ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
Σήμερα η σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Στις 7 μ.μ. στον 1ο όροφο του ΕΚ Θεσσαλονίκης

Η όξυνση της αντιπαράθεσης με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες είναι όρος για την επιτυχία και αυτής της μάχης
Η όξυνση της αντιπαράθεσης με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες είναι όρος για την επιτυχία και αυτής της μάχης
Τη «σκυτάλη» από την Αθήνα παίρνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη, με την πλατιά σύσκεψη που διοργανώνει για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του 1ου ορόφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, Πέμπτη, συσκέψεις πραγματοποιούν και οι Γραμματείες Φθιώτιδας και Λιβαδειάς του ΠΑΜΕ, πραγματοποιούν συσκέψεις σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων. Στη Λαμία στις 8 μ.μ., στη Λιβαδειά στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων των Εργατικών Κέντρων των νομών, αντίστοιχα. Αύριο η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, καλεί σε ευρεία σύσκεψη των συνδικαλιστών στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης, που θα γίνει μπροστά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στις 10 π.μ.

Χτες, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Αττικής, πραγματοποίησε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων από τα εργοστάσια «ΦΑΓΕ», «ΥΦΑΝΤΗΣ», «ΝΟΥΝΟΥ», «COCA COLA», «ΚΑΤΣΕΛΗΣ», «ΕΒΓΑ», «ΚΑΝΑΚΗΣ», «TASTY» και «PEPSI». Σημειώθηκε πως η επερχόμενη απεργία, είναι συνέχεια της απεργίας στις 10 Φλεβάρη, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, ενώ αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε συνελεύσεις των ΔΣ των σωματείων και σε γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων. Σύσκεψη έκανε προχτές και η Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή των προέδρων των σωματείων και των επικεφαλής των παρατάξεων που συσπειρώνονται στον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος. Αποφασίστηκε η κεντρική συγκέντρωση να γίνει στον Ηλεκτρικό Σταθμό στις 11 π.μ. Επίσης, συζητήθηκε η εμπειρία που έρχεται από τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα από την προσπάθεια απεγκλωβισμού των εργαζομένων από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, καθώς και τα συμπεράσματα από την επιτυχημένη μάχη στις 10 Φλεβάρη.

Την περασμένη Δευτέρα, συνεδρίασε και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 24 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου στις 11 π.μ. Με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Κλιμακώνουμε με νέες κινητοποιήσεις, δεν παλεύουμε για "την τιμή των όπλων"! Αντεπίθεση τώρα με το ΠΑΜΕ για την ανατροπή του αντεργατικού τυφώνα. Διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Αθλιότητα χωρίς τέλος

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο ενάντια σε κάθε εργατικό δικαίωμα, η πλειοψηφία βλέπει μόνο ...κακές αγορές

Σε όχημα για τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στις αυταπάτες και τη μοιρολατρία που βολεύει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου θέλει να μετατρέψει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και αυτή την πανεργατική απεργία.

«Ενώ η κυβέρνηση έχει αποβάλει και το τελευταίο "φύλλο συκής" και σε πλήρη συνεννόηση και αλληλοϋποστήριξη με τους ντόπιους και ξένους καπιταλιστές και τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς έχει εξαπολύσει την πιο βάρβαρη επίθεση των τελευταίων 10ετιών ενάντια στους εργαζόμενους και στα πλατιά λαϊκά στρώματα, η ΓΣΕΕ συνεχίζει τον άθλιο υπονομευτικό ρόλο της», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Στην απεργιακή της ανακοίνωση για την απεργία στις 24 Φλεβάρη δεν υπάρχει κυβέρνηση που ψηφίζει και προωθεί την αντιλαϊκή βαρβαρότητα. Δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση που συμφωνεί και επαυξάνει σε αντιλαϊκά μέτρα. Δεν υπάρχουν Ευρωπαϊκή Ενωση και ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί. Δεν υπάρχει κεφάλαιο που την κερδοφορία του εξασφαλίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της.

Υπάρχουν γενικά και αόριστα "αγορές". Αγορές που πιέζουν την καλή μας κυβέρνηση που δεν αντέχει στις πιέσεις και υποχωρεί.

Η αθλιότητα της εργατικής αριστοκρατίας, που στήριξε όλες τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις των προηγούμενων 10ετιών, δεν έχει μέτρο, δεν έχει σταματημό, δεν έχει πάτο.

Η μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 24 Φλεβάρη στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 12 το μεσημέρι, με τα αιτήματα και τα συνθήματα του ΠΑΜΕ. Το άδειο για μια ακόμα φορά Πεδίο του Αρεως θα είναι η απάντηση των εργαζομένων σε αυτή την ξεπουλημένη εργατική αριστοκρατία».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Πρόσω ολοταχώς για απεργία και εκλογές

Λευκό ψήφισε η ΠΑΣΚΕ για την απεργία

Απόφαση συμμετοχής του κλάδου στην απεργία στις 24 Φλεβάρη πήρε χτες κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Το ρόλο του στυλοβάτη της κυβερνητικής πολιτικής κέρδισε επάξια για ακόμα μια φορά η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, η οποία στην πρόταση για απεργία ψήφισε λευκό!

Ταυτόχρονα το συνδικάτο δίνει ακόμα μια μάχη, αυτή των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του συνδικάτου που θα πραγματοποιηθούν σε λίγες μέρες. Σ' αυτήν την κατεύθυνση καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν αποφασιστικά, μαζικά στην απεργία, αλλά και στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που έχει οριστεί την ίδια μέρα στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ, Κάνιγγος). Μετά το τέλος της συνέλευσης σύσσωμοι οι απεργοί θα κατευθυνθούν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια.

Οπως υπογραμμίζει στο κάλεσμά του το συνδικάτο, «οι επερχόμενες εκλογές του συνδικάτου πρέπει να γίνουν η αφετηρία της δικής μας αντεπίθεσης. Να δώσουν μήνυμα στη μεγαλοεργοδοσία, στα πολιτικά της στηρίγματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) στους ευρω-προσκολλημένους (ΣΥΡΙΖΑ) και στους εργατοπατέρες σε ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και Ομοσπονδία ότι δε θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, ότι δε θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει. Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση πρέπει να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό. Μαζικά να πάρουμε μέρος και να δείξουμε τη δύναμή μας που δεν είναι άλλη από την ταξική ενότητα στον κλάδο».

Διαφημίζουν την αντεργατική θύελλα

Την (!) υπεράσπιση της αντεργατικής θύελλας έχουν αναλάβει οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, με θράσος πραγματικά αποστομωτικό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΠΑΣΚΕ στην ΕΥΔΑΠ. Ξεπερνώντας ακόμα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έβγαλε μια δισέλιδη, πυκνογραμμένη ανακοίνωση για να διαφημίσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και να ισχυριστεί ότι ως συνδικαλιστική παράταξη εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωση, που φέρει τον τίτλο «αλλαγή πολιτικής» (λες και είναι προεκλογικό φυλλάδιο βουλευτικών εκλογών) διαπιστώνει καθημερινή «αλλαγή πολιτικής» που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει για την έξοδο από την κρίση σε όλα τα επίπεδα. Ποια (προς όφελος ποιανού) έξοδο από την κρίση στηρίζει και η κυβέρνηση και η ΠΑΣΚΕ το λέει καθαρά όταν διαφημίζει το πλούσιο έργο. Περηφανεύεται για το «διάλογο για ένα νέο και δίκαιο φορολογικό σύστημα», χωρίς βέβαια να πει ότι οι λαϊκές οικογένειες ετοιμάζονται να φορτωθούν τις συνέπειες μιας νέας φοροεπιδρομής. Διαφημίζει ως κατόρθωμα το «διάλογο για το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις», αλλά δε λέει ότι αυτά που δρομολόγησε ο «διάλογος» είναι το πλήρες ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μιλά για την «πρωτοφανή» διαδικασία της «διαβούλευσης» που καθιέρωσε η κυβέρνηση, επειδή βάζει τα νομοσχέδια στο διαδίκτυο, λες και έγινε έτσι πιο ... απαλός ο πέλεκυς που πέφτει στα κεφάλια των εργατών. Λες και άμα μαθαίνουν από το ίντερνετ ότι θα δουλεύουν μέχρι τα γεράματα θα νιώθουν ανακούφιση.

Η ΠΑΣΚΕ, τέλος, επιχειρεί να προβάλει την ταξική συνεργασία ως μονόδρομο και να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους σε αυτή. Μιλά για «μείγμα πολιτικής με άξονα την αναδιανομή και τη δίκαιη διανομή των εισοδημάτων» και έτσι ισχυρίζεται ότι είναι δυνατόν μέσα στον καπιταλισμό και οι κεφαλαιοκράτες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και οι εργαζόμενοι να ζουν καλά. «Θα απαιτούμε την υλοποίηση των προεκλογικών της (σ.σ. της κυβέρνησης) δεσμεύσεων», σημειώνει η ΠΑΣΚΕ.

Η μόνη παρέμβαση που εγγυώνται οι εργατοπατέρες είναι η χειραγώγηση των εργαζομένων. Είναι ξετσίπωτοι. Στις 24 Φλεβάρη πρέπει να πάρουν απάντηση μέσα από τις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Να δυναμώσει η απεργιακή μάχη ακόμα περισσότερο τις βάσεις οργάνωσης στους τόπους δουλειάς, ενάντια στην εργοδοσία και τα τσιράκια της, ενάντια στο κεφάλαιο και τους απολογητές του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ