ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
9ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Χιλιάδες νέοι διαδηλωτές στη Λευκάδα

Κέφι, στιγμές ξενοιασιάς στην παραλία και συλλογική νεανική αυτενέργεια, από προηγούμενη κατασκήνωση της ΚΝΕ στον Αραξο το ΄95
Κέφι, στιγμές ξενοιασιάς στην παραλία και συλλογική νεανική αυτενέργεια, από προηγούμενη κατασκήνωση της ΚΝΕ στον Αραξο το ΄95
Αναχωρούν αύριο το βράδυ από τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, τα πούλμαν της ΚΝΕ για την 9η αντιιμπεριαλιστική διήμερη συνάντηση της Οργάνωσης, την κατασκήνωση στην παραλία της Γύρας στη Λευκάδα και το συμβολικό αποκλεισμό της βάσης του Ακτιου. Το ραντεβού αναχώρησης για τις Οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά, Αττικής και των μελών και φίλων της ΚΝΕ από τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη που θα φτάνουν αύριο από το πρωί στον Πειραιά, είναι στις 11 μ.μ., στην Πατησίων, μπροστά από το χώρο του Μουσείου.

Τα κόκκινα, νεανικά «καραβάνια» θα φτάσουν στη Λευκάδα το πρωί του Σαββάτου, όπου θα στήσουν την κατασκήνωσή τους. Το απόγευμα του Σαββάτου θα περικυκλώσουν τη βάση των ΑΒΑΚΣ και αργότερα, την ίδια μέρα, θα διαδηλώσουν στην πόλη της Λευκάδας και θα τραγουδήσουν μαζί με τον Διονύση Τσακνή και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, στη συναυλία που θα δώσουν οι καλλιτέχνες ειδικά για το διήμερο της ΚΝΕ.

Πολλοί περισσότεροι από πέρσι θα είναι οι φίλοι και τα μέλη της ΚΝΕ που θα συμμετάσχουν στο φετινό αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της Οργάνωσης, καθώς και αρκετές οι οργανώσεις που για πρώτη φορά συμμετέχουν σε αντίστοιχη εκδήλωση. Αυτά τα στοιχεία συντείνουν στο να είναι το φετινό, 9ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ το μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Μακεδονία και Θράκη

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά αναμένεται να είναι η συμμετοχή νέων και από τη Μακεδονία και τη Θράκη στο 9ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ, το προσεχές Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιούλη στο Ακτιο και τη Λευκάδα.

Τα μηνύματα που έρχονται από την επαφή της Οργάνωσης με τους νέους της περιοχής είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Οπως δηλώνει και ο Λάζαρος Μπάμπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, «οι νέοι της περιοχής ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στο κάλεσμα της ΚΝΕ. Η μεγάλη τους συμμετοχή στις ως τώρα προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της Οργάνωσης, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή και τις Σάππες επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τους ισχυρούς δεσμούς της ΚΝΕ με τη νεολαία. Κάτι πολύ φυσικό άλλωστε, αφού οι μεγάλοι αγώνες των προηγούμενων χρόνων έχουν αφήσει παρακαταθήκες στις νεανικές συνειδήσεις».

Παρόμοια είναι και η εμπειρία που έρχεται από την Οργάνωση της Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Και στους 10 νομούς της περιοχής οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες καθημερινά εξορμούν σε χώρους δουλιάς, σε στέκια νεολαίας, σε κάθε πλατεία στο τελευταίο χωριό αποσκοπώντας στο καλύτερο αποτέλεσμα. «Το θετικό είναι ότι για πρώτη φορά αναμένεται τόσο μεγάλη συμμετοχή φίλων της Οργάνωσης. Σ' αυτό συμβάλλει πρώτα απ' όλα το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας, ιδιαίτερα στην περιοχή μας που αποτέλεσε το επίκεντρο των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει η περιοχή που επιλέχθηκε για να γίνει φέτος η κατασκήνωση, αλλά και η συναυλία του Δ.Τσακνή και του Λ. Μαχαιρίτσα, που συγκινούν μεγάλο κομμάτι νεαρόκοσμου», σημειώνει ο Κώστας Βροχόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντροδυτικής Μακεδονίας.

Απ' ό,τι φαίνεται λοιπόν, το Σαββατοκύριακο, το νησί της Λευκάδας θα «βουλιάξει» κάτω από το βάρος των χιλιάδων διαδηλωτών. Με τα κόκκινα λάβαρα να ανεμίζουν θα στείλουν μήνυμα ανυπότακτης στάσης απέναντι στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης, τους Ευρωαμερικάνους δολοφόνους και τους ντόπιους υποτακτικούς τους.

Οπως τονίζει ο Κ. Βροχόπουλος «η συμμετοχή χιλιάδων νέων στην 9η αντιιμπεριαλιστική συνάντηση θα αποτελέσει σταθμό για το φιλειρηνικό κίνημα της νεολαίας. Θα αποτελέσει όμως ταυτόχρονα και την αφετηρία για τους νέους μεγάλους αγώνες που έρχονται».


«Αγκαλιάζει» όλη τη χώρα

Το ταξίδι του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζεται και οι εκδηλώσεις του «αγκαλιάζουν» τις γειτονιές της χώρας, δυο μέρες πριν κάνει τον πρώτο του μεγάλο σταθμό με το 9ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης στο Ακτιο και τη Λευκάδα.

Πάνω από 60 προφεστιβαλικές εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί ήδη, από τα μέσα του Ιούνη και αναμένεται στην Αθήνα να κλείσει ο κύκλος των προφεστιβαλικών στο τέλος αυτού του μήνα. Το Φεστιβάλ θα συνεχίσει το ταξίδι του με εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά όλης της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα κορυφωθεί με τις κεντρικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες των νομών και το μοναδικό, πλούσιο τετραήμερο στην Αθήνα, στις 20, 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σήμερα Πέμπτη, έχει ως εξής:

- Στην Αγ. Βαρβάρα, στο τέρμα Πατησίων, στις 8 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στην πλατεία Αγ. Σοφίας, στον Ταύρο, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην «Παιδεία».

- Στην πλατεία απέναντι από τον πεζόδρομο του Θησείου, στις 8 μ.μ., με θέμα «ΜΜΕ και αποκλεισμός του λαϊκού κινήματος».

- Στην κεντρική πλατεία της Δάφνης, στις 8 μ.μ., με θέμα «Παιδεία και ανεργία».

Στιγμιότυπο από τη μαζική συμμετοχή της νέας γενιάς στο 25ο Φεστιβάλ
Στιγμιότυπο από τη μαζική συμμετοχή της νέας γενιάς στο 25ο Φεστιβάλ
- Στην πλατεία Αγ. Σοφίας, στην Πάτρα, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Αντιιμπεριαλιστική πάλη, διήμερο της ΚΝΕ σε Ακτιο - Λευκάδα και μαθητικό κίνημα».


ΛΑΡΙΣΑ
Αντιδήμαρχος ζήτησε να σταματήσει προφεστιβαλική εκδήλωση

Να σταματήσει την προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ που έγινε στην πλατεία Ταχυδρομείου τη Δευτέρα, ζήτησε, με παρέμβασή του στην αστυνομία, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας Λάρισας Π. Σάπκας. Για να δικαιολογήσει αυτή την απαράδεκτη ενέργειά του, χρησιμοποίησε ως πρόσχημα ότι η συναυλία που δινόταν εκείνη την ώρα - 10.50 μ.μ. - από ερασιτεχνικά συγκροτήματα της πόλης διατάρασσε την «κοινή ησυχία»! Να σημειωθεί ότι οι ώρες κοινής ησυχίας ξεκινούν στις 11.30 μ.μ., ενώ ο Δήμος είχε ενημερωθεί για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, αφού είχε ζητηθεί από την ΚΝΕ άδεια παροχής ρεύματος. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας Λάρισας δε δίστασε να εκφράσει και τη δυσαρέσκειά του για το «ύφος» της μουσικής που ακουγόταν και να υποδείξει τη μουσική «επένδυση», που θα 'πρεπε να έχει η εκδήλωση!!!

Την παρέμβαση της αστυνομίας στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ, παρουσία του κ. Σάπκα, καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, στην οποία αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια προκαλεί ερωτηματικά και τονίζει: «Αλήθεια, γιατί κάποιοι ενοχλούνται από τις μουσικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ (και όχι σε ώρες κοινής ησυχίας) και δεν ενοχλούνται από διάφορες πασαρέλες ή άλλες εκδηλώσεις με έντονη μουσική μέχρι αργά, ή από τη διαπασών μουσική των μαγαζιών έως τις 2 μ.μ. ή 3 μ.μ. τη νύχτα; Γιατί ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού με τέτοιο ύφος ήθελε να υποδείξει ποια θα είναι η μουσική που επιλέγει η ΚΝΕ για τις εκδηλώσεις της και ποια συγκροτήματα επιτρέπονται στην πλατεία Ταχυδρομείου; Σε ποιον άλλο έκανε αυτή την παρατήρηση έως τώρα (σύλλογο, σωματείο, ιδιώτη,) για το τι μουσική επένδυση θα έχει η εκδήλωση που διοργανώνει και με ποιο δικαίωμα, άλλωστε; Ως αντιδήμαρχος δε θα 'πρεπε να ενισχύει τέτοιες εκδηλώσεις, απ' όπου και αν προέρχονται, όταν προσπαθούν να προωθήσουν την ερασιτεχνική δημιουργία; Γιατί η αστυνομία δείχνει τόση ευαισθησία, μόνο στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ και, μάλιστα, πριν ακόμα την έναρξη κοινής ησυχίας;».

Και καταλήγει, θέτοντας το ερώτημα: «Αλήθεια, γιατί όλα αυτά; Χωρίς να είμαστε καχύποπτοι, μήπως εντάσσονται και οι ενέργειες αυτές στη γενικότερη προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ; Αν όχι, τότε μπορούν να μας απαντήσουν (αστυνομία και αντιδήμαρχος) στα παραπάνω ερωτήματα;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ