ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Με πάθος κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία!

Συνεχίζουν για 16η μέρα

Από το μπλόκο της Νίκαιας

Eurokinissi

Από το μπλόκο της Νίκαιας
Για 16η συνεχή μέρα παραμένουν, σήμερα, στο μπλόκο της Νίκαιας οι μικρομεσαίοι αγρότες από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και ν' αποχωρήσουν αν δε δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους. Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει θετικές απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματά τους. Η ενότητα στην αγωνιστική δράση, που επιτεύχθηκε μετά τη σύσκεψη εκπροσώπων από 20 μπλόκα στον Προμαχώνα, δίνει νέα αγωνιστική ώθηση και δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση της μάχης.

Κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουν τον αγώνα οι μικρομεσαίοι αγρότες παίρνουν από την οργή τους για το «σήμερα» και την αγωνία τους για το «αύριο», από το δίκιο των διεκδικήσεών τους και τη συμπαράσταση στην πάλη τους από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η άρνηση της κυβέρνησης να λύσει ζωτικά προβλήματά τους τους πεισμώνει, τους αγριεύει και δηλώνουν ότι «πλανώνται πλάνην οικτράν» οι κυβερνώντες αν ελπίζουν πως οι αγρότες θα κουραστούν και θα φύγουν με άδεια χέρια.

«Σουβλιές στα πλευρά»

Οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας συνεχίζουν τη μάχη, με πάθος και δύναμη, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία. Αλλά δεν έχουν ν' αντιμετωπίσουν μόνο την κυβέρνηση, τη ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ., τα ΜΜΕ και άλλους «λυτούς και δεμένους» που τους συκοφαντούν και στρέφονται εναντίον τους.

«Σουβλιές στα πλευρά τους» δέχονται και από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στη Λάρισα, οι οποίοι, πάλι - όπως κάθε φορά που γίνονται αγροτικές κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα τα τελευταία οκτώ χρόνια - επιχειρούν να υπονομεύσουν την ενότητα και την προοπτική του αγώνα της αγροτιάς.

Είναι αυτοί που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και, γι' αυτό, όχι μόνο συμφωνούν με το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», που προωθούν η κυβέρνηση και η ΕΕ, αλλά ζητούν να εφαρμοστεί αυτός ο διαχωρισμός άμεσα και παντού.

Διαφωνούν με το αίτημα για εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα - το δήλωσε ένας από δαύτους και σε χτεσινή συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα - που προβάλλουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και τάσσονται υπέρ της «ελεύθερης» καπιταλιστικής αγοράς, όπως, επίσης, υπέρ της ΚΑΠ, που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες.

Βεβαίως, οι αγρότες της Θεσσαλίας τους «πήραν χαμπάρι» και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι φέτος πολύ λιγότεροι από πέρσι τους ακολούθησαν στη χωριστή «κινητοποίηση» που οργάνωσαν, με τη συγκέντρωση πολύ λιγότερων τρακτέρ σε δυο σημεία. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι εξαρχής δήλωσαν πως δεν πρόκειται να κλείσουν τους δρόμους, όπως, βεβαίως, τους «συμβούλεψε» και ο Αν. Σαμαράς...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το Σάββατο το αγροτικό συλλαλητήριο

Κάλεσμα της ΠΑΣΥ για μαζική συμμετοχή. Θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου

Να συμμετέχουν μαζικά στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο το Σάββατο 6 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλεί η ΠΑΣΥ όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι αγρότες της Μακεδονίας θα διεκδικήσουν κατώτερες εγγυημένες τιμές και θα διακηρύξουν ΟΧΙ στην ΚΑΠ και στον αφανισμό τους. Στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από την ΠΑΣΥ με αφορμή την λειτουργία της AGROTIKA που διοργανώνεται στους χώρους της ΔΕΘ, αναμένεται και μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων από τα ταξικά σωματεία καθώς και της νεολαίας της πόλης. Ηδη αγρότες μέλη της ΠΑΣΥ άρχισαν περιοδείες στα χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνοντας τους αγρότες και κτηνοτρόφους για την κινητοποίηση αυτή και καλώντας τους να πάρουν μέρος.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ γίνεται αναφορά στους αγώνες της αγροτιάς και τονίζεται: «Στους δρόμους μέσα στο καταχείμωνο μας βγάζουν τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα. Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι που μας οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

Για τρίτη συνεχή χρονιά οι τιμές σε όλα τα προϊόντα μας είναι εξευτελιστικές, με συνέπεια μεγάλη μείωση στο εισόδημά μας. Τα χρέη είναι υπέρογκα, ενώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Από τις ενισχύσεις του ΟΣΔΕ πήραμε μόνο το 60%, ενώ μεγάλος αριθμός αγροτών δεν παίρνει την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο, με το διαχωρισμό σε "μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες"».

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ευνοεί τους εμποροβιομήχανους και τραπεζίτες να λυμαίνονται την παραγωγή μας. Χρήματα μόνο γι' αυτούς έχει η κυβέρνηση και όχι για την αγροτιά».

Τα μπλόκα

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την αγωνιστική τους στάση δηλώνουν οι αγρότες σε όλα τα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας, που παραμένουν στους δρόμους για τρίτη βδομάδα και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες καθώς από χτες στις περισσότερες περιοχές χιονίζει και επικρατεί παγωνιά.

Ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα παρέμενε και χτες κλειστός, ενώ έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από νταλίκες και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Παρά την χτεσινή έντονη χιονόπτωση παρέμεναν στις θέσεις τους οι αγρότες του Εβρου στο μπλόκο του Ορμενίου, ενώ το μπλόκο της Κορνοφωλιάς ενισχύθηκε με αγρότες από το νότιο τμήμα του νομού.

Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης ένωσαν τη φωνή τους με τους αγρότες στα μπλόκα και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Πράσινα Φανάρια. Σε μια συμβολική εκδήλωση έριξαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για το προϊόν αυτό και απέκλεισαν το δρόμο για μια ώρα. Σήμερα το απόγευμα οι κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης πρόκειται να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ και τα ζώα τους, μπροστά από την πύλη της Διεθνούς Εκθεσης, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια της AGROTIKA.

Επίσης οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας παρέμεναν στους κόμβους της Χρυσούπολης και των Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό, στο συνοριακό σταθμό της Εξοχής, στο νομό της Δράμας, στο Στρυμονικό, στη Δοϊράνη και στο τελωνείο Ευζώνων και στο Λιτόχωρο Πιερίας. Επίσης παρέμεναν στο νομό Χαλκιδικής στη Ν. Τρίγλια, στην Ορμύλια, στις Καλύβες και τη Γαλάτιστα και από χτες ένα νέο μπλόκο σχηματίστηκε στο Παλιούρι. Οι αγρότες όλων των μπλόκων της Χαλκιδικής πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην Αγροτική Τράπεζα στα Μουδανιά. Αφορμή της εκδήλωσης αυτής αποτέλεσε η δήλωση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο νομό Χαλκιδικής, ότι μπορούν οι αγρότες να πάρουν άτοκα δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα. Η διοίκηση της Τράπεζας απάντησε ότι δεν υπάρχουν άτοκα δάνεια. Μετά και το γεγονός αυτό οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση τόσο για εξαπάτηση όσο και για την αδιαφορία της για τον αγροτικό κόσμο.

Τα μπλόκα συνεχίστηκαν στο νομό Θεσσαλονίκης στα Μάλγαρα, στη Χαλκηδόνα και στα Πράσινα Φανάρια. Εκπρόσωποι από τα μπλόκα της Χαλκηδόνας, των Πράσινων Φαναριών και ορισμένων ακόμη μπλόκων συναντήθηκαν χτες, χωρίς να υπάρξει στο τέλος αποτέλεσμα, με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, μεταφέροντας το πλαίσιο αιτημάτων, το οποίο, όπως είπαν, αποφασίστηκε στα Μάλγαρα. Πριν τη συνάντηση αυτή με δήλωσή του ο Γιώργος Ρίσκος , μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαλγάρων, τόνισε ότι η συνάντηση αυτή εκπροσώπων ορισμένων μπλοκ από Λάρισα και Θεσσαλονίκη δεν βοηθάει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών. «Η προοπτική βρίσκεται στη διεκδίκηση από κοινού των 9 σημείων στα οποία κατέληξε η σύσκεψη στον Προμαχώνα», πρόσθεσε.

Στη Δυτική Μακεδονία μπλόκα υπήρχαν στην Κρυσταλλοπηγή και στο συνοριακό σταθμό της Νίκης στο νομό Φλώρινας, στη γέφυρα των Σερβίων, στο Βογατσικό, στο Φιλώτα και στα Γρεβενά.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Κοινή πορεία με αγρότες - εργάτες και ΕΒΕ

Το πανό του μπλόκου των αγροτών μιλά από μόνο του: «Αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά κλειστά, εργάτες χωρίς δουλειά»
Το πανό του μπλόκου των αγροτών μιλά από μόνο του: «Αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά κλειστά, εργάτες χωρίς δουλειά»
Ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στην κυρίαρχη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική με τη στήριξη εργαζομένων και νεολαίας έστειλαν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στη χτεσινή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε μέσα στην πόλη του Αγρινίου. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι του μπλόκου της Ερμίτσας που βρίσκονται για δεύτερη συνεχή βδομάδα στο πόστο του αγώνα, συντονίζοντας τα βήματά τους με τα κοινά αιτήματα που υιοθέτησαν μαζί με άλλα μπλόκα στην πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη, διαμήνυσαν μέσα και από αυτή τη δυναμική κινητοποίηση πως συνεχίζουν ανυποχώρητα το δίκαιο αγώνα τους.

Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί που κατέφθασαν από το μπλόκο με λεωφορείο στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου (ΕΚΑ) συναντήθηκαν με εργαζόμενους, εκπροσώπους της διοίκησης του ΕΚΑ, του Σωματείου Οικοδόμων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλους φορείς για να εκφράσουν τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα. Πορεύτηκαν από κοινού μαζί με νεολαίους στην πορεία που έγινε μέσα στην πόλη με μπροστάρη το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Ερμίτσας. Διαδηλώνοντας όλοι μαζί ενάντια στην ενιαία αντιαγροτική - αντεργατική επίθεση που ξεκληρίζει τους αγρότες, βάζει λουκέτο στα μικρομάγαζα, συμπιέζει μισθούς και μεροκάματα. Η ανάγκη κοινής δράσης και πάλης αποτυπώθηκε και στο κυρίαρχο σύνθημα «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές» που δόνησε το κέντρο της πόλης.

Στην πλατεία Δημοκρατίας όπου κατέληξε η πορεία, στην οποία παραβρέθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα Γιάννη Ποσοτίδη, χαιρέτισε ο Βασίλης Νικάκης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου. Εξέφρασε εκ μέρους του ΔΣ την πλήρη και έμπρακτη στήριξη στον αγώνα, τα αιτήματα και τις μορφές πάλης που επιλέγουν οι αγρότες. «Αγώνας, είπε, για να μείνουν στα χωριά τους, να μην ξεκληριστούν, για να μη δημιουργηθούν και πάλι τσιφλικάδες, για φθηνά και υγιεινά προϊόντα για το λαό». Υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τις συνέπειες που έχει αυτή η πολιτική συρρίκνωσης των εισοδημάτων και ξεκληρίσματος της αγροτιάς και στα μαγαζιά της πόλης.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Σπύρο Κοτοπούλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και συνδικαλιστή της ΠΑΣΥ, ο οποίος αναφέρθηκε στις τραγικές συνέπειες που έχει και στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας η πολιτική της ΕΕ που στηρίζουν και υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τον καπνό όπου διώχθηκαν χιλιάδες αγροτικές οικογένειες, ενώ επισήμανε την ένταση της επίθεσης μέσα από την αναθεωρημένη ΚΑΠ και σε άλλα προϊόντα όπως την ελιά και το βαμβάκι.

  • Ανυποχώρητα συνεχίζουν τον αγώνα τους και οι αγροτοκτηνοτρόφοι στο Λούρο της Πρέβεζας παρά το τσουχτερό κρύο με τη στήριξη όλο και περισσότερων φορέων. Χτες στο μπλόκο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λευκάδας.
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Στήνουν νέα μπλόκα

Με νέο μπλόκο στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, από χτες το πρωί, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Δυτικής Αχαΐας, συντασσόμενοι με το κοινό μέτωπο διεκδίκησης και δράσης που συγκρότησαν εκπρόσωποι από 20 αγροτικά μπλόκα το περασμένο Σάββατο.

Οι αγρότες, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, γύρω στις 11 το πρωί «κατέλαβαν» το οδόστρωμα και έστειλαν το μήνυμα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Με τον ίδιο προσανατολισμό, σήμερα, Τετάρτη 3 του Φλεβάρη, με σύνθημα «Στήνουμε μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική και στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών», ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου καλεί στη γέφυρα του Μεγανίτη, στις 12 το μεσημέρι.

Την ίδια στιγμή μικρομεσαίοι αγρότες της Ηλείας, μετά τη χτεσινή συγκέντρωση στο Γιαννιτσοχώρι, αποφάσισαν νέα κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα για σήμερα, Τετάρτη, στην περιοχή του Γιαννιτσοχωρίου.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από αύριο, Πέμπτη, και οι αγρότες των Νομών Αρκαδίας, Αργολίδας, Λακωνίας και Κορινθίας καθώς η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί σε νέα συγκέντρωση - μπλόκο στον κόμβο της Στέρνας, στις 12 το μεσημέρι.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας και οι Γραμματείες της ΠΑΣΥ Λακωνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Αργολίδας σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως «ο αγώνας μας είναι ένας δίκαιος αγώνας για την επιβίωσή μας, για να παραμείνουμε στα χωράφια μας και να μπορούμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε καλά και φθηνά προϊόντα για όλο το λαό. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να σταματήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με το διάλογο - απάτη που διοργάνωσε στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή των ξεπουλημένων ηγεσιών ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ, έπεσε στο κενό. Οι αγρότες απάντησαν και απαντούν με ενίσχυση των μπλόκων, με συντονισμό της δράσης και τον αγώνα σε ολόκληρη τη χώρα».


Τα «βρήκαν» για το μητρώο

Πεντάωρο «κουβεντολόι» μακριά από τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους από ορισμένα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας - τα οποία έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από το ενωτικό πλαίσιο αιτημάτων του μπλόκου της Νίκαιας - με τους εκπροσώπους τους να κάνουν λόγο, κατά την έξοδό τους από την αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου, για «συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

Πάντως, κατά τη διάρκεια της πεντάωρης σύσκεψης βρέθηκε «κοινός τόπος» με την κυβέρνηση, στο θέμα της σύνταξης του μητρώου αγροτών, με τελικό στόχο να «πεταχτούν» εκτός συστήματος αγροτικών επιδοτήσεων χιλιάδες φτωχοί αγροτοεργάτες. Για ακόμη μία φορά η υπουργός Κ. Μπατζελή επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για απευθείας κρατικές ενισχύσεις και παρέπεμψε στην ικανοποίηση των «θεσμικών αιτημάτων» και τη «θέσπιση εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία».

Αρκετοί από τους αγροτοσυνδικαλιστές που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη, είναι γνωστοί για τα έργα και τη «συνέπειά» τους, από παλιότερες κινητοποιήσεις, οπότε οι όποιες δηλώσεις περί «κλιμάκωσης» μάλλον μικρή σχέση με την πραγματικότητα έχουν...

Μηνυτήριες αναφορές

Μηνυτήριες αναφορές κατά των κινητοποιήσεων των αγροτών κατέθεσαν χτες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το πολιτικό κόμμα «Δράση», του Σ. Μάνου. Η ΠΟΞ ζητά να ασκηθεί δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών και να κινηθεί αυτόφωρα η διαδικασία. Η «Δράση» ζητά να ασκηθεί δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών με επιβαρυντικές συνθήκες πρόκλησης κατάστασης κοινής ανάγκης αλλά και για παράβαση καθήκοντος. Ζητά να ερευνηθούν ποινικές ευθύνες των αγροτών, καθώς και των οργάνων της ΕΛΑΣ που παραβαίνουν το καθήκον τους αφού δεν ενεργούν για την αποτροπή παράνομων ενεργειών, τη σύλληψη των παραβατών και την προσαγωγή τους στον εισαγγελέα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίδειξη πυγμής και αδιαλλαξίας

Με επίδειξη πυγμής και αδιαλλαξίας επιχειρεί η κυβέρνηση να πλήξει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της φτωχομεσαίας αγροτιάς, στρώνοντας παράλληλα το έδαφος για ποινικοποίηση των αγώνων της.

Επιχειρώντας να προλάβει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών και κυρίως την έκφραση λαϊκού κινήματος αλληλεγγύης απέναντί τους, η κυβέρνηση επιδιώκει να τρομοκρατήσει την αγροτιά και να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση και εκτοξεύδοντας απειλές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής επιτέθηκε στους αγρότες. «Καλούμε τους αγρότες που βρίσκονται στις κινητοποιήσεις, στα μπλόκα και κλείνουν τα σύνορα της χώρας μας, με αποτέλεσμα να εκτιθέμεθα στις γειτονικές χώρες και να κινδυνεύουμε να καταβάλουμε αποζημιώσεις πολύ μεγάλου ύψους σε αυτή τη χρονική συγκυρία, να γυρίσουν στις δουλειές τους, να γυρίσουν στα χωράφια τους», δήλωσε προκλητικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς, τονίζοντας: «Μπαλώματα και πρόσκαιρες επιδοματικές πολιτικές που μας αφήνουν μάλιστα και έκθετους στην ΕΕ δεν πρόκειται να μεταχειριστούμε». Μάλιστα, εμπαίζοντας τους αγρότες ισχυρίστηκε: «Εχουμε φροντίσει, σε ανύποπτο χρόνο, να πάρουμε μια σειρά από ευεργετικά μέτρα για τους Ελληνες αγρότες».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγωνιστική συμπαράσταση

Τις «περιφρονητικές και επιθετικές δηλώσεις» του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδη κατά των αγροτών, «αποδοκιμάζει έντονα και δημόσια» η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ). Επισημαίνει ότι «η ΕΣΕΕ διαχρονικά έχει κοινό βηματισμό με τις πλέον νεοφιλελεύθερες και εχθρικές προς τις άλλες κοινωνικές ομάδες, θέσεις των βιομηχάνων, των πολυκαταστημάτων και το επιμελητηριακό κατεστημένο».

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «τα "αντικειμενικά" και "πλουραλιστικά" μέσα ενημέρωσης, κυρίως πανελλαδικής εμβέλειας (τηλεόραση, ραδιόφωνο, Τύπος), για μια ακόμη φορά αγνοούν και αποσιωπούν τη μη ταυτισμένη με τις θέσεις τους άποψη. Ετσι λοιπόν και στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, έχοντας επιλέξει την εμφάνιση και προβολή συγκεκριμένων εκπροσώπων, παραπληροφορούν και παραπλανούν».

Η ΟΕΣΒΔΕΝ τονίζει ότι «οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι που ζούμε και εξαρτιόμαστε από το αγροτικό εισόδημα, στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα τους και τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους, που άλλωστε όπως έχει αποδεχτεί είναι και οι μόνες που αναδεικνύουν τα προβλήματά τους» και ζητά από τους αγρότες: «Να μην συγχέουν τις ακραίες θέσεις του Προέδρου της ΕΣΕΕ με αυτές των μικρών εμπόρων. Να θυμούνται πάντα ότι εμείς βρισκόμαστε μαζί τους, σε κοινό μέτωπο, τόσο απέναντι στις πολυεθνικές και τους εκπροσώπους τους, όσο και στα εξαρτημένα μέσα πληροφόρησης που πασχίζουν να μας φιμώσουν».

ΛΕΣΒΟΣ
Συγκέντρωση διοργανώνει η ΠΑΣΥ

Την Παρασκευή 5 Φλεβάρη

Συγκέντρωση στον κόμβο της Λαρσού, στη Μυτιλήνη, την Παρασκευή 5 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λέσβου - ΠΑΣΥ, καλώντας τους αγρότες και όλο τον εργαζόμενο λαό του νησιού σε μαζική συμμετοχή. Στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ τονίζεται ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις «υπηρετούν το δικαίωμα να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε στον τόπο μας, δικαίωμα που χρόνια τώρα μας το στερούν με τις πολιτικές και τις πρακτικές τους η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Ανακοίνωση συμπαράστασης στην κινητοποίηση εξέδωσε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, τονίζοντας ότι «ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν πολιτικές που ξεκληρίζουν την αγροτιά, είναι αγώνας και της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και της νεολαίας. Είναι κοινός ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια, που πίνουν τον ιδρώτα της εργατικής τάξης, των αγροτών και γενικά της λαϊκής οικογένειας. Είναι κοινός ο αγώνας με την εργατιά, την αγροτιά, τους μικρομεσαίους ΕΒΕ για φτηνά και ποιοτικά προϊόντα».

Καταλήγοντας επισημαίνεται πως «είναι καιρός η ενωμένη εργατική τάξη μαζί με τη μικρομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τη νεολαία να αντισταθούν και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ