αποσυνδεθεί από την ψηφιοποίηση, να γίνει ψηφιοποίηση σωστή που να μην υπάρχουν κίνδυνοι να πληρώνει πρόστιμα ο αγρότης», επισήμανε ανταπαντώντας ο Χ. Χαραλάμπους. Εξήγησε ότι «οι αγρότες της Κέρκυρας, όπου περνάει έλεγχος πληρώνουν πολύ χοντρά. Αν, λοιπόν, εσείς μετονομάσετε ψηφιοποίηση το λανθασμένο ελαιοκομικό μητρώο, ο αγρότης της Κέρκυρας έχει πιθανότητες 90% να τιμωρηθεί».

Οσον αφορά το ύψος των επιδοτήσεων ο Χ. Χαραλάμπους θύμισε ότι υφίσταται όρος ώστε οι αγρότες να επιδοτούνται με τον μέσο όρο των επιδοτήσεων που έλαβαν μεταξύ του 1999 και του 2002 την ίδια στιγμή που «με την νέα ΚΑΠ αποσυνδέθηκε η αγροτική επιδότηση από την παραγωγή». Τέλος, αναφερόμενος στις τιμές του ελαιολάδου σημείωσε πως «είχε φτάσει να πουλιέται το κιλό 1,20 και 1,30. Η πιο κοινή φράση που σου απευθύνουν οι αγρότες της Κέρκυρας όταν πηγαίνεις στα χωριά είναι ότι η τιμή του λαδιού έφτασε να είναι πιο χαμηλή από την τιμή ενός λίτρου εμφιαλωμένου νερού».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Στις θέσεις τους

Στις θέσεις τους παρέμεναν και χτες οι αγρότες της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, στα παρακάτω σημεία: Στην Αλαμάνα (θέση Ρούμελη), στο 72ο χλμ. της παλιάς Εθνικής Οδού Λαμίας - Λιβαδειάς, στο 70ό χλμ. της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης (αερογέφυρα Ριτσώνας), στο 90ό χλμ. της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο 110ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης (Κάστρο), στην αερογέφυρα του Αγ. Κωνσταντίνου και στις Λιβανάτες και στην Εθνική οδό Λιβαδειάς - Λαμίας στον παλιό Λεβέντη. Στο δρόμο του αγώνα παραμένουν και οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Μαντουδίου στη θέση «Παλιουριά».

Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί να γίνει συνάντηση μεταξύ της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής και της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Απέρριψε ψήφισμα στήριξης των αγροτών

Επειδή αναδείκνυε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην ΚΑΠ

Απέρριψε χτες η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες, που κατέθεσε η ΔΑΣ ΟΤΑ. Ο λόγος της απόρριψης - όπως ξεκαθάρισαν με τη στάση τους οι δυνάμεις της πλειοψηφίας - ήταν ότι στο ψήφισμα αναδεικνύονται οι πραγματικές αιτίες για το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, δηλαδή η Κοινή Αγροτική Πολιτική που υλοποιούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ενώ το ψήφισμα κατέληγε στην ανάγκη συγκρότησης ισχυρής συμμαχίας εργαζομένων, ΕΒΕ και φτωχομεσαίας αγροτιάς, που θα αντιπαλεύει τον κοινό αντίπαλο - το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές - και θα βάζει στο επίκεντρο της πάλης τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Χαιρετίζει τους αγώνες της αγροτιάς

Με ανακοίνωσή της, η Κομμουνιστική Ανανέωση «στηρίζει το ριζοσπαστικό Αγροτικό Κίνημα, τον αγωνιστικό πόλο που έχει διαμορφωθεί, που με κορμό την "Παναγροτική Συσπείρωση", παλεύει για μια ριζικά διαφορετική αγροτική πολιτική με πυρήνα τον Παραγωγικό Συνεταιρισμό, που μπορεί να διασφαλίζει τα κοινωνικά συμφέροντα της εργαζόμενης αγροτιάς, τη διατροφική επάρκεια και ασφάλεια του αγροτικού τομέα της χώρας μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ