ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Μέτρα υπέρ του κεφαλαίου με «υποσχέσεις» στο λαό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._ Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα παρουσίασε χτες το νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος, ύψους 3,8 τρισ. δολαρίων.

Βασικά στοιχεία της πρότασης Ομπάμα, είναι: α)το δήθεν νοικοκύρεμα των τεράστιων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, β) αύξηση δαπανών για εκπαίδευση και ασφάλιση, γ) χορήγηση κινήτρων στους εργοδότες (πακέτα ύψους 100 δισ. δολαρίων) για προσλήψεις, δ)περικοπές 120 κυβερνητικών προγραμμάτων ώστε να «σωθούν» 250 δισ. δολάρια. Μεταξύ αυτών καταργείται και πρόγραμμα της ΝΑΣΑ για την αποστολή νέων επανδρωμένων διαστημικών αποστολών και τη δημιουργία βάσης στη Σελήνη ως το 2020. Ο Ομπάμα θα χρηματοδοτήσει τη ΝΑΣΑ με στόχο την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της διαστημικής έρευνας.

Συνάμα έριξε ευθύνες για την τωρινή δυσμενή οικονομική κατάσταση στον προκάτοχό του Τζ. Ου. Μπους μιλώντας για «χαμένη δεκαετία». Απ' την άλλη φάνηκε «αποφασισμένος» να τιθασεύσει τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού (που ανέρχονται στο 10,6% του αμερικανικού ΑΕΠ ήτοι 1,56 τρισ. δολάρια) αν και παραδέχθηκε πως «δεν θα γίνει εν μία νυκτί».

Εμφανίστηκε «αισιόδοξος» για μείωση της επίσημης ανεργίας (που σήμερα ξεπερνά το 10%) στο 7,3% ως το 2013.

Καμώνοντας τον φιλολαϊκό, είπε πως «τα χρέη σωρεύτηκαν λόγω φοροαπαλλαγών των πλουσίων». Εντούτοις δεν αποφάσισε μέτρα που θα θίξουν το μεγάλο κεφάλαιο... Ισα-ίσα θα το «δωροδοκήσει» (π.χ. τις εταιρείες ενέργειας) ώστε να μην μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους στο εξωτερικό και τα κέρδη τους σε υπεράκτιες εταιρείες...

Εξυπακούεται πως οι δαπάνες για κάθε λογής ιμπεριαλιστικούς πολέμους παραμένουν υψηλές, αφού θα ξεπεράσουν τα 192 δισ. δολάρια. Χαρακτηριστικά ας αναφέρουμε ότι ο τρέχον προϋπολογισμός (2009-10) προέβλεπε περίπου 130 δισ. για τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, που από το 2001 έχουν ήδη στοιχίσει πάνω από 1 τρισ. Επίσης, ο Ομπάμα θα ζητήσει 1,2 δισ. για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του πακιστανικού στρατού, που πέρσι είχε κοστίσει 700 εκατομμύρια...

  • Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους, μετέφερε την ανακοίνωση της τελικής απόφασης για την τύχη του διυλιστηρίου της Total στην Ντουνκέρκ της Γαλλίας, η διοίκηση της εγκατάστασης. Αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά (οριστικός τερματισμός λειτουργίας, μετατροπή του σε εκπαιδευτική εγκατάσταση, πώληση), η διοίκηση προσπάθησε να καθησυχάσει τους 800 εργαζόμενους στο συγκεκριμένο παράρτημα (εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μαθητευόμενοι), ότι «θα διατηρήσουν τη δουλειά τους στην εταιρεία σε κάποιο άλλο πόστο, που θα τους είναι αρεστό». Προς το παρόν, πάντως, τα συνδικάτα των εργαζομένων δεν εμφανίστηκαν ικανοποιημένα.
ΓΑΛΛΙΑ
Αστυνομοκρατία στα σχολεία

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας σε μαθητικές κινητοποιήσεις πριν δύο χρόνια

Associated Press

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας σε μαθητικές κινητοποιήσεις πριν δύο χρόνια
ΠΑΡΙΣΙ.--

Επιταχύνεται η αστυνομοκρατία στα σχολεία στη Γαλλία στο όνομα της λεγόμενης «αποτίμησης των αναγκών ασφαλείας» στα κτίρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό το νέο αντιδραστικό μέτρο προβλέπει εγκατάσταση είτε σταθερών περιπολιών, πέριξ των σχολείων, της αστυνομίας μαζί με ειδικά εκπαιδευμένους εκπαιδευτικούς αλλά και άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής ή τοποθέτηση ειδικών μηχανημάτων ανίχνευσης ή καμερών παρακολούθησης. Ο υπουργός Παιδείας Λικ Σατέ υποστήριξε ότι μέχρι τις 31 Μάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, καταρχάς, των περιπολιών και μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η εκτίμηση για τις ανάγκες ασφαλείας στα 7.946 γυμνάσια και λύκεια. Μέχρι στιγμής, η αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, στα νέα μέτρα, είναι ανάμεικτη, χωρίς πολλές αντιδράσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΝΟΪ.-- Δικαστήριο του Βιετνάμ καταδίκασε τέσσερις εμπόρους ηρωίνης σε θάνατο, ενώ ακόμα τέσσερις καταδικάστηκαν σε ισόβια φυλάκιση για παράνομη εισαγωγή ηρωίνης από το Λάος.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Βίαιες κινητοποιήσεις προκάλεσε στο ινδικό Κασμίρ η δολοφονία ενός 15χρονου αγοριού από αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές χτες συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Σριναγκάρ, ζητώντας δικαιοσύνη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική (AQIM) προσφέρθηκε χτες να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τους Μουσουλμάνους της Νιγηρίας για να πολεμήσουν κατά των Χριστιανών στη χώρα τους! Παράλληλα, χτες η οργάνωση των ανταρτών στο Δέλτα του Νίγηρα (ΜΕΝD) αποποιήθηκε την ευθύνη για τη δολιοφθορά σε πετρελαιοαγωγό της «Shell». Ωστόσο το Σάββατο είχε κηρύξει άκυρη τρίμηνη εκεχειρία και προειδοποίησε με νέες επιθέσεις τις πετρελαΐκές πολυεθνικές λέγοντας ότι πλέον δεν εμπιστεύεται τη νιγηριανή κυβέρνηση.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Επισκέψεις σε Ινδονησία και Αυστραλία θα πραγματοποιήσει το Μάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 16 πολίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν χτες στο Μογκαντίσου της Σομαλίας από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις ισλαμιστών και στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης. Παράλληλα οι ισλαμιστές της οργάνωσης Αλ Σαμπάαμπ επιβεβαίωσαν χτες για πρώτη φορά πως συμμάχησαν με την Αλ Κάιντα ανακοινώνοντας πως η «τζιχάντ (ιερός πόλεμος) στο Κέρας της Αφρικής πρέπει να συνδυαστεί με τη διεθνή τζιχάντ της οποίας ηγείται το δίκτυο της Αλ Κάιντα»...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ερευνα ελβετικού ερευνητικού ιδρύματος Graduate Institute of International and Development Studies κατήγγειλε χτες πως είναι σε εξέλιξη κούρσα εξοπλισμών ανάμεσα σε σουδανικό βορρά και σουδανικό νότο και πως πολλά απ' τα όπλα που μεταφέρονται στο Νότιο Σουδάν καταφθάνουν στην περιοχή μέσω Κένυας.

ΜΟΣΤΑΡ.-- Η Εισαγγελία του Μόσταρ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη άσκησε χτες δίωξη κατά του προέδρου της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (HDZ BiH) Ντράγκαν Τσόβιτς και άλλων ατόμων, με τις κατηγορίες της κατάχρησης θέσης και αρμοδιοτήτων στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας «Eronet».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέες καταγγελίες για «μαγείρεμα» στοιχείων για το κλίμα

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Διακυβερνητική Αρχή του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στήριξε έκθεσή της για το λιώσιμο των πάγων στις υψηλότερες κορφές του κόσμου σε μία φοιτητική εργασία και σε ένα άρθρο περιοδικού για την ορειβασία, ανέφερε προχτές δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Sunday Times», προκαλώντας νέα αμηχανία στο φορέα του ΟΗΕ που πριν μόλις λίγες βδομάδες είχε απολογηθεί για ανάλογη γκάφα που αφορούσε το «λιώσιμο» των παγετώνων στα Ιμαλάια...

Στο μεταξύ, χτες ο Καναδάς ανακοίνωσε την πλήρη ευθυγράμμισή του με την «περιβαλλοντική» πολιτική των ΗΠΑ για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου προσθέτοντας ότι θα τα μειώσει κατά 17% σε σχέση με τις εκπομπές του 2005.

Τέλος, σε «ξένες μυστικές υπηρεσίες» απέδωσε χτες ο σερ Ντέιβιντ Κινγκ, πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης για το περιβάλλον, τις πρόσφατες διαρροές ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της ερευνητικής ομάδας για τις Κλιματικές Αλλαγές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (σκάνδαλο γνωστό ως Climategate) που έδειχνε αποσιώπηση ακόμη και παραποίηση στοιχείων που αφορούσαν το κλίμα...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μέρκελ: «Θ' αγοραστεί η λίστα με τους φοροφυγάδες»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η Γερμανία «θ' αγοράσει τη λίστα με τους φερόμενους ως μεγάλους φοροφυγάδες, εφόσον κριθεί ότι είναι αυθεντική». Αυτό δήλωνε, χτες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, παρά το ότι η πολιτική σκηνή της χώρας παραμένει διχασμένη ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times», τη λίστα έχει στα χέρια του ένας πρώην ειδικός στη μηχανοργάνωση της τράπεζας HSBC στη Γενεύη. Οπως υποστηρίζει, περιλαμβάνονται 1.500 Γερμανοί που έχουν μεταφέρει μεγάλα ποσά στην Ελβετία και δεν τα έχουν δηλώσει στη γερμανική Εφορία. Το συγκεκριμένο άτομο φέρεται να ζητά 3,5 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να δώσει τη λίστα, που εκτιμάται ότι θ' αποφέρει, όταν εισπραχθούν οι φόροι, 100 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία του γερμανικού κράτους.

Αν όντως γίνει η αγορά, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Πριν από δύο χρόνια, η γερμανική κυβέρνηση, πάλι υπό την Μέρκελ, έδωσε 7 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να παραλάβει λίστα ονομάτων φοροφυγάδων με λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν.

ΚΙΝΑ
Προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ, για τα όπλα της Ταϊβάν

ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέα προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ διατύπωσε η Κίνα με αφορμή το πρόγραμμα πωλήσεων όπλων προς την Ταϊβάν και σε συνέχεια των απειλών που διατύπωσε η Ουάσιγκτον προς το Πεκίνο, διά στόματος της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, απαιτώντας να στηρίξει (στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών) τις κυρώσεις εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Σε δηλώσεις του ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Τζιέτσι, σημείωσε ότι τα σχέδια των ΗΠΑ να πουλήσουν όπλα 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνική ενσωμάτωση του νησιού, ενώ στη συνέχεια ανεστάλησαν όλες οι στρατιωτικές ανταλλαγές Κίνας - ΗΠΑ και ακολούθησαν απειλές για κυρώσεις εναντίον των αμερικανικών αμυντικών εταιρειών. Παράλληλα ο Κινέζος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε το εμπόριο όπλων ΗΠΑ - Ταϊβάν ως παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας του, που μπορεί να βλάψει την εθνική της ασφάλεια.

Παράλληλα η Κίνα προειδοποίησε τις ΗΠΑ, για άρση των περιορισμών στον τομέα του μεταξύ τους εμπορίου, σημειώνοντας ότι οι φραγμοί που βάζει ο προστατευτισμός διακυβεύουν τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ