ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ «ΖΗΜΕΝΣ»
Καταγγελίες για το ρόλο Σανιδά

Ενημέρωση για το C4i ζητά η Επιτροπή από τον αρμόδιο υπουργό

Συνέχισε την επίθεσή του στον ανακριτή Ζαγοριανό που χειρίστηκε την υπόθεση «Ζήμενς», ο δικηγόρος Γ. Μαντζουράνης κατά την δεύτερη μέρα κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο με την χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από «τα μαύρα ταμεία» της γερμανικής πολυεθνικής. Χαρακτήρισε τον Ν. Ζαγοριανό «πολιτικό φερέφωνο» που καθοδηγούνταν από τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, εκτιμώντας ότι όλες οι ενέργειες και οι παραλείψεις του τελούσαν υπό την έγκριση του Γ. Σανιδά.

Τον κατηγόρησε ότι δεν του έδινε τα έγγραφα της δικογραφίας για να υπερασπίσει τον πελάτη του (το στέλεχος του ΟΤΕ, Σκαρπέλη) επειδή - κατά την εκτίμηση του Γ. Μαντζουράνη - από τα έγγραφα της δικογραφίας προέκυπταν επαφές προς διερεύνηση, πολιτικών προσώπων με την «Ζήμενς», όχι μόνο του ενός από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, αλλά και από τα δύο, δηλαδή και από το ΠΑΣΟΚ και από την ΝΔ.

Εκανε λόγο για στοιχεία που δείχνουν μια στενή σχέση του Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητσοτάκη, ενώ για την γνωστή ευχαριστήρια επιστολή του Κ. Καραμανλή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Ζήμενς» Μ. Χριστοφοράκο, εκτίμησε ότι πιθανόν να ήταν ευχαριστήρια για την παροχή κάποιας υλικής βοήθειας (κομπιούτερ, μικροφωνικές εγκαταστάσεις κ.ά.), είτε για οικονομική υποστήριξη.

Σήμερα στην Εξεταστική θα καταθέσει η Μ. Βελώνη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η οποία ασχολήθηκε με την νομιμότητα των συμβάσεων που υπέγραψε η «Ζήμενς» με το κράτος. Από Δευτέρα, θα κληθούν ορισμένα από τα κατά καιρούς στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ.

Χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Σ. Βαληράκης έστειλε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη ζητώντας ενημέρωση για το αν έχει παραληφθεί τελικά το C4I, το γνωστό σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΡΟΓΙΑΝ
Συνεχίζεται σήμερα η συνάντηση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Περισσότερο από 2,5 ώρες διήρκεσε - χωρίς να ολοκληρωθεί - η χτεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου του ΔΗΚΟ και της Κυπριακής Βουλής, Μάριου Κάρογιαν, με θέμα τις διαφωνίες του ΔΗΚΟ για την πολιτική της κυβέρνησης. Η συνάντηση θα συνεχιστεί σήμερα στις 7μ.μ. Χτες, οι δηλώσεις ήταν ιδιαίτερα φειδωλές, με τον Μ. Κάρογιαν να περιορίζεται στη δήλωση ότι έγινε «μια μακρά και ουσιαστική συζήτηση», ενώ απέφυγε να σχολιάσει ο Δ. Χριστόφιας.

Μετά και την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από τον κυβερνητικό σχηματισμό, στόχος των συναντήσεων είναι να ξεπεραστούν οι διαφωνίες που εγείρει το ΔΗΚΟ, ζητώντας να αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό οι θέσεις για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και τη φόρμουλα για τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

Λίγο νωρίτερα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωνε ότι η έκβαση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, εξαρτώνται από τις θέσεις των δύο πλευρών και όχι από το χρόνο που διαρκούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, απαντώντας στη δυσφορία που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς, Χασάν Ερτσακιτζά.

Τεταμένο το κλίμα στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Με κάθε αφορμή οξύνεται η ένταση μεταξύ τάσεων και συνιστωσών

Με την παραμικρή αφορμή οξύνεται η συσσωρευμένη ένταση που επικρατεί εδώ και καιρό στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση της Γραμματείας του σχήματος, τέτοιες αφορμές αποτέλεσαν το υπό έκδοση περιοδικό του ΣΥΡΙΖΑ και το αν πρέπει ο επικεφαλής του να προέρχεται απ' τον ΣΥΝ, η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα με την ιδιότητά του ως προέδρου του ΣΥΝ και όχι ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά και ο τόπος (γήπεδο Πανελληνίου) όπου σήμερα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση.

Ιδιαίτερα για το τελευταίο, η αντιπαράθεση πήρε διαστάσεις, καθώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δραστηριοποιούνται στην «Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως» και άλλα που δρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως αναφέρει, «είναι γνωστό ότι εδώ και 11 χρόνια ο Πανελλήνιος, υπό την προεδρία Κυριακού κόβει δέντρα και χτίζει παράνομα κτίρια μέσα στο Πεδίο του Αρεως (...) Οποιαδήποτε εκδήλωση επίσημου φορέα μέσα στα παράνομα κτίρια είναι μια ντε φάκτο νομιμοποίησή τους (...) Προς τι λοιπόν η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της Επιτροπής μας ενάντια στις παρανομίες του Κυριακού. Η υποκρισία σ' αυτόν τον πολιτικό χώρο περισσεύει».

Μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν το ζήτημα στη συνεδρίαση προχτές το βράδυ, ζητώντας αλλαγή χώρου. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ απέρριψαν την πρόταση, αλλά δεσμεύτηκαν ότι στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας θα αναφερθεί στις αυθαιρεσίες του ιδιοκτήτη του Πανελληνίου!

Στο μεταξύ, χτες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενα απ' την ΚΟΕ και την ΚΕΔΑ, παρουσίασαν την εφημερίδα που θα εκδίδουν από το ερχόμενο Σάββατο, με τίτλο «Ο δρόμος της Αριστεράς». Πρωτοβουλία για την οποία η ηγεσία του ΣΥΝ εκφράζει προβληματισμό, αφού την ταυτίζει με τις - κατ' αυτήν «φυγόκεντρες» - κινήσεις του Αλ. Αλαβάνου.

Εξόφθαλμη η αποστολή τους

«

Εδώ και τα στοιχειώδη περιθώρια και ανάγκη κοινής δράσης, που εμείς τη θέλουμε και νομίζω ότι την απαιτούν οι καιροί και η κοινή λογική, σπεύδει κάθε φορά να την τορπιλίζει η ηγεσία του ΚΚΕ». Η δήλωση ανήκει στο βουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, στο ρ/σ «Κανάλι 1». Το πώς εννοεί το στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την «κοινή δράση», αποκαλύπτεται δυο αράδες πιο κάτω, στην ίδια συνέντευξη. Λέει ο Παπαδημούλης: «Ολοι οι πολίτες ζητούν δύο πράγματα. Το ένα είναι κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών και το δεύτερο αποτελεσματικότητα. Να πιάσουν τόπο οι θυσίες τους (...) κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών, διότι οπωσδήποτε θα χρειαστούν μέτρα "σφιχτά" για να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά μας και αποτελεσματικότητα».

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι ο λαός είναι έτοιμος να υποστεί τις θυσίες και υπερασπίζεται τον αντιλαϊκό τυφώνα σαν «επιβεβλημένο». Αναπαράγει ραφιναρισμένα και με άλλα λόγια την ίδια προπαγάνδα που αναμασάει η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και το σύνολο των αστικών ΜΜΕ. Ποια ανάγκη υπηρετούν αυτές οι απόψεις; Το σίγουρο είναι ότι δεν υπηρετούν την ανάγκη της ενιαίας ταξικής δράσης, του παλλαϊκού αγώνα ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, που πασχίζει για να πληρώσει ο λαός την καπιταλιστική κρίση. Το αντίθετο κάνουν. Ενισχύουν την προσπάθεια του συστήματος να κρατήσει το λαό «φρόνιμο». Να τον πείσει να αποδεχτεί τα μέτρα χωρίς αντιρρήσεις. Αυτή τη «δράση» θέλει να ενισχύει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, για να μπει ο λαός τρομαγμένος στη γωνία.

Συνεχίζει ο Παπαδημούλης: «Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό για ένα πάρτι που έστησε στις πλάτες τους ένα πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης, που με τα λεφτά των φορολογουμένων και με τα λεφτά των επόμενων γενεών, ξεσάλωσε στο βωμό της ψηφοθηρίας, της διαπλοκής, της εξυπηρέτησης πολιτικών φίλων. Είναι ευθύνη όλων - και πρωτίστως της αριστεράς - να ζητήσει λογαριασμό για το πού πήγαν τα λεφτά (...) Προσωπικά πιστεύω όμως ότι η δουλειά της κυβέρνησης είναι να ανορθώσει την οικονομία, να απαλλάξει τη χώρα από τα χρόνια προβλήματα, από τα νύχια των κερδοσκόπων, να τη βάλει σε αναπτυξιακή τροχιά».

Εξόφθαλμη η προσπάθεια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να συνδράμει τα κυβερνητικά και άλλα παπαγαλάκια, να προτάξει την ανάγκη της δήθεν «διαφάνειας» για να κρυφτεί η ουσία ενός συστήματος σάπιου μέχρι το μεδούλι, το οποίο υπηρετεί και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με τις όποιες δυνάμεις του. Αυτός είναι ο ρόλος και η διαχρονική αποστολή τους. Και επειδή το ΚΚΕ τους δυσκολεύει, τους αποκαλύπτει και τους χαλάει τα σχέδια, συντονίζονται όλοι με ένα στόμα στη συκοφάντηση και στο χτύπημά του. Αυτή είναι η «κοινή δράση» στην οποία καλεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Μια δράση αθώωσης του συστήματος, αποδοχής της αντιλαϊκής επίθεσης και διαπραγμάτευσης με το θύτη για το πόσα θα χάσει το θύμα, δηλαδή ο λαός. Στοιχείο που από μόνο του απαιτεί να τους γυρίσει ο λαός οριστικά την πλάτη, να τους κατατάξει στην αντίπερα όχθη των συμφερόντων του. Εκεί που πραγματικά ανήκουν.


Β.

Νέος αρχηγός Ναυτικού

Νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ορίστηκε χτες από το ΚΥΣΕΑ, μετά από εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο έως χτες Α΄ υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης, μετά την αποστρατεία του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Γ. Καραμαλίκη. Επίσης, αποφασίστηκε η αποστρατεία του αρχηγού του Στόλου αντιναυάρχου Ι. Καραΐσκου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση σήμερα για τους εξοπλισμούς

«Οι ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δαπάνες της χώρας στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης», είναι το θέμα εκδήλωσης που διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ» (επί της οδού Εθνικής Αμυνας έναντι του Κρατικού Θεάτρου). Θα μιλήσει ο Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), διδάσκων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ