ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Παρακολουθούσαν κρυφά και τους ταχυδρόμους...

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Εκπρόσωποι εργαζομένων στα «Αυστραλιανά Ταχυδρομεία» («Australia Post») του Σίδνεϊ κατήγγειλαν χτες πως η εργοδοσία χρησιμοποιούσε μυστικά συστήματα παρακολούθησής τους, με κάμερες και ηλεκτρονικά μέσα (σύστημα γνωστό ως «Cyberlock») που είχε τοποθετήσει στα ειδικά κόκκινα κουτιά για την υποδοχή αλληλογραφίας που ήταν τοποθετημένα σε αστικά κέντρα της πόλης. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέθεσαν αγωγή κατά της εργοδοσίας.

To σύστημα υποτίθεται πως θα απέτρεπε την κλοπή αλληλογραφίας. Στην ουσία όμως κατέγραφε τις ώρες εργασίας των ταχυδρόμων συγκρίνοντάς τες με τα ωράριά τους και τις κάρτες εργασίας. Μάλιστα, τέτοια στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν πέρσι για τις απολύσεις έξι εργαζομένων που δήλωναν περισσότερες ώρες εργασίας απ' όσες κατέγραφε ο ηλεκτρονικός «πληροφοριοδότης»...

Η ταχυδρομική υπηρεσία ισχυρίστηκε ότι νομιμοποιείται να κατασκοπεύει τους εργαζόμενους επικαλούμενη την απουσία «συγκεκριμένου» πολιτειακού νόμου που να το εμποδίζει. Πάντως, ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Χατζηστέργος, παρενέβη δηλώνοντας ότι θα καταθέσει ο ίδιος στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο σήμερα (Πέμπτη) υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία «Australia Post» είναι υπόλογη για εγκληματική συμπεριφορά υπό τον πολιτειακό νόμο που αφορά στα μέσα παρακολούθησης στους εργασιακούς χώρους.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Σύλληψη κατασκόπων λίγο πριν τις εκλογές

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Λίγες ημέρες μόλις απομένουν μέχρι την Κυριακή 7 Φλεβάρη όπου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, με αντιπάλους τους Βίκτορ Γιανούκοβιτς και Γιούλια Τιμοσένκο και στη χώρα βγήκε στη δημοσιότητα πως συνελήφθη κατάσκοπος. Συγκεκριμένα, οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσαν πως «ξεσκέπασαν κατασκοπευτικό δίκτυο υπέρ της Ρωσίας και προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου και στην απέλαση ακόμα τεσσάρων».

Αμεση ήταν η απάντηση των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) που, ενώ επιβεβαίωσαν το περιστατικό, υποστήριξαν πως οι ενέργειες αυτές έρχονται σε απάντηση στις προσπάθειες της Ουκρανίας να στρατολογήσει κατασκόπους ανάμεσα σε Ρώσους πολίτες. Εξέφρασαν επίσης έκπληξη πως οι SBU αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν το συγκεκριμένο συμβάν, καθώς συνήθως τέτοια ζητήματα επιλύονται από ειδικές επιτροπές.

Επιπλέον, καθώς η Γεωργία ανακοίνωσε χτες πως δε θα αποστείλει παρατηρητές στο δεύτερο γύρο των εκλογών, απορρίπτοντας όμως τις κατηγορίες πως επιχείρησε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, η Γ. Τιμοσένκο κατηγόρησε χτες τον αντίπαλό της, υποστηρίζοντας πως προετοιμάζει νοθεία στις εκλογές. Και αυτό, όπως είπε, εξαιτίας των αλλαγών της τελευταίας στιγμής που πρότεινε στον εκλογικό νόμο, οι οποίες αφορούν την κατάργηση της απαραίτητης πλειοψηφίας των εκπροσώπων των δύο υποψηφίων για την έγκριση της καταμέτρησης στα εκλογικά τμήματα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Πιθανά τον προσεχές Μάρτη ή Απρίλη αναμένεται να υπογραφεί μια νέα συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων που θα αντικαταστήσει το START, δήλωσε χτες ο Σεργκέι Πρικχόντκο, σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Αλλος αξιωματούχος του Κρεμλίνο που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του υποστήριξε πως Αμερικανοί άφηναν το ενδεχόμενο η νέα συνθήκη να υπογραφεί στην Πράγα της Τσεχίας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Το φορτηγό πλοίο «MV RIM» από την Λιβύη με σημαία Βόρειας Κορέας καταλήφθηκε χτες από πειρατές στο Κόλπο του Αντεν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η καταβολή επιδομάτων ύψους 100 εκατ. δολαρίων από τον ασφαλιστικό όμιλο AIG σε ανώτερα διευθυντικά στελέχη που ευθύνονται για τα χρηματοοικονομικά προβλήματα της εταιρείας προκαλούν από χτες ομοβροντία επικρίσεων από πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον. Ως γνωστόν, η AIG το 2008 διασώθηκε από τη χρεοκοπία απ' τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν σαν «κρατική» βοήθεια με χρήματα των φορολογουμένων...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Το 70% των κροατικών νοικοκυριών είχε εισόδημα που δεν κάλυπτε τις ανάγκες του, το 2009, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Κροατίας. Το μέσο, μηνιαίο εισόδημα των κροατικών νοικοκυριών διαμορφώθηκε σε 6.660 κούνα (909 ευρώ), ενώ το μεγαλύτερο εισόδημα καταγράφηκε στην πόλη του Ζάγκρεμπ (7.630 κούνα ή 1.042 ευρώ).

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Η Κινέζα επιχειρηματίας Χέλεν Λου έδινε χρήματα την περίοδο '97-'98 στον τότε βουλευτή των Αυστραλών Εργατικών Τζολ Φιτζγκίμπον με την προσδοκία πως όταν θα γινόταν υπουργός Αμυνας (όπως και έγινε...) «τα χρήματα θα έπιαναν τόπο». Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα της αυστραλιανής εφημερίδας «Τhe Age».

ΧΑΓΗ.-- To Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) πρέπει να αποφανθεί εκ νέου εάν σε βάρος του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Χάσαν αλ-Μπασίρ πρέπει να απαγγελθεί και πρόσθετη κατηγορία για γενοκτονία στο Νταρφούρ ανακοίνωσαν χτες εφέτες δικαστές του Δικαστηρίου. Το Σουδάν ανακοίνωσε ότι η απόφαση είναι πολιτική και ότι αποσκοπεί στην παρεμπόδιση των πρώτων πολυκομματικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα σε δύο μήνες μετά από περίπου δύομιση δεκαετίες.

ΜΟΣΧΑ.-- Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσαν χτες πως σκότωσαν τον Μοκχμάντ Μοχμάντ Σαμπάαν, ηγετικό στέλεχος της «Αλ Κάιντα» στο Βόρειο Καύκασο, κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης που έλαβε χώρα στο Νταγκεστάν. Ο Σαμπάαν καταζητείτο από τις αιγυπτιακές αρχές για τρομοκρατικές δραστηριότητες, αναφέρεται στην ανακοίνωση των FSB.

ΚΙΝΑ
Συνέχεια προειδοποιήσεων προς τις ΗΠΑ

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εξακολουθεί η εκτόξευση απειλών από την Κίνα προς τις ΗΠΑ, με αφορμή την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα. Χτες το Πεκίνο επανέλαβε για πολλοστή φορά τις προειδοποιήσεις του προς την Ουάσιγκτον ότι μία ενδεχόμενη συνάντηση του Μπ. Ομπάμα με το Δαλάι Λάμα θα φέρει ρήξη στους δεσμούς των δύο χωρών, ενώ τα αίτια της έντασης ξεκινούν από τα συμβόλαια πώλησης όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, που φτάνουν τα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μα Ζάοξου, ο οποίος και υπογράμμισε ότι το Πεκίνο «αντιτίθεται κάθετα στη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Δαλάι Λάμα, υπό οποιαδήποτε μορφή και για οποιοδήποτε ζήτημα», ζητώντας από τις ΗΠΑ να αποφύγουν επιπρόσθετη ζημιά στις σχέσεις με την Κίνα.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της προώθησης των αμερικανικών προϊόντων σε φιλόδοξες αγορές, όπως η Κίνα, διασφαλίζοντας ωστόσο ότι τα αμερικανικά προϊόντα δε θα βρίσκονται με τεχνητούς τρόπους σε μειονεκτική θέση και δε θα πολεμιέται η τιμή τους.

  • Τρεις διευθυντές γαλακτοβιομηχανιών και ένας έμπορος σκόνης γάλατος συνελήφθησαν στην Κίνα, αναφορικά με την αναβίωση του σκανδάλου της μελαμίνης, που είχε σαν αποτέλεσμα να νοσήσουν εκατοντάδες χιλιάδες βρέφη στο πρόσφατο παρελθόν.
ΗΠΑ
Σχέδια Ομπάμα για βιοκαύσιμα και «πράσινη ενέργεια»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τους κυβερνήτες πολιτειών που παράγουν ενέργεια από άνθρακα συναντήθηκε χτες στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, σε μία προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξή τους στην προώθηση της παραγωγής ενέργειας από βιοκαύσιμα και «πράσινων» τεχνολογιών, προωθώντας έτσι τα συμφέροντα συγκεκριμένων μονοπωλίων στο όνομα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος.

Μάλιστα χτες επρόκειτο να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων για αύξηση της παραγωγής βιοκαυσίμων και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τρόπο ώστε να κερδίσει ακόμη και την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, ιδιαίτερα εκείνων που εκπροσωπούν πολιτείες με τεράστια παραγωγή σε αραβόσιτο και άνθρακα...

Νωρίτερα, ο Ομπάμα συναντήθηκε με στελέχη των Δημοκρατικών στη Γερουσία καλώντας τους να ακολουθήσουν πιο επιθετική ατζέντα ενόψει των προκριματικών εκλογών, παρά την πρόσφατη απώλεια της «παραδοσιακής» έδρας τους στη Μασαχουσέτη από τον Ρεπουμπλικάνο Σκοτ Μπράουν. Τους θύμισε μάλιστα ότι οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πλειοψηφία των εδρών της Γερουσίας (59-41).

Στο μεταξύ, σημαντική νίκη πέτυχε στις προχτεσινές προκριματικές εκλογές στο Ιλινόις ο 33χρονος Ελληνοαμερικανός Αλέξης Γιαννούλιας, συγκεντρώνοντας το 39% των ψήφων. Αν εκλεγεί το Νοέμβρη, θα είναι ο δεύτερος ομογενής μέλος του Κογκρέσου μετά την Ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των οπαδών του υποψηφίου της αντιπολίτευσης και πρώην επικεφαλής του στρατού, Σαράτ Φονσέκα, που υποστηρίζουν ότι η ήττα τους στις προεδρικές εκλογές της Σρι Λάνκα, την περασμένη βδομάδα, από τον Μαχίντα Ρατζαπάκσα ήταν προϊόν νοθείας. Χτες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Κολόμπο, κατηγορώντας τον επανεκλεγέντα πρόεδρο για εκλογική απάτη και χαρακτηρίζοντας τη νίκη του με 17 ποσοστιαίες μονάδες, κάλπικη. Ο ηττημένος των εκλογών, Σ. Φονσέκα, που έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για βία εναντίον του μετά τις εκλογές, υποστήριξε μιλώντας στους διαδηλωτές ότι ο Μ. Ρατζαπάκσα δε συμπεριφέρεται απέναντί του σαν καθαρός νικητής, αντίθετα οι αντιδράσεις του δείχνουν αμηχανία και νευρικότητα, αποδεικνύοντας «ενοχή»...

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, τις τελευταίες μέρες προχώρησε σε 37 συλλήψεις στρατιωτικών αξιωματούχων, με την κατηγορία του σχεδιασμού δολοφονίας του Προέδρου της χώρας και πραξικοπήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ