ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Ενταγμένο στις λογικές που επιβάλλει ο καπιταλισμός

Eurokinissi

Η πρόσφατη ανάκληση των 65 προϊόντων συμπληρωμάτων διατροφής που διακινούσε η αμερικανική εταιρεία «Bodybuilding.com LCC.» με έδρα τις ΗΠΑ μέσω Ιντερνετ και είχαν διακινηθεί και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, αφού περιείχαν ουσίες που χαρακτηρίζονται αναβολικά - στεροειδή, επαναφέρει το μεγάλο θέμα της ανεξέλεγκτης χρήσης ουσιών. Ενός φαινομένου που πλέον δεν αφορά μόνο στον αθλητισμό αλλά είναι συνώνυμο της οποιασδήποτε μορφής άσκησης, όπως αυτή πραγματοποιείται με τους όρους που ορίζει το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα.

Πλέον, το ντόπινγκ δεν είναι μόνο συνώνυμο με τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό που έχει στόχο το κέρδος. Που έχει συνδέσει το ρεκόρ με ανταλλάγματα και έχει μετατρέψει μια λαϊκή ανάγκη, ένα λαϊκό δικαίωμα σε μια κερδοφόρα βιομηχανία θεάματος. Με θύματα αθλητές, γονείς, το λαό και τη νεολαία. Το ντόπινγκ είναι και κοινωνικό πρόβλημα. Ξεπερνάει πλέον τα όρια του πρωταθλητισμού και επεκτείνεται σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες (π.χ., σχολικός αθλητισμός, γυμναστήρια).

Στα καπιταλιστικά πρότυπα η αιτία

Το θέμα της χρήσης αναβολικών αναμφισβήτητα έχει γίνει πρόβλημα δημόσιας υγείας. Σε αυτό βοηθάνε και οι αξίες και οι πρακτικές που επιβάλλει το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα διαχείρισης. Το οποίο με τις λογικές του ανοίγει το δρόμο για την ανεξέλεγκτη δημιουργία και λειτουργία των ιδιωτικών γυμναστηρίων που για χάρη του κέρδους των πολυεθνικών ή του εκάστοτε επιχειρηματία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη για άθληση του λαού που δεν παρέχεται από το ίδιο το κράτος. Λογικές που προβάλλουν την εικονική πραγματικότητα για εύκολο, γρήγορο κέρδος και δόξα. Και για να το πετύχουν έχουν την ανάγκη της προώθησης συγκεκριμένων προτύπων προκειμένου να χαλιναγωγήσουν καλύτερα τις συνειδήσεις και να αποπροσανατολίσουν κυρίως τους νέους από την πραγματικότητα. Τα πρότυπα του λεγόμενου life style, που επιβάλλουν το φούσκωμα των μυών όσο το δυνατόν γρηγορότερα αδιαφορώντας για την πραγματική εκγύμναση ή την υγεία, ή τα αντίστοιχα των αθλητών που προκειμένου να φθάσουν στο υπέρτατο σημείο δόξας και απόκτησης χρήματος δηλώνουν ότι θα έκαναν χρήση αναβολικών, παίζουν το ρόλο τους για να στηθεί το σκηνικό.

Επικίνδυνες διαστάσεις

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα www.health.ana.gr, σύμφωνα με τα οποία το 5% έως 11% των αγοριών και το 0,5% έως 2,5% των κοριτσιών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή. Στην Ελλάδα το ποσοστό των μαθητών που κάνουν χρήση υπολογίζεται ότι φτάνει το 5%. Και βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν σε περιπτώσεις που δε σχετίζονται με τον πρωταθλητισμό. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, οι μισοί περίπου αρχίζουν τη χρήση πριν από την ηλικία των 16 ετών - η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 14 έτη. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι το 14,8% των συμπληρωμάτων διατροφής που καταναλώνονται παγκοσμίως και το 30% στην Ευρώπη περιέχουν στεροειδή αναβολικά, χωρίς να υπάρχει η σχετική αναγραφή στην ετικέτα. Μάλιστα, το επικίνδυνο είναι ότι οι νέοι δε γνωρίζουν τις επιπτώσεις των ουσιών αυτών στην υγεία τους και ενθαρρύνονται στη χρήση έχοντας σαν παράδειγμα διάσημους αθλητές - πρότυπα για τη νεολαία, οι οποίοι αποκαλύπτεται πως είναι χρήστες.

Πάλη για έναν άλλο αθλητισμό

Το φαινόμενο του ντόπινγκ δε θα πρέπει να εξετάζεται ξεκομμένο από το περιβάλλον των σύγχρονων καπιταλιστικών κοινωνιών, που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας. Εχει πολλά από τα χαρακτηριστικά τους: Την αναξιοκρατία, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την εξαπάτηση, την αδιαφάνεια, την υποκρισία. Επομένως, η εξάλειψή του είναι μια ουτοπία, αν δε συνδυαστεί με την αντιμετώπιση αυτών των γενικότερων προβλημάτων. Σε ατομικό επίπεδο, το πρόβλημα ξεκινά από μια στρεβλή ιεράρχηση αξιών. Οταν ο νέος άνθρωπος βάζει πάνω απ' όλα την προσωπική επιτυχία με οποιοδήποτε κόστος και από κάτω την αξιοπρέπεια και την υγεία του, είναι λογικό να ενδώσει και στον πειρασμό του ντόπινγκ. Η πάλη λοιπόν κατά της φαρμακοδιέγερσης και του συστήματος (αξιών και πρακτικών) που την υποθάλπει, είναι ταυτόσημη με την πάλη για έναν άλλο αθλητισμό. Με αρχές και αξίες ως δικαίωμα του λαού και όχι ως θέαμα - επιχείρηση για να κερδοσκοπούν οι έμποροί του. Ο δρόμος αυτός δεν είναι απλά πολιτική επιλογή. Είναι ζήτημα ζωής...

Εξοδος του αθλητισμού από την επιχειρηματική εκμετάλλευση

Συνάντηση με αντικείμενο τα προβλήματα του αθλητισμού είχαν χτες ο πρόεδρος της ΦΙΜΠΑ - Ευρώπης Γ. Βασιλακόπουλος και ο γγ της ΕΟΚ Π. Τσαγκρώνης με τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Θ. Λιάππη, υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Κόμματος

Τα προβλήματα που υπάρχουν στον αθλητισμό και πηγάζουν από το πλαίσιο στο οποίο είναι διαμορφωμένος, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του προέδρου της ΦΙΜΠΑ - Ευρώπης Γιώργου Βασιλακόπουλου και του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) Παναγώτη Τσαγκρώνη, με τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Κόμματος Θοδωρή Λιάππη.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος παραδέχθηκε ότι το σημερινό μοντέλο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, όπου το κουμάντο το κάνουν οι εταιρείες, έχει ξεπεραστεί. Οπως επισήμανε, οι λογικές για την απόκτηση κέρδους μέσω του αθλητισμού τον έχει καταντήσει τόπο συνάντησης του νεοπλουτισμού και του υπόκοσμου, που έχει οδηγήσει σε φαινόμενα σήψης όπως το ντόπινγκ και τα στημένα παιχνίδια. Οπως είπε, πλέον είναι επιβεβλημένη η αλλαγή αυτού του μοντέλου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Νίκος Σοφιανός αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ για τον αθλητισμό κάνοντας λόγο για την επιτακτική ανάγκη της εξόδου από τις λογικές που θέλουν τον αθλητισμό - επιχείρηση. Οπως επισήμανε, σημαντικός πρέπει να είναι και ο ρόλος του κράτους που θα πρέπει να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια προσδιορίζοντας τα κίνητρα για την ανάπτυξη του αθλητισμού. Τέλος, έκανε λόγο για την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αθλητών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, πληρώνοντας αρκετές φορές το... μάρμαρο, από τα τερτίπια των επιχειρηματιών.

«Κοκορομαχίες» συμφερόντων

«

Ποιος από τους προστάτες θα μας προστατέψει;»... Η αντιμετώπιση (και) του ποδοσφαίρου σαν προϊόντος (καπιταλισμός γαρ) απαιτούσε το σχετικό πλαίσιο, ώστε να εδραιωθεί η εμπορευματοποίησή του. Ετσι, οι ομάδες μετατράπηκαν σε Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ). Εγιναν, δηλαδή, επιχειρήσεις που παράγουν - πολυποίκιλα - οφέλη για τους ιδιοκτήτες ή/και μεγαλομετόχους τους. Το συμφέρον της ομάδας, ταυτίστηκε με τον επιχειρηματία.

Προσχηματικά, βέβαια, τα πάντα γίνονται άδολα, «για το καλό της ομάδας». Στην πραγματικότητα, η ομάδα αποτελεί το άλλοθι. Η... ταμπακιέρα βρίσκεται στην εξουσία και (μέσω διαφόρων πηγών) στα κέρδη. Σύμφυτη παράμετρος - λόγω των μεγάλων συμφερόντων που διακυβεύονται - είναι οι ενδοεπιχειρηματικές αντιθέσεις.

Ετσι - λιγότερο ή περισσότερο φανερά - κομμάτι της... καθημερινότητας σε μια ΠΑΕ αποτελεί ο πόλεμος των επιχειρηματιών. Για να ενισχύσουν τη θέση έναντι των ομόχρωμων ή/και αλλόχρωμων ανταγωνιστών και να προστατεύουν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Αυτό φυσικά, συνήθως, δε γίνεται απροκάλυπτα, γιατί θα δημιουργούσε αντίθεση. Στους πιστούς της ομάδας που ανέχονται, αλλά δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα του κάθε επιχειρηματία και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.

Ετσι, ακολουθείται η γνωστή συνταγή της... προστασίας των ιερών και οσίων (ομάδα). Με στόχους εντός ή/και εκτός των «τειχών». Δηλαδή, στην ίδια την ομάδα ή/και σε άλλη ανταγωνιστική (που εντέχνως έχει εγγραφεί στο πόπολο σαν «εχθρός»). Για να ενισχυθεί το προφίλ του τσαμπουκά - παράγοντα (που τα βάζει - αυτοπροσώπως ή μέσω «αντ' αυτού» - με όποιον «υπονομεύει την ομάδα»), άρα και η θέση του στα εξουσιαστικά παιχνίδια.

Στο πλαίσιο αυτό - ενδεικτικά - εντάσσονται οι δηλώσεις του μεγαλομετόχου στον Παναθηναϊκό Α. Βγενόπουλου, για «πράσινους» παράγοντες που (στο ντέρμπι με την ΑΕΚ) που «δεν ήθελαν να κερδίσει η ομάδα», και η... ενημέρωση «είτε το θέλουν, είτε όχι αυτοί οι μισοί Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί, η ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα». Η ίδια τακτική οδήγησε τον Θ. Γιαννακόπουλο (ύστερα από τα δημοσιεύματα περί θετικών αναφορών στον Σ. Κόκκαλη) να δηλώσει τη περασμένη Κυριακή «πρώτα αντιολυμπιακός και μετά πολύ Παναθηναϊκός». Και τον Σ. Θεοδωρίδη - σε συνέντευξή του στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» - να αναφέρεται σε πραξικόπημα στη Σούπερ Λίγκα και περιμένει «να γίνει ο παλιός Κόκκαλης, αυτός που τους φώναζε "λαγούς" και "κότες" και έτρεμαν, αλλά και να μην πιστεύει ποτέ στο φερ πλέι».


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΕΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ