ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ελλείψεις εκπαιδευτικών σε σχολεία

Τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, θα ήταν υποτίθεται η πρώτη μέριμνα του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τα όσα είχαν υποσχεθεί αμέσως μετά τις εκλογές, όμως αποκαλύπτεται όσο περνάει ο καιρός ότι ακόμα και στα μέσα της χρονιάς τα κενά εκπαιδευτικών δεν έχουν καλυφθεί πλήρως σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται σε σχετική καταγγελία του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ. Πειραιά «Η Πρόοδος»: Στο τέλος του Γενάρη από τα σχολεία της Νομαρχίας Πειραιά λείπουν 42 εκπαιδευτικοί από το πρωινό πρόγραμμα και 38 εκπαιδευτικοί από το πρόγραμμα του Oλοήμερου. Υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον 50 κενά στα Τμήματα Ενταξης (γεγονός που αφορά περισσότερα από 500 μαθητές). Δε λειτουργούν, ουσιαστικά, σε κανένα σχολείο τάξεις υποδοχής. Τέλος, δεν έχει εγκριθεί ούτε μία από τις δεκάδες αιτήσεις για Παράλληλη Στήριξη ενώ υπάρχουν ακόμη μαθητές που δεν έχουν διδαχτεί ούτε μια ώρα - από την αρχή της χρονιάς - αγγλικά. Σε επικοινωνία που είχαμε με το σύλλογο, μας ανέφεραν πως τα περισσότερα κενά εντοπίζονται στον κεντρικό Πειραιά.

Εκτός των άλλων, αυτές οι ελλείψεις δυσχεραίνουν και την αντικατάσταση εκπαιδευτικών που απουσιάζουν με ολιγοήμερες άδειες (αναρρωτικές κλπ.).

Σε επικοινωνία με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιάς, ο τελευταίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη κενών αλλά έδωσε μια διαφορετική εικόνα. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως σήμερα υπάρχουν 16 κενά ενώ την προηγούμενη βδομάδα ήταν 23. Μειώθηκαν αυτή τη βδομάδα επειδή κάποιοι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν από άδειες που είχαν. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 16 κενά στον κεντρικό Πειραιά, μεταξύ των οποίων 2 γυμναστές και 2 Αγγλικών, 3-4 στην Σαλαμίνα από τα οποία ένας γυμναστής και ένας αγγλικών και ένας δάσκαλος στην Γ' Περιφέρεια. Επιπλέον, επιβεβαίωσε πως εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών δε λειτουργούν οι τάξεις υποδοχής που είχαν οριστεί (τρεις στην περιφέρεια του Πειραιά). Τέλος, ανέφερε πως σήμερα πρόκειται να αποστείλει το σχετικό πίνακα στην αρμόδια Διεύθυνση για την κάλυψη των κενών.

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κρούσμα αυταρχισμού

Κρούσμα αυταρχισμού και ενεργοποίησης του αντιδραστικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα σε βάρος ενός εκπαιδευτικού καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Πειραιά. Σύμφωνα με την καταγγελία της: «Μετά από ένσταση που υπέβαλε ο συνάδελφος, του επιδόθηκε από τη Διοίκηση κλήση να "δώσει εντός τριών ημερών διευκρινίσεις εγγράφως για το περιεχόμενο και το ύφος της ως άνω ένστασης" πατώντας προφανώς σε διατάξεις του αντιδημοκρατικού Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα που ψηφίστηκε το 2007 από τη ΝΔ για το ανεπίτρεπτο της "άσκησης κριτικής των πράξεων της προϊστάμενης αρχής"!

Το θέμα, όμως δεν τελείωσε εκεί! Περνώντας κάθε όριο, το 4ο Γραφείο έδωσε στο συνάδελφο ένα "υπόδειγμα" διευκρινίσεων (του υπέβαλε δηλαδή τι θα γράψει), που συνιστούσε ουσιαστικά "δήλωση μετάνοιας". Βέβαια, μετά από παρέμβαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ, τα στελέχη της διοίκησης και του 4ου Γραφείου διαχωρίστηκαν από το ένα σκέλος του γεγονότος, κρατώντας αποστάσεις από την απαίτηση "δήλωσης μετάνοιας"», σημειώνει η ΕΛΜΕ, απαιτώντας να παύσει άμεσα κάθε πειθαρχική διαδικασία ενάντια στον εκπαιδευτικό και να ανακληθεί η απαίτηση διευκρινίσεων.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Επιτροπή εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής συγκροτείται την ερχόμενη Κυριακή 7 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο της Παλλήνης. «Η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της αναζητούν στο πρόσωπο του εκπαιδευτικού, τον αγωνιστή δάσκαλο, που παλεύει στο πλάι της νεολαίας, των εργαζομένων για τη μόρφωση, την αληθινή γνώση και για συνθήκες ζωής που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στην πρόσκληση που απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς της περιοχής.

*** Η Ενωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Περιστερίου πραγματοποιεί την Κυριακή 7 Φλεβάρη εκδήλωση στο χώρο τού υπό ανέγερση 10ου Λυκείου (Τεμπών και Γαρδένιας) στις 11.30 το πρωί. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου αποτελεί ένδειξη συμπαράστασης στον πολύχρονο αγώνα της σχολικής κοινότητας του 10ου Λυκείου, για την άμεση νομοθετική ρύθμιση και το χαρακτηρισμό του χώρου ως «σχολικό» από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ανέγερσης του κτιρίου.

Το στήριγμα του εργοδοτικού συνδικαλισμού

«

Απεργία με τη ΓΣΕΕ ναι, με τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ, όχι»! Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνονται τα όσα διακήρυττε το οπορτουνιστικό μπλοκ του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και των «Παρεμβάσεις» στη γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ, που έγινε το περασμένο Σάββατο, αποκαλύπτοντας για μια ακόμα φορά τον υπονομευτικό ρόλο του στους αγώνες.

Στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που προηγήθηκαν και στη γενική συνέλευση της ΟΛΜΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τόνισαν την ανάγκη για από κοινού απεργιακή κινητοποίηση όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μια πρόταση που εξασφαλίζει την ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων και αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αγώνων, για διεκδίκηση από κοινού της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σε συνθήκες επίθεσης της πλουτοκρατίας και καπιταλιστικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ πρότειναν: α) αν πάρει απόφαση η ΓΣΕΕ για απεργία το Μάρτη, να υπάρξει κοινή απεργιακή ημερομηνία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, β) αν δεν πάρει απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση η ΓΣΕΕ, η ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε κοινό απεργιακό βήμα με τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, γ) και αν δεν προκύψει απεργιακή κινητοποίηση από τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ το Μάρτη, τότε και μόνο τότε η ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε κλαδικό απεργιακό βήμα.

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ με αυτή την πρόταση, άφηναν ανοιχτή την ημερομηνία της απεργίας, ενώ διαφώνησαν με την ημερομηνία 8 Μάρτη, γιατί το «τριήμερο» που δημιουργούσε αδυνάτιζε τα συλλαλητήρια, δηλαδή τη διαπραγματευτική δύναμη των εκπαιδευτικών. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ) δεν απέκλεισε - αν δεν βγάλει απεργία η ΓΣΕΕ - κοινή απεργιακή ημερομηνία και με τα συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στην τοποθέτηση αυτή αντιτάχθηκαν ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και «Παρεμβάσεις» αποδεικνύοντας έτσι για μια ακόμα φορά την υποταγή τους στη γραμμή του εργοδοτικού συνδικαλισμού και το γεγονός ότι ο οπορτουνισμός αποτελεί ουρά της σοσιαλδημοκρατίας, υπονομεύει τελικά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων είναι σύμμαχος για την κυβέρνηση, εμπόδιο στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ΔΑΚΕ αναδιπλώθηκε και υπερψηφίστηκε η εισήγηση της ΟΛΜΕ.

Το ΠΑΜΕ απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και τους καλεί να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανώσουν την πάλη από τα κάτω, με απεργιακές επιτροπές, χωρίς εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Περιοδεία στο Ηράκλειο

Διήμερη περιοδεία στο Νομό Ηρακλείου θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Φλεβάρη, ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Την Παρασκευή το πρωί, με κλιμάκιο του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, θα περιοδεύσει σε σχολεία της πόλης και στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε σύσκεψη της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών με θέμα «Ο ρόλος του Κομμουνιστή εκπαιδευτικού». Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Κόμματος (οδός 1821 αρ. 39). Το Σάββατο θα μιλήσει επίσης σε σύσκεψη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο Αλικαρνασσού.

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε και φέτος η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στη Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Ψηφίσαντες: 819 (πέρυσι 852)

Ακυρα - Λευκά: 27 (πέρυσι 27)

ΕΣΑΚ - ΔΕΕ: 196 (πέρυσι 189)

ΠΑΣΚ: 194 (πέρυσι 182)

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: 162 (πέρυσι 142)

ΔΑΚΕ: 130 (πέρυσι 182)

ΑΓ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: 110 (πέρυσι 130)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ