ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χρυσόσκονη στην αντιμεταναστευτική πολιτική

Με βερμπαλισμούς και δημαγωγία ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να κρύψει ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά δίνει διέξοδο στα τεράστια προβλήματα των χιλιάδων κατατρεγμένων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συζήτηση
Παρά το γεγονός ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τους μετανάστες αφορά μόνο ένα τμήμα από αυτούς και προβλέπει επαχθέστατους όρους που έγιναν χειρότεροι μετά τις πιέσεις της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του προχωράει σε συνολική λύση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Στην ομιλία του περίσσεψαν οι ανέξοδες αναφορές στα δεινά των μεταναστών, χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή νύξη για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στους οποίους μετέχει και η χώρα, αποτέλεσμα των οποίων είναι και το μεγάλο κύμα προσφύγων. Ο Γ. Παπανδρέου είπε δημαγωγικά ότι δεν μπορεί για πάντα να μένουν χωρίς φωνή οι μετανάστες, χωρίς να συμμετέχουν στις αποφάσεις της χώρας που ζουν...

Ισχυρίστηκε προκλητικά ότι με το κυβερνητικό νομοσχέδιο μπαίνει ένα τέλος στην αδιαφάνεια και το καθεστώς ρουσφετιού που επικρατούσε μέχρι τώρα και τίθενται πλέον αντικειμενικές και μετρήσιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της υπηκοότητας. Δίνεται, είπε ο πρωθυπουργός, το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές και δικαιολόγησε την υποχώρησή του στις πιέσεις της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι δογματική και γι' αυτό ενσωμάτωσε τις προτάσεις άλλων κομμάτων.

Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο αφορά αποκλειστικά και μόνο την πολιτογράφηση των «νόμιμων» μεταναστών, ενώ ενδυναμώνεται η αποτροπή της «παράνομης» μετανάστευσης με την αύξηση της προστασίας των συνόρων με την υποστήριξη της ΕΕ.

Την ιθαγένεια, είπε, τη δίνουμε σε όσους έμπρακτα δείχνουν σεβασμό στους νόμους και ανέφερε ότι σφραγίζονται οι έξοδοι της χώρας προς την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να καταστεί η χώρα μη ελκυστικός προορισμός για τους μετανάστες που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ανέφερε επίσης ότι για να πάρει την ιθαγένεια ένα παιδί μεταναστών που γεννήθηκε στην Ελλάδα πρέπει οι γονείς του να μένουν νόμιμα στη χώρα.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι θα αλλάξει η νομοθεσία για τη χορήγηση ασύλου και οι σχετικές αιτήσεις θα εξετάζονται μέσα σε ένα εξάμηνο, ενώ χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία με την FRONTEX, που επιτηρεί τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας και ασχολείται με την αποτροπή εισόδου μεταναστών.

«Ελληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι όπως γινόταν πάντα» είπε ο πρωθυπουργός και εξήγγειλε ότι θα κλείσουν τα άθλια κέντρα υποδοχής των μεταναστών και θα μετατραπούν σε σύγχρονα κέντρα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλειοδοσία σε αντιδραστικές κορόνες

Την απόλυτη ενσωμάτωση ως προϋπόθεση για την παροχή ιθαγένειας ζήτησε ο Αντ. Σαμαράς

Σε μια ιδιότυπη άμιλλα με τις ακραία ρατσιστικές θέσεις του ΛΑ.Ο.Σ. επιδόθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει από τους μετανάστες που επιλέγουν να ριζώσουν στον τόπο μας «να αφήσουν πίσω τους στοιχεία του πολιτισμού τους που δεν είναι συμβατά με το δικό μας, να ενταχθούν στην κοινωνία μας, να νιώσουν Ελληνες, να γίνουν Ελληνες μέσω της ημετέρας παιδείας»!

Ο πρόεδρος της ΝΔ «επισήμανε» στοιχεία ασυμβατότητας «που δεν μπορούν να συμβιώσουν με τον δικό μας πολιτισμό» και είπε ότι όταν έρχονται εδώ οι μετανάστες πρέπει «να αποδέχονται τους κανόνες της δικής μας κοινωνίας, του δικού μας τρόπου ζωής, του δικού μας πολιτιστικού προτύπου και όχι να προσπαθούν να του επιβληθούν ή να το αλλάξουν».

Κατά τον Αντ. Σαμαρά, το πρόβλημα με τη νόμιμη παραμονή των μεταναστών και την πολιτογράφησή τους έχει ήδη αντιμετωπιστεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ αφού έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία όλες οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

Διαφωνώντας με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, είπε ότι η ΝΔ προτείνει τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα να αποκτούν το δικαίωμα να πάρουν ιθαγένεια όχι αμέσως αλλά στην ενηλικίωσή τους, χωρίς άλλες διακρίσεις αλλά με δύο μόνο προϋποθέσεις: Να έχουν τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και να εγκαταλείψουν την ιθαγένεια των γονιών τους εφόσον προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ.

Ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης παίρνει μέτρα που ουσιαστικά μετατρέπουν την Ελλάδα σε «μαγνήτη νέων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης» και πολώνουν την ελληνική κοινωνία με αφορμή τους μετανάστες. Ως εκ τούτου δήλωσε ότι η ΝΔ όχι μόνο θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο αλλά και θα το καταργήσει όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΛΑ.Ο.Σ.
Επικίνδυνο κήρυγμα ρατσισμού και λαϊκισμού

Στο γνώριμο ρατσιστικό του παραλήρημα κινήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, που είχε και την πρωτοβουλία της συζήτησης, φορτώνοντας στους μετανάστες όλα τα δεινά της χώρας. Με εκφράσεις όπως «κινδυνεύει η πατρίδα» ή ότι η «λαθρομετανάστευση» είναι επικίνδυνη για το έθνος και το κράτος, είπε ότι το κόμμα του στηρίζει όλα τα σκληρά μέτρα για την αποτροπή της εισόδου μεταναστών στη χώρα.

Ζητώντας για μια ακόμα φορά δημοψήφισμα για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κατηγόρησε τους μετανάστες για την αύξηση της εγκληματικότητας, αφού ισχυρίστηκε ότι το 55% των κρατουμένων στις φυλακές είναι μετανάστες, ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι οι μετανάστες ξαναέφεραν στην Ελλάδα ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί όπως η φυματίωση. Δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τη θέση της ΝΔ πάνω στο θέμα, λέγοντας ότι χαίρεται που η αξιωματική αντιπολίτευση «ήρθε κοντά στη θέση του ΛΑ.Ο.Σ.».

Κατά τον Γ. Καρατζαφέρη, κάθε χρόνο στη χώρα μπαίνουν 500.000 μετανάστες και ζήτησε σε όσους θέλουν να τους χορηγείται κάρτα μακροχρόνιας διαμονής και όχι καθεστώς ιθαγένειας. Ζήτησε να γίνει έρευνα για το πόσους μετανάστες χωράνε στην Ελλάδα, ενώ τους έριξε την ευθύνη για το Ασφαλιστικό, αφού είπε ότι με δύο χρόνια δουλειάς στη χώρα μας θα παίρνουν σύνταξη από τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και για την κρίση των μικρομεσαίων, αφού, όπως είπε, τα μαγαζιά πλήττονται από τους πλανόδιους και υπαίθριους αλλοδαπούς πωλητές. Τέλος, σε ένα κρεσέντο φαιδρότητας, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι κατά των μεταναστών εργαζομένων είχαν ταχθεί ο Κ. Μαρξ και ο Φρ. Ενγκελς.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Βολική αταξική προσέγγιση

H «νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση» γενικώς και αορίστως και η πολιτική που «βάζει τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο» είναι, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ Α. Τσίπρα, η αιτία που δημιουργεί το φαινόμενο της μετανάστευσης σε όλο τον κόσμο, όπως φάνηκε από τη χτεσινή του ομιλία.

Μιλώντας πάντα γενικά και αόριστα για τις «αγορές» και τους «διεθνείς οίκους» είπε ότι θα οδηγήσουν σε περιβαλλοντική καταστροφή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ακόμα στρατιά μεταναστών. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο σχετικό νομοσχέδιο για τους μετανάστες υπαναχώρησε στις πιέσεις της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. και είπε ότι η άρση των συνεπειών που γιγαντώνουν το μεταναστευτικό ρεύμα περνάει μέσα από την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και την επικράτηση των οικουμενικών ελευθεριών.

Κατήγγειλε δε ότι σε εκδήλωση της Ενωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου στην παλαιά Βουλή υπήρξε ρατσιστική επίθεση και είπε ότι το κόμμα του περίμενε ότι το πολιτικό σύστημα θα ανακάλυπτε έναν ακόμα εσωτερικό εχθρό στο πρόσωπο του μετανάστη και του πρόσφυγα. Ο Α. Τσίπρας είπε ότι στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης υπήρξε τρικομματική συναίνεση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) και ανέφερε ότι δεν περίμενε ότι η ίδια συναίνεση θα συνέβαινε τόσο γρήγορα και στα κοινωνικά θέματα όπως το μεταναστευτικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ