ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θέλουμε την Ελλάδα πρωταγωνιστή στον αγώνα κατά της νέας τάξης

Πολύωρη συνάντηση και συζήτηση για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στα πλαίσια ενημερωτικών συναντήσεων του δεύτερου με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης.

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, το Κυπριακό κ.ά. ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν. «Εμείς θέλουμε την Ελλάδα βεβαίως πρωταγωνιστή στην περιοχή, αλλά πρωταγωνιστή σε έναν αγώνα εναντίον της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων, της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων όπως λέμε εμείς», τόνισε εξερχόμενη του γραφείου του Γ. Παπανδρέου η Αλέκα Παπαρήγα ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.

Οι δηλώσεις της έχουν ως εξής: «Ηταν μια συζήτηση πολύ αναλυτική και εφ' όλης της ύλης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό που ήθελα να υπογραμμίσω και που είπα και στον υπουργό Εξωτερικών είναι ότι το τελευταίο διάστημα μας ανησυχεί ακόμη πιο πολύ το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μπει η χώρα στον πολύ σκληρό πυρήνα, στο πολιτικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εάν τη βάλουν - δεν είναι καθόλου βέβαιο - όμως, θα είναι ακριβώς γιατί θέλουν να αναθέσουν στην Ελλάδα ένα ακόμη πιο άσχημο ρόλο παίκτη στα πράγματα των Βαλκανίων και ευρύτερα στη Μεσόγειο, πράγμα που θα πάρει μπόρα και το Παλαιστινιακό και οπωσδήποτε και το Κυπριακό.

Εμείς θέλουμε την Ελλάδα βεβαίως πρωταγωνιστή στην περιοχή, αλλά πρωταγωνιστή σε έναν αγώνα εναντίον της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων, της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων όπως λέμε εμείς. Τι μας ανησυχεί ιδιαίτερα; Οσο προχωράει η τυπική θα έλεγα και ενδεχομένως φαινομενική συζήτηση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όλο και πιο πολύ έρχεται κοντά η λύση της συνομοσπονδίας, η λύση της διχοτόμησης.

Οσο πιο πολύ η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδιαφέρεται να απλώσει τα πλοκάμια της ευρύτερα και να παίξει έναν δήθεν ειρηνευτικό ρόλο, τόσο πιο πολύ φοβόμαστε ότι η ανακήρυξη του παλαιστινιακού κράτους δε θα έρθει ποτέ. Και όταν θα έρθει θα είναι αργά, με την έννοια ότι ο παλαιστινιακός λαός θα βρίσκεται σε πάρα πολύ δεινή θέση».

Προσπάθεια πλήρους ισοπέδωσης των Βαλκανίων

«Μας ανησυχεί επίσης το γεγονός ότι τα Βαλκάνια είναι μια μεγάλη σκακιέρα και αυτή τη στιγμή παίζονται πολλά παιχνίδια. Γίνεται μια προσπάθεια πλήρους ισοπέδωσης των Βαλκανίων και η περίφημη Ευρωπαϊκή Ενωση το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να επιβάλλει στο εσωτερικό των βαλκανικών χωρών οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να έχει ολοκληρωμένα κράτη - προτεκτοράτα, αδιαφορώντας αν αυτό συνοδευτεί από νέες αλλαγές συνόρων και νέες φλόγες και εστίες στα Βαλκάνια.

Μας προβληματίζει πάρα πολύ η πολιτική της αλβανικής κυβέρνησης και τα οράματα της μεγάλης Αλβανίας είναι παρόντα, όχι γιατί κυριαρχεί ο μεγαλοϊδεατισμός στην Αλβανία μόνο, αλλά και γιατί η αλβανική ηγεσία (Μπερίσα, Νάνο κλπ) παίζει πάρα πολύ καλά με τα παιχνίδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις αντιθέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Και τέλος, και μόνο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί την άποψη ότι το ΝΑΤΟ είναι μηχανισμός ασφαλείας και μόνο γι' αυτό αξίζει κανείς να πει ένα ΟΧΙ σε αυτή την πολιτική».

Να λυθούν έγκαιρα οι εκκρεμότητες

«Τέλος, θεωρούμε - και το θέσαμε αυτό και στον υπουργό Εξωτερικών - ότι εν πάση περιπτώσει υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες οι οποίες θα έπρεπε να έχουν λυθεί έγκαιρα. Δεν έχουν λυθεί και τα Βαλκάνια είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση.

Παρ' όλα αυτά πρέπει να επιχειρηθεί και να αντιμετωπιστεί και η γνωστή εκκρεμότητα με τη γειτονική μας χώρα, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που βρίσκεται σε πορεία αποσταθεροποίησης, να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα του ονόματος, που όπως ξέρετε, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι μπορεί να δοθεί λύση που να διασφαλίζει τα σύνορα της χώρας μας και τη γεωγραφική διάσταση της όποιας ονομασίας πάρει το γειτονικό κράτος, στο βαθμό που εμπεριέχει και έναν όρο Μακεδονία, Μακεδονικό κλπ.

Βλέπετε ότι ο πόλεμος μπορεί να προβληθεί και μπορεί να αναπτυχθεί ανεξάρτητα από τα ονόματα. Οπου υπάρχει το ΝΑΤΟ, ο ευρωατλαντισμός, βρίσκονται πάρα πολλά προσχήματα. Καλό είναι με τις γειτονικές χώρες σε διμερές επίπεδο να λύνονται τα ζητήματα, μακριά από τις αμερικανοΝΑΤΟικές διαιτησίες».

Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Αμέσως μετά η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο τόνισε: «Κατά τη δική μας γνώμη η ελληνική κυβέρνηση έχει μια πολύ μεγαλύτερη ευθύνη, αυτό είπα στον υπουργό Εξωτερικών. Εδώ και χρόνια ισχυρίζεται, προβάλλει, ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κινητικότητα και σε καλό δρόμο, ότι θα έρθει μια αμερικανική πρωτοβουλία, θα έρθει μία δυτικοευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα το λύσει, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι το Κυπριακό πάει από το κακό στο χειρότερο και το Ελσίνκι έδωσε ένα γερό χτύπημα στην όποια ελπίδα υπήρχε για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το "Α" και το "Ω" ευθύνης απέναντι σε ένα ανεξάρτητο κράτος όπως είναι η Κύπρος. Εχει όμως ουσιαστική ευθύνη, διότι κατέληξε τελικά να συνδέσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το Κυπριακό με έναν τέτοιο τρόπο που το Κυπριακό θα ενταφιαστεί».

Σε άλλη ερώτηση σχετική με τα δημοσιεύματα για την τρομοκρατία στη χώρα μας, συνδέοντάς τη με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Εγώ θα σας πω για άλλη μια φορά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τώρα έβαλαν στο παιχνίδι και τη Μεγάλη Βρετανία και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε θύμα από τη Βρετανία.

Εβαλαν στο παιχνίδι και τη Μ. Βρετανία για να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση και να την κάνουν να ενδώσει ακόμη περισσότερο απ' ό,τι έχει ενδώσει για ένα νόμο κατά της τρομοκρατίας. Και τώρα φάνηκε πάρα πολύ καθαρά. Επιλέχθηκε από την ξενοκίνητη και αμερικανοκίνητη "17 Νοέμβρη" να υπάρχει ένα θύμα που να είναι Βρετανός για να μπει στο παιχνίδι και η Μεγάλη Βρετανία».

Σε ερώτηση για το αν συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, απάντησε: «Ομολογώ ότι δε συζήτησα αυτό το θέμα, όχι ότι είναι δεύτερης σημασίας, αλλά ξέρετε προσπάθησα να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών και κάποια στιγμή είδα το ρολόι μου και είπα ότι δεν μπορώ να κάνω κατάχρηση. Με την ευκαιρία όμως, πρέπει να πω - ήδη το έχουμε πει και άλλη φορά - ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι δε θέλει να διεκδικήσει το ζήτημα. Δεν αξιοποίησε την απόφαση της Δικαιοσύνης και παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες, προφανώς για να μη χαλάσει το χατίρι της Γερμανίας».

Τέλος, σε ερώτηση αν αποκόμισε την εντύπωση από τη συνάντηση ότι θα λυθεί σύντομα το θέμα των Σκοπίων, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε: «Δεν μπορώ να πω ότι αποκόμισα μια τέτοια εντύπωση. Εμείς επειδή ανοίξαμε όλο το θέμα των Βαλκανίων, το Παλαιστινιακό, το Κυπριακό, την Αλβανία, όλα αυτά τα ανοίξαμε, υπενθυμίσαμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι έχει ευθύνη που δεν έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα στο μέτρο που διαιώνιζε όλη αυτή τη συζήτηση για το όνομα. Γιατί στο κάτω - κάτω δεν είναι πάντα η ευθύνη μονόπλευρη. Αλλά θεωρούμε ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν να είναι αργά.

Για να ολοκληρώσω την απάντηση, δε σημαίνει ακριβώς ότι αν λυθεί το θέμα του ονόματος με μια αμοιβαία συμφωνία και χωρίς το πνεύμα των περίφημων αποφάσεων που είχαν υπογράψει οι τότε πολιτικοί αρχηγοί πλην ΚΚΕ, δε σημαίνει ότι αυτόματα σταματούν οι όποιοι κίνδυνοι υπάρχουν στην περιοχή λόγω υποκινούμενης αποσταθεροποίησης. Ομως αφαιρείς ένα αγκαθάκι».

ENOΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στο άρμα του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ
  • Ο υπουργός Αμυνας παρουσίασε στη Βουλή τις θέσεις της κυβέρνησης για τους εξοπλισμούς και την «αμυντική στρατιωτική αναθεώρηση»
  • Αντ. Σκυλλάκος: Δεν αφορούν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, αλλά εξυπηρετούν το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ
  • Διαφοροποίηση Αρσένη για Κυπριακό και ΠΓΔΜ

Την περαιτέρω πρόσδεση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις επιλογές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ εξυπηρετεί, τόσο το εξοπλιστικό τους πρόγραμμα, όσο και «η αμυντική στρατιωτική αναθεώρηση», τα οποία παρουσίασε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με τις προκλήσεις του Ντενκτάς, σημείο στο οποίο σημειώθηκε διαφοροποίηση του πρώην υπουργού Παιδείας Γερ. Αρσένη, ο οποίος χαρακτήρισε «υπερβολικά ήπια την ελληνική αντίδραση».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, όχι μόνο δεν αρνήθηκε ότι οι εξοπλισμοί και η αμυντική αναθεώρηση εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αλλά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, είπε ότι η Ελλάδα διεκδικεί τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στη λειτουργία οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ και ειδικότερα σε θεσμούς «ευρωπαϊκούς». Ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2003 θα έχει δημιουργηθεί ο «Ευρωστρατός» με δύναμη 60.000 ανδρών, που θα παρεμβαίνει σε «εστίες κρίσης» και ισχυρίστηκε ότι αποτελεί «εθνικό συμφέρον» η συμμετοχή της χώρας σε αυτόν τον στρατό.

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, είπε ότι η Συμφωνία του Ελσίνκι για την «ευρωπαϊκή πορεία» της Τουρκίας δεν αντιμετωπίζει ευθέως τις απαιτήσεις της στο Αιγαίο, αφού η Τουρκία δεν κάνει πίσω σε τίποτα. Επιτυγχάνεται, είπε, ένα κλίμα ύφεσης και τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα. Ως παράδειγμα ακαμψίας της Τουρκίας, ανέφερε την τελευταία προκλητική ενέργεια του Ντενκτάς στην Κύπρο, εκτιμώντας ότι πλέον «μπαίνουμε με δυσμενέστατους όρους στο Γ` γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό». Ταυτόχρονα όμως, είπε ότι δεν πρέπει να αναβαθμιστεί η σημασία της ενέργειας αυτής, τονίζοντας ότι ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος Ελλάδας - Κύπρου πατάει σε σταθερό έδαφος. Το «κλειδί», είπε, για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι να διεκδικήσει η Ελλάδα τα όσα προβλέπει η Συμφωνία του Ελσίνκι για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, άσχετα με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος ασχολήθηκε και με τις εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, λέγοντας ότι για τη γειτονική χώρα «προκύπτουν εκ νέου όροι ασφαλείας», αφού ο αλβανικός εθνικισμός και αλυτρωτισμός δημιουργεί προβλήματα, τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στο Κόσσοβο. Με βάση τα παραπάνω, είπε ότι «είναι ώριμη» μία καθαρή απάντηση επί της ουσίας στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, καθώς διαμορφώνονται συνθήκες για συνομιλίες. Εσπευσε δε να διευκρινίσει ότι δε θέλει να φανεί ότι με αυτήν την άποψη εκμεταλλεύεται την κρίση στην ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι θέλει την ανεξαρτησία της γείτονος και την ένταξή της στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στη Γιουγκοσλαβία, ο υπουργός Αμυνας είπε μεν ότι η Ελλάδα δε θέλει να υπεισέλθει στα σχέδια για πολιτική αλλαγή στη χώρα, αλλά την ίδια στιγμή ομολόγησε την εμπλοκή σε αυτά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει το γιουγκοσλαβικό λαό που «ζητάει δημοκρατία».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποχώρηση του ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από την Αλβανία, είπε ότι θα γίνει σε τρεις ή τέσσερις βδομάδες, αφού αυτό ολοκλήρωσε το έργο του (μας κόστισε αρκετά δισ. δρχ., είπε), που ήταν η εκπαίδευση του αλβανικού στρατού και υποστήριξη των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο. Μένουν, συνέχισε, κάποια έργα σε εκκρεμότητα (Δυρράχιο, αεροδρόμιο, Αργυρόκαστρο), αλλά, εάν θέλουν οι Αλβανοί να γίνουν, πρέπει να υπογραφεί νέα σύμβαση ανάμεσα στα δύο στρατιωτικά επιτελεία.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι απέστειλε στους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή, με την οποία τους καλεί να αποδεχτούν την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας ως «διακομματικό πεδίο συζήτησης των αμυντικών θεμάτων» και ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβρη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες στρατιώτες, με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα βοηθηθεί και η μείωση της θητείας κατά έξι μήνες σε διάστημα τριών χρόνων.

Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, επανέλαβε τις ήδη εξαγγελθείσες αγορές (Γιουροφάιτερ, F-16, υποβρύχια) και είπε ότι, τόσο η ΕΑΒ, όσο και η ΕΛΒΟ θα ιδιωτικοποιηθούν, αφού αναζητείται στρατηγικός επενδυτής και, μάλιστα, για τη δεύτερη προβλέπεται ότι ο «επενδυτής» θα μπορέσει να αποκτήσει και την απόλυτη πλειοψηφία.

Με τη φράση «λίγη σκληράδα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής θα μας κάνει καλό», ο Γερ. Αρσένης διαφοροποιήθηκε εν μέρει από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας ότι ήταν «υπερβολική ήπια η ελληνική αντίδραση στην πρόκληση Ντενκτάς». Είπε ότι δε θα έπρεπε να γίνει ο Γ` γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν προηγουμένως ο Ντενκτάς δεν υποχωρούσε από την τελευταία πρόκληση και ζήτησε να υπάρξει «ανταποδοτικότητα» στη στήριξη της ΠΓΔΜ με υποχώρησή της στο θέμα του ονόματος.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

Η βασική μας αντίθεση στα όσα είπε ο υπουργός είναι στο αν αυτά που εξαγγέλλονται εξυπηρετούν τις πραγματικές αμυντικές δαπάνες της χώρας ή συμβάλλουν σε σκοπούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, τόνισε, σε παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Φάνηκε, υπογράμμισε, ότι, τόσο η αμυντική στρατιωτική αναθεώρηση, όσο και το εξοπλιστικό πρόγραμμα συμβαδίζουν με το νέο αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ, που προβλέπει επεμβάσεις εκτός συνόρων με το πρόσχημα της διαχείρισης των κρίσεων, κάτι που θα κάνει και ο «ευρωπαϊκός στρατός».

Ζήτησε δε από τον υπουργό να ανακοινώσει κατά πόσο θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός τα επόμενα χρόνια από τους εξοπλισμούς. Ο Α. Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «σταθεροποίηση του κόστους ως επιβάρυνση του προϋπολογισμού» στο 3,8% του ΑΕΠ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τρίτος γύρος χωρίς προσδοκίες

Η προεδρεύουσα της ΕΕ στο τρέχον εξάμηνο Γαλλία απέφυγε χτες να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, γεγονός που περιγράφει το δυσμενές για την ελληνική πλευρά, «κλίμα», μέσα στο οποίο θα εξελιχθεί η συζήτηση για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Η Γαλλική Προεδρία να καταδικάσει την ενέργεια των τουρκικών στρατευμάτων, να προωθήσουν τις θέσεις τους κατά 200 μέτρα στη ζώνη μεταξύ ελεύθερης και κατεχόμενης Κύπρου. Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, περιορίστηκε να υπενθυμίσει τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που ζητούν σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου. "Βεβαίως, πρόκειται για μια υποψήφια χώρα και θα πρέπει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με τους γείτονές της", είπε ο Γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι "το Συμβούλιο που υποστηρίζει τις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ απέναντι στην Τουρκία επιθυμεί να επιτύχουν οι συζητήσεις αυτές για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού θέματος".

Στη Γενεύη

Εν τω μεταξύ σχεδόν μια ώρα κράτησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Βρετανό εκπρόσωπο για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, μετά το πέρας της οποίας δεν έγιναν δηλώσεις. Ο κ. Χάνεϊ είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους "δεν πρόκειται να πω απολύτως τίποτε. Τα χείλη μου είναι σφραγισμένα".

Μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο πρόεδρος Κληρίδης δεν έκανε δηλώσεις σεβόμενος τη σχετική συμφωνία που υπάρχει.

Αντίθετα, σε δηλώσεις προέβη μετά την πρώτη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Ραούφ Ντενκτάς, ισχυριζόμενος ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι "πάρα πολύ καλά προετοιμασμένη" για τις συνομιλίες και έχει ετοιμάσει εργασία για 15 θέματα.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η πλευρά του ενδιαφέρεται πολύ για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

"Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με το ΓΓ και αρχίζουμε αύριο με τον κ. ντε Σότο", είπε. Επέκρινε τα ελληνικά ΜΜΕ γιατί, όπως είπε, "συνεχώς ισχυρίζονται ότι δεν είμαστε σοβαροί σε αυτές τις συνομιλίες." "Ετσι, ενημέρωσα το ΓΓ ότι έχουμε φέρει τα αποτελέσματα μιας πάρα πολύ καλής προετοιμασίας, που καλύπτει 15 κεφάλαια εργασίας και ότι ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για σοβαρές διαπραγματεύσεις. Ελπίζουμε ότι και η άλλη πλευρά ενδιαφέρεται επίσης," είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Ερωτηθείς πότε θα αναχωρήσει, ο κ. Ντενκτάς απάντησε, "όχι ακόμα".

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Θεσμική συναίνεση

Την πάγια θέση του κόμματός του για θεσμική κατοχύρωση της συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική, μέσω του Εθνικού Συμβουλίου, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση που είχε χτες στη Ρηγίλλης με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε την ανάγκη «να συνενώσουμε προσπάθειες και δυνάμεις μας» και επέκρινε την κυβέρνηση για την εμμονή της σε μονοκομματικές αντιλήψεις και προσωπικούς χειρισμούς. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά διαπίστωσε ότι απέτυχε η τακτική των υποχωρήσεων και των τακτικών παραχωρήσεων, επικαλούμενος την πρόσφατη προώθηση των δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο και τις δηλώσεις του Μπ. Ετσεβίτ που στην ουσία, όπως είπε, δυναμιτίζουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ανέφερε καμία συγκεκριμένη διαφωνία με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, γεγονός που επιβεβαίωσε εξερχόμενος ο Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι υπήρξε πλήρης συμφωνία για τα θέματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ομοσπονδιοποίησης, καθώς και η ανάγκη για διαμόρφωση συναίνεσης στα ελληνοτουρκικά και τα Βαλκάνια.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ούτε ίχνος κριτικής...

Την ταύτιση των κυβερνητικών θέσεων επί των βασικών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και των αντίστοιχων του Συνασπισμού, επιβεβαίωσε η χτεσινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Γ. Παπανδρέου και του προέδρου του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλου. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος αφού εκτίμησε ότι «μπαίνουμε σε μια σύνθετη και δύσκολη περίοδο», επανέλαβε την - εύκολα υλοποιήσιμη τουλάχιστον για τον ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ - πρόταση για «μέγιστη δυνατή πολιτική συνεννόηση» μεταξύ των κομμάτων, ενώ χαρακτήρισε «στρατηγικό πλεονέκτημα» της Ελλάδας τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι ο τρίτος γύρος των συνομιλιών δεν εμπνέει αισιοδοξία και επανέφερε την πρόταση - πανάκεια κατά τον ΣΥΝ - για διζωνική Ομοσπονδία και ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εξήρε ακόμα τη συμφωνία του Ελσίνκι, δηλώνοντας πως πρέπει να αξιοποιηθούν οι θετικές του πλευρές (άγνωστο πού τις εντόπισε), «έτσι ώστε να αποκρυσταλλωθεί ένα καλύτερο πλαίσιο και για τα ελληνοτουρκικά αλλά και για την απρόσκοπτη πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ».

Σε δηλώσεις του για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ζήτησε να λυθεί το πρόβλημα, συμπληρώνοντας πως είναι υπόθεση διεθνούς δικαίου, ηθικής και ιστορικής τάξης. Αναφορικά με τα όσα λέγονται και γράφονται περί τρομοκρατίας, έκανε λόγο για «κατευθυνόμενη δημοσιογραφία», αλλά και «συστηματική αξιοποίηση της τρομοκρατίας ώστε να ασκούνται πολιτικές πιέσεις στη χώρα μας και να διευκολύνονται πιέσεις αποσταθεροποιητικού χαρακτήρα για το κύρος της χώρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ