ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αντεργατική επίθεση ... διά «κριτηρίων»

Από παλιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συμβασιούχων αρχαιολόγων έξω από την Ακρόπολη

Eurokinissi

Από παλιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συμβασιούχων αρχαιολόγων έξω από την Ακρόπολη
Το ΥΠΠΟ-Τ χρησιμοποιεί ακόμη και τα κριτήρια πρόσληψης ως «όπλο» εναντίον των συμβασιούχων εργαζομένων. Η ηγεσία του, μετά την απόφασή της (Γενάρης), να ανακαλέσει την προκήρυξη 2.584 θέσεων έκτακτου προσωπικού για λόγους ...«διαφάνειας» και «αξιοκρατίας» - και ενώ μέχρι τις 31/12/2009 απολύθηκαν 4.000 εργαζόμενοι - «εφευρίσκει» κριτήρια που θέτουν εκτός Αρχαιολογικής Υπηρεσίας πλήθος έμπειρων εργαζομένων!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, πλέον, «αναγορεύεται σε κυρίαρχο κριτήριο η εντοπιότητα. Δηλαδή, ο "καλύτερος" αρχαιολόγος επιλέγεται βάσει του τόπου που μένει και ψηφίζει!». Στη συνέχεια, ο «καλύτερος» «ιθαγενής» «επιλέγεται με κοινωνικά κριτήρια: μήνες ανεργίας, αριθμός τέκνων, πολύτεκνοι κ.ά. Αν πάλι ισοβαθμούν (στους μήνες ανεργίας, τον αριθμό τέκνων κλπ.), μόνον τότε θα εξετάσουν το βαθμό του πτυχίου και την προϋπηρεσία (μέχρι 5 έτη και όχι συνολικά)». Επίσης, «μεταπτυχιακό και διδακτορικό δεν μετράνε, όπως και πλήθος άλλων επιστημονικών και επαγγελματικών κριτηρίων, προφανώς γιατί κατά την κρίση του Υπουργείου δεν αποτελούν προσόντα επιστημόνων!».

Οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι το κριτήριο της πιστοποίησης γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή «έχει δημιουργήσει ένα κερδοσκοπικό δίκτυο παραπαιδείας στις πλάτες επιστημόνων». «Υποχρεωνόμαστε, προκειμένου να έχουμε δικαίωμα συμμετοχής σε προκηρύξεις, στην καλύτερη περίπτωση 8μηνων συμβάσεων, να δίνουμε 250-300 ευρώ κάθε 3 χρόνια, χωρίς καν να κάνουμε ένα μάθημα».

Το κριτήριο της «άριστης γνώσης μίας ξένης γλώσσας αδικεί συναδέλφους που γνωρίζουν 2 ή και παραπάνω, αλλά όχι κάποια από αυτές άριστα, ενώ είναι ικανότεροι να χειριστούν την παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία (...) Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι περισσότεροι συνάδελφοι να μη διαθέτουν δίπλωμα άριστης ξένης γλώσσας και ξαφνικά να αποκλείονται από την εργασία».

Θυμίζουν ότι από 1993 έως το 2004 δεν έγινε καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο υπουργείο, παρότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι 4.200, από τις οποίες οι 600 είναι αρχαιολόγων.

Οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, 12 το μεσημέρι, στην είσοδο του νέου Μουσείου Ακρόπολης, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, άρση του 24μηνου, καταβολή των δεδουλευμένων στους συναδέλφους τους που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.


Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής

Ανοιχτή διαδικτυακή πρόσβαση στο πλούσιο αρχειακό υλικό της δίνει η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Βουλής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://catalog.parliament.gr/.

Οι επισκέπτες μπορούν να εντοπίσουν τις συλλογές εντύπων και μικροταινιών, τη βιβλιογραφία και κυκλοφορία των νέων ελληνικών και ξενόγλωσσων εκδόσεων που διαθέτει η Βουλή. Μπορούν να διαβάσουν το περιεχόμενο 3.000 τίτλων εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και 20ού αιώνα (μέχρι το 1940). Πρόκειται για εφημερίδες υψηλής κυκλοφορίας των μεγάλων πόλεων, αλλά και τοπικές, που αποτυπώνουν κοινωνικές όψεις της Ελλάδας και της ομογένειας.

Από το 1940 και μετά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπονται το χώρο της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Η Βιβλιοθήκη έχει ψηφιοποιήσει περισσότερες από 15.000 μικροταινίες (από τις 21.000 της συλλογής) που αντιστοιχούν σε 8 εκατομμύρια ψηφιακά τεκμήρια και περισσότερα από 3.000 σπάνια χειρόγραφα και έντυπα.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει: 600.000 τόμους βιβλίων και φυλλαδίων και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έντυπου υλικού στην Ελλάδα (ετησίως προστίθενται 4.000 ελληνικοί τίτλοι και περίπου 1.000 ξενόγλωσσοι). 12.000 τόμους σπάνιων και πολύτιμων εκδόσεων. 600 χειρόγραφα. 5.000 χάρτες. Πλήρη σειρά της «Εφημερίδος της Κυβερνήσεως», της «Εφημερίδος των Συζητήσεων» της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας. 100.000 τόμους εφημερίδων και περιοδικών. Πλουσιότατη συλλογή περιοδικών εντύπων του 19ου αιώνα και συλλογή ξενόγλωσσου Τύπου από τον 19ο αιώνα. 21.000 μικροταινίες (παραγωγή του εργαστηρίου της Βουλής). 1.000 έργα τέχνης κ.ά.


Τσιφόρος επί σκηνής

Οι ήρωες του Νίκου Τσιφόρου ζωντανεύουν στη Λαϊκή Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κι έρχονται κοντά στη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τη συνάντηση της καυστικής πένας του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, με το θρυλικό κείμενο του Νίκου Τσιφόρου, στην παράσταση «Με τα παιδιά της πιάτσας», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών.

Η διαχρονική αξία και μοναδικότητα του Νίκου Τσιφόρου στα «Παιδιά της πιάτσας», και όχι μόνον, βρίσκεται στο ότι δημιούργησε ένα δικό του λογοτεχνικό σύμπαν, με ξεχωριστό, απολαυστικό, δικό του γλωσσικό ιδίωμα, και ήρωες τους καταφρονεμένους του περιθωρίου, τους οποίους δεν αντιμετωπίζει ηθικολογικά, αλλά με συγκατάβαση και τρυφερότητα, αναδείχνοντας και την προσωπική ευθύνη τους, αλλά κυρίως τις συμπληγάδες της εποχής που τους έριξαν εκεί, σχεδόν αναπόφευκτα.

Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική σύνθεση - επιμέλεια, διασκευές τραγουδιών: Αλέξης Πρίφτης. Κίνηση: Τατιάνα Μύρκου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Βίντεο: Αντα Λιάκου. Παίζουν: Καλλιόπη Ευαγγελίδου, Ελένη Θυμιοπούλου, Εκτωρ Καλούδης, Παντελής Καλπάκογλου, Δημήτρης Κολοβός, Δημήτρης Κοντός, Βασίλης Σεϊμένης, Κώστας Χαλκιάς, κ.ά. Παίζει και ο μουσικός Παύλος Παφρανίδης.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Γκόνη (Χαρ. Τρικούπη 18, Αθήνα, 10679, 210-3632179): Θεόδωρος Εξαρχος «Ελληνες ηθοποιοί (Ετος γέννησης από 1941-1950)». Ο πρόσφατα χαμένος εκλεκτός ηθοποιός και μεταφραστής Θόδωρος Εξαρχος, συστηματικά, κοπιαστικά και επί πολλά χρόνια, συνέλεγε από διάφορες πηγές όσα βιογραφικά και παραστασιολογικά στοιχεία μπορούσε να βρει για τους Ελληνες ηθοποιούς, από γεννέσεως του νεοελληνικού θεάτρου, μέχρι σήμερα. Στους προηγούμενους 4 τόμους του «λεξικού» του για τους ηθοποιούς, που εικονογραφείται με φωτογραφίες των βιογραφούμενων ηθοποιών, πρόσθεσε 2 ακόμη τόμους για τους γεννημένους από το 1941 έως το 1959, την έκδοση των οποίων δεν πρόλαβε να χαρεί. Τη δίτομη έκδοση προλογίζουν ο Βασίλης Παπαβασιλείου και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι για το έργο του αυτό «η ευγνωμοσύνη του θεάτρου μας θα τον εντάξει στους μέγιστους ελληνομνήμονες και πατρικίους χρονογράφους της επικρατείας του θεάτρου μας».

- «Στοχαστής»: Λουκάς Αξελός «Η γεωγραφία των ανακαλύψεων (Ενα ταξίδι στα βιβλία των ταξιδιών)» (το βιβλίο ιστορεί τις ταξιδιωτικές περιπλανήσεις και γεωγραφικές ανακαλύψεις από το μυθολογικό Πυθέα και τους Βίκινγκς, μέχρι τον Κολόμβο και τον Σκοτ, μέσω αφηγήσεων των ίδιων, δηλαδή μέσω βιβλίων που αναφέρονται σε ταξίδια που αποκάλυψαν «νέους κόσμους»).

- Καστανιώτης: Παντελής Καλιότσος «Ποιους θα δαγκώσω άμα ΛΥΣΣΑΞΩ» (Ο εξαίρετος, πολυβραβευμένος συγγραφέας στο βιβλίο αυτό συνθέτει την αυτοβιογραφία του, με πολύ χιούμορ και αυτοσαρκασμό). Βλαντιμίρ Μακάνιν «Τρόμος» (μετάφραση Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, μυθιστόρημα). Θανάσης Θ. Νιάρχος «Ανθολογία ελληνικού διηγήματος του 20ού αιώνα» (ανθολογία ελληνικών διηγημάτων).

- Σάκκουλας: Χρίστη Λοττίδη «Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας (Η πολυπλοκότητά του και η ανεπιτυχής αναθεώρησή του, το 1963)» (Ανάλυση κατ' άρθρο του Συντάγματος της Κύπρου του 1960 και της απόπειρας αναθεώρησής του, το 1963). Ιωάννα Κυριτσάκη «Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και η αρχή του διττού αξιοποίνου» (μελέτη για τις ρυθμίσεις περί της διττής εγκληματικότητας, το ευρωπαϊκό νομοθέτημα περί έκδοσης και τις θέσεις του Κοινοτικού δικαστηρίου στις 3/5/2007 για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης). «Νέα Δημόσια Διοίκηση» (Εταιρική Κοινωνιγκή Ευθύνη και κοινωνία των πολιτών)» (Πρακτικά του 2ου Συνεδρίου Διοικητικών Επιστημόνων, με το ίδιο θέμα. Επιμέλεια Αντώνης Μακρυδημήτρης, Λεωνίδας Μαρούδας, Μαρία - Ηλιάνα Πραβίτα). Σταμάτης Τσόρης «Τα όρια της λογικής (Στο κατώφλι τριών γρίφων: του Goldbach, του Godel και της βαρύτητας)». (Μελέτη για τη σχέση Φυσικής - Μαθηματικών και τη «φιλοσοφία» τους). Ευφροσύνη Μπακιρτζή - Ειρήνη Τσιφοπούλου «Ληξιαρχικές πράξεις με στοιχείο αλλοδαπότητας (κατά τη διοικητική και δικαστική πρακτική)» (ανάλυση της σχετικής νομοθεσίας, νομολογίας και πορισμάτων των διοικητικών αρχών για τη σύνταξη, διόρθωση ή μεταβολή ληξιαρχικών πράξεων αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα). Παναγιώτης Πουλής «Δίκαιο ιδιωτικής εκπαίδευσης» (ανάλυση των κανόνων και του δικαίου περί ιδιωτικής εκπαίδευσης). «Βλαστοκύτταρα» (συλλογικό βιβλίο για τα νομικά ζητήματα και τις νομοθετικές προβλέψεις για τις εφευρέσεις ανθρωπίνων βλαστοκυττάρων). «Δημοσιογράφοι και εκδότες ΜΜΕ (Ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας)» (συλλογικό έργο για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα δημοσιογράφων και εκδοτών).

- «Μετρονόμος» (τριμηνιαίο περιοδικό για τη μουσική, τεύχος 34).

- «Ιστορία εικονογραφημένη» (ιστορικό περιοδικό. Τεύχος 496, με αφιέρωμα και CD-ROM για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας).

- «Πειραϊκά Γράμματα» (λογοτεχνικό περιοδικό του Πειραϊκού Συνδέσμου. Τεύχος 60).

- «Βιβλιοφιλία» (περιοδικό συλλεκτών βιβλίων. Τεύχος 125).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ