ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ
ΦΩΤ.

Στις 15.2.2010 συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΙΟΥΤΑ, από την Αρναία Χαλκιδικής, όπου και πέθανε. Εζησε και εργάστηκε για πολλά χρόνια μετανάστης στο Τροϊστόρφ της Γερμανίας. Συμμετείχε στο μεταναστευτικό και κοινοτικό κίνημα. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη της Κοινότητας Ζίγκμπουργκ και για πολλά χρόνια ήταν μέλος του ΔΣ, ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος της Κοινότητας. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα 1967 - 74 ως οπαδός του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Απόστολος Λιούτας προσφέρει 100 ευρώ οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Γερμανίας.

* Στη μνήμη του θείου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΙΟΥΤΑ, από την Αρναία Χαλκιδικής, προσφέρω, σαν ελάχιστο φόρο τιμής, 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Γερμανίας.

Ο ανιψιός

Μάριος Σαμαράς

***

Στη μνήμη του σ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΝΙΚΑ, προσφέρουν στο ΚΚΕ και την οικονομική εξόρμηση 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Συκουρίου, η σύζυγός του Ευαγγελία και ο γιος του Γιάννης Καρανίκας.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπητού μας ΘΑΝΑΣΗ ΜΗΤΡΟΥΣΙΑ, που «έφυγε» απροσδόκητα από κοντά μας την τελευταία μέρα του 2009, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Παλιοπύργου Τρικάλων προσφέρουμε, για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, 40 ευρώ, μέσω της ΝΕ Τρικάλων.

***

ΦΩΤ.

Στις 5 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τον πρόωρο χαμό του συζύγου και πατέρα ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΑΪΚΟΥ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Γιάννα Κωνσταντινίδου και ο γιος του Στέφανος Στάικος προσφέρουν για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 250 ευρώ, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ της ΝΕ Τρικάλων.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΖΑΧΑΡΑΚΗ, προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου.

Η σύζυγος Λέλα, και τα παιδιά του Κατερίνα και Νίκος.

ΝΤΕΞΗ ΕΥΤΕΡΠΗ
ΝΤΕΞΗ ΕΥΤΕΡΠΗ
***

2 ΦΩΤ.

Στη μνήμη του πατέρα μου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ και της μητέρας μου ΣΤΕΡΓΙΑΝΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ, το γένος Μητάκου, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Ιλισίων.

Ο γιος τους Χρήστος Καλαμπούκας

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του συντρόφου ΤΑΚΗ ΠΑΤΟΥΛΑ, η μητέρα του προσφέρει 50 ευρώ και η σ. Λαμπρινή 40 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ, που μέσα απ' τις γραμμές του πάλεψε οργανωμένα όλα τα χρόνια της ζωής του.

***

ΦΩΤ.

Πέρασαν οκτώ μήνες που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής κομμουνιστής, σύντροφος και σύζυγός μου ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΖΗΡΙΔΗΣ, 82 χρονών, από το Μεσιανό Κιλκίς. Ο Βλαδίμηρος πήρε μέρος με τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας μας. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Αποφοίτησε από τη στρατιωτική σχολή της ΕΣΣΔ. Επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα το 1965, συνδέθηκε με την οργάνωση Θεσσαλονίκης. Ολη τη ζωή του την αφιέρωσε για τα δίκαια της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για την ανατροπή και εξάλειψη του καθεστώτος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ενταγμένος μέχρι την τελευταία του πνοή στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Δέσποινα προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Ευόσμου της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

ΚΟΡΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΣΟΣ
ΚΟΡΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΣΟΣ
***

2 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ (φωτ.), ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ (φωτ.), ΣΤΑΜΑΤΗ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΙΟΥ και ΣΤΑΜΑΤΗ (ΤΑΚΗ) ΤΣΙΡΕΛΗ, αγωνιστών, κομμουνιστών και οικογενειακών φίλων, που η απουσία τους μας άφησε μεγάλο κενό στους ταξικούς αγώνες, ιδιαίτερα τώρα με την αντικομμουνιστική επίθεση στο Κόμμα μας και την επίθεση στα εργατικά λαϊκά διακαιώματα. Σύντροφοι, την υπόσχεση που σας δώσαμε στο «φευγιό» σας την κρατάμε με ευλάβεια, πως οι κομμουνιστές δήλωση μετανοίας στον ιμπεριαλισμό δεν πρόκειται να υπογράψουν.

Στην άσβεστη μνήμη σας προσφέρω 400 ευρώ στο Κόμμα μας για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟ Γερμανίας.

Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ΚΟ Κολωνίας

***

ΦΩΤ.

Συμπληρώνονται 16 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1916 και καταγόταν από τη Μ. Ασία. Το 1932, μαθητής γυμνασίου οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - 41 και τραυματίστηκε. Αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην Κατοχή και καθοδηγητής στα χωριά του ν. Πέλλας, κυνηγημένος μετά την απελευθέρωση, παράνομος αναγκάστηκε, το 1948, να καταφύγει στο ΔΣΕ. Πολέμησε με το βαθμό του Λοχαγού Πολιτικού Επιτρόπου και τραυματίστηκε επανειλημμένα (και στις μάχες της Φλώρινας). Αμέσως μετά τον εμφύλιο βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία. Επαναπατρίστηκε το 1979 και συνέχισε την αγωνιστική του δράση με συνέπεια από τις γραμμές του ΚΚΕ.

ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ-ΣΤΈΛΙΟΣ
ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ-ΣΤΈΛΙΟΣ
Στη μνήμη του, προσφέρουμε, μέσω της ΚΟ Καλλιθέας Θεσ/νίκης, 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση και, ειδικότερα, για το μνημείο στη Φλώρινα.

Η σύζυγός του Βασιλική Κωνσταντινίδου, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΜΗΤΣΟΥ ΚΟΡΔΟΓΙΑΝΝΗ, προσφέρω 400 ευρώ, για το μνημείο του ΔΣΕ στη Φλώρινα μέσω της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Ζωγράφου, και 800 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου.

Κατερίνα Κορδογιάννη

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της αγαπημένης συντρόφου της ζωής μου ΕΥΘΥΜΙΑΣ το γένος Τσορακίδη, από το χωριό Νότια Πέλλης, αξιωματικού του ΔΣΕ, καθώς και των αδελφών μου: ΠΕΡΙΚΛΗ, μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού, ΔΗΜΗΤΡΗ και ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης, προσφέρω 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου.

Αλέκος Καρυάς

***

ΦΩΤ.

Στις 27 Φλεβάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας απροσδόκητα η συντρόφισσα νηπιαγωγός ΕΙΡΗΝΗ ΣΙΟΝΤΗ. Η Ειρήνη υπήρξε πρότυπο κομμουνίστριας δασκάλας που παιδιά, γονείς και συνάδελφοί της στο σχολείο υπεραγαπούσαν. Πρόσφερε την εμπειρία της και τις θεωρητικές της γνώσεις για την επεξεργασία και τη διατύπωση των θέσεων του κόμματος και του ΠΑΜΕ σχετικά με την προσχολική αγωγή και την εκπαίδευση γενικότερα, τόσο ως μέλος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών όσο και ως μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας». Υπηρέτησε τα ιδανικά του λαού στρατευμένη στο ΚΚΕ από τα νεανικά της χρόνια. Πρωτοπόρα στις μάχες που έδωσε το κόμμα σε συνδικαλιστικό - πολιτικό επίπεδο, διεκδικούσε τα δίκαια του αγώνα των εργαζομένων με πάθος και τόλμη. Στη μνήμη της Ειρήνης και του συντρόφου της στη ζωή Σπύρου, οι σύντροφοί της από την ΚΟΒ Βορείων της Αχτίδας Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση.

ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
***

ΦΩΤ.

Ο σ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΛΠΑΚΙΩΤΗΣ γεννήθηκε το 1940 στο Ωραιόκαστρο Πωγωνίου Ιωαννίνων. Από 4 χρόνων έμενε στη Θεσσαλονίκη. Το 1963 βρέθηκε εργάτης στη Γερμανία. Το 1968 οργανώθηκε στο ΚΚΕ και αναπτύσσει πλούσια δράση από τις γραμμές του, όπου εκλέγεται στο Γραφείο της ΚΟ. Ακούραστος για τα δικαιώματα των μεταναστών, εκλέγεται στο ΔΣ της Κοινότητας, αναγνωρίζοντάς του την πρωτοπόρα δράση. Εζησε στο Γκέπινγκεν 45 χρόνια. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 2007 συνδέθηκε με το Κόμμα όπου συνέχισε τη δράση του. Ο σ. Μιχάλης πέθανε στις 20 Γενάρη αφήνοντας ακριβή παρακαταθήκη την αγωνιστική του συνέπεια, την κομμουνιστική του δράση, το ήθος και το παράδειγμά του.

Η γυναίκα του Περσεφόνη, οι κόρες του Δήμητρα και Γεωργία, οι γαμπροί του Γυμνόπουλος Θεόδωρος και Γατίδης Στέργιος, καθώς και ο Ναικός Χρήστος και Ναίκου Δόμνα, προσφέρουν, αντί για μνημόσυνο, 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Σβέμπις Γκμιντ.

***

Στη μνήμη των γονιών μου ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Πετρούπολης.

Τα παιδιά τους

Πόπη και Νίκος Πυκνής

***

Στη μνήμη αγωνιστών συντρόφων αντιστασιακών ΣΟΦΡΟΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ, ΣΒΕΡΚΟΥΛΗ ΜΙΜΗ και ΒΟΥΛΑΣ ΚΟΥΣΙΑ, πιστών στα ιδανικά του Κόμματος μέχρι τέλος της ζωής τους, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, η Πόπη και ο Νίκος Πυκνής, 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

***

2 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των αξέχαστων καπεταναίων του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου ΧΡΗΣΤΟΥ και ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΩΡΑΚΟΥ, από τον Κότρωνα Λακωνίας, που χάθηκαν στις βουνοκορφές του Ταΰγετου και Πάρνωνα, η αδελφή τους Ολγα Μωράκου - Γουρδομιχάλη και ο άντρας της Ντίνος Γουρδομιχάλης προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, για το μνημείο της Φλώρινας, στη μνήμη των σκοτωμένων αγωνιστών του ΔΣΕ, μέσω της ΚΟΒ «Ταξιάρχη» Κορυδαλλού του ΚΚΕ.

ΛΑΜΠΡΑΚΑΚΗ ΑΝΘΗ
ΛΑΜΠΡΑΚΑΚΗ ΑΝΘΗ
Ντίνος και Ολγα Γουρδομιχάλη

***

2 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των γονιών μου: ΔΗΜΗΤΡΗ και ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΚΑΛΙΟΥ και του θείου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΙΝΤΖΗ, προσφέρω 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

Αστέριος (Τσέλιος) Βακαλιός

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα ΣΤΕΛΙΟΥ (Στρατή) ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Λιβαδειάς.

Βασιλική Βασιλάκου

Φωτεινή Κομπότη

***

ΦΩΤ.

Κλείνουν 24 χρόνια από το θάνατο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1908 και πέθανε στην Καισαριανή 28/2/1986. Οι γονείς του φτωχοί αγρότες, φοίτησε στη Νομική, ενώ από πολύ μικρός δούλευε και μαζί με το συμμαθητή του Νίκο Μπελογιάννη μπήκε στις γραμμές του ΚΚΕ αγωνιζόμενος μέχρι τελευταία στιγμή. Το 1940 πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, πολεμώντας στην πρώτη γραμμή του Μετώπου στην Αλβανία - Βόρεια Ηπειρο - Κορυτσά - Πρεμετή - Αργυρόκαστρο. Στην Γερμανοϊταλική Κατοχή 1941 - 1944 ήταν ΕΛΑΣΙΤΗΣ, υπό την αρχηγία του Αρη Βελουχιώτη πήρε μέρος στην μάχη στο Μικρό Χωριό στο Καρπενήσι, στην Μάνδρα, στα Βίλλια και σε άλλες μάχες, παλικάρι του Αρη Βελουχιώτη. Εθνοσύμβουλος στην κυβέρνηση του βουνού στις Κορυσχάδες το 1944. Από το 1945 έως το 1974 καταδιωκόμενος, παράνομος και κατά διαστήματα φυλακισμένος. Ως το θάνατό του 28 Φεβρουαρίου 1986 έπαιρνε δραστήρια μέρος στις κινητοποιήσεις και τις άλλες εκδηλώσεις που οργανώνονταν από το ΚΚΕ, μέλος του οποίου ήταν από 16 ετών.

 ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΒΑΚΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΒΑΚΟΣ
Στην μνήμη του, τα παιδιά του: Κώστας, Νίκος, Σταυρούλα και οι εγγονές του: Ζωή και Νίκη προσφέρουν 150 ευρώ για τον αγώνα - τα 100 ευρώ στο ΚΚΕ, στην ΠΕΑΕΑ Καισαριανής 20 ευρώ και στο ΠΑΜΕ 30 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια που πέθανε ο σύντροφος ΠΑΛΑΠΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και μέλος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Αμπελοκήπων Θεσ/νίκης.

Η οικογένειά του, για ενίσχυση του ΚΚΕ, προσφέρει 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Αμπελοκήπων Θεσ/νίκης.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της αξέχαστης μάνα μας ΕΥΤΕΡΠΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΝΤΕΞΗ, αγωνίστριας, καθώς και του πατέρα μας ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΝΤΕΞΗ, που δολοφονήθηκε το 1944, προσφέρουμε 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΘ.

Τα παιδιά τους

Αλίκη και Θάλεια Ντεξή.

***

3 ΦΩΤ.

Ο πατέρας μου ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΜΕΤΙΔΗΣ (φωτ.), από το Μεταλλικό Κιλκίς, ήταν γραμματέας της ΟΚΝΕ και στέλεχος του ΚΚΕ. Το 1931 ήρθε η Χωροφυλακή να τον πιάσει μαζί με τον αδερφό του ΣΤΕΦΑΝΟ. Οταν τους πιάσανε ξεσηκώθηκε το χωριό και έγινε μακελειό με τη Χωροφυλακή που σκότωσε δύο χωριανούς, τους ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ και ΣΟΦΙΑΝΙΔΗ, ενώ τραυματίστηκαν οι: ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΝΤΙΔΗΣ, του οποίου κόψανε το πόδι, και ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΓΜΕΤΙΔΗΣ

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη της μητέρας μου ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ (φωτ.) και του θετού μου πατέρα ΜΙΧΑΛΗ ΤΟΠΟΥΛΙΔΗ (φωτ), προσφέρω στο ηρωικό ΚΚΕ 50 ευρώ

Φένια Αγμετίδου

***

ΦΩΤ.

Η ΕΥΘΥΜΙΑ (Μήτσα) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΤΣΑΚΙΔΟΥ, γεννήθηκε το 1922 στην πόλη Μπατούμ της Γεωργίας της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Το 1930 ερχόμενοι οικογενειακώς στην πατρίδα, εγκαταστάθηκαν στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Οταν το 1941 η Ανατολική Μακεδονία κατελήφθη από τη φασιστική Βουλγαρία, οικογενειακώς μετοίκησαν στο χωριό Νέα Σάντα του Κιλκίς. Εκεί ο πατέρας της που ήταν και μέλος του ΚΚΕ, μαζί και με τα άλλα δύο αδέλφια της, τον Γιάννη και την Κυριακή, τους οργανώνει στον πυρήνα της ΟΚΝΕ του χωριού. Το 1943 πρωτοστατεί για την ίδρυση της ΕΠΟΝ στο χωριό και αναπτύσσει αξιόλογη δράση. Το 1944, παντρεύεται τον καθηγητή Αβραάμ Παπαδόπουλο και αποκτούν μια κόρη ενώ συνεχίζει τη δράση της στο κίνημα. Μετά το θάνατο του άνδρα της, εγκαθίσταται στο πατρικό της σπίτι στο Κάτω Νευροκόπι μόνιμα και αναλαμβάνει όλη την κομματική δουλειά της επαρχίας. Αρρωσταίνοντας φιλοξενήθηκε στην κόρη της στη Θεσσαλονίκη. Εκεί μας άφησε χρόνους στις 9/1/2010. Ενταφιάστηκε στο χωριό Νέα Σάντα όπου έγινε και 40ήμερο μνημόσυνο στις 14/2/2010.

ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
Στη μνήμη της, τα αδέλφια της, η κόρη της και η εγγονή της κατέθεσαν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης.

***

Στη μνήμη των αγωνιστών ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΑΠΤΗ, πρώην δήμαρχου Αμπελοκήπων Θεσ/νίκης, του ΙΟΡΔΑΝΗ ΔΟΓΑΝΗ, της ΑΡΣΑΣΑΛΟΥΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΓΚΟΥ και του ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΚΕΡΛΗ, που υπηρέτησαν πιστά τα ιδανικά του κομμουνισμού, προσφέρουμε 80 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Γ. Ρίτσου», για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

Δέσποινα Παπαδοπούλου, Λίζα Χαρταμπίλα, Δέσποινα Πετσάνη, Νούλη Σεπέρα και Αθηνά Σαραφούδη

***

ΦΩΤ.

Πριν ενάμιση χρόνο, αναπάντεχα, «έχασα» την πολυαγαπημένη και πιο μικρή αδελφή μου, που μου άφησε μεγάλο πόνο, την ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, από την πόλη του Κιλκίς. Υπήρξε χρόνια μετανάστρια στη Σουηδία, αλλά κι εκεί όπου ζούσε βοηθούσε το κόμμα μας με κάθε τρόπο και προπάντων οικονομικά.

Στην άσβεστη μνήμη της, προσφέρω 150 ευρώ στην ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Η αδελφή της

Κουρτίδου Χιονία

***

ΦΩΤ.

Στις 21 Φλεβάρη έκλεισε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΕΛΕΝΗ ΡΟΥΣΙΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, από την Πιλαλίστρα Μεσσηνίας.

Στη μνήμη της τα παιδιά και τα εγγόνια της πρόσφεραν 150 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό της σύντροφο.

***

Στη μνήμη των γονιών μου: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ και ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ, από το Καρπερό Γρεβενών, αντιστασιακών και μαχητών του ΔΣΕ. Και στη μνήμη όλων των ηρωικών μαχητών του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους για ένα δίκαιο μέλλον, για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελεύθερη από εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο κοινωνία.

Στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έφυγαν από τη ζωή προσφέρω 50 ευρώ, ως πρώτη δόση, για την ανέγερση του μνημείου των μαχητών του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
***

3 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των γονιών μου ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ, ανθυπολοχαγού του ΔΣΕ, και ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΙΚΟΥ, ο οποίος είναι από τους πρώτους ιδρυτές του ΚΚΕ στη Χαλκιδική, λοχαγός πολιτικός Επίτροπος του ΔΣΕ. Το Νοέμβρη 1949 στα Κερδύλια Σερρών, μη θέλοντας να πιαστούνε αιχμάλωτοι αυτοκτονούν. Του θείου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΡΙΚΟΥ, ο οποίος σκοτώνεται στο Σταυρό Χαλκιδικής από το πυροβολικό του Πολεμικού Ναυτικού το 1949. Των αδερφών μου ΝΙΚΟΛΑ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1948 στη διάρκεια βομβαρδισμού, στο Μπέλες Σερρών σε ηλικία 12 ετών, και του ΙΩΑΚΕΙΜ, στελέχους του ΚΚΕ στη Χαλκιδική, ο οποίος σκοτώθηκε στα 1996, σε αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Προσφέρω στο Κόμμα μου, το ηρωικό ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής για την ανέγερση του μνημείου των μαχητών του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

σ. Θεόδωρος Καραβασιλικός, από Μ. Παναγιά

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΑΝΘΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΑΚΗ (φωτ.), το γένος Ραχιώτη, των γονιών μου ΚΩΝ/ΝΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΑΚΗ και ΣΤΥΛΙΑΝΗΣ το γένος Βλάχου, του θείου μου ΔΗΜΗΤΡΗ, ο οποίος εξορίστηκε στη Γαύδο από τη Μεταξική δικτατορία και τον οποίο παρέδωσαν στους Γερμανούς κατακτητές που τον εκτέλεσαν μαζί με τους 106 στο Κούρνοβο. Προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ για το Μνημείο του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

ΒΑΚΑΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΒΑΚΑΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
***

ΦΩΤ.

Για τις 40 μέρες από το θάνατο της ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (Κίτσας). Γεννήθηκε το 1930 και πέθανε στις 18.2.2010.

Στη μνήμη της, προσφέρουν:

Ο σύζυγός της Γεωργιάδης Θόδωρας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, 20 ευρώ. Ο γιος της Γεωργιάδης Θωμάς και η νύφη της Γλυκερία, επίσης στη μνήμη της, 50 ευρώ στο ΚΚΕ. Καθώς και η κόρη της Γεωργιάδου Λιούμπα και ο γαμπρός της Κουματζίδης Απόστολος προσφέρουν 50 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ, όλοι μέσω ΚΟ Ευγενείας Χαραυγής.

***

ΦΩΤ.

Λίγες μέρες πριν μπει το 2010, έφυγε από τη ζωή ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΣΙΟΣ του Γεωργίου. Το Σάββατο 6.2.010 στο Ναό «Παναγίτσα» Αθηνών στο Γαλάτσι, έγινε το μνημόσυνό του. Γεννήθηκε το 1920 στο όμορφο ορεινό χωριό Πλαγιά (Ζέρμα) Κονίτσης Ιωαννίνων, όπου, τώρα, ήσυχα ήσυχα αγναντεύει τα βουνά της Πίνδου όπου πολέμησε για τη λευτεριά της πατρίδας στα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου 1946-49. Μαζί με τους συναγωνιστές του αντιστασιακούς ΣΤΑΥΡΟ ΤΖΟΛΑ, ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΚΑΤΖΟΥΓΙΑΝΝΗ, ΑΝΔΡΕΑ ΖΗΝΔΡΟ, ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΣΑΓΚΑ, ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΣΟΥΜΑΝΗ και την πρώτη γυναίκα του ΒΕΡΓΙΝΑΔΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ίδρυσαν τον πρώτο πυρήνα και την επιτροπή αγώνα του ΚΚΕ, στο χωριό τους. Εγραψε κι αυτός τη δική του αγωνιστική ιστορία. Πολιτικός πρόσφυγας στη φιλόξενη Τασκένδη 28 χρόνια, επαναπατρίστηκε οικογενειακώς, το 1976. Ζούσε στην Κυψέλη και τελευταία, στο Γαλάτσι, απ' όπου έφυγε για το τελευταίο ταξίδι. Πάντα θα τον θυμόμαστε.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του Πολυξένη, Ελένη, Δημήτρης (Τάκης), οι γαμπροί του Γιώργος, Παναγιώτης, και τα εγγόνια του προσφέρουν 25 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ανω Γαλατσίου.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ ΙΩΑΝΝΗ, στρατευμένου στα ιδανικά του ΚΚΕ, καθώς επίσης, στη μνήμη του γαμπρού μου ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (φωτ.), του αδελφού μου ΠΑΥΛΙΔΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ και του οικογενειακού φίλου ΑΓΤΖΙΔΗ ΤΑΚΗ, πιστών οπαδών του ΚΚΕ, προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟ Πόλης του Κιλκίς.

ΒΑΚΑΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΒΑΚΑΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
Ευθυμιάδου Ελένη

***

Στη μνήμη του καπετάνιου ΚΟΣΜΙΔΗ ΧΡΗΣΤΟΥ, από την Αμπέλα Σιδηροκάστρου Σερρών, η γυναίκα του Μάρθα Κοσμίδου προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ για το Μνημείο του ΔΣΕ στη Φλώρινα και 50 ευρώ στην ΚΟΒ Σιδηροκάστρου για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΡΑΣΑΡΙΔΗ που απεβίωσε στις 2.12.2009, η σύζυγός του και τα τρία παιδιά του προσφέρουν στη ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ 200 ευρώ. Ο σ. Καρασαρίδης γεννήθηκε στα 1928 στο Μεσόβουνο Κοζάνης. Εχασε δύο αδελφές του στην Κατοχή από την πείνα και εκετέλεση. Στη διάρκεια της Κατοχής ήταν ΕΠΟΝίτης, ενώ στον Εμφύλιο ήταν αξιωματικός του ΔΣΕ. Στην Τσεχοσλοβακία, πολιτικός πρόσφυγας, ήταν γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ.

Η σύζυγος

τα παιδιά του

***

ΦΩΤ.

Στις 25 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 19 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μου ο αγαπημένος και αλησμόνητος σύντροφός μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ. Μια πορεία αταλάντευτη, αθόρυβη, αγωνιστική στον ανηφορικό δρόμο της ζωής του ως δάσκαλος, νομικός συγγραφέας και δημοσιογράφος, πάντα δίπλα στο λαό μας.

Στη μνήμη του προσφέρω 300 ευρώ: 100 ευρώ στο αγαπημένο του Κόμμα, το ΚΚΕ, 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» που ήταν και μόνιμος συνεργάτης και 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή», που υπήρξε βασικός συντελεστής για την δημιουργία του.

ΛΙΟΥΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΛΙΟΥΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
***

ΦΩΤ.

Στις 2 Μάρτη κλείνουν 5 χρόνια από το θάνατο του ΗΛΙΑ ΚΑΡΑΒΑΚΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μαχητή του ΕΛΑΣ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ελένη Καραβάκου προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μεταμόρφωσης.

***

3 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των τριών αδελφών ΗΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΥ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ που γεννήθηκαν στην Κρανιά Πρέβεζας. Ο ΗΛΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ έφυγε από κοντά μας στις 12 Φλεβάρη 2008 σε ηλικία 84 ετών. Από νέος διάλεξε το δρόμο του αγώνα. Αυτομολεί από το στρατό και περνάει στον ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Το 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Πιστός μαχητής μέχρι το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του κομμουνισμού. Κυνηγημένος βρέθηκε στην Αλβανία και μετά στη Ρουμανία. Με τη στάση ζωής του άφησε παρακαταθήκη αγώνα στα παιδιά του και στους συντρόφους του.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ πέθανε το Νοέμβρη του 2006. Ηταν μόλις 11 χρόνων όταν μαζί με τον πατέρα μας Σταύρο εξορίστηκαν, το 1947, στη Ζάκυνθο από τις αντιδραστικές δυνάμεις, ως αντίποινα της δράσης του αδελφού του Ηλια στο ΔΣΕ. Ο Γιώργος, μετά την περίοδο εξορίας του, μαζί με άλλα παιδιά, βρέθηκε στη Ρουμανία. Στη νέα του πατρίδα, πήγε στο σχολείο, μετά στο Πανεπιστήμιο όπου με άριστα πήρε το πτυχίο του γεωπόνου. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά και τα οράματα του σοσιαλισμού και του ΚΚΕ.

 ΗΛΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
ΗΛΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ πέθανε στις 27 Αυγούστου 2009 σε ηλικία 73 ετών. Από μικρός στη βιοπάλη, αγωνιστής μέσα στις δυσκολίες της ζωής για ένα καλύτερο αύριο. Σύντροφος και στο Κόμμα, που τόσο αγαπούσε. Από μικρός εξορίζεται ως αριστερός, λόγω της οικογενειακής του καταβολής. Γράφεται στη Νεολαία Λαμπράκη το 1963, διώκεται ποινικά και εξορίζεται ξανά στην Λευκάδα, επί χούντας. Πιστός οπαδός του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του, μας συμβούλευε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να αγωνιζόμαστε για το δίκιο, για τις αξίες της ζωής. Η απουσία του δυναναπλήρωτη, τα λόγια του οδηγός μας για πάντα. Μας έλεγε για την αξία του σοσιαλισμού «πως αυτή η ελπίδα του κόσμου, αυτή η μέρα θα έρθει». Στη μνήμη τους, μέσω της ΚΟΒ του «902», η οικογενεια του Ηλια προσφέρει 150 ευρώ ενίσχυση στο ΚΚΕ.


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

ΕΙΡΗΝΗ ΣΙΟΝΤΗ
ΕΙΡΗΝΗ ΣΙΟΝΤΗ

ΤΑΚΗΣ ΠΑΤΟΥΛΑΣ
ΤΑΚΗΣ ΠΑΤΟΥΛΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

ΜΗΤΡΟΥΣΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΜΗΤΡΟΥΣΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑΣ

ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ
ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ

ΕΥΘΥΜΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΤΣΑΚΙΔΟΥ
ΕΥΘΥΜΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΤΣΑΚΙΔΟΥ

ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΡΥΑ
ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΡΥΑ

 ΕΛΕΝΗ ΡΟΥΣΙΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΡΟΥΣΙΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΛΠΑΚΙΩΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΛΠΑΚΙΩΤΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΣΙΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΣΙΟΣ

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΖΗΡΙΔΗΣ
ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΖΗΡΙΔΗΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΤΟΠΟΥΛΙΔΟΥ
ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΤΟΠΟΥΛΙΔΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΙΚΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΙΚΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΚΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΚΟΣ

ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΑΡΑΣΑΡΙΔΗΣ
ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΑΡΑΣΑΡΙΔΗΣ

ΠΑΛΑΠΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΑΛΑΠΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΩΡΑΚΟΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΩΡΑΚΟΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΜΕΤΙΔΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΜΕΤΙΔΗΣ

ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΠΟΥΛΙΔΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΠΟΥΛΙΔΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ