ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κάτω τα χέρια από τους απεργούς!
  • Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε χτες η διοίκηση των ΕΛΤΑ και στο Ιλιον
  • Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση και στο «Attrativo»

Την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στα συνδικάτα και συσπείρωσής τους στο ΠΑΜΕ αναδεικνύει η αποφασιστική δράση που αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις ενάντια στην επιχείρηση τρομοκράτησης που εξαπολύει η εργοδοσία, μπροστά και στην πανεργατική απεργία της επόμενης Τετάρτης.

Μετά την προχτεσινή παρέμβαση στα γραφεία των ΕΛΤΑ στον Κολωνό, που οδήγησε στην «ακύρωση» της κλήσης σε απολογία που είχαν δεχτεί απεργοί από τη διοίκηση, χτες το Αγωνιστικό Μέτωπο Ταχυμεταφορών - Ταχυδρομείων, μαζί με δυνάμεις του ΠΑΜΕ και από άλλους χώρους, προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας και στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στο Ιλιον, όπου είχε εκδηλωθεί αντίστοιχο κρούσμα. Ο διευθυντής αναγκάστηκε να ανακαλέσει την κλήση σε απολογία την οποία χαρακτήρισε «άστοχη ενέργεια».

Αντίστοιχο ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι ταξικές δυνάμεις και στους μεγαλεμπόρους, οι οποίοι καταφεύγουν στην τρομοκρατία προκειμένου να εμποδίσουν τη μετατροπή της διογκούμενης δυσαρέσκειας των εργαζομένων σε οργανωμένη πάλη. Ετσι, μετά την απόλυση της εργαζόμενης από το εμπορικό κατάστημα ενδυμάτων «Matzoris» στο κέντρο της Αθήνας, την περασμένη Παρασκευή και μάλιστα στο σχόλασμα κοινοποιήθηκε η απόλυση σε εργαζόμενη (δούλευε δυο μήνες) στο κατάστημα ενδυμάτων «Attrativo» στην Πατησίων. Είχε προηγηθεί η προσπάθεια της εργοδοσίας να αναγκάσει την εργαζόμενη να δηλώσει την 10η Φλεβάρη ως ημέρα άδειας και όχι απεργίας, πράγμα που η εργαζόμενη αρνήθηκε. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μαζί με δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκανε μια πρώτη παρέμβαση προχτές στο κατάστημα της επιχείρησης, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης. Ακολούθησε νέα δυναμική παρέμβαση χτες στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι όπου για ώρα με ντουντούκα και πανό εργαζόμενοι και συνδικαλιστές κατήγγειλαν την απόλυση και απαίτησαν την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης. Η πρόκληση συνεχίστηκε καθώς σε συνάντηση με τους συνδικαλιστές εκπρόσωπος της εργοδοσίας ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για απόλυση αλλά για αντικατάσταση (!). Οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι θα κλιμακώσουν για την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης, αλλά και συνολικά ενάντια στις μαζικές απολύσεις που - σύμφωνα πάντως με πληροφορίες - γίνονται το τελευταίο διάστημα στην εταιρεία «A.L.E.» (εταιρεία του Ομίλου που ανήκουν και τα «Attrativo»).

Στην απόλυση εργαζόμενης που απήργησε στις 10 Φλεβάρη προχώρησε και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «Claires» (αξεσουάρ) στα «Village Park» (Ρέντης). Η εργοδοσία αρνήθηκε ότι η απόλυση έχει σχέση με την απεργία. Και αυτή η πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Σύσκεψη με απολυμένους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Αύριο στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Σύσκεψη με απολυμένους ξενοδοχοϋπαλλήλους πραγματοποιεί αύριο το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, προκειμένου να καθοριστούν τα αγωνιστικά βήματα του κλάδου ενάντια στην επίθεση των μεγαλοξενοδόχων. Η σύσκεψη θα γίνει στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Σε δεκάδες απολύσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων από τα τέλη Οκτώβρη έως και σήμερα συμπεριλαμβανομένων σε αυτές 4 εργαζομένων - μελών της «Αγωνιστικής Πορείας», της παράταξης των ταξικών δυνάμεων που είναι στο τιμόνι της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, έχουν προβεί οι μεγαλοξενοδόχοι της Κέρκυρας στο φόντο των νέων αντεργατικών μέτρων κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, που επιδιώκουν να ρίξουν και άλλο το εργατικό κόστος για την ενίσχυση της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα στο «MARBELLA» με τη νέα χρονιά η εργοδοσία προχώρησε αρχικά σε πέντε απολύσεις με διάθεση να προχωρήσει στη συνέχεια σε άλλες 30, οι οποίες τελικά κάτω από την άμεση αντίδραση των εργαζομένων και του ταξικού σωματείου δεν προχώρησαν. Στο «BELVEDERE» επίσης η εργοδοσία αξιώνει 10 απολύσεις με το επιχείρημα ότι δε θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο την νέα σεζόν. Σε εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα ενόψει της νέας σεζόν οδηγούνται 5 ακόμη εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΑΚΤΗ ΠΕΛΕΚΑΣ» και άλλοι 3 στο «SANTI BITS» με την εργοδοσία να ζητά επιπλέον και μετατάξεις εργαζομένων σε άλλη ξενοδοχειακή μονάδα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων περίπου από το οποίο δουλεύουν σήμερα οι εργαζόμενοι.

Προσπαθώντας να εμποδίσει τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων, που με τη στήριξη του ταξικού τους σωματείου δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τις μετατάξεις, η εργοδοσία κατέφυγε σε απειλές εναντίον του προέδρου του ταξικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων Σταμάτη Πελάη. Επιβεβαιώνεται έτσι ακόμα περισσότερο η ανάγκη οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στο ταξικό τους σωματείο ώστε να υψώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα μαζί με τις ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ μπροστά στη νέα αντεργατική επίθεση, κλιμακώνοντας και δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους μέσα από την απεργία στις 24 Φλεβάρη.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Να ξεσηκωθούν άνεργοι και ανασφάλιστοι

Σε συστράτευση με το ΠΑΜΕ καλεί το ΕΚ με ανακοίνωσή του

Συμμετοχή στην απεργία στις 24 του Φλεβάρη αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση που διοργανώνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Καρατάσου.

Καλεί τους εποχικούς εργάτες, τους άνεργους της κλωστοϋφαντουργίας και των άλλων κλάδων, όλους τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν, να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου που έχει βάλει στο στόχαστρο ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «η σημερινή κυβέρνηση "δολοφονεί" και στην περιοχή μας εκατοντάδες εποχικούς εργαζόμενους στα διαλογητήρια - κιβωτοποιεία, τους στερεί το δικαίωμα και από τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας. Χιλιάδες άνεργοι - απολυμένοι είναι χωρίς καμία προστασία, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μετράμε νέες απολύσεις σ' όλους τους κλάδους και μείωση στα μεροκάματα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι. Η απλήρωτη - ανασφάλιστη μαύρη εργασία οργιάζει. Η αγροτιά ξεκληρίζεται και τα βάσανα των αυτοαπασχολούμενων μεγαλώνουν».

«Το μαύρο αντιδραστικό μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ και των καπιταλιστών, ντόπιων και ξένων, δε θέλει μόνο να πληρώσουμε τα σπασμένα της δικής τους κρίσης, θέλει την υποταγή τη δική μας και των παιδιών μας για τις επόμενες 10ετίες», σημειώνει.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, το ΕΚ Νάουσας καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν τη θέση τους στο ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Να σπάσουν την τρομοκρατία. Με ταξική συστράτευση, λαϊκή συμμαχία και πολιτική αντεπίθεση να ανατρέψουν την αντεργατική πολιτική τους.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πολύμορφη δράση από τους ναυτεργάτες

Πικετοφορία στο κέντρο της πόλης και εξορμήσεις χτες το πρωί στα καράβια

Το μήνυμα του απεργιακού ξεσηκωμού μοίρασαν χτες, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, ναυτεργάτες που με πρωτοβουλία των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ ανέπτυξαν από το πρωί πλούσια δραστηριότητα, κόντρα στην υπονομευτική τακτική της πλειοψηφίας της ΠΝΟ.

Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της απεργίας στις 24 Φλεβάρη και της απεργιακής συγκέντρωσης που θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού, νωρίς το πρωί έγιναν εξορμήσεις στα καράβια. Στις 10 π.μ. τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία διοργάνωσαν μαζική πικετοφορία από την πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού, από όπου ακολούθησε πορεία στους δρόμους γύρω από το λιμάνι με απανωτά συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», αλλά και με τις πικέτες τους όπου κυριαρχούσε η φράση «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», κατέληξαν στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Η ολοήμερη δράση κορυφώθηκε το απόγευμα με τις ανοιχτές συνεδριάσεις των διοικήσεων των σωματείων των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων, όπου αποφάσισαν την κήρυξη απεργίας στα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά με προοπτική επέκτασης και κλιμάκωσης.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΕΔΗΝ
Κυριάρχησε η συναινετική λογική

Με μια επιχειρηματολογία που όχι μόνο δεν αντικρούει την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά στην ουσία συναινεί στην αναγκαιότητα των αντιλαϊκών μέτρων, η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πρότεινε τη συμμετοχή στην απεργία της 24 Φλεβάρη 2010. Στην προχτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, επικράτησε η συντεχνιακή αντίληψη τού ότι «εμείς υπολειπόμεθα σε αποδοχές έναντι άλλων εργαζομένων του Δημοσίου». Δηλαδή να γίνει μια εξισορρόπηση - πρoς τα κάτω, βέβαια - των αναντίστοιχων με τις λαϊκές ανάγκες αποδοχών.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής κινήθηκε η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) που αφού κατάγγειλε αυτή τη στάση αποδοχής, στην ουσία, των κυβερνητικών επιλογών, πρότεινε να αναγορευτεί σε κεντρική διεκδίκηση η απόσυρση των μέτρων της κυβέρνησης, καλώντας, ταυτόχρονα, τους εργαζόμενους να ισχυροποιήσουν τις διεκδικήσεις τους μέσα απ' τις γραμμές του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ