ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Βλέπουν νέες «τρομοκρατικές απειλές»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Χρήσιμες, νομικά αξιοποιήσιμες» πληροφορίες φέρεται πως παρείχε στις αμερικανικές αρχές ο 23χρονος Νιγηριανός που προσπάθησε να ανατινάξει αμερικανικό αεροπλάνο την ημέρα των Χριστουγέννων.

Ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ, φαίνεται πως άρχισε να μιλάει υπό τις συστάσεις και πιέσεις μελών της οικογένειάς του που μετέβησαν στις ΗΠΑ για να τον πείσουν να συνεργαστεί με τις αρχές. Μάλιστα, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως παρείχε πληροφορίες για το πώς είχε σχεδιαστεί η βομβιστική απόπειρα της 25ης Δεκεμβρίου αλλά και άλλες...

Πάντως, ο διευθυντής της NSA Ντένις Μπλερ καταθέτοντας χτες στο Κογκρέσο ζήτησε «ευελιξία» στη λήψη των αποφάσεων για το εάν οι ύποπτοι τρομοκράτες πρέπει να προσάγονται σε πολιτικά ή στρατιωτικά δικαστήρια.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της CIA Λίο Πανέτα και ο αρχηγός του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ προέβλεψαν καταθέτοντας στη Γερουσία ότι είναι «σχεδόν βέβαιη» μία νέα τρομοκρατική απόπειρα εναντίον των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες. Ουδείς εξ αυτών δε διευκρίνισε σε τι συνίσταται η «απειλή». Ολοι τους όμως φωτογράφισαν την «Αλ Κάιντα»...

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προς ... προετοιμασία νέων εντάσεων;

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι «επίμονα συνεχιζόμενες» εθνοτικές εντάσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε χτες σε επιστολή του προς τη Γερουσία για την κατάσταση σε Βαλκάνια και Καύκασο ο διευθυντής της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΝSA) Ντένις Μπλερ.

Ο ίδιος επικαλέστηκε τις εντάσεις μεταξύ μουσουλμάνων, Σέρβων και Κροατών της Βοσνίας «που παρεμποδίζουν την πολιτική διαδικασία» ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια των Σερβοβόσνιων να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία. Αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο είπε πως η διατήρηση των εντάσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του προτεκτοράτου «επιβάλλουν τη διατήρηση της σταθερότητας απ' τις ΗΠΑ και την ΕΕ».

Τέλος, παρατήρησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή της στα Βαλκάνια με συνέπεια τη διακύβευση της σημερινής κατάστασης των σχέσεων Ουάσιγκτον - Μόσχας.

Το ίδιο 24ωρο, ανώτατα στελέχη της ΕΕ στο προτεκτοράτο (ο διοικητής της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής EULEX Ιβ Κερμαμπόν, ο Ρέιντσο Νταβίντι, επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου με την Κομισιόν και ο Πίτερ Φέιθ, ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ) είπαν στην ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών πως οι βασικές τους υποχρεώσεις για το τρέχον έτος είναι «η πρόοδος στη διακυβέρνηση και η περιφερειακή συνεργασία».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας (που προεδρεύει της ΕΕ) Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, δήλωσε σε σερβική εφημερίδα ότι προτεραιότητα της Μαδρίτης στην ΕΕ θα είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων, προβλέποντας μάλιστα ως τον Ιούνη το ξεπάγωμα της συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης Βελιγραδίου - ΕΕ. Σε άλλο σημείο σημείωσε τη βούληση της χώρας του για επανάληψη των συνομιλιών Σέρβων και Αλβανών για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

Απ' την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Φιλανδίας Αλεξάντερ Σταμπ, επισκεπτόμενος την Πρίστινα και μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, ζήτησε απ' την ΕΕ να «πάρει πιο σοβαρά τα Βαλκάνια» θεωρώντας ότι «πρώην εχθροί» δυσκολεύονται να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Μέσα σ' όλα αυτά, ο πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών Φατμίρ Σεϊντίου ολοκλήρωσε χτες την περιοδεία του στην Τουρκία επιβεβαιώνοντας τις θερμές διμερείς σχέσεις. Η τουρκική ηγεσία του υποσχέθηκε τη «μέγιστη στήριξη» στις προσπάθειες για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου και από άλλες, κυρίως μουσουλμανικές, χώρες... Ο Σεϊντίου απ' τη μεριά του απηύθυνε πρόσκληση στους Τούρκους επιχειρηματίες για επενδύσεις στο «κρατίδιο».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και διπλωματικά παιχνίδια

Πεινασμένοι Πακιστανοί προσπαθούν να πάρουν τροφή από τζαμί που τη διανέμει
Πεινασμένοι Πακιστανοί προσπαθούν να πάρουν τροφή από τζαμί που τη διανέμει
ΠΕΣΑΒΑΡ, ΡΙΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στο Πακιστάν σημειώθηκε χτες νέα επίθεση στα εγκαίνια ενός σχολείου θηλέων, που θα επαναλειτουργούσε, μετά από προηγούμενη καταστροφική επίθεση των Ταλιμπάν στην ίδια περιοχή του Κάτω Ντιρ, βορειοδυτικά της χώρας. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε δρόμο, κοντά στο σχολείο, με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, αλλά και 3 Αμερικανοί στρατιωτικοί που θα παρακολουθούσαν την τελετή. Αυτοί όπως δηλώθηκε επισήμως βρίσκονταν στο Πακιστάν προκειμένου να εκπαιδεύσουν με πρόσκληση της πακιστανικής κυβέρνησης το σώμα του πακιστανικού στρατού στα σύνορα. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, ενώ καταδικάστηκε τόσο από τις πακιστανικές αρχές, όσο και από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Στο μεταξύ ισχυρές δυνάμεις κυβερνητικού στρατού έχουν πλημμυρίσει το Καράτσι, με αφορμή τις τελευταίες εθνοτικές ταραχές, που είχαν σαν αποτέλεσμα περισσότερους από 20 θανάτους και φαίνεται να συνδέονται με την προσπάθεια κλιμάκωσης του αισθήματος ανασφάλειας στη χώρα.

Κλιμάκωση του πολέμου

Ο Αφγανός εγκάθετος πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, επέλεξε να μη συναντηθεί με εκπροσώπους του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στη Σαουδική Αραβία, με τους οποίους είχε προκαθορίσει επαφές, προκειμένου να συμβάλλουν και αυτοί στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο «εθνικής συμφιλίωσης» με τους Ταλιμπάν, που βασίζεται στην εξαγορά και την επαναχρηματοδότηση τους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Οργανισμού, η ακύρωση της συνάντησης που από την πλευρά του Αφγανού προέδρου δικαιολογήθηκε ως αποτέλεσμα έλλειψης χρόνου, καθώς έπρεπε να επισκεφθεί τη Μεδίνα, για προσκύνημα, χωρίς να πείθει κανένα, οφειλόταν στην πραγματικότητα στο φόβο του Χ. Καρζάι να αντιμετωπίσει την ατζέντα της συνάντησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χ. Καρζάι ήθελε να αποφύγει τις προσπάθειες του Οργανισμού να διοργανώσει διάσκεψη θρησκευτικών ηγετών από διαφορετικά δόγματα στο Αφγανιστάν, ωστόσο επίσημα δε δόθηκαν εξηγήσεις.

Νωρίτερα την Τετάρτη ο Αφγανός πρόεδρος συναντήθηκε με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ, με στόχο την ενεργό ανάμειξη του Ριάντ στην προσέγγιση των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν ωστόσο εξακολουθούν, δημόσια πάντα, να επιμένουν ότι αρνούνται τις οποιεσδήποτε συνομιλίες, εκτός και αν αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα από το Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή στο Αφγανιστάν οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις και ο σύμμαχός τους αφγανικός στρατός έδωσαν τα χέρια σχεδιάζοντας τις μεγαλύτερες πολεμικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών, στη χώρα, με στόχο την επαρχία Χελμάντ που θεωρείται ως προπύργιο των Ταλιμπάν και κέντρο ναρκεμπορίου.

ΓΑΛΛΙΑ - ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ TOTAL
Σαφή απάντηση άμεσα ζητούν οι εργαζόμενοι

ΠΑΡΙΣΙ.--

Διορία μέχρι τα τέλη της επομένης βδομάδας έδωσαν στη διοίκηση του ενεργειακού κολοσσού της «Total» και ειδικότερα στη διεύθυνση του διυλιστηρίου της εταιρείας στο λιμάνι της Ντουνκέρκ (το τρίτο μεγαλύτερο της Γαλλίας κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο), τα συνδικάτα των εργαζομένων, προκειμένου να κοινοποιήσουν τις αποφάσεις τους για το μέλλον της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Σε αντίθετη περίπτωση, υπογράμμιζαν οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν στις 16 Φλεβάρη «σε κατάληψη του διυλιστηρίου και των μέσων παραγωγής και θ' αποφασίσουν μόνοι τους».

Οι εργαζόμενοι στο διυλιστήριο βρίσκονται σε απεργία από τις 12 Γενάρη, αντιδρώντας στην εντεινόμενη φημολογία για περιορισμό ή ακόμη και τερματισμό της δραστηριότητας του διυλιστηρίου. Η διαβεβαίωση, στις αρχές της εβδομάδας, της διοίκησης ότι θα προσπαθήσει να «τακτοποιήσει» τα 2/3 των εργαζομένων σε άλλες δραστηριότητες της εταιρείας δεν κρίθηκε ικανοποιητική. Πόσο μάλλον που αφορούσε μόνο τους 370 μόνιμα εργαζομένους στο διυλιστήριο, ενώ για τους υπόλοιπους περίπου 400, που δεν έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου, δε λαμβάνεται καμία πρόνοια.

Τη Δευτέρα, η διοίκηση του διυλιστηρίου παρέπεμψε τη γνωστοποίηση των τελικών της αποφάσεων για τα τέλη Ιουνίου, κάτι που οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν «υπεκφυγή και εξόντωση» για τους ίδιους, αφού προφανώς δε θα μπορέσουν να κρατήσουν μέχρι τότε την απεργία. Σήμερα, εκπρόσωποι των συνδικάτων τους θα συναντηθούν με συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από τα υπόλοιπα 6 διυλιστήρια της «Total» στη Γαλλία, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο κοινής απεργίας εντός των επομένων ημερών.

Οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων στο διυλιστήριο συμπίπτουν με την απεργία των σιδηροδρομικών που λήγει σήμερα το πρωί και, όπως διαρρεόταν από τα συνδικάτα, αναμένεται να επαναληφθεί συντόμως.

ΙΡΑΚ
Νέο μακελειό

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Σολομώντια λύση φαίνεται ότι πέτυχε ο Ιρακινός Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της ενδο-θρησκευτικής έντασης, μετά τον αποκλεισμό, πριν από λίγες βδομάδες, περίπου 500 υποψηφίων, κατά συντριπτική πλειοψηφία σουνιτών, από τις εκλογές του Μάρτη. Ο Ταλαμπανί, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής, παρέπεμψε το ζήτημα στο Ανώτατο Εφετείο το οποίο χτες ήρε την απαγόρευση και άνοιξε το δρόμο για επίσημη και εξομαλυντική έναρξη της «προεκλογικής εκστρατείας». Ως αιτία της απαγόρευσης είχε παρουσιαστεί η σύνδεση των υποψηφίων με τον κόμμα Μπάαθ επί Σαντάμ Χουσεΐν.

Ενώ η ένταση στην, υπό κατοχή, πολιτική σκηνή της χώρας υποχωρούσε, εξαιρετικά τεταμένα παρέμεναν τα πνεύματα στον τομέα της ασφάλειας. Δύο 24ωρα, μόνο, μετά το αιματοκύλισμα σιιτών προσκυνητών στη Βαγδάτη, χτες καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο έπληξε, και πάλι, σιίτες προσκυνητές στην είσοδο της ιερής τους πόλης Καρμπάλα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι γιορτασμοί για την Αρμπάγιν, που σηματοδοτεί το τέλος της 40ήμερης Ασούρα. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 117 τραυματίστηκαν. Και όλα αυτά ενώ στην πόλη είχαν αναπτυχθεί περίπου 30.000 άνδρες των σωμάτων ασφαλείας μετά τις αλλεπάλληλες θρησκευτικές επιθέσεις των τελευταίων βδομάδων.

Βέλη και κατά Μπράουν

Ο νυν πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είναι «εξίσου υπεύθυνος για τη βρετανική εμπλοκή στην εισβολή στο Ιράκ όσο και ο Τόνι Μπλερ». Ο Μπράουν ήταν υπουργός Οικονομικών το 2003. Αυτό πιστεύει το 60% των Βρετανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Guardian». Από την ίδια έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι το 37% θα ήθελε να προσαχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Τόνι Μπλερ για την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ