ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενταση αστυνομοκρατίας και καταστολής...

...με άλλοθι την εγκληματικότητα

«Μάχες», «στρατούς από Αλβανούς», «Ελλάδα που έχει γίνει Καμπούλ», διαπιστώνει ο προπαγανδιστής και εκφραστής της κυβερνητικής - κρατικής κατασταλτικής πολιτικής Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Τις τελευταίες μέρες, παίρνοντας αμπάριζα ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς, ανεμίζει τη σημαία της σταυροφορίας στον «πόλεμο» για τη λεγόμενη πάταξη της εγκληματικότητας. Χτυπώντας τα τύμπανα του «πολέμου», εξαγγέλλει νέα κατασταλτικά μέτρα, τα οποία θα εξασφαλίσουν «ασφάλεια» στους πολίτες. Στη Βουλή χτες ανακοίνωσε πως από τον Απρίλη «θα διαθέσουμε 12.000 αστυνομικούς στους πολίτες» και παράλληλα σε συνεντεύξεις του αναφέρει ότι έως το Μάη θα ιδρυθεί η υπερ-Ασφάλεια η οποία ως άλλο FBI θα ...αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα και υπόσχεται «εμφανή αστυνόμευση», η οποία «θα είναι πρωτοφανής για τα χρονικά της αστυνόμευσης στη χώρα».

Στο όνομα, τάχα, της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας (όπως και της «τρομοπροβοκάτσιας»), το κράτος της πλουτοκρατίας εντείνει την αστυνόμευση και την καταστολή, με πραγματικό στόχο την περιστολή της ελεύθερης έκφρασης και δράσης του λαϊκού κινήματος και τη θωράκιση της εγκληματικής αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής. Δεδομένη η στήριξη της ΝΔ, «χέρι - χέρι» με την κυβέρνηση ο ΛΑ.Ο.Σ. Χτες συζητήθηκε στη Βουλή Επερώτηση του κόμματος αυτού για την «αντιμετώπιση της εγκληματικότητας». Οι βουλευτές του βρήκαν άλλη μια φορά την ευκαιρία να παραθέσουν τις γνωστές ρατσιστικές αντιλήψεις του κόμματός τους ζητώντας ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών για να εισπράξουν θετικές απαντήσεις από τον υπουργό.

Γνωρίζουν βέβαια πολύ καλά όλοι αυτοί, δηλαδή το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, ότι η η αύξηση της εγκληματικότητας είναι ένα ακόμη σύμπτωμα της κρίσης και της σαπίλας του εκμεταλλευτικού συστήματος. Γνωρίζουν ότι η αύξηση αυτή έχει άμεση σχέση με το ότι ο υπόκοσμος έχει οργανωθεί καλά, ότι μέσα στο χώρο της κοινωνικής εγκληματικότητας υπάρχουν εταιρείες, ότι το έγκλημα έχει μπει σε επιστημονική βάση, αποτελεί μέρος του συστήματος, διασυνδέεται με την εξουσία και στρατολογεί φτωχούς και πεινασμένους αλλά διαθέσιμους να το υπηρετήσουν.

Εγκληματικότητα και «τρομοπροβοκάτσιες» και η δήθεν αγωνία για την «ασφάλεια των πολιτών» είναι το πρόσχημα. Στόχος είναι η προσαρμογή των μηχανισμών και υπηρεσιών του αστικού κράτους στο γνωστό ιμπεριαλιστικό και ΝΑΤΟικό κατασκεύασμα των «ασύμμετρων απειλών» και στο δόγμα της προληπτικής καταστολής. Αυτές τις προσαρμογές εξυπηρετεί η νέα αντεγκληματική πολιτική και η νέα δομή εσωτερικής ασφάλειας που προπαγανδίζει ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Γι' αυτό, μιλώντας προχτές στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», έκανε λόγο για «ολόκληρους στρατούς», υποστήριξε πως «διαχειριζόμαστε την Καμπούλ, ίσως και κάτι χειρότερο ακόμη», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να εξοντώσουμε αυτούς τους κακοποιούς» και ότι «θα πάμε σε μετωπική επίθεση με όλη αυτή την κατάσταση». Δίνοντας το «στίγμα» του ...εθνικού κινδύνου, είπε πως «σε λίγο θα ελέγχουν τη χώρα, τη δημοκρατία και την κοινωνία οι Αλβανοί και οι οποιοιδήποτε άλλοι και οι Ελληνες κακοποιοί, οι οποίοι έχουν στρατούς από Αλβανούς. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Αρα, λοιπόν, πάμε σε μετωπική μάχη, σε μετωπική επίθεση εναντίον του εγκλήματος». Μάλιστα, στα πλαίσια της ...επιστράτευσης, δήλωσε στον «Αντέννα» ότι «σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε όλους σας κοντά μας και θα νικήσουμε, γιατί πάντα οι δυνάμεις του καλού και η δημοκρατία νικούν» (...) «ώστε να ξανανιώσουν όλοι οι Ελληνες ότι ζουν σε μια χώρα ασφαλή , χωρίς φόβο, χωρίς ανασφάλεια, έτσι ώστε να ζούμε σε ένα καθεστώς κοινωνικής ειρήνης».

Η εγκληματικότητα είναι αλληλένδετη με τις εκμεταλλευτικές σχέσεις του υφιστάμενου κοινωνικού συστήματος, επισήμανε παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου. «Δεν είναι φυσικό φαινόμενο, είναι κοινωνικό φαινόμενο με βαθιές κοινωνικές ρίζες στη νοσηρότητα των ίδιων των οικονομικών, κοινωνικών σχέσεων των ανθρώπων και η γιγάντωσή της οφείλεται στην απελευθέρωση των αγορών και των ίδιων των ροών των κεφαλαίων», τόνισε. Μάλιστα αναφέρθηκε και σε μορφές εγκληματικότητας που υποθάλπονται από διεθνείς οργανισμούς μιλώντας για τις «δραστηριότητες των παλικαριών του Ουτσεκά στα Βαλκάνια», προσθέτοντας πως «ο υπόκοσμος επωάζεται με θαλπωρή στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο, στα Σκόπια, στην Αλβανία υπό τις φτερούγες των ΝΑΤΟικών ταγμάτων και των επιθεωρητών του ευρωδικαστικού σώματος».

Παράλληλα, αναφερόμενος στις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και της Επερώτησης του ΛΑ.Ο.Σ., τόνισε ότι «η ευαισθησία σας είναι παρασύνθημα της παραπλάνησης του λαού, της κυνικής δημαγωγίας για να συσκοτιστούν οι πραγματικές στοχεύσεις σας. Υποστηρίζετε τη αναδιάρθρωση των αστυνομικών δυνάμεων, την ενίσχυση, διεύρυνση της καταστολής στο ρυθμό των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, όχι για το χτύπημα και το τσάκισμα των δικτύων του υποκόσμου, αλλά των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΓΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Αναγκαία η ταξική πάλη

Εκδήλωση της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος της ΟΓΕ) με θέμα «Εκατό χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας - Η θέση της Γυναίκας σήμερα»

Παρουσία πλήθους γυναικών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, νέων και πολλών άλλων, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα η εκδήλωση της Ενωσης Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) για τα «Εκατό χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας - Η θέση της Γυναίκας σήμερα», με ομιλήτρια την Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρο της ΟΓΕ. Στην εκδήλωση, αναδείχτηκε ότι η αναγκαιότητα έντασης της ταξικής πάλης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών, μέσα από τις γραμμές του αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος προβάλλει επιτακτική περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Οπως τόνισε η Κ. Μπουντούρογλου, «σήμερα οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας που βιώνουν με βάρβαρο τρόπο την επίθεση σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους, καλούνται να πάψουν να είναι θεατές στη ζωή, να απεμπλακούν από τα καλοστημένα δόκανα που τους έχει στήσει η κυρίαρχη τάξη, να πιστέψουν στη δύναμη που έχουν, να ανταμώσουν με το ταξικό εργατικό κίνημα, με στόχο την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας».

Οσον αφορά στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των γυναικών και γενικότερα του λαού από κυβέρνηση, ΕΕ και πλουτοκρατία, σημείωσε: «Μας κήρυξαν πόλεμο όλοι αυτοί που κατέχουν τον πλούτο, η ΕΕ, η κυβέρνηση, η ΝΔ. Συμπαραστάτες όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι ιδεολογικοί τους μηχανισμοί». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ιστορία του γυναικείου κινήματος και της ΟΓΕ, υπογραμμίζοντας: «Οι γυναίκες της ΟΓΕ είναι δεμένες σε μια συνέχεια με τις γυναίκες αγωνίστριες των απελευθερωτικών, των εργατικών και των αγροτικών αγώνων του λαού μας, κρατώντας γερά τη σκυτάλη που παρέλαβαν απ' αυτές. Από την Ηλέκτρα Αποστόλου, στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου μέχρι την αγωνίστρια του σήμερα, τη γυναίκα της φάμπρικας, του χωραφιού του μικρομάγαζου».

Και επισήμανε: «Εχουμε επιλέξει για ποιων γυναικών τα δίκαια παλεύουμε: Είναι οι γυναίκες Ελληνίδες και μετανάστριες που μοχθούν στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο μικρομάγαζο, στο μικρό χωράφι της υπαίθρου. Είναι οι άνεργες, οι απολυμένες, οι συμβασιούχες με καθεστώς stage και άλλες συμβάσεις, που μας βρίσκουν πάντα δίπλα τους αλληλέγγυες, έτοιμες να στηρίξουμε τις όποιες αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Είναι οι νέες γυναίκες που αγωνίζονται να πάρουν ένα πτυχίο και στη συνέχεια να τρέχουν από πόρτα σε πόρτα για 3-4 ώρες δουλειάς ή για 12 και 14 ώρες συνεχούς σκλαβιάς και τρομοκρατίας. Είναι οι νέες γυναίκες που θέλουν αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας, αφού η ανεργία, η ανασφάλεια, η ακρίβεια, η εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών και η διαχρονική χρέωση της μητρότητας σ' αυτές, γίνονται απαγορευτικά και γι' αυτό το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι οι συνταξιούχες των 300 και 500 ευρώ, είναι οι ξεχασμένες από την πολιτεία γυναίκες της αγροτιάς, είναι οι γυναίκες με ειδικές ανάγκες, είναι οι άγαμες μητέρες, είναι οι μητέρες με παιδιά με ειδικές ανάγκες, είναι οι μητέρες που τα παιδιά τους έχουν πέσει στην παγίδα των ναρκωτικών ουσιών και της πορνείας».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Θα καταθέσουν οι αυτόπτες μάρτυρες

Δεκτό έκανε τελικά, χτες, τo Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας το αίτημα του συνήγορου της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, να κληθούν οι αυτόπτες μάρτυρες, για να καταθέσουν για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Να υπενθυμίσουμε ότι το δικαστήριο είχε προχωρήσει την Τετάρτη σε αποκλεισμό μαρτύρων που είχαν κληθεί, με το σκεπτικό ότι έπρεπε να υπάρχει εκ νέου κλήση τους, λόγω της νέας συγκρότησης του δικαστηρίου, με νέο εισαγγελέα και ενόρκους, μετά το ανυπέρβλητο κώλυμα της εισαγγελέως με την οποία ξεκίνησε η δίκη. Από την πλευρά του, όμως, ο συνήγορος Α. Μυλωνόπουλος, είχε διευκρινίσει στα σχετικά έγγραφα ότι ο κατάλογος των μαρτύρων ίσχυε, παρά τις όποιες αναβολές προκύψουν στο μέλλον. Χτες, για ακόμη μια φορά, ο συνήγορος επικαλέστηκε τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου στον οποίον μάλιστα προσέφυγε.

Για το παραπάνω θέμα, η υπεράσπιση του ειδικού φρουρού Επ. Κορκονέα, διά του Αλ. Κούγια, δυσανασχέτησε για τη δημοσιοποίηση της προσφυγής στον Αρειο Πάγο, από την πλευρά του συνήγορου της οικογένειας, για να καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι ναι μεν γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα σε βάρος του κατηγορούμενου Κορκονέα, αλλά όπως σημείωσε είμαστε βέβαιοι πως θα κριθούμε δίκαια. Υποστήριξε, επίσης, πως από την αρχή στο χειρισμό της υπόθεσης έγιναν λάθη και από πολιτικούς, από το φόβο των επεισοδίων στην Αθήνα.

Η δίκη των δύο ειδικών φρουρών Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη που κατηγορούνται για τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συνεχίστηκε και χτες, με την κατάθεση του ιατροδικαστή Χρ. Λευκίδη που έκανε την νεκροψία - νεκροτομή στο 15χρονο παιδί. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη με την κατάθεση του συνομήλικου φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και αυτόπτη μάρτυρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ