ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Δε θα τους αφήσουμε να σπείρουν το φόβο

Να δυναμώσουν τη δράση για την απεργία με αγωνιστικό πείσμα καθημερινά καλεί τους συνταξιούχους η Ομοσπονδία

«Ολα τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού για τα ελλείμματα έχουν σκοπό να κρύψουν την αλήθεια ότι αυτά οφείλονται στη χρηματοδότηση του κεφαλαίου από την μια και από την άλλη να σπείρουν το φόβο και την απογοήτευση στους εργαζόμενους και το λαό για να δεχθεί την αντεργατική λαίλαπα».

Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, επισημαίνοντας ότι οι δραματικοί τόνοι του πρωθυπουργού για την κατάσταση της οικονομίας και τα ελλείμματα αποτελούν το άλλοθι της κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου για τη νέα αυτή επίθεση. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τη νέα επίθεση και το σάρωμα των εργατικών - συνταξιουχικών και λαϊκών δικαιωμάτων, με πάγωμα και παραπέρα μείωση σε μισθούς και συντάξεις, με νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, με αύξηση της φορολογίας και μείωση των δαπανών για κοινωνικές ανάγκες, υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. «Ολα τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού για τα ελλείμματα έχουν σκοπό να κρύψουν την αλήθεια ότι αυτά οφείλονται στη χρηματοδότηση του κεφαλαίου από τη μια και από την άλλη να σπείρουν το φόβο και την απογοήτευση στους εργαζόμενους και το λαό για να δεχθεί την αντεργατική λαίλαπα» υπογραμμίζει και καλεί τα συνταξιουχικά σωματεία να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Φλεβάρη, καθημερινά, με περιοδείες και υλικό στους χώρους που συγκεντρώνονται οι συνταξιούχοι. Να μη λείψει κανένας συνταξιούχος από τις απεργιακές συγκεντρώσεις. «Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα μέχρι την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης για οικονομία που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων», καταλήγει.

Εκαναν πανθεσσαλική σύσκεψη

Η επιτακτική ανάγκη έντασης της πάλης τους για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους επισημάνθηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη εκπροσώπων συνταξιουχικών σωματείων, που έγινε στη Λάρισα, με τη συμμετοχή και του Δ. Μαυροδόγλου, μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ενταθούν οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων στην απεργία του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη και στην πανσυνταξιουχική κινητοποίηση που θα γίνει στις 3 Μάρτη με συλλαλητήρια και πορείες σε όλη τη χώρα.

Επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό ως αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σημείωσε ότι για την κρίση θα πρέπει να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν. Καταλήγοντας ο Δ. Μαυροδόγλου κάλεσε τους συνταξιούχους να δώσουν δυναμικό «παρών» στην απεργία και στην κινητοποίηση στις 3 Μάρτη, υπογραμμίζοντας ότι η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα.

Η ταξική πάλη γαλουχεί αγωνιστές

Η Ενωση Κυπρίων Συνταξιούχων τίμησε σε μια σεμνή εκδήλωση τους παλαίμαχους αγωνιστές Διαμαντή Μαυροδόγλου και Βασίλη Γεωργαντά

Συγκίνηση, σεμνότητα μα και περηφάνια απέπνεε η χτεσινή (φωτ.) εκδήλωση
Συγκίνηση, σεμνότητα μα και περηφάνια απέπνεε η χτεσινή (φωτ.) εκδήλωση
Οι αξίες με τις οποίες διαπαιδαγωγεί τους εργάτες η πάλη για την ανατροπή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο αναδείχθηκαν στη χτεσινή, σεμνή και ζεστή εκδήλωση, με την οποία η Ενωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) τίμησε δύο αγωνιστές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και γενικά του λαϊκού κινήματος της χώρας αλλά και διεθνώς, τους Διαμαντή Μαυροδόγλου και Βασίλη Γεωργαντά.

«Ανοίγοντας» την εκδήλωση - που έγινε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, στα γραφεία της - ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δήμος Κουμπούρης, τόνισε ότι οι δύο αγωνιστές που τιμώνται, «με τους αγώνες, την προσφορά τους, τις προσωπικές τους θυσίες, την αταλάντευτη στάση τους απέναντι στο ταξικό αντίπαλο, έβαλαν ψηλά τον πήχη του λαϊκού αγωνιστή». Τόνισε ότι το παράδειγμά τους τόσο για το χτες όσο και για την προσφορά τους στο σήμερα - στην ηλικία των 87 ετών - είναι προς μίμηση. Γι' αυτό, κατέληξε, μεταξύ άλλων, «νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και ξεχωριστή τιμή που λαχαίνει να είμαστε δίπλα τους, στον κοινό αγώνα για να απαλλαγούν η εργατική τάξη και ο λαός από αυτό το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και στη σημαία της η εργατική τάξη να γράψει την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Ο Κώστας Σκαρπάρης, πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, υπογράμμισε ότι στο πρόσωπο των δύο αγωνιστών «τιμάμε όλα τα στελέχη του λαϊκού κινήματος, όλους τους αγωνιστές που έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν στον αγώνα». Αναφέρθηκε στη δύσκολη διαδρομή των δύο στελεχών, οι οποίοι βρέθηκαν μέχρι και στο εκτελεστικό απόσπασμα, ενώ σήμερα, «σαν δυο νέοι έφηβοι», συνεχίζουν την αγωνιστική τους πορεία. Ο Κύπριος συνδικαλιστής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εξελίξεις και στους αγώνες του λαού του πολύπαθου νησιού για το Κυπριακό, ενώ απένειμε τιμητική πλακέτα στους δύο αγωνιστές.

Από την πάλη κανείς δε συνταξιοδοτείται

Ο Διαμαντής Μαυροδόγλου εντάχθηκε από νέος στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και στην πορεία αντιμετώπισε φυλακές, εξορία, ενώ από τύχη γλίτωσε το θάνατο. «Είμαι 60 - 65 χρόνια στο κίνημα. Για αυτή την πορεία και δράση μου δε μετάνιωσα ποτέ. Και να σας πω ότι ένας κομμουνιστής δεν μπορεί να είναι ποτέ ικανοποιημένος από την προσφορά του. Πάντα μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω. Η επανάσταση δε δίνει σύνταξη. Γι' αυτό συνεχίζουμε την πάλη και τον αγώνα μέχρι η εργατική τάξη να πάρει την εξουσία», σημείωσε χτες, ευχαριστώντας θερμά για την τιμητική εκδήλωση.

Ο Βασίλης Γεωργαντάς συμμετείχε για πρώτη φορά σε αντιστασιακή κινητοποίηση σε ηλικία, μόλις, 16 - 17 ετών, το 1941, με το χτύπημα του υπουργείου Εργασίας. Καταδικάστηκε 6 φορές σε θάνατο και το 1949 γλίτωσε την εκτέλεση μαζί με άλλους αγωνιστές χάρη στην παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης στον ΟΗΕ. «Και έτσι είμαστε σήμερα εδώ και συνεχίζουμε τον αγώνα», κατέληξε παίρνοντας κι αυτός το λόγο κι ευχαριστώντας με τη σειρά του τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

ΠΟΣΔΕΠ
Συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία

Να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 10 Φλεβάρη καλεί τους καθηγητές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ - ΤΕΙ. «Η συστηματική παρουσίαση της Ελλάδας στο χείλος της χρεοκοπίας στοχεύει στη λεηλασία του ελληνικού λαού, προς όφελος όλων των μερίδων της ολιγαρχίας, εντός και εκτός Ελλάδας», υπογραμμίζει η παράταξη σε ανακοίνωσή της καλώντας τους καθηγητές να ενώσουν τη φωνή τους με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Σήμερα η ΔΗΠΑΚ θα θέσει και στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ το αίτημα για συμμετοχή στην απεργία. Μέχρι στιγμής απόφαση για συμμετοχή έχουν λάβει τα ΔΣ των Συλλόγων ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ιωαννίνων και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ο Σύλλογος «Πέτρος Βράιλας - Αρμένης» και η ΓΣ του Συλλόγου ΔΕΠ (ΕΣΔΕΠ) ΑΠΘ. Επίσης αποφάσεις έχουν πάρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ.

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Να κλείσουν όλες οι σχολές

«Στα διαγγέλματα συναίνεσης απαντάμε με ενιαίο μέτωπο εργατών, υπαλλήλων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, σπουδαστών: Καμιά στήριξη στην πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ - Κεφαλαίου». Με αυτό το ξάστερο και αποφασιστικό κάλεσμα το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απευθύνεται μαζικά σε σπουδαστές - φοιτητές, καλώντας τους να πάρουν αποφάσεις και στις 10 Φλεβάρη να κλείσουν τις σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ώστε να διαδηλώσουν όλοι με την εργατική τάξη.

Στην ανακοίνωση που χέρι με χέρι μοιράζεται πλατιά στις σχολές το ΜΑΣ σημειώνει:

«Στην κρίση για τους εργάτες, τους αγρότες, το λαό, για τους γονείς και για μας υπάρχουν μόνο θυσίες: Μείωση μισθών, νέοι φόροι, χιλιάδες απολύσεις, ξεκλήρισμα, ξεθεμελίωμα σε ό,τι έχει απομείνει από δικαιώματα. Την ίδια ώρα για το κεφάλαιο υπάρχει αμύθητη κερδοφορία.

Δεν πληρώνουμε την κρίση τους. Ανυπακοή, απειθαρχία, αντεπίθεση. ΣΤΙΣ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ.

Την ώρα που ΠΑΣΠ, ΔΑΠ ανοιχτά δηλώνουν υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής, που ΣΥΡΙΖΑ, ΕΑΑΚ όχι μόνο δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την επιτυχία της απεργίας αλλά σαμποτάρουν τη διεξαγωγή ΔΣ, επιβεβαιώνοντας ότι ανήκουν στο κλαμπ αυτών που δίνουν συναίνεση στην πολιτική του κεφαλαίου, το ΜΑΣ μπαίνει μπροστά για την επιτυχία της απεργίας.

Με πρωτοβουλία και παρέμβαση του ΜΑΣ, παρά το γεγονός ότι είναι περίοδος εξεταστικής, υπάρχουν αποφάσεις για να είναι κλειστές οι παρακάτω σχολές:

ΑΣΟΕΕ

ΣΕΜΦΕ (ΕΜΠ)

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΕΜΠ)

ΦΥΣΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΓΤΚΣ (ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ)

ΤΕΦΑΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΠΤΕΤ (ΓΙΑΝΝΕΝΑ)

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ (ΓΙΑΝΝΕΝΑ)

ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑ (ΚΕΡΚΥΡΑ)

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

Ο κατάλογος θα μεγαλώσει, θα κλείσουν όλες οι σχολές. Καλούμε τα ΔΣ των συλλόγων να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία. Κάνουμε παραστάσεις σε πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ και Τμημάτων για να κλείσουν τις σχολές. Καλούμε τους καθηγητές να κάνουν απεργία, να μη δοθεί μάθημα στις 10 Φλεβάρη. Καταγγέλλουμε τους απεργοσπάστες, είτε είναι παρατάξεις είτε καθηγητές».

Γλέντι στις 14 Φλεβάρη

Γλέντι διοργανώνει την Κυριακή 14 Φλεβάρη ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Περιχώρων. «Τα περήφανα γηρατειά εκτός απ' τους αγώνες, έχουν ανάγκη και ψυχαγωγίας», επισημαίνει ο Σύνδεσμος και καλεί τα μέλη και τους φίλους του στο κέντρο διασκέδασης «Αρχοντικό του Σαράντη» (Φυλής 234, τηλ. 210 86.43.554) την Κυριακή στη 1 το μεσημέρι.

Δηλώσεις συμμετοχής στο γλέντι γίνονται στα γραφεία του Συνδέσμου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β και Μάρνη, 1ος όροφος και στα τηλέφωνα: 210.8229.325 και 210.8227.539).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ