ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Διεργασίες στο κυβερνητικό μέτωπο

Την αποχώρησή της από την κυβέρνηση αποφάσισε αργά χτες βράδυ η ΕΔΕΚ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την επίθεση εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, επιχειρεί να κλιμακώσει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, ΕΔΕΚ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση και χτες αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία την αποχώρησή του από αυτή.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, που ξεκίνησε χτες το απόγευμα και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, ο πρόεδρος του κόμματος, Γιαννάκης Ομήρου, εισηγήθηκε την αποχώρηση από την κυβέρνηση, ισχυριζόμενος ότι μια τέτοια απόφαση «είναι χρέος και ευθύνη μας, είναι πολιτικά υπεύθυνο και ηθικά ορθό». Οπως υποστήριξε, η διαφωνία με «τη στρατηγική του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό είναι πλέον καθολική, δεν μπορούμε να συμπράξουμε σε υποχωρήσεις που είναι απαράδεκτες».

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για προειλημμένες αποφάσεις και πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του Κύπριου Προέδρου και υπονόμευση της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, παρότι πρακτικά η εν λόγω απόφαση δεν προκαλεί πτώση της κυβέρνησης ή του Προέδρου, που εκλέγεται άμεσα από το λαό.

Αστήριχτες αιτιάσεις

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ της ΕΔΕΚ και ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις που έκαναν σαφείς τις προθέσεις της, ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε: «Θα ανέμενε κανείς αυτή τη δύσκολη ώρα, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκ μέρους της ελληνοκυπριακής κοινότητας ασκεί τα καθήκοντα τα οποία του έχει εναποθέσει στους ώμους του ο κυπριακός λαός, να υπάρχει στήριξη, να υπάρχει υποστήριξη και όχι τέτοια βαβυλωνία σε ό,τι αφορά στις τοποθετήσεις».

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δε λαμβάνονται εκ των υστέρων αποφάσεις, τις οποίες να μη γνωρίζουν τα πολιτικά κόμματα και ότι υπάρχει πλήρης και απόλυτη ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων από την αρχή μέχρι σήμερα.

Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Πρόεδρος απαίτησε όσοι «δεν συμφωνούν, να έχουν το θάρρος να πουν απλώς "δεν συμφωνούμε", αλλά να μην βρίσκουμε αιτιάσεις ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δίνει πληροφόρηση», παραπέμποντας στα ανακοινωθέντα του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο, όπως είπε, δε συνήλθε ποτέ πριν με τέτοια συχνότητα. Πρόσθεσε ακόμα ότι «δικαίωμα των πολιτικών κομμάτων, δικαίωμα των πολιτικών αρχηγών (σ.σ. να διαφωνούν) και δικαίωμα και του λαού να κρίνει».

Ο Δ. Χριστόφιας αρνήθηκε να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΚΕ της ΕΔΕΚ, σημειώνοντας ότι όποια και αν είναι η απόφαση θα τη σεβαστεί και θα πει τις απόψεις του.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΕΔΕΚ, σημείωσε με τη σειρά του ότι είναι δικαίωμά τους να αποφασίσουν πώς εκτιμούν τα ζητήματα, τονίζοντας ότι το κόμμα «έχει συνεργαστεί πολλές φορές με την ΕΔΕΚ και πάντα έντιμα και ειλικρινά», ενώ προτίθεται να το συνεχίσει στη σωστή βάση.

Αντεγκλήσεις και εκτιμήσεις

Επίθεση στην κυβέρνηση πραγματοποιείται και από το ΔΗΣΥ, με τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Αναστασιάδη, που μίλησε χτες στην Ενωση Κυπρίων Ελλάδας, στην Αθήνα, να επικρίνει για ακόμα μία φορά τους χειρισμούς του Δ. Χριστόφια στο Κυπριακό, δηλώνοντας την απαισιοδοξία του για την προοπτική των διαπραγματεύσεων και κάνοντας λόγο για «εξάντληση των περιθωρίων ανοχής».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σε γραπτή του δήλωση την Κυριακή, σχετικά με τις κατηγορίες του ΔΗΣΥ τόνισε: «Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ο ΔΗΣΥ συνεχίζει να διαστρεβλώνει τα γεγονότα για να στηρίζει την ολοένα εντεινόμενη αντιπολιτευτική του κριτική», επιλέγοντας να παραγνωρίζει τα γεγονότα για να εξυπηρετήσει «τις δικές του κομματικές σκοπιμότητες».

Υπέρ της αποχώρησης από την κυβέρνηση τάχθηκε για ακόμα μία φορά και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, με το θέμα να τίθεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 16 του Φλεβάρη. Παρ' όλ' αυτά ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γιώργος Κολοκασίδης, σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ έχει τις δικές του διαδικασίες και θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα.


ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Μουσικές που γέννησε η πάλη του λαού

Μαζική και ξεχωριστή ως προς το περιεχόμενό της η εκδήλωση που διοργάνωσαν την Κυριακή στο κλειστό της Ριζούπολης κλαδικές Οργανώσεις και οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ

Μουσικοί και αφηγητές επί το έργον
Μουσικοί και αφηγητές επί το έργον
Μελωδικά «αποτυπώματα» της εργατικής περηφάνιας, κόντρα σε διωγμούς, βάσανα, στερήσεις. Δημιουργίες που αντανακλούν τους ταξικούς αγώνες, την κοινωνική αδικία, τις άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας, την ξενιτιά. Τραγούδια που συνδέθηκαν με ιστορικούς - αγωνιστικούς σταθμούς της νεότερης ιστορίας μας, μπολιάστηκαν από την παγκόσμια πείρα της εργατιάς, εμπνεύστηκαν από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού...

Μια ξεχωριστή βραδιά, αφιερωμένη στο εργατικό λαϊκό τραγούδι διοργάνωσαν οι κλαδικές Οργανώσεις και οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, την περασμένη Κυριακή, στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα, στη Ριζούπολη, παραμονές της μεγάλης απεργίας της 10/2.

Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, Ελληνες και ξένοι εργάτες (πολλοί από το Στέκι Εργαζόμενων και Νεολαίας Πατησίων) και πάρα πολλοί νέοι, έδωσαν το «παρών» στη συναυλία, ενώνοντας τις φωνές τους σε τραγούδια της εργατικής τάξης, που εκφράζουν τις αγωνίες και τους αγώνες της, τις ελπίδες, τους καημούς της, που είναι εμπνευσμένα από αυτή τη δύναμη που κινεί την κοινωνία, παράγει τον πλούτο και αποστολή της έχει την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναδρομή σε αγώνες και σκοπούς

Ανάμεσα σ' εκείνους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ ήταν και πολλοί μετανάστες
Ανάμεσα σ' εκείνους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ ήταν και πολλοί μετανάστες
Οι Ευγενία Παναγιωτακοπούλου, Σίλβια Καπερνάρου, Θανάσης Χουλιαράς, Γιάννης Τσιαχτσίρας (τραγούδι), Φίλιππος Παχνιστής (πλήκτρα), Γιάννης Γαλανόπουλος (κιθάρα, τραγούδι), Νίκος Μπουκουβάλας (μπάσο), Αλέξης Παπανικολάου (μπουζούκι), Δημήτρης Γιαννούχος (ντραμς) και Θανάσης Κοτρώνης (αφήγηση) παρουσίασαν ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα με τραγούδια και κείμενα που αναφέρονταν σε κορυφαίες στιγμές των εργατικών αγώνων και πώς αυτοί οι αγώνες ενέπνευσαν τη μουσική δημιουργία.

Από τον «Μηχανικό στη μηχανή» του Γιώργου Μπάτη, στο τραγούδι της γυναίκας του συνδικαλιστή μεταλλωρύχου που δολοφονήθηκε από τους μπράβους της εργοδοσίας στην Αμερική του 1931 (Which side are you on?) και στο «Βασίλεψες, αστέρι μου» των Ρίτσου - Θεοδωράκη, από τον «Επιτάφιο» για τον δολοφονημένο το 1936 απεργό καπνεργάτη κομμουνιστή Τάσο Τούση. Και στη συνέχεια: «Συννεφιασμένη Κυριακή» (Βασίλης Τσιτσάνης), «Η μπαλάντα της αλληλεγγύης» (Μπρεχτ - Κουρτ), «Σαν ατσάλινο τείχος», «Το τραγούδι της δουλειάς», «Εμπρός, σύντροφοι», «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Γυάλινος κόσμος» (Απ. Καλδάρας), «Φάμπρικες» (Β. Τσιτσάνη), «Δραπετσώνα» (Τ. Λειβαδίτης - Μ. Θεοδωράκης), «Στον Καναδά, στη Βραζιλία» (Κ. Βίρβος - Στ. Καζαντζίδης), «Μιλώ για τα παιδιά μου», «Η φάμπρικα» (Γ. Μαρκόπουλος), «Της γερακίνας γιος» (Τσιτσάνης), «Το σύστημα» (Φ. Λάδης - Λ. Κηλαηδόνης), «Ο Στράτος», «Στη δουλειά και στον αγώνα», «Το δέντρο», «Πάγωσε η τσιμινιέρα», «Στη διαδήλωση» (Φώντας Λάδης - Μάνος Λοΐζος), «Το Πέραμα» (Β. Κορακάκης), «Ευρωπαϊκές παλιοκοινωνίες» (Δαβαράκης - Νικολόπουλος), «Η μπαλάντα της ενότητας» (Μπρεχτ - Βάιλ).

Με μια φωνή

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Η εκδήλωση κορυφώθηκε με τη «Διεθνή», στην οποία όλοι ένωσαν τις φωνές τους: «Στον αγώνα ενωμένοι κι ας μη λείψει κανείς...». Γιατί τίποτα δεν τέλειωσε. Το ξέρουν καλά οι κομμουνιστές, που βροντοφώναξαν το σύνθημα: «Εννιά δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Γιατί και σ' αυτή τη μάχη ο δρόμος είναι ένας: Γρήγορα να ανασυνταχθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα, να μπει μπροστά στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού που επιβιώνει πάνω στις πλάτες μας και ν' ανοίξει το δρόμο για την τελική νίκη, την κατάληψη της εξουσίας και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Στον πόλεμο απαντάμε με αντεπίθεση

Ο χαιρετισμός του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, εκ μέρους των Οργανώσεων της ΚΟΑ, στην εκδήλωση της Κυριακής

Στην εκδήλωση, εκ μέρους των Οργανώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, μίλησε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε:

«Εχουν γραφτεί και έχουν τραγουδηθεί πάρα πολλά από τα βάσανα της τάξης μας. Η φτώχεια, η καταπίεση, η ανισότητα, η μετανάστευση και τόσα άλλα που αναδεικνύουν τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος και τη χαμοζωή που επιβάλλει στους δουλευτάδες, στους δημιουργούς κάθε πλούτου.

Η τάξη μας έδωσε και δίνει σκληρούς αγώνες με πολλές θυσίες στο διάβα της Ιστορίας. Δεκάδες τραγούδια γεννήθηκαν μέσα στην ταξική πάλη, συνδέθηκαν με κορυφαίες στιγμές του ταξικού κινήματος, συμπορεύτηκαν με τους αγώνες των εργαζομένων της χώρας μας, αρκετοί καλλιτέχνες σ' αυτούς τους αγώνες συμμετείχαν ενεργά και όχι μόνο με τα τραγούδια τους. Μεγάλες μορφές, λογοτέχνες, ποιητές, στιχουργοί, συνθέτες, ερμηνευτές, ηθοποιοί, και άλλοι με το έργο τους, εμπνευσμένο από τους σκληρούς αγώνες, ενέπνευσαν ταυτόχρονα αγώνες της τάξης μας.

Στις σημερινές συνθήκες, υπάρχει ανάγκη να προβάλουμε ακόμη περισσότερο όλον αυτό τον πλούτο, τον πολιτισμό, να δημιουργήσουμε νέο, κόντρα στα σκουπίδια των εμπόρων και των μηχανισμών χειραγώγησης που αξιοποιεί η αστική τάξη.

Η οποία κάνει τα πάντα για να κερδίσει συνειδήσεις με τις σάπιες αξίες της, κόντρα ιδιαίτερα στον αγώνα της τάξης μας για την εξουσία της. Δεν ήταν λίγες οι απαγορεύσεις τραγουδιών, θεατρικών έργων, βιβλίων και άλλα που αφύπνιζαν συνειδήσεις του λαού μας. Αυτό υποδηλώνει το φόβο της στον στρατευμένο πολιτισμό της τάξης μας και την προσπάθεια ελέγχου και προσαρμογής στα δικά της όρια.

Τα ίδια τα συνδικάτα χρειάζεται να πρωτοστατήσουν στην πολιτιστική δραστηριότητα, αξιοποιώντας δυνατότητες και ταλέντα από τους εργαζόμενους μέλη τους. Να αναδείξουν τη ζωή της τάξης μας και τον αγώνα για την απελευθέρωσή της. Να προβάλουν το διαχρονικό έργο όλων αυτών που ενέπνευσαν αρκετές γενιές και συνέβαλαν κατά περιόδους στον αγώνα τους.

Καμιά συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα

Σήμερα, βέβαια, καλεστήκαμε εδώ από τις κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟΑ και της νεολαίας για να σιγοτραγουδήσουμε μαζί με τους τραγουδιστές. Ωστόσο, είμαστε 2 ημέρες πριν την Απεργία στις 10 Φλεβάρη. Και εμείς πολεμάμε και τραγουδάμε.

Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί αγρότες, βρίσκονται σε πόλεμο με την αστική τάξη και τις πολιτικές δυνάμεις που την υπηρετούν.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, πρόγραμμα σταθερότητας, ασφαλιστικό, φορολογικό, η αγροτική πολιτική, και άλλα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και στοχεύουν να ανεβάσουν το βαθμό εκμετάλλευσης, την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Προβάλλουν τα ελλείμματα, τα χρέη, τα άδεια ταμεία και καλούν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να αποδεχθούν τα επώδυνα μέτρα σαν μονόδρομο. Ελλείμματα και χρέη είναι δικά τους.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι εθνική ανάγκη και ότι πρέπει να σταθούμε όλοι μαζί απέναντι στους κακούς κερδοσκόπους και μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας, της πτώχευσης.

Κανείς από τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους νέους και τις γυναίκες δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι. Τώρα, απαιτείται αντεπίθεση στην επίθεση του κεφαλαίου.

Στον πόλεμο, απαντάμε με αντεπίθεση, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που έχουμε. Καμιά στήριξη, καμιά συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα. Οργανώνουμε την πάλη μας για να μην περάσουν.

Να παραμεριστούν οι συμβιβασμένοι

Οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές, σε ΓΣΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΓΣΕΒΕΕ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κυβέρνηση και στην αντιλαϊκή πολιτική.

Προσπαθούν να δυσκολέψουν, να εμποδίσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στην Απεργία στις 10 Φλεβάρη. Αποφάσισαν απεργία στις 24 Φλεβάρη και για να διασπάσουν την ενωτική απάντηση των εργαζομένων στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να εκτονώσουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια των εργαζομένων. Με την τακτική αυτή και το πλαίσιό τους στηρίζουν αγωνιστικά τις επιλογές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Να ποιος είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Να συμβάλουμε όλοι, ώστε να μάθουν οι εργάτες και εργάτριες, οι νέοι και οι νέες τα έργα και τις ημέρες τους να τους παραμερίσουν, να συμμετέχουν αποφασιστικά, μαχητικά με απειθαρχία στην Απεργία στις 10 Φλεβάρη, να ενισχυθούν παραπέρα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η οργάνωση από τα κάτω, να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης.

Κανείς εργάτης, αυτοαπασχολούμενος, νέος και νέα γυναίκα συνταξιούχος να μην αποδεχθεί να κάνει θυσία για την πλουτοκρατία.

Η ταξική πάλη θα οξυνθεί, η μαζική συμμετοχή στους σκληρούς αγώνες είναι θέμα ζωής και θανάτου για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Αξιοποιούμε κάθε στιγμή

Στις 10 Φλεβάρη απεργούν οι εργαζόμενοι με το ΠΑΜΕ, κλείνουν τα μαγαζιά τους οι μικροί επαγγελματίες με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των ΕΒΕ, οι φτωχομεσαίοι αγρότες με την ΠΑΣΥ συνεχίζουν στα μπλόκα του αγώνα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας θα είναι μαζί μας.

Να αξιοποιήσουμε την κάθε στιγμή που απομένει, να φτάσουμε σε περισσότερο κόσμο, να δημιουργούμε όπου πάμε Επιτροπές Αγώνα, να κινητοποιήσουμε περισσότερες λαϊκές δυνάμεις. Να συμβάλουμε στη χειραφέτηση της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχοαγροτών.

Πολεμάμε και τραγουδάμε, λοιπόν.

Ολοι στον αγώνα για την επιτυχία της Απεργίας στις 10 Φλεβάρη και της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα στις 10 το πρωί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ