ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ
Φυλάνε τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Αποκαλυπτικά τα επιχειρήματα με τα οποία απορρίπτεται η πρόταση των ταξικών δυνάμεων για συμμετοχή στην απεργία

Οχι απλά καλούν τους εργαζόμενους να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια όταν η επίθεση σε βάρος τους εντείνεται αμείωτα, αλλά παρεμβαίνουν σχεδιασμένα ώστε να μη διαταραχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο λόγος για τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που με αποκαλυπτική επιχειρηματολογία απορρίπτουν καθημερινά το αίτημα των ταξικών δυνάμεων για συμμετοχή στην απεργία στις 10 του Φλεβάρη.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, η πλειοψηφία του ΔΣ στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) με αντικαταστατικές μεθόδους αρνήθηκαν ακόμα και να γίνει συζήτηση για την πρόταση που κατέθεσαν 4 μέλη της διοίκησης για προκήρυξη απεργίας. Μάλιστα, εμφανίσθηκαν να αποδέχονται την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης που καθιστά συνυπεύθυνους της κρίσης και των ελλειμμάτων τους εργαζόμενους του δημοσίου, και να δηλώνουν ότι δε μας νοιάζει τι κάνει η ΑΔΕΔΥ.

Στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, η ΠΑΣΚΕ όχι μόνο απέρριψε την πρόταση του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ αλλά αναπαρήγαγε την κυβερνητική προπαγάνδα για δήθεν αναδιανομή του εισοδήματος με το επίδομα αλληλεγγύης, για ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από τα προγράμματα ενίσχυσης των καπιταλιστών για να απασχολούν τζάμπα τους εργάτες και συνέχιση των δουλεμπορικών σχέσεων εργασίας. Αρνήθηκαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων να συνδεθεί η απεργία με τον αγώνα για ανάκληση των απολύσεων στα σούπερ μάρκετ Aρβανιτίδη, για να μην περάσουν τα σχέδια της επιχείρησης «Olympus Plaza» για εκ περιτροπής εργασία και είπαν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση αθετήσει τις υποσχέσεις της.

Στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, η πλειοψηφία καταψήφισε το πλαίσιο της ΔΗΠΑΚ για συμμετοχή στην απεργία, ενώ το βάρος της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής το σήκωσε η ΠΑΣΚ που - μεταξύ άλλων - ισχυρίστηκε ότι οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία είναι προνομιούχοι (!), υψηλόμισθοι (!) και δε θα πρέπει να συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις! Τη λογική υποστολής της σημαίας των κινητοποιήσεων με αφορμή την κρίση υπερασπίστηκε και η παράταξη ΔΗΚΝΙ (Καλοκαιρινός), ενώ με ιδιαίτερο ζήλο αντιπαρατέθηκαν με το σύνολο του πλαισίου της ΔΗΠΑΚ οι συνδικαλιστές της ΑΕΓ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ). Υπογράμμισαν τη διαφωνία τους για συμμετοχή στην απεργία όλων των γιατρών και περιορίστηκαν σε μία έκκληση για συμμετοχή όσων συναδέλφων καλύπτονται από την ΑΔΕΔΥ. Επανέλαβαν μάλιστα τη θέση τους για αποδοχή των απολύσεων των συμβασιούχων, αφού με πρόσχημα την αξιοκρατία αρνούνται τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Προσηλωμένη στις ανάγκες της εργοδοσίας

Απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ για προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 10 του Φλεβάρη

Η απόλυτη προσήλωση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) - όπως καθαρά αποτυπώθηκε και στον απολογισμό και στον προγραμματισμό δράσης - στην κατεύθυνση υποταγής των εργαζομένων στις ανάγκες του κεφαλαίου αναδείχτηκε περίτρανα και χτες, πρώτη μέρα των εργασιών του 45ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Την πολιτική αυτή με διαφορετικά λόγια, ο καθένας από το πόστο του, υπερασπίστηκαν ολόψυχα τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, όσο και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης (υφυπουργός Εργασίας και γενικός γραμματέας υπουργείου Τουρισμού) και ο γραμματέας του τομέα του ΠΑΣΟΚ. Λίγο αργότερα οι αντιπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ, ελλείψει επιχειρημάτων για την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και υπονομεύοντας την αγωνιστική οργάνωση των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που τους χτυπά, προέβησαν στη γνωστή, χυδαία αντιΠΑΜΕ και αντιΚΚΕ επίθεση. Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας ξεκάθαρα τον υπονομευτικό για τα εργατικά συμφέροντα ρόλο της, η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ για απεργία στις 10 του Φλεβάρη.

Ενδεικτικό της εκφυλιστικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι λίγο πριν τις 5 το απόγευμα (η πρώτη μέρα τελείωνε στις 8 μ.μ.) στην αίθουσα βρίσκονταν ουσιαστικά μόνο οι σύνεδροι της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ). Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ αποχώρησαν καταγγέλλοντας τον εκφυλισμό του συνεδρίου.

Μοναδική φωνή εξαίρεσης, ελπίδας, εγγύησης και προοπτικής για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο αποτέλεσαν οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ, που κατέδειξαν τις πραγματικές αιτίες και τους υπευθύνους των προβλημάτων (πλουτοκρατία, κυβερνήσεις, κόμματα του «ευρωμονόδρομου», εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός). Εκ μέρους της ΔΑΣ, ο Χρήστος Κατσώτης κάλεσε τους εργαζόμενους του κλάδου να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό (σ' αυτό το πλαίσιο η ΔΑΣ καταψηφίζει τον απολογισμό και το πρόγραμμα «δράσης» της πλειοψηφίας) και να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ - εγγυητή στην πάλη για την ανασυγκρότηση και ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Σ' αυτή την κατεύθυνση η ΔΑΣ - σημειώθηκε - θα εντείνει την παρέμβασή της μέσα στους χώρους εργασίας, για τη συσπείρωση των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση, ενάντια στους εχθρούς των εργαζομένων και με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες. Κατεύθυνση στην οποία η ΔΑΣ θα δώσει τη μάχη για μαζική, αποφασιστική συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη απεργία στις 10 του Φλεβάρη.

Οι εργάτες να προτάξουν το δικό τους μέτωπο

Χαιρετίζοντας το συνέδριο εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι τα μέτρα - τυφώνας που παίρνονται στο όνομα της κρίσης θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και μάλιστα θα εφαρμοστούν με μεγαλύτερη ένταση στην περίοδο της ανάπτυξης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί γι' αυτή την πολιτική, ενώ στο πλευρό της έχει συμμάχους τη ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ. αλλά και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει να καλλιεργεί αυταπάτες. Από την άλλη, υπογράμμισε, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν ένα ισχυρό, αρραγές μέτωπο μαζί με τους μικροεπαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και την αγροτιά, αφού έχουν κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οργιο νοθείας από την πλειοψηφία

Η πλειοψηφία επιχειρεί να αλλοιώσει τη θέληση των εργαζομένων μπροστά στο 32ο Συνέδριο που ξεκινά την Παρασκευή

Πυρετωδώς «εργάζονται» οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, προκειμένου το 32ο Συνέδριο του Κέντρου, που αρχίζει την Παρασκευή 5 του Φλεβάρη στις 5 το απόγευμα, να χαρακτηριστεί από «όργιο» νοθείας. Μέσα σε μία μέρα προσπάθησαν να εγγράψουν αντιπροσώπους από 5 σωματεία που εμφανίστηκαν ξαφνικά. Επιδιώκουν τη νομιμοποίηση των 7 ναυτεργατικών σωματείων, των οποίων οι αντιπρόσωποι, κατά παράβαση του καταστατικού του ΕΚΠ, είναι εκλεγμένοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα, αλλά και των φορτοεκφορτωτικών σωματείων, τα οποία εκλέγουν αντιπροσώπους με 9 και 11 ψηφίσαντες. Μεθοδεύσεις που εξυπηρετούν την επιδίωξη ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και από κοντά της ΑΠ το ΕΚΠ να εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα προπύργια της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Επιχείρησαν, επίσης, να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή στο συνέδριο αντιπροσώπων από τα σωματεία Τεχνικών - Χειριστών ΟΛΠ και Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ, τα οποία είχαν προγραμματίσει να εκλέξουν αντιπροσώπους την περασμένη Πέμπτη 28 του Γενάρη, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί Γενική Συνέλευση, όπως ορίζει ρητά το καταστατικό τους.

Η «δράση» που αναπτύσσουν οι συμβιβασμένοι για να φέρουν το ΕΚΠ στα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής είναι συνέχεια των πρωτόγνωρων και αυθαίρετων διαδικασιών που οι ίδιοι επέβαλαν το προηγούμενο διάστημα. Στις 14 του Νοέμβρη του 2008, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ σε αντιΠΑΜΕ μέτωπο διέλυσαν το έκτακτο συνέδριο του Κέντρου που οι ίδιες είχαν δρομολογήσει, επειδή είδαν ότι δεν τους έβγαιναν τα κουκιά και υπήρχε ο «κίνδυνος» η αγωνιστική παράταξη της ΔΕΣΚ, συσπειρωμένη στο ΠΑΜΕ, να αναδειχθεί και πάλι - όπως στο τακτικό συνέδριο - πρώτη δύναμη. Ολο αυτό το διάστημα, μέχρι σήμερα, από κοινού οι τρεις παρατάξεις, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, καταδίκασαν το ΕΚΠ σε εκφυλισμό και συνεδριάσεις - παρωδία, αφού δεν υπήρχε εκλεγμένη διοίκηση.

Η ΔΕΣΚ στη διακήρυξή της καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και να ενισχύσουν τις δυνάμεις της ΔΕΣΚ, του ΠΑΜΕ, τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΠΑΤΡΑ: Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΕ στο φράγμα Πείρου - Παραπείρου στην Αχαΐα, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες. Τον αγώνα τους στηρίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας. Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας (η περιφέρεια που εποπτεύει το έργο), ο οποίος «ένιψε τας χείρας του» λέγοντας πως «ό,τι μπορούμε το έχουμε κάνει».

ELITE: Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι 150 εργάτες της ELITE, παρά τις απόπειρες της εργοδοσίας να διασπάσει τον αγώνα τους. Αιχμή των διεκδικήσεων για τους εργάτες αποτελεί η ανάγκη όχι μόνο να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, αλλά, κυρίως, να μην υπάρξει ούτε μια απόλυση, να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος Νομού Αττικής και η εργοστασιακή επιτροπή ζήτησαν νέα τριμερή συνάντηση.

ΕΡΓΑΝΗ ΑΒΕΤΕ: Από τον περασμένο Οκτώβρη χρωστά η εταιρεία έτοιμου σκυροδέματος (μπετόν) ΕΡΓΑΝΗ ΑΒΕΤΕ τα δεδουλευμένα σε 27 εργάτες της επιχείρησης. Η εταιρεία δηλώνει πως θα πουληθεί στη γνωστή πολυεθνική LAFARGE BETON (ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ) και πως τους εργάτες πρέπει να πληρώσει η νέα ιδιοκτήτρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ