ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επίσκεψη «συμφιλίωσης» «Φατάχ» στη Γάζα

Ελιγμό «καλής θέλησης» φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση Νετανιάχου

Από τη χτεσινή συνάντηση «Χαμάς» - «Φατάχ» στη Γάζα
Από τη χτεσινή συνάντηση «Χαμάς» - «Φατάχ» στη Γάζα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Στη Λωρίδα της Γάζας μετέβη, χτες, για πρώτη φορά μετά την εκεί κατάληψη της εξουσίας από τη «Χαμάς», ο Ναμπίλ Σάαθ, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Φατάχ» και συνεργάτης του Προέδρου Αμπάς. Η κίνηση, όπως δήλωνε ο ίδιος ο Σάαθ, αποτελεί μια «χειρονομία καλής θέλησης προς τη "Χαμάς" και ένα ακόμη βήμα προς τη συμφιλίωση» μεταξύ των δύο ισχυρότερων παρατάξεων της παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής, των οποίων η αντιπαράθεση, την τελευταία τριετία, έχει διχάσει βαθιά τους Παλαιστινίους προκαλώντας πλείστα προβλήματα και λειτουργώντας ως κερκόπορτα για επεμβάσεις «τρίτων δυνάμεων».

Ο Σάαθ, που έχει γεννηθεί στη Γάζα και το σπίτι του καταστράφηκε από τη «Χαμάς» κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του 2007, σε μια συμβολική κίνηση αναγνώρισης της εξουσίας της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Λωρίδα, έδωσε το διαβατήριό του προς έγκριση στους Παλαιστίνιους φρουρούς της μεθορίου. Αναμένεται να παραμείνει τρεις μέρες και να έχει επαφές με πολλά στελέχη της «Χαμάς», η οποία, επίσης, διέρρεε ότι «διάκειται θετικά ως προς την προοπτική συμφιλίωσης». Εντούτοις, καμία από τις δύο πλευρές δε διευκρίνισε ποια πρόοδος έχει γίνει ως προς το ξεπέρασμα των διαφορών τους, ενώ ο Πρόεδρος Αμπάς αποπειράθηκε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι «ο οποιοσδήποτε Παλαιστίνιος μπορεί να επισκεφτεί τη Γάζα».

«Στοιχειοθετημένη αισιοδοξία» Νετανιάχου

«Εντός των επόμενων βδομάδων» θα ξαναρχίσουν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, υποστήριξε, σχεδόν με βεβαιότητα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλώντας σε ετήσιο φόρουμ για την ασφάλεια, στην Χερτζίλια, του βόρειου Ισραήλ. Των δηλώσεων Νετανιάχου είχε προηγηθεί παρέμβαση, στο ίδιο συνέδριο, του υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος προειδοποιούσε ότι «αν άμεσα το Ισραήλ δε δώσει δικαιώματα ψήφου στους Αραβες και δεν υπογράψει ειρήνη με τους γείτονές του, θα εξελιχθεί σε ένα κράτος απαρτχάιντ. Πρέπει, γρήγορα, να οδεύσουμε στη λύση των δύο κρατών, με σαφή σύνορα γιατί δεν υπάρχει άλλη, αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει εβραϊκό κράτος», κατέληξε ο Μπάρακ.

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ, ζήτησε «τερματισμό, άνευ όρων, της κατοχής». Ισραηλινοί διπλωματικοί κύκλοι διέρρεαν ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου «προετοιμάζει κάποια κίνηση που θα διευκολύνει την επάνοδο των Παλαιστινίων στις συνομιλίες».

Κατά τ' άλλα, ολοκληρώθηκε, χτες, η επίσκεψη Μπερλουσκόνι στην περιοχή. Ο Ιταλός πρωθυπουργός συνάντησε τον Πρόεδρο Αμπάς στη Ραμάλα και επανέλαβε στους Ισραηλινούς συνομιλητές του την υποστήριξή του σε ένα Ιράν χωρίς πυρηνικά όπλα. Βέβαια, προκάλεσε «αναταράξεις» καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστινίους ν' αφήσουν «τις εμπάθειες σχετικά με το Ολοκαύτωμα και την εισβολή στη Γάζα», φράση που σχεδόν ισοσκελίζει το ένα με το άλλο εξοργίζοντας την ισραηλινή πλευρά.


ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στάση αναμονής μετά τη «στροφή» Αχμαντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επιφυλακτικές μεν αλλά θετικές σε γενικές γραμμές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι πρώτες αντιδράσεις στη «στροφή» 180 μοιρών της ιρανικής ηγεσίας σχετικά με την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου. Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, αργά την Τρίτη, σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι «το Ιράν δεν έχει πρόβλημα να εξαγάγει το, κατά 3,5%, εμπλουτισμένο ουράνιό του προκειμένου να το παραλάβει έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο (εμπλουτισμένο κατά 20%) μετά από 4 - 5 μήνες».

Η θέση αυτή βρίσκεται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την, μέχρι πρότινος, στάση της ιρανικής ηγεσίας, που αρνιόταν να εξάγει ουράνιο και ζητούσε να γίνει ταυτόχρονη ανταλλαγή και μάλιστα στο έδαφός της, απορρίπτοντας την πρόταση που του είχε καταθέσει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), με τη συναίνεση των «6» (πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα - και της Γερμανίας). Ο Ιρανός πρόεδρος, μάλιστα, κάλεσε «τη Δύση» να «χτίσει στο Ιράν πυρηνικούς αντιδραστήρες που τους χρειάζεται η χώρα».

Οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ χαρακτηρίστηκαν «έκπληξη» από όλους τους διπλωματικούς κύκλους. Αξιωματούχοι της ΔΕΑΕ απέφυγαν να σχολιάσουν. Ο Μάικ Χάμερ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Υποστήριξε ότι αν οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ αποτελούν επίσημη απάντηση της Τεχεράνης, τότε θα πρέπει να ενημερωθεί η ΔΕΑΕ και μπορεί το ζήτημα να εξεταστεί. Αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις έγιναν από το Λονδίνο και το Βερολίνο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε να διευκρινιστεί κατά πόσο οι απόψεις Αχμαντινετζάντ αποτελούν συνολική επίσημη θέση, συμπληρώνοντας ότι «αν όντως είναι έτσι, τότε είναι καλοδεχούμενες». Για «συμβιβασμό το συντομότερο δυνατό και περισσότερες διαπραγματεύσεις» έκανε λόγο ο Κινέζος ομόλογός του. Επιφυλακτικότερος όλων εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, που πιθανολόγησε ότι «η Τεχεράνη προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και στη συνέχεια θα επιδιώξει νέα εμπλοκή ως προς το χρόνο επιστροφής του ουρανίου».

Γεγονός είναι, πάντως, ότι εκτός από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοτακί, που εμμέσως συμφώνησε με τις δηλώσεις Αχμαντινετζάντ, δεν υπάρχει κάποια άλλη επίσημη κίνηση από την Τεχεράνη. Την ώρα, δε, που η φημολογία ως προς το παρασκήνιο και τα κίνητρα της ιρανικής αυτής «στροφής» διογκώνονταν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ο Αμερικανός εκπρόσωπος Μάικ Χάμερ ένιωσε την ανάγκη να διαψεύσει ότι υπάρχει «δίαυλος επικοινωνίας» με την Τεχεράνη με στόχο την ανταλλαγή κρατουμένων, όπως υποστήριξε στη συνέντευξή του ο Αχμαντινετζάντ.

  • Η Τεχεράνη ανακοίνωσε, χτες, ότι εκτόξευσε επιτυχώς «πειραματικό διαστημικό πύραυλο», με ζώα, γεγονός που φαίνεται να προκάλεσε αναστάτωση, καθώς ΗΠΑ και δυτικοευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανησυχούν ότι το «διαστημικό πρόγραμμα αποτελεί βάση στρατιωτικών επιτευγμάτων».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιβεβαιώνει τη θέση της ως ισχυρού παίκτη στο πλευρό των ιμπεριαλιστών

ΑΓΚΥΡΑ._

Την προσπάθεια της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να μετατρέψει την Τουρκία σε παίκτη - κλειδί, στο πλευρό των ιμπεριαλιστών, για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Εγγύς Ανατολής, του Καυκάσου, της Αφρικής και των Βαλκανίων, πρόβαλε για ακόμα μία φορά χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στη Διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Στρατηγικών Ερευνών, που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα. Ο Ρ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα τόσο των εθνικών μειονοτήτων, όσο και των θρησκευτικών, προκειμένου να πετύχει την ενότητα στο εσωτερικό και να προχωρήσει ως βασικός παίκτης στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια.

Την ίδια στιγμή στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε χτες, συνάντηση Τουρκίας - Ιράν - με στόχο τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών - με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, Τζεβντέτ Γιλμάζ να κάνει λόγο για την έναρξη της «χρυσής εποχής» των τουρκο - ιρανικών σχέσεων, οι οποίες και θα συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής...

Ωστόσο η κυβέρνηση αυτοαναιρείται, αφού χτες διατάχθηκε έρευνα εναντίον του νέου φιλοκουρδικού κόμματος, Δημοκρατίας και Ειρήνης BDP, που ιδρύθηκε στη θέση του απαγορευθέντος DTP, με αφορμή το πρώτο του κιόλας συνέδριο. Ο εισαγγελέας ξεκίνησε τη διαδικασία, με αφορμή την ομιλία του προέδρου Σελαχετίν Ντεμιτράς, στην οποία ανέφερε: «εάν δε θέλετε να δείτε τα παιδιά σας νεκρά μην τα στείλετε στο στρατό», με την αιτιολογία ότι «αποτρέπει το λαό από τη στράτευση».

  • Σε ξύλο κατέληξε η συνεδρίαση της Τρίτης στο Τουρκικό Κοινοβούλιο, με αφορμή υπαινιγμούς εναντίον της συζύγου του πρωθυπουργού της χώρας, στην οποία απαγορεύθηκε η είσοδος σε νοσοκομείο, γιατί φορούσε ισλαμική μαντήλα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ