ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
Μουσικές προσκλήσεις

«Μακρινά Ξαδέρφια»
«Μακρινά Ξαδέρφια»
Αποκριάτικη τσαμπουνοσύναξη, σήμερα και αύριο, «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, 210 9270.628). Διήμερο, αποκριάτικο γλέντι, παραδομένο στο ηχόχρωμα της τσαμπούνας, με συμμετοχή τσαμπουνιέρηδων από Αθήνα, Ανδρο, Τζιά, Σάμο, Νάξο, Κύθνο, Πάρο και αλλού (διαφορετικοί κάθε βραδιά). Ξεχωριστή στιγμή τα Αποκριάτικα τραγούδια, δίχως όρια σε ελευθεροστομία και ...συναίσθημα. Επίσης, η προβολή αποσπασμάτων ντοκιμαντέρ για την Τσαμπουνοσύναξη της Ανδρου (2008), σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λαμπρίδη.

  • Ο τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης ολοκληρώνει σήμερα (10.30 μ.μ.), τις εμφανίσεις του «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, 210 2610.444, με κομμάτια του νέου του άλμπουμ «Πώς να αναπνεύσω» και αγαπημένα τραγούδια από παλιότερους δίσκους του.
  • Η μεγάλη ντίβα του γαλλικού τραγουδιού Patricia Kaas ξετυλίγει την παράσταση «Kabaret», σήμερα, στο «Μπάντμιντον».
  • Ο Θοδωρής Κοτονιάς και τα «Μακρινά Ξαδέρφια» ανεβαίνουν σήμερα και 13/2 (11 μ.μ.), στη σκηνή του «Πυρήνα» (Μιχαλακοπούλου και Διοχάρους 11, 210-7237.150, περιοχή Χίλτον). Με πολύχρωμους ήχους, από Ανατολή και Δύση, προσκαλούν σ' ένα ταξίδι, από τη σκοτεινή... στη φωτεινή πλευρά της ζωής. Μαζί τους η τραγουδοποιός - κιθαρίστρια Εύα Ατματζίδου.
  • Οι «Locomondo» συνεχίζουν τις εκρηκτικές εμφανίσεις τους, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Κύτταρο», με το διπλό live cd που κυκλοφόρησε πρόσφατα και περιέχει ζωντανά ηχογραφημένα τραγούδια τους από συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Στους μεγαλύτερους πιανίστες τζαζ της γενιάς του συγκαταλέγεται ο Simon Nabatov, που δίνει ρεσιτάλ στις 8/2 (9 μ.μ.) στο «Γκαίτε» (Ομήρου 14-16, 210 3661.000). Εχει συμπράξει με κορυφαία ονόματα της μοντέρνας τζαζ, έδωσε συναυλίες σε περισσότερες από 50 χώρες, συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ και έχει ηχογραφήσει 20 ατομικά CD. Είσοδος ελεύθερη.
  • Με παρακαταθήκη τεράστιο πλούτο τραγουδιών, σαράντα χρόνια καριέρας και ανεξάντλητη ενέργεια, οι «πατέρες» του progressive rock, «Uriah Heep», εμφανίζονται σήμερα στο «Gagarin 205», στην Αθήνα.
  • Στις 10/2 τελειώνει η μουσική παράσταση «Μαύρο Γεμενί, τα πάθια της αγάπης», στο θέατρο «Βικτώρια», που περιλαμβάνει τραγούδια του δίσκου του Νίκου Χαλδαιάκη «Οι μερακλήδες το 'χουνε!...». Παραδοσιακά τραγούδια της Αίγινας και Λέσβου, προβολή μουσικού υλικού και απαγγελίες, περιλαμβάνει η παράσταση. Τραγουδούν: Νίκος Χαλδαιάκης, Ασπασία Στρατηγού. Σκηνοθεσία - εικονοποίηση: Μέμη Σπυράτου. Παίζουν οι ηθοποιοί Χρήστος Θεοφιλάτος, Πηνελόπη Ντρέκη, Χριστίνα Κλουκίνα, Μαργαρίτα Γκινοσάτη, Δανάη Λαζοπούλου και οι μουσικοί Σωτήρης Μαργώνης, Μάριος Παπαδέας, Ανδρέας Παππάς, Γιάννης Πλαγιανάκος.
Θεατρικές «αποδράσεις»

«Σήμα κινδύνου»
«Σήμα κινδύνου»
Την Τρίτη (9/2) ολοκληρώνονται στο «Θέατρο Τέχνης» (Φρυνίχου 14 Πλάκα), οι παραστάσεις του έργου «Σήμα κινδύνου» του Αντώνη Σαμαράκη, σε διασκευή - σκηνοθεσία Αγγελου Αντωνόπουλου. Το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1959 και συμπυκνώνει όλη την κοσμοθεωρία του Σαμαράκη. Σκηνικά: Πάρις Μέξης. Κοστούμια: Πάρις Μέξης - Εύη Καλογηροπούλου. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Μουσική επιμέλεια: Φίλιππος Παναγιώτου. Στο ρόλο του Γιατρού ο Νίκος Μόσχοβος. Συμμετέχουν επίσης: Αλέξανδρος Πέρρος, Αναστασία Γεωργοπούλου, Ματθαίος Καλαντζής, Δημήτριος Βασιλειάδης, Δημήτρης Σταματελόπουλος, Νίκος Χανιωτάκης, Δημήτρης Γεωργιάδης κ.ά.

  • Στην αίθουσα «ΑΡΤΙ» (Ηπείρου 41, Αθήνα, τηλ. 210.8834.002) φιλοξενείται η παράσταση «Η εταιρεία συγχωρεί μια στιγμή παραφροσύνης» του Ροδόλφο Σαντάνα, με τη θεατρική ομάδα «Πολυμήχανοι». Μετάφραση - Απόδοση - Σκηνοθεσία: Γιάννης Πετσόπουλος. Σκηνικά: Πάρις Φερράρο - Αννα Λάμπρου. Κοστούμια: Νατάσα Γαβαλά. Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος. Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Πετσόπουλος. Παίζουν: Αντωνία Βαλλιανάτου, Γιώργος Ντούσης. Ενας εργάτης εργοστασίου, μετά από πολλά χρόνια υποδειγματικής εργασίας, παθαίνει κρίση αμόκ, εξαιτίας εργασιακού ατυχήματος συναδέλφου. Με το γεγονός αυτό οι συνάδελφοί του συνειδητοποιούν ότι το «ήρεμο» κοπάδι των εργατών χρησιμοποιείται από την εξουσία, ενώ η εταιρεία προσπαθώντας να «βοηθήσει» παραπέμπει τον εργάτη σε ψυχολόγο.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Η Κομμουνιστική Διεθνής» (συλλογικό, πλούσια εικονογραφημένο λεύκωμα).
  • «Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας. Οι θέσεις του ΚΚΕ» (συλλογικό έργο).
  • «Σικέιρος - Η ζωή και το έργο του»Φίλιπ Στάιν.
  • «Συντροφικά τραγούδια»Γιάννης Ρίτσος.
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Με κλόουν, ταχυδακτυλουργούς, μουσική και τραγούδι θα γιορτάσει ο Δήμος Νίκαιας τις Απόκριες. Το Πνευματικό Κέντρο του δήμου διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα αύριο στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245) θα λειτουργήσει (11π.μ. - 1μ.μ.) εργαστήρι παιδικής ζωγραφικής, όπου τα παιδιά θα κατασκευάσουν σαΐτες. Ακολουθεί αποκριάτικο πάρτι με κλόουν, ταχυδακτυλουργούς, μουσική, κεράσματα και πολλές εκπλήξεις.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

H παράσταση με τίτλο «Κεντήματα» της ομάδας «Θείες», που παίζεται στο φουαγιέ του θεάτρου «Επί Κολωνώ», παρατείνεται μέχρι τις 28 Μάρτη. Εξι γυναίκες στο Ιράν από τρεις γενιές μιλούν για άντρες, έρωτες και σεξ. Πίνοντας τσάι, μοιράζονται μυστικά και αγωνίες, διηγούνται ιστορίες για την αγάπη, την προδοσία, τις προκαταλήψεις. Αλλοτε τρυφερές κι αστείες, αλλοτε πικρές και σκληρές, όπως οι ιστορίες των γυναικών σ' όλο τον κόσμο. Ενα έργο τολμηρό, σαρκαστικό, γλυκόπικρο. Μια παράσταση κόμικ με ασπρόμαυρη διάθεση και χάρτινους πρωταγωνιστές. Η μνήμη ζωγραφίζει, το παρελθόν συναντάει το παρόν και η φαντασία την πραγματικότητα. Μετάφραση: Γεωργία Τσάκωνα. Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Γιάννης Σιούτης. Μουσική σύνθεση: Ματούλα Ζαμάνη. Κίνηση: Ξένια Θεμελή. Παίζουν: Τόνια Ζαφείρη, Μαργαρίτα Καστρινού, Μαριάννα Παπασάββα, Ιουλία Πύρρου.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

«...Λίγος καπνός ακόμα» τιτλοφορείται η νέα μουσική παράσταση, που ξεδιπλώνουν από σήμερα (10.30μμ), οι Καλλιόπη Βέττα, Μάνια Παπαδημητρίου και Γιάννης Κ. Ιωάννου, στον «Ιανό» (Σταδίου 24, 2103217810, ). Ενα πρόγραμμα με θέμα τον καπνό, το κάπνισμα, τα καπνογόνα, τα τσιγάρα, τις κάφτρες, τις στάχτες και τους περιορισμούς τους, και όχι μόνο... Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν στις 13, 20/2, 13, 20/3 και 9, 10, 16, 17, 23, 24/4.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με την προβολή της ταινίας του Γιώργου Αγαθονικιάδη «Πικρό Χιόνι», η Ταινιοθήκη της Ελλάδος εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα αφιερωμάτων στο έργο Ελλήνων της διασποράς, στο χώρο στον Κεραμεικό (Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου 134-136). Η ταινία θα προβληθεί τη Δευτέρα (7μμ, 9μμ) παρουσία του σκηνοθέτη. Ακολουθεί συζήτηση. Παιδί πολιτικών προσφύγων, ο Γιώργος Αγαθονικιάδης μεγάλωσε στην Τσεχία και σπούδασε στην περίφημη Σχολή Κινηματογράφου της Πράγας, FAMU. Στην ταινία - ποιητικό δράμα με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία - συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι ηθοποιοί.

ένας ΔΙΣΚΟΣ

Απόσταγμα ψυχής ενός μεγάλου λαϊκού ερμηνευτή, που εδώ και 40 χρόνια υπηρετεί με αγάπη και ήθος το ελληνικό τραγούδι, αποτελεί το διπλό άλμπουμ «Δημήτρης Μητροπάνος - Τα τραγούδια της ζωής μου», ζωντανή ηχογράφηση από τη μεγάλη συναυλία του, τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο Ηρώδειο. Γνήσιος, απέριττος, δωρικός, ο Δ. Μητροπάνος ερμηνεύει υπέροχα λαϊκά τραγούδια που έχει και έχουμε αγαπήσει, ανεπανάληπτα σπαραχτικά ζεϊμπέκικα, τραγούδια μεγάλων δημιουργών, απρόβλεπτες μπαλάντες και ξεχωριστές σύγχρονες λαϊκότροπες δημιουργίες: «Καλοκαίρια και Χειμώνες», «Πιρόγα», «Λαδάδικα», «Αν είσαι πλάι μου», «Tο ζεϊμπέκικο του Αρχάγγελου», «Ζωή νταλίκα κόκκινη», «Ακου έχω φωνή», κομμάτια από τον «Αγιο Φεβρουάριο» και πολλά ακόμα τραγούδια, που τα έχει σημαδέψει η φωνή και η ψυχή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ