ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Να πάρει το κεφάλαιο ταξική απάντηση

Οι δυνατότητες που υπάρχουν ώστε η απεργία της ερχόμενης Τετάρτης να δώσει νέα ώθηση στην ταξική οργάνωση των εργατών αναδείχτηκαν στη χτεσινή σύσκεψη

Γεμάτη ήταν η αίθουσα της χτεσινής σύσκεψης
Γεμάτη ήταν η αίθουσα της χτεσινής σύσκεψης
Στις 24 Φλεβάρη η απεργία πρέπει να «γράψει» ΠΑΜΕ. Να την πάρουμε πάνω μας. Τα συνδικάτα με τις κινητοποιήσεις στις 17 Δεκέμβρη και στις 10 Φλεβάρη απέδειξαν ότι έχουν τα κότσια να σηκώσουν αυτό το βάρος. Δυνατά, αποφασιστικά, μπαίνουμε μπροστά.

Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα, οι εμπειρίες, οι δυνατότητες, αλλά και οι δυσκολίες για την πανεργατική κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης κυριάρχησαν στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστικών στελεχών. Κρίσιμο ζήτημα αυτής της μάχης, όπως ειπώθηκε και εισηγητικά από τον Γιώργο Πέρρο, «κάθε χώρος δουλειάς να πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία. Να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Να πάρουν θέση στη θύελλα που εξαπέλυσαν εναντίον τους. Και σ' αυτό πρέπει να συμβάλουν τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ». Και για να έχει αποτελέσματα αυτή η παρέμβαση πρέπει το κίνημα στα ίσα να αντιπαρατεθεί με το ενιαίο μπλοκ των δυνάμεων εκείνων, πολιτικών και κοινωνικών, που επιχειρούν να κάνουν λοβοτομή στην εργατική τάξη και να αποδεχθεί ότι τα μέτρα, αν και σκληρά, δήθεν «είναι αναγκαία».

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε την εισήγηση του Γ. Πέρρου, οι συνδικαλιστές μετέφεραν τις εμπειρίες των συνδικάτων απ' τις προηγούμενες απεργιακές μάχες του ΠΑΜΕ, τα νέα ζητήματα που τίθενται μπροστά στην απεργία, την προοπτική της πάλης.

Στο βήμα ο Γιώργος Πέρρος
Στο βήμα ο Γιώργος Πέρρος
Μιλώντας για τα αντιασφαλιστικά μέτρα, ο Θωμάς Κακκαβάς σημείωσε ότι η κρίση είναι ευκαιρία για το κεφάλαιο να τελειώσει μια κι έξω με τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Τα μέτρα, είπε, είναι η επιταγή που ξεπληρώνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις δυνάμεις που την έφεραν στην εξουσία. Η κυβέρνηση είναι πέρα για πέρα συνεπής με το πρόγραμμά της. Επεξεργάζεται ένα ασφαλιστικό σύστημα όπου ο εργαζόμενος ξέρει μόνο τι θα πληρώνει, αλλά δεν ξέρει ούτε τι σύνταξη θα πάρει, ούτε πότε θα την πάρει.

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία

«Διαφωνείς με τα μέτρα, βγες στο δρόμο του αγώνα», αυτό είναι το σύνθημα που έριξε η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ στους απόμαχους της δουλειάς, σημείωσε στην παρέμβασή του ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Στον «πατριωτισμό» του κεφαλαίου, εμείς αντιπαραθέτουμε το γνήσιο πατριωτισμό, αυτόν που υπερασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, επισήμανε. Αντιπαραθέτουμε την οικονομία που εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

Τα μέτρα έχουν τη ρίζα τους στο Μάαστριχτ και τη Λισαβόνα επισήμανε η Ελσα Ζαμπέτα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λογιστών και παρουσιάζοντας στοιχεία από τη φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης, είπε ότι σε ετήσια βάση το Δημόσιο θα αυξήσει τα έσοδά του από έμμεσους φόρους κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συσπείρωση στη γραμμή «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία» είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στην πάλη των εργαζομένων για να μην περάσουν τα μέτρα, αλλά και να δώσουν προοπτική στους αγώνες της εργατικής τάξης, υπογράμμισε ο Γιώργος Σκιαδιώτης και στα πλαίσια αυτά, σημείωσε, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρέπει να κλιμακώσουν τους αγώνες τους με όλους τους τρόπους, με όλες τις μορφές πάλης που διαθέτουν, οξύνοντας και την ιδεολογική αντιπαράθεση.

Χωρίς καθυστέρηση για την ανάπτυξη του αγώνα

Αποσπάσματα από την εισήγηση

«Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δε βρίσκονται μπροστά σε μια συνηθισμένη επίθεση. Τώρα σαρώνονται και τα τελευταία εναπομείναντα δικαιώματα. Να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη μας έγκαιρα και σε βάθος και να βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι γενικότερα το χαρακτήρα της επίθεσης, τους στόχους της, πώς πρέπει να απαντήσουμε. Οτι δεν υπάρχουν περιθώρια παραμικρής καθυστέρησης στην ανάπτυξη του αγώνα. Η αυξημένη ευθύνη μας απορρέει από την κατάσταση που διαμορφώνεται ώρα την ώρα, μέρα τη μέρα. Από το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι εργοδοσία, ΕΕ, κυβέρνηση αξιοποιούν την κρίση για να κλιμακώσουν την επίθεση συνολικά ενάντια σε δικαιώματα στο ταξικό κίνημα. Η εργατική τάξη, το κίνημα βρίσκονται μέσα στη δίνη της επίθεσης», τόνισε ο Γιώργος Πέρρος εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Οπως σημείωσε, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν τα μέτρα «διαμορφώνεται από τα πάνω ένα ισχυρό ιδεολογικό πολιτικό μέτωπο χειραγώγησης και τρομοκράτησης των εργαζομένων για να αποδεχθούν αυτά τα μέτρα. Για το πέρασμα αυτών των μέτρων η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη θα εντείνουν την επίθεση στο ΠΑΜΕ και στις ταξικές δυνάμεων παντού. Εντείνουν τον αντικομμουνισμό, την εργοδοτική τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλειάς. Αξιοποιούν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που σαμποτάρουν την ανάπτυξη των αγώνων με ταξικό προσανατολισμό και περιεχόμενο».

Να δυναμώσει παντού η οργάνωση

Στη χτεσινή σύσκεψη υπογραμμίστηκε πως «ο αγώνας για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να στραφεί κατά του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής, των φορέων της (κυβέρνηση - εργοδοσία), των στηριγμάτων της (ΝΔ και συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ). Να έχει ταυτόχρονα ως περιεχόμενο την υπεράσπιση της εργατικής οικογένειας, μέσα από τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, τις δυνατότητες να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες. Να ενισχυθεί η ταξική συσπείρωση, ο προσανατολισμός και η ενότητα της εργατικής τάξης με φορέα το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα» κι επιπλέον να απορριφθεί ο σύγχρονος ρεφορμισμός και τα αιτήματα που κινούνται στο πλαίσιο του συστήματος όπως π.χ. «μοριοδότηση των συμβασιούχων», «δίκαιο σύστημα προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ», «αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό» κ.ά.

Μπορούμε να δώσουμε τη μάχη πετυχημένα, αλλά η επιτυχία της πρέπει να είναι υπόθεση όλου του ταξικού κινήματος, είπε ο ομιλητής. «Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Πατάμε σε συνδικάτα, εφεδρείες από νέα τμήματα που μπαίνουν στον αγώνα. Αν αυτές οι δυνάμεις μπουν οργανωμένα μπροστά, πρωτοστατήσουν προετοιμασμένα στην οργάνωση της απεργιακής μάχης σε κάθε συνδικάτο, σε κάθε χώρο δουλειάς, έχουμε δυνατότητες να εκφράσουμε και να συσπειρώσουμε ένα ευρύτερο τμήμα εργαζομένων που θέλει να εκφραστεί αγωνιστικά», είπε.

Μέτωπο με τις συμβιβασμένες ηγεσίες

Στην τελική ευθεία για την απεργία, ο Γ. Πέρρος επισήμανε να επικεντρωθεί η προσπάθεια, ώστε να φτιαχτούν παντού πυρήνες του ΠΑΜΕ, να δυναμώσει η οργάνωση. «Χωρίς αυτή δε γίνεται τίποτα. Να βελτιωθεί αποφασιστικά, αυτό που συνέχεια το τονίζουμε, η ισχυροποίηση των δεσμών μας με πλατιά εργατικά στρώματα. Ο κάθε κλάδος να έχει σχέδιο, το κάθε σωματείο οργάνωση - συζήτηση στους χώρους δουλειάς», τόνισε. Επιπλέον σημείωσε την ανάγκη «να επιμείνουμε αποφασιστικά στην ενίσχυση της ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης και συζήτησης στους χώρους δουλειάς, πολιτικοποίηση της δράσης», το οποίο σημαίνει όχι μόνο αποδυνάμωση των κομμάτων της πλουτοκρατίας, αλλά και ότι για να ανασάνει η εργατική τάξη χρειάζεται αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας των εργοδοτών, του καπιταλιστικού κράτους, χρειάζεται τελικά άλλος δρόμος ανάπτυξης και άλλη εξουσία.

Σε αυτά τα πλαίσια, απαραίτητη είναι η όξυνση της αντιπαράθεσης με ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, γιατί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με το σύνθημα περί πολιτικής απεργίας και «οι άνθρωποι πάνω από τις αγορές» κοροϊδεύει και εξαπατά τους εργαζόμενους, αφού λέει: Ναι στο σύμφωνο σταθερότητας, αλλά με ανθρώπινο πρόσωπο. Ναι στις ανατροπές στα εργασιακά. Συμφωνεί με το ασφαλιστικό και ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν ασάφειες - ελλείψεις. Συμφωνεί, δηλαδή, στη στρατηγική της αστικής τάξης. «Η απόφασή τους για απεργία στις 24 Φλεβάρη είναι απεργία αγωνιστικής στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.

Ενός λεπτού σιγή

Με ένα λεπτό σιγή, λίγο πριν αρχίσει η σύσκεψη, εκατοντάδες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ απέτισαν φόρο τιμής στον σύντροφο Δημήτρη Χαρό, που «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας. Αποχαιρέτησαν έναν από τους μαχητές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που αφιέρωσε τη ζωή του απλόχερα και με ανιδιοτέλεια στην υπόθεση της εργατικής τάξης.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση την Κυριακή

Συγκέντρωση Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, όπου θα συζητηθεί και η καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση μπροστά στην απεργία, θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ, την Κυριακή, 21 Φλεβάρη, στο ξενοδοχείο «Noβοτέλ», στις 7 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ