ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΩΠΟ
Μέτρα απορρύπανσης σε συνεργασία με όσους τον ... μόλυναν

Ενα ακόμη σχέδιο, από τα πολλά που έχουν εξαγγελθεί για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των περιοχών του Ασωπού, άκουσαν χτες οι κάτοικοι των Οινοφύτων από την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη. Μόνο που έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, καθώς και αυτό το σχέδιο βρίσκεται «στον αέρα» καθώς και αόριστο και ελλιπές είναι, ούτε ανακοινώθηκαν συγκεκριμένοι πόροι και χρονοδιαγράμματα εφαρμογής, ενώ κυρίως προϋποθέτουν τη συνεργασία των βιομηχάνων της περιοχής, αυτών που ευθύνονται για το περιβαλλοντικό έγκλημα, δηλαδή βάζουν «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»...

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός ανάφερε πως η πολιτεία επέδειξε αδιαφορία ιδιαίτερα μετά το 2007, όταν για πρώτη φορά ανιχνεύτηκε εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, «ξεχνώντας» ότι το πρόβλημα της ρύπανσης της περιοχής ήταν γνωστό για μια τουλάχιστον δεκαετία, θέλοντας προφανώς να δώσει συγχωροχάρτι και στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που «σφύριζαν αδιάφορα», αλλά και στους βιομήχανους που συνέχιζαν την ανεξέλεγκτη απόθεση των αποβλήτων τους στον Ασωπό, μολύνοντας ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η υπουργός υποσχέθηκε ουσιαστικά χτες το αυτονόητο: Οτι με νομοθετική ρύθμιση - που θα κατατεθεί σε ένα δίμηνο - θα καταργηθεί η χουντική υπουργική απόφαση του 1969 που καθιερώνει τον Ασωπό ως αποδέκτη βιομηχανικών αποβλήτων, θα εκσυγχρονίζει τη διάταξη του 1965 για την αδειοδότηση των βιομηχανιών και θα καθιερώνει αυστηρότερα όρια για την περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου και άλλων επικίνδυνων ουσιών στο πόσιμο νερό. Υποσχέθηκε επίσης ότι σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και το υπουργείο Υποδομών θα επεκταθούν τα δίκτυα ύδρευσης για να δώσουν σε όλες τις περιοχές ασφαλές πόσιμο νερό, ωστόσο απέρριψε το αίτημα των κατοίκων για κεντρικό διυλιστήριο. Μάλιστα, ο ειδικός γραμματέας κ. Ανδρεαδάκης δεν δίστασε να πει ότι το νερό που παρέχεται τώρα από τα ταχυδιυλιστήρια που είναι θολό και γεμάτο οσμές ...δεν είναι επικίνδυνο!

Η υπουργός υποσχέθηκε επίσης διακρίβωση της κατάστασης της υγείας των κατοίκων και λήψη μέτρων πρόληψης από κρατικό φορέα, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επίσης υποσχέθηκε αναθεώρηση των όρων αδειοδότησης των βιομηχανιών μέσα στο 2010 και σύσταση γραφείου επιθεωρητών περιβάλλοντος στα Οινόφυτα, ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες γι' αυτό. Υποσχέθηκε επίσης τη θέσπιση πιο αξιόπιστης μεθοδολογίας καταλογισμού προστίμων, παρότι όλοι οι παριστάμενοι στη συνέντευξη παραδέχτηκαν ότι τα πρόστιμα δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα δεν διευκρινίστηκε πού και με τι ποσά θα συμβάλλουν οι βιομήχανοι στα μέτρα απορρύπανσης.

Ως μακροπρόθεσμα μέτρα αναφέρθηκαν: Η σύνταξη Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία της περιοχής. Η κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας των προεπεξεργασμένων αποβλήτων των βιομηχανιών. Η οριοθέτηση του Ασωπού και ο καθαρισμός του και η αποκατάσταση - σταδιακά - των εκτάσεων που έχουν ρυπανθεί, αλλά και το ενδεχόμενο ίδρυσης Τεχνολογικού Πάρκου νέων αναπτυξιακών τομέων, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς θα είναι αυτό.

ΤΡΙΠΟΛΗ
Ματαιώθηκε η παρανομία

Ο δήμαρχος Τρίπολης μετά την παρέμβαση των αντιστασιακών αγωνιστών ματαίωσε τα εγκαίνια «αντιστασιακού μνημείου», που ήταν σε αντίθεση με τη βούληση αντιστασιακού αγωνιστή, που το σχετικό δικαίωμα αναθέτει στην ΠΕΑΕΑ

Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Χρ. Τσιντζιλώνης, μεταφέρει στο δήμαρχο Τρίπολης την απαίτηση των αντιστασιακών να μην προχωρήσει στη φιέστα των εγκαινίων
Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Χρ. Τσιντζιλώνης, μεταφέρει στο δήμαρχο Τρίπολης την απαίτηση των αντιστασιακών να μην προχωρήσει στη φιέστα των εγκαινίων
Στη ματαίωση της «φιέστας» εγκαινίων «αντιστασιακού μνημείου» που είχε προγραμματίσει σε πλατεία της πόλης, προχτές την Κυριακή το πρωί, εξαναγκάστηκε, τελικά, ο δήμαρχος Τρίπολης μετά την παρέμβαση - απαίτηση των αγωνιστών της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) οι οποίοι με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Χρήστο Τσιντζιλώνη, έφθασαν από την Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Τρίπολης πρόβαλλε πως, έτσι, θα εκπλήρωνε, τάχα, τη βούληση του αντιστασιακού αγωνιστή Νίκου Παρασκευόπουλου που, όμως, με τη διαθήκη του ορίζει ως αρμόδιο για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς μνημείου της ΕΑΜικής - και όχι γενικά της Εθνικής Αντίστασης... - την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, στην οποία και περιέρχονται όλα τα δικαιώματα που είχε διαθέσει στο ίδρυμα με την επωνυμία «Ιδρυμα της Αντιστασιακής Εικοσιπεντάδας της Τρίπολης 1941 -1945», καθώς το ίδρυμα αυτό δεν εκπλήρωσε τα οριζόμενα στη διαθήκη του αγωνιστή. Μάλιστα, η ΠΕΑΕΑ έχει αναγνωριστεί και με κατηγορηματική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Τρίπολης, από το 2004, ως αρμόδια για την υλοποίηση της βούλησης του αγωνιστή.

Χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, η Χρυσούλα, χήρα του αγωνιστή Νίκου Παρασκευόπουλου, τονίζει χαρακτηριστικά στο εξώδικό της: «Η ενέργειά σας αυτή προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη του αείμνηστου συζύγου μου. Είναι ενέργεια απαράδεκτη, παράνομη και προσβλητική, αφού γνωρίζετε πολύ καλά ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ δεν είναι πλέον νόμιμος κληρονόμος του Νίκου Παρασκευόπουλου, παρά μόνον η "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ", η οποία και μόνο ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ να κατέχει και διαχειρίζεται ολόκληρη την περιουσία του και να εκπληροί αυθεντικά τις εντολές και επιθυμίες του, όπως έχει δεχθεί η με αριθ. 110/2004 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Τρίπολης, με την οποία αποδόθηκε δικαιοσύνη και με την οποία συμφωνώ απόλυτα».

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης έφθασαν στην πλατεία όπου προγραμματίζονταν τα εγκαίνια και, παρά την προχωρημένη ηλικία τους, παρέμεναν εκεί υπό ραγδαία βροχή, φωνάζοντας συνθήματα και καλώντας τον δήμαρχο να μην προχωρήσει στην παρανομία των εγκαινίων. Μάλιστα, ενώπιον του δημάρχου και των άλλων επισήμων αναγνώστηκαν και τα σχετικά εξώδικα που εστάλησαν - και στο δήμο - από την ΠΕΑΕΑ και τη χήρα του αντιστασιακού αγωνιστή Νίκου Παρασκευόπουλου. Μπροστά στην επιμονή των συγκεντρωμένων, ο δήμαρχος περιορίστηκε τελικά στην κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των αγωνιστών πατριωτών που είχαν απαγχονισθεί δηλώνοντας πως ματαιώνονται τα εγκαίνια του μνημείου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Σε 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσουν αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) και στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ενάντια στην πολιτική υποχρηματοδότησης, που ακολουθούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και στο χώρο της τοξικοεξάρτησης οδηγώντας στην απαξίωση και τη συρρίκνωση υπηρεσιών και δράσεων. Οι εργαζόμενοι - κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες - υπογράμμισαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών και των δομών στις οποίες εργάζονται, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην παρέμβαση ιδιωτών, καθώς όπως τόνισαν: «Τελικός στόχος των πολιτικών αυτών και των σκληρών μορφών υλοποίησής τους είναι το τσάκισμα της δημόσιας δωρεάν υγείας και κατ' επέκταση η εκχώρηση σε ιδιώτες των τομέων Πρόληψης και θεραπείας των εξαρτημένων. Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας».

Ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι τα όσα κατήγγειλαν χθες οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ:

  • Στην Κατερίνη, σε μονάδα που έχει εγκατασταθεί στο χώρο του ψυχιατρικού νοσοκομείου, την οποία παρακολουθούν 400 θεραπευόμενοι, υπάρχουν μόνο δύο θεραπευτές, με αποτέλεσμα τα υποκατάστατα να χορηγούνται από την ... καθαρίστρια, χωρίς φυσικά να προηγούνται οι απαραίτητες εξετάσεις.
  • Στην Κέρκυρα, ...ενοικιάστηκαν από ιδιωτική εταιρεία, 7 εργαζόμενοι, με 8μηνες συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να στελεχώσουν το εκεί πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αύξηση της χρηματοδότησης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και αύξηση του προϋπολογισμού για τα ΚΠ και τον ΟΚΑΝΑ. Αμεση επίλυση του προβλήματος του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΚΠ για μετεξέλιξη των Κέντρων σε αυτοδιοικούμενα ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία επιστημονικού φορέα. Ενιαίο αναβαθμισμένο μισθολόγιο, αξιοπρεπείς μισθοί για όλους τους εργαζόμενους του χώρου. Επανεκπαίδευση όλων των εργαζομένων στο χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, ώστε να καλύπτονται πληρέστερα οι κοινωνικές ανάγκες. Διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των δομών, με αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Τη συμπαράσταση εκ μέρους των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ εξέφρασε ο Βασίλης Γρετσίστας.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ γιατρών περιέχει το πόρισμα της κατεπείγουσας ΕΔΕ για το θάνατο του Νίκου Κακαουνάκη, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Οι γιατροί, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, παραπέμπονται από τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Σταύρο Πεντέα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών της ΥΠΕ. Επίσης, η υπουργός Υγείας διαβίβασε χτες το πόρισμα της ΕΔΕ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για να συμπεριληφθεί στην προκαταρκτική εξέταση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΑΛ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ: Για την Τετάρτη 17 Φλεβάρη προσδιορίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών Λαμίας, η δίκη ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας των δύο ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί, λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος της εισαγγελέως. Η δίκη των δύο ειδικών φρουρών θα γίνει πλέον με νέο εισαγγελέα, όπως είχε αποφασίσει πριν την αναβολή το δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια η δίκη να γίνεται περισσότερες μέρες την εβδομάδα, ώστε να προχωρήσει η υπόθεση.

Συλλυπητήρια

Πέθανε χτες ο Σπύρος Λιβιτσάνος, πατέρας του συναδέλφου μας στον «Ριζοσπάστη» Γεράσιμου Λιβιτσάνου. Ηταν 66 χρόνων, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, είχε δραστηριοποιηθεί στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, ενώ είχε πάρει μέρος και στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Η Διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουν στον Γερ. Λιβιτσάνο και την οικογένειά του τα θερμά τους συλλυπητήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ