ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Εκτός λειτουργίας δύο μονάδες

Προχωρά το σχέδιο απαξίωσης του λιγνίτη

Στο γενικότερο σχέδιο κυβέρνησης και διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ για απαξίωση του λιγνίτη, εντάσσεται η χτεσινή διακοπή λειτουργίας της μονάδας Ι του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης. Η ΔΕΗ ΑΕ υποστηρίζει ότι η εν λόγω μονάδα όπως και η ΙΙ, που ίσως κλείσει σήμερα, προσεγγίζουν το όριο ζωής που ο νόμος θέτει (ανώτατο όριο 20.000 ώρες λειτουργίας τη στιγμή που σήμερα βρίσκονται στις 17.000 ώρες) και επισημαίνει πως θα τις επαναλειτουργεί εφόσον απαιτείται η τροφοδότηση του Ηλεκτρικού Συστήματος. Πρόκειται για δύο μονάδες για τις οποίες δεν επιλέχθηκε η τοποθέτηση «ακριβής» αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με συνέπεια τη σημερινή κατάληξη. Επιβεβαιώνεται έτσι το σχέδιο δραστικού περιορισμού της χρήσης λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για τους μεγαλομετόχους της ΔΕΗ και αντίστοιχες επιβαρύνσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά. Είναι γνωστό ότι στη Μεγαλόπολη προωθείται η αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο. Η κατασκευή της πρώτης μονάδας φυσικού αερίου προχωρά, όπως και ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο.

Σε απάντηση των μεθοδεύσεων της ΔΕΗ ΑΕ, η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση - σύσκεψη αύριο Τετάρτη 3 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην ταβέρνα του Γρύλλου, για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία η πορεία απαξίωσης του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης δεν είναι μοιραία αλλά «είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στον τομέα της ενέργειας που έχει χαραχτεί χρόνια τώρα από κοινού στην ΕΕ. Είναι ένα από τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης των αγορών και ειδικά της ηλεκτρικής ενέργειας που δρομολογήθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Είναι απόρροια των επιλογών μονοπωλιακών ομίλων για σίγουρες και γρήγορες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο φυσικό αέριο, στο λιθάνθρακα με άμεση απόδοση - κερδοφορία του κεφαλαίου».

Στη συνέχεια, επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν «καμία εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, στις ξεπουλημένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΓΕΝΟΠ και όχι μόνο. Γνώριζαν και γνωρίζουν πού πάνε τα πράγματα και συνειδητά έβαλαν πλάτη για να περάσει αυτή η πολιτική. Γυρίστε την πλάτη στους διάφορους οικολογούντες και παράγοντες που με πρόσχημα το υπαρκτό πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος στήριζαν και στηρίζουν αυτήν την πολιτική».

Καταλήγοντας, καλεί να συγκροτηθεί κλαδικό συνδικάτο ενέργειας που «θα είναι ένα αποκούμπι για κάθε εργαζόμενο, που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, μόνιμους - συμβασιούχους - και αυτούς που δουλεύουν σε εργολάβους σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την ενέργεια, και ανεξάρτητα από τον τυπικό χαρακτηρισμό της εργασιακής σχέσης και τη διάρκεια της σύμβασης».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάζει πλάτη για τον «Λαναρά»

Τη σκυτάλη των χρηματοδοτήσεων του Λαναρά από τη ΝΔ ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη της οποίας τώρα εξετάζουν τους τρόπους ώστε και να δοθούν κεφάλαια προς τον επιχειρηματία και να μην υπάρξει εμπλοκή με τις υπηρεσίες της ΕΕ. Τα παραπάνω προκύπτουν από ...ανεπίσημη ενημέρωση «κύκλων» του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στην οποία είναι εμφανής η αγωνία των κυβερνώντων να πριμοδοτήσουν με νέα δάνεια τον Λαναρά. Οι «κύκλοι» αναφέρουν ότι την περασμένη Κυριακή έγινε συνάντηση στην αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ τις οριστικές αποφάσεις για την παροχή εγγύησης του Δημοσίου θα τις πάρει το υπουργείο Οικονομικών.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας εκφράζουν τη «διαθεσιμότητα» του υπουργείου Οικονομικών να «συνδράμει» και δηλώνουν ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας ένα επιχειρηματικό σχέδιο που θα βασιστεί στο «υγιές μέρος» της υφιστάμενης δραστηριότητας της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας». Προηγούμενες διαρροές από το υπουργείο έκαναν λόγο ακόμη και για ενεργειακές δραστηριότητες σε γη που κατέχει ο επιχειρηματικός όμιλος.

ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ
Αντιδράσεις για τη νέα ηγεσία

Η μεγάλη πολιτική σημασία που απέκτησε το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ) - κυρίως μετά τα προγράμματα δανεισμού κεφαλαίων κίνησης - για την υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, προκύπτει και από την αναστάτωση των τελευταίων ημερών, με ένα μέρος των εργαζομένων του Ταμείου να εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στην νέα ηγεσία του.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την αντικατάσταση του προέδρου του Ν. Δομένικου από τον Α. Παπαρσένο, πρώην γενικό διευθυντή του ΤΕΜΠΜΕ την περίοδο 2004-2008. Ο απερχόμενος πρόεδρος μίλησε χτες σε συνέντευξη Τύπου για τις επιδόσεις της 18μηνης θητείας του, ενώ δήλωσε ότι το υπουργείο αγνόησε την αίτησή του για διατήρησή του στη θέση του, καθώς και τις προτάσεις του για τα νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ. Απολογιστικά, στους 18 μήνες δόθηκαν εγγυήσεις για δανεισμό 55.116 επιχειρήσεων, για δάνεια συνολικού ύψους 5,15 δισ. ευρώ, με ποσοστά εμπλοκών 2,64% και 5,5% στην Α και Β φάση του προγράμματος, αντίστοιχα.

Δύο μέρες πριν, η διοίκηση του Συλλόγου εργαζομένων είχε στείλει επιστολή στην υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη, στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνταστίνου και στη συνέχεια στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, με την οποία δήλωναν ότι η επιλογή Παπαρσένου είναι λανθασμένη. Υποστηρίζουν ότι οι επιδόσεις του Ταμείου όσο ήταν γενικός διευθυντής ήταν μικρές με ευθύνη του, καθώς αυτός είχε επεξεργαστεί τα προγράμματά του, τα οποία διασφάλιζαν κυρίως τις τράπεζες έναντι των επιχειρήσεων και ότι ήταν προσβλητικός για τους εργαζόμενους. Δηλώνουν πάντως ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει στο πρόσωπό του θα επιδοθούν «σε αγώνα για την αξιοπρέπειά μας».

ΙΤΕΠ
Μικρή αύξηση τουριστών το 2010

Μικρή ανάκαμψη στις τουριστικές αφίξεις κατά 2-3% προβλέπει για το 2010 το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, αλλά και μείωση των εσόδων, ενώ ταυτόχρονα αναλύει εκτεταμένα τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για την πορεία του τουρισμού τα επόμενα δύο χρόνια.

Ετσι, αναφέρει για παράδειγμα ότι ακόμη κι αν αυξηθούν οι αφίξεις, τα έσοδα επηρεάζονται από την εισοδηματική κατηγορία των τουριστών και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΑΞΙ
Αύριο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Με αυτοκινητοπομπή στο υπουργείο Οικονομικών

Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, διοργανώνουν αύριο Τετάρτη, αυτοαπασχολούμενοι στα ταξί Αθήνας και Πειραιά.

Την απόφαση πήρε η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων στα ταξί, η οποία συγκροτήθηκε μετά από μεγάλη συγκέντρωση αυτοκινητιστών του κλάδου, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που διαρκώς οξύνονται τα τελευταία χρόνια.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα, η αύξηση του κόστους λειτουργίας και η μείωση της χρήσης του ταξί οφείλονται στην οικονομική καπιταλιστική κρίση και τα μονοπώλια, ενώ το τελικό χτύπημα επιχειρείται τώρα από την κυβέρνηση, με την προωθούμενη υπερφορολόγηση του κλάδου, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για να «περάσουν» τα ταξί από τα χέρια των μικρών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών ταξί σε μεγάλες ανώνυμες εταιρείες που θα μονοπωλήσουν τον κλάδο, σε εφαρμογή και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη λεγόμενη «απελευθέρωση των επαγγελμάτων».

Η αυτοκινητοπομπή των αυτοαπασχολούμενων στα ταξί θα ξεκινήσει αύριο στις 10 π.μ. από το Βοτανικό (Καβάλας και Σπ. Πάτση) και θα κατευθυνθεί στην πλατεία Συντάγματος, έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Πόρισμα για το «θεαθήναι»

Το πόρισμα της λεγόμενης ανεξάρτητης Επιτροπής σχετικά με την «ποιότητα» των εμφανιζόμενων δημοσιονομικών στοιχείων κατατέθηκε χτες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για «διαπιστώσεις» που στον ένα ή τον άλλο βαθμό είναι ήδη γνωστές, τουλάχιστον για τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αλλά που σε αυτή τη φάση έρχεται να τροφοδοτήσει τη «διαμάχη» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Πέρα από τις «δυσλειτουργίες» που διαπιστώνουν (επικαλύψεις υπηρεσιών, καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων κ.ο.κ.) κάνουν λόγο και για «διαφαινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις», τις οποίες και αποδίδουν στη «στενή σχέση» της στατιστικής υπηρεσίας με το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το πόρισμα, πρόβλημα στην αξιοπιστία των στοιχείων προκαλεί ακόμη και η «υποψία πολιτικής παρέμβασης».

Είναι απόλυτα φανερό ότι όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της παρέμβασης από την ΕΕ και Γιούροστατ. Και, βέβαια, η ουσία δε βρίσκεται στο πού θα αποφασίσουν να εμφανίσουν, κάθε φορά, το έλλειμμα, αλλά στην ίδια την εφαρμοζόμενη πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ