ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Δικομματική συνενοχή και στη συγκάλυψη

Ο χειρισμός της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη δείχνει προσπάθεια να απαλλαγούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - πολυεθνική από τις ευθύνες

Οι μέχρι τώρα καταθέσεις δείχνουν προσπάθεια να συγκαλυφθεί η πολιτική ουσία του υπαρκτού σκανδάλου με τις μίζες
Οι μέχρι τώρα καταθέσεις δείχνουν προσπάθεια να συγκαλυφθεί η πολιτική ουσία του υπαρκτού σκανδάλου με τις μίζες
Tην εκτίμηση ότι το κατηγορητήριο που στήθηκε από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση «ΖΗΜΕΝΣ» έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να «πέσει» η υπόθεση και να απαλλαγούν τόσο η γερμανική πολυεθνική, όσο και στελέχη των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έπαιρναν χρήματα από «τα μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς», μετέφερε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο δικηγόρος Γ. Μαντζουράνης.

Ο δικηγόρος είχε μηνύσει τον ανακριτή της υπόθεσης «Ζήμενς» Ν. Ζαγοριανό, επειδή δεν του έδινε αντίγραφα της δικογραφίας, προκειμένου να ετοιμάσει την υπεράσπιση του πελάτη του, στελέχους του ΟΤΕ, Γ. Σκαρπέλη. Καταθέτοντας στην Εξεταστική, είπε ότι για τη συσκότιση της υπόθεσης στήθηκε μια πολιτική και δικαστική μηχανή με όργανο τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, τον οποίο ο Γ. Μαντζουράνης χαρακτήρισε «χειραγωγήσιμο», εξ ου και η επιλογή του ως ανακριτή.

Η μεθόδευση των ερευνών, είπε, βόλευε και τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και τόνισε ότι η σχετική δικογραφία επίτηδες δεν έσπασε ανά σύμβαση που υπέγραφε η «Ζήμενς» με το κράτος, αλλά χωρίστηκε σε χρονικές περιόδους που περιελάμβαναν και τις δύο κυβερνήσεις. Τόνισε επίσης ότι το κατηγορητήριο κατά της «Ζήμενς» ήταν απλώς για «εξαπάτηση» και όχι για δωροδοκία, βοηθώντας έτσι τη γερμανική πολυεθνική να το αντικρούσει εύκολα και να σωθούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Κατά τον Γ. Μαντζουράνη, οι δικαστές Αθανασίου και Ζαγοριανός πήγαν στη Γερμανία για να ανακρίνουν τον Σίκατσεκ που ήταν υπεύθυνος των «μαύρων ταμείων» της «Ζήμενς». Ο Γερμανός ζήτησε εγγυήσεις ότι δε θα διωχθεί στην Ελλάδα για όσα καταθέσει και οι δύο δικαστές το δέχθηκαν, παρά το ότι κάτι τέτοιο δεν είναι νόμιμο με βάση τα ισχύοντα στην Ελλάδα.

Σοβαρό ενδεχόμενο ο συμβιβασμός

Στη διάρκεια της κατάθεσης έκανε αναφορές και για πολιτική συγκάλυψη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χωρίς όμως να αναφέρει ονόματα. Σε ερώτηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη εάν είναι δυνατόν να υπάρχει σχέδιο συγκάλυψης στο οποίο να μετέχουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η ίδια η «Ζήμενς», είπε ότι θεωρητικά μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, υπενθυμίζοντας ότι το σκάνδαλο άρχισε από τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ με τη «Ζήμενς» και έκλεισε με συμβιβασμό των δύο μερών. Τέλος, σε σχετική ερώτηση του Θ. Παφίλη εάν πιστεύει ότι θα βρεθεί άκρη, είπε ότι από το δικαστικό σώμα δεν υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση.

Η Επιτροπή χτες συζήτησε και το ενδεχόμενο να καλέσει προς εξέταση τον δημοσιογράφο Μ. Τριανταφυλλόπουλο. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει σε ιστοσελίδα του, ο τελευταίος έχει στα χέρια του ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ του Μ. Χριστοφοράκου και δυο δικηγόρων, σχετικές με την υπόθεση των μαύρων ταμείων στην Ελλάδα. Το υλικό είναι γνωστό και στη γερμανική Δικαιοσύνη (απ' όπου επίσης έχει ζητηθεί), δεν αξιοποιήθηκε όμως, αφού θεωρείται προϊόν υποκλοπής.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Εξόφθαλμες αντιφάσεις

Την προσπάθεια της αστικής τάξης και του πολιτικού της συστήματος να ενσωματώσει τις κλιμακούμενες αντιδράσεις που προκαλούν τα αντιλαϊκά μέτρα και να επιβάλουν κλίμα συναίνεσης, αντανακλούν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Στη δημοσκόπηση της «Public Issue», για λογαριασμό του «Σκάι» και της «Καθημερινής», εμφανίζεται η κυβέρνηση να ενισχύεται (!) από τα μέτρα που ανακοινώνει. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 48%, έχοντας προβάδισμα 16,5% από τη ΝΔ που ακολουθεί με 31,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5% και οι Οικολόγοι 1%.

Την ίδια στιγμή, το 42% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Επιπλέον, το 80% προβλέπει ότι τους επόμενους μήνες θα γίνουν περισσότερες απεργίες και κινητοποιήσεις. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σταθερά σφυγμομετρούνται οι διαθέσεις της κοινής γνώμης απέναντι σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, το 22% εμφανίζεται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, το 19% θέλει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το 12% μια οικουμενική κυβέρνηση, το 10% μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και το 7% μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ.

Σε άλλη δημοσκόπηση της «Αlco» για το «Πρώτο Θέμα», το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί «απαραίτητα» τα (αντιλαϊκά) μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ενώ 60,7% θεωρεί σωστή την προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου «για να βγούμε από την κρίση». Η πλειοψηφία εμφανίζεται αντίθετη με τα μέτρα που αφορούν την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Το 80% διαφωνεί με την κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μητέρες με τα ανήλικα παιδιά, το 60,5% αντιτίθεται στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και το ίδιο ποσοστό αντιδρά στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επανέναρξη με «κακούς οιωνούς»

Σήμερα η συνάντηση Χριστόφια - Κάρογιαν με θέμα την παραμονή του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με δυσοίωνες προβλέψεις φαίνεται να πραγματοποιείται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, λόγω των εντάσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο εσωτερικό μέτωπο, σύμφωνα και με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Δ. Χριστόφια με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Κάρογιαν, προκειμένου να συζητηθούν οι όποιες διαφορές στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης, ενώ θα συνεδριάσει και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, με θέμα την παραμονή ή μη του κόμματος στον κυβερνητικό σχηματισμό.

Αναφερόμενος στη συνέχιση των συναντήσεων του Κύπριου Προέδρου με τον Μ. Ταλάτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης, με τις προγραμματισμένες συναντήσεις να στοχεύουν σε ζητήματα οικονομίας, ευρωπαϊκών θεμάτων και του περιουσιακού. Αν το επιτρέψει ο χρόνος - διευκρίνισε - θα θιγεί και το ζήτημα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και των εποίκων.

Σε όλα τα παραπάνω ζητήματα έχει προηγηθεί συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών και καταγράφονται ορισμένες συγκλίσεις. Στα δυσκολότερα όλων συγκαταλέγονται το περιουσιακό, που όπως ανέφερε και ο Σ. Στεφάνου, απασχόλησε 18 συναντήσεις και διαπιστώθηκε «περισσότερο η διαφωνία, παρά η σύγκλιση, σε διάφορες πτυχές του προβλήματος, καθώς επίσης και το θέμα των εγγυήσεων και των εποίκων». Στόχος η επίτευξη αυτή τη φορά όσο το δυνατόν περισσότερων συγκλίσεων που θα στηρίζονται σε θέσεις αρχών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ευχήθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, με εποικοδομητικό πρόσωπο και εποικοδομητική στάση. Σήμερα, ο Μ. Ταλάτ μεταβαίνει στην Ιταλία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, με στόχο την αναζήτηση στήριξης των θέσεών του στο Κυπριακό. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την πλευρά του παρέμβαση της Ελλάδας και της Βρετανίας, προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να συναινέσει σε ένα «συμβιβασμό» και να επιτευχθεί ο «στόχος της λύσης».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός

Σε απροκάλυπτο εμπαιγμό και διελκυστίνδα χωρίς αντίκρυσμα συνεχίζει η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, σχετικά με τις δημόσιες εκτάσεις και περιουσία που έβαλε στο χέρι μετά και από κυβερνητικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προχώρησε χτες σε ανάκληση απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ με την οποία γινόταν αποδεκτή «πρόταση» της Μονής να γυρίσει πίσω στο δημόσιο τα ανταλλαγέντα ακίνητα με τη ταυτόχρονη παραπομπή της κυριότητας της Βιστονίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων στα δικαστήρια. Η ανάκληση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έγινε «γιατί το Δημόσιο δεν συναλλάσσεται, ούτε συμβιβάζεται με φυσικό ή νομικό πρόσωπο για τα προφανή αδιαμφισβήτητα δικαιώματα του». Η «λύση» της υπόθεσης παραπέμπεται και πάλι για τις ελληνικές καλένδες. Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκαν υπουργικές εντολές για τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, η οποία υποτίθεται θα προχωρήσει στις απαραίτητες δικαστικές και διοικητικές ενέργειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ