ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
Αγωνιστική απάντηση στην πολύμορφη εκμετάλλευση

Πλούσια εμπειρία και αγωνιστική προοπτική στη «συνάντηση» της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ με εργαζόμενους σπουδαστές

Από τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου
Από τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου
Ο δρόμος της αγωνιστικής διεκδίκησης, με σταθμό τη συμμετοχή στην αυριανή απεργία, είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους μαθητές. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ και θέμα «Η δράση των εργαζόμενων σπουδαστών - μαθητών, μπροστά στην απεργία στις 10 Φλεβάρη». Στη σύσκεψη έδωσαν το «παρών» συνδικαλιστές και άλλοι σπουδαστές από δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, από ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και νυχτερινά σχολεία, από σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, που μετέφεραν πλούσια εμπειρία από τα προβλήματα και τη δράση τους στις σχολές.

Οι σπουδαστές περιέγραψαν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν στα θρανία και στη δουλειά, όμως δεν έμειναν εκεί. Εμβάθυναν στο χαρακτήρα της κατάρτισης ως κομμάτι του σχεδιασμού του μεγάλου κεφαλαίου για φτηνή εργατική δύναμη και αντέταξαν τη διάθεσή τους αγωνιστικά να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και στη δουλειά.

Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκαν στα προγράμματα μαθητείας όπου ανθεί η εκμετάλλευση, με τους νέους να αμείβονται με «μισθούς» κάτω και από τα προβλεπόμενα ψίχουλα, με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς την ανάλογη ασφάλιση και στην προσπάθεια να πειστούν οι σπουδαστές ότι «τους κάνουν χάρη» οι εργοδότες που τους μαθαίνουν τάχα τη δουλειά. Μίλησαν για την ανεπάρκεια υποδομών και προσωπικού, για τα αβάσταχτα για τη λαϊκή οικογένεια δίδακτρα και τα πολλά ακόμα (βιβλία, εξοπλισμό) που καλούνται να πληρώνουν. Και σαν επιστέγασμα των παραπάνω, έρχεται η προσπάθεια ανοιχτής παρέμβασης στις συνειδήσεις των νέων: Από τη μια να πειστούν ότι «δεν παίρνουν τα γράμματα», ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί στρατηγική του κεφαλαίου η στροφή της μεγάλης μάζας των παιδιών της εργατικής τάξης στη φτηνή γρήγορη κατάρτιση. Από την άλλη, η προσπάθεια δημιουργίας υποταγμένων συνειδήσεων: Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία που μεταφέρθηκε στη σύσκεψη ότι διδάσκονται πως έχουν «υποχρέωση πίστης και υπακοής» στον εργοδότη!

Μαζί με το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα στους νέους της κατάρτισης και της μαθητείας να συστρατευτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απηύθυναν εκ μέρους της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ η Αθηνά Τσάμη και ο Παύλος Αλεξανδράκης. Εξήγησαν πώς το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αντιμετωπίζει τους νέους αυτούς, που έχουν το διπλό «βαρίδι» της ολοκλήρωσης των σπουδών τους και του αγώνα για το μεροκάματο, ως αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης, το οποίο πρέπει να αντλήσει πείρα από τους αγώνες της και να αντιτάξει τα ιδανικά της τάξης του στην προσπάθεια να το διαπαιδαγωγήσουν στα μέτρα του συστήματος. Κάλεσαν τους εργαζόμενους μαθητές, οι οποίοι αύριο θα δεχτούν ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά τους, να επιλέξουν το δρόμο των αγώνων και της ρήξης, μαζί με το ΠΑΜΕ.

Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε και ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει να είναι δίπλα στα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζόμενων σπουδαστών. Κάλεσε τους σπουδαστές να κλείσουν τα αυτιά στην προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι τάχα δεν υπάρχουν χρήματα και να μην παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους. Να παλέψουν μαζί με τα συνδικάτα ενάντια στον κοινό αντίπαλο.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δημοψήφισμα ανυπακοής και απειθαρχίας!

Στήθηκαν κάλπες σε σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, ως μια ακόμα δράση - κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή στην απεργία

Διήμερο «δημοψήφισμα» σε σχολές του ΟΑΕΔ, ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα σε Γιάννενα, Αρτα, Αγρίνιο και Κέρκυρα με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, που εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης που αναπτύσσουν τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ για την επιτυχία της αυριανής απεργίας. Προσκαλούν και με αυτόν τον τρόπο την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης να πάρει θέση, να δώσει βροντερό «παρών» στην αυριανή απεργία ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου που στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης επιδιώκουν να φορτώσουν νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού με τη στήριξη των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στόχος του δημοψηφίσματος, όπως είπε και σε συνέντευξη Τύπου η Ειρήνη Γόντικα, μέλος του ΝΣ Ιωαννίνων της ΚΝΕ, «είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή των σπουδαστών στην απεργία, στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα και οι Ομοσπονδίες και στηρίζει το ΠΑΜΕ και όχι μόνο. Μέσα από τη διαδικασία δημοψηφίσματος και τη συζήτηση με τους σπουδαστές, θέλουμε να αναδειχθεί ποιος είναι ο δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει και μπορεί πραγματικά να ικανοποιήσει τις ανάγκες της νεολαίας και του λαού», τόνισε.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα στήθηκαν από χθες το μεσημέρι και για 2 περίπου ώρες, με ευρεία ανταπόκριση των σπουδαστών. Δημοψήφισμα για την κρίση και ποιος πρέπει να πληρώσει, για το τι πρέπει να κάνουν εργαζόμενοι και νεολαία μπροστά στα νέα αντεργατικά μέτρα που παίρνονται, όπως το χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης που προωθεί και ο ΟΑΕΔ πριμοδοτώντας μάλιστα με ζεστό κρατικό χρήμα την εργοδοσία για δουλειά με ημερομηνία λήξης, με μισό μεροκάματο και μισό ένσημο, και μια σειρά άλλα μέτρα που εντείνουν την ανασφάλεια και αβεβαιότητας της νέας γενιάς...

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΚΝΕ, η γόνιμη συζήτηση με τους σπουδαστές ανέδειξε την αδήριτη σήμερα ανάγκη, η νεολαία να συμπορευτεί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να παλέψει οργανωμένα και συλλογικά από κοινού και με τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, για το σοσιαλισμό.

  • Η δραστηριότητα της ΚΝΕ με τους σπουδαστές του ΟΑΕΔ φαίνεται ότι ενόχλησε τη Διεύθυνση του Οργανισμού στα Γιάννενα, που αποφάσισε άρον άρον εκδρομή για σήμερα, δεύτερη μέρα διεξαγωγής του σχετικού απεργιακού δημοψηφίσματος...
Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Κόντρα σε κεφάλαιο και απεργοσπάστες, ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ!

Κάλεσμα σε όλους τους σπουδαστές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, να μαζικοποιήσουν τις συγκεντρώσεις του ΜΑΣ να συναντηθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, να γυρίζουν την πλάτη στις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΠ και ΔΑΠ) που επιδίδονται σε απεργοσπασία, αλλά και να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση των δυνάμεων που αυτοαναγορεύονται ως αγωνιστικές αλλά στην πράξη υπονομεύουν την επιτυχία της απεργίας (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΕΑΑΚ), απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Το ΜΑΣ σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Η αριστερά του υπουργείου Παιδείας, δηλαδή οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ, δεν άντεξε να αφήσει μόνους τους ξεπουλημένους εργατοπατέρες της ΑΔΕΔΥ στην μεθαυριανή απεργιακή συγκέντρωση. Προθυμοποιήθηκαν να φτιάξουν συγκέντρωση στο ΠΑΣΟΚ. Ετσι κάλεσαν τα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων στο Πολυτεχνείο να πάρουν απόφαση να συμμετέχουν στην προσυγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, κάλεσαν τους φοιτητές να γίνουν χειροκροτητές του κυβερνητικού - εργοδοτικού - απεργοσπαστικού συνδικαλισμού φανερώνοντας και πάλι ποιανού τσιράκια είναι, ότι είναι προσκυνητές των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Στο δε Χημικό της Αθήνας έδωσαν ρεσιτάλ απεργοσπασίας, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κλείσει η σχολή στις 10 Φλεβάρη γιατί οι φοιτητές έχουν εξεταστική και διάβασμα.

Στο Πολυτεχνείο Χανίων έλεγαν ότι καλούν σε συμμετοχή στην απεργία αλλά με τη σχολή ανοιχτή και κανονική διεξαγωγή της εξεταστικής!!!

Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι για τις δυνάμεις του οπορτουνισμού ισχύει το εξής: αν δεν τους κάνει νεύμα το ΠΑΣΟΚ δεν κινητοποιούνται, γι' αυτό και τώρα είναι εξαφανισμένοι».

Δεκάδες κλειστές σχολές

Οι σχολές που, μέχρι χτες, είχαν ανακοινώσει ότι αύριο θα παραμείνουν κλειστές είναι:

ΑΣΟΕΕ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΣΕΜΦΕ (ΕΜΠ)

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΕΜΠ)

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΕΜΠ)

ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΙ (ΕΜΠ)

ΝΑΥΠΗΓΟΙ (ΕΜΠ)

ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ (ΕΜΠ)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΕΜΠ)

ΦΥΣΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΧΗΜΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ

Η/Υ ΑΘΗΝΑΣ

ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΤΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΤΔΕ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΑΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΕΛΕΤΕ

ΣΤΕΦ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΔΟ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΓΤΚΣ (ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ)

ΦΥΣΙΚΟ ΠΑΤΡΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΤΡΑΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Η/Υ ΠΑΤΡΑΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΑΤΡΑΣ

ΠΤΔΕ ΠΑΤΡΑΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΠΑΤΡΑΣ

ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΤΡΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΠΑΤΡΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΤΕΦΑΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΠΤΕΤ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΤΔΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

ΠΤΕ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΤΕΓ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΕΙ ΧΑΝΙΑ

ΤΕΙ ΡΕΘΥΜΝΟ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΤΕΓ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΣΔΟ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ