ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
Τα «συμβόλαια» των αγροτών...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι θα μπει τέρμα στις «ανοιχτές τιμές», δηλαδή να μην παίρνουν οι εμποροβιομήχανοι τη σοδειά χωρίς να λένε καν τι τιμή θα δώσουν, επιχειρεί η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η Κ. Μπατζελή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή ανακοίνωσε ότι στο εξής θα καθιερωθούν συμβόλαια στην αγοραπωλησία των βασικών αγροτικών προϊόντων. Αλλά αυτό από μόνο του δε λέει τίποτα. Ωραία, τι θα γίνει αν υπογραφούν συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και εμπόρων; Τι καλύτερη τιμή θα πετύχει ένας αγρότης ή ένας συνεταιρισμός, όταν τα διεθνή χρηματιστήρια και οι πολυεθνικές ορίζουν ότι το στάρι θα έχει 10 λεπτά το κιλό, το καλαμπόκι 11 λεπτά το κιλό και το βαμβάκι 20 λεπτά το κιλό; Και πώς θα πετύχουν οι ελαιοπαραγωγοί να πάρουν καλύτερη τιμή από 1,80 ευρώ το κιλό ή οι ροδακινοπαραγωγοί τιμή καλύτερη από 18 λεπτά το κιλό υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από ΕΕ, ΚΑΠ και ΠΟΕ και δε λογαριάζουν ούτε ποσότητα, ούτε ποιότητα, ούτε την ύπαρξη του αγρότη; Και πώς θα διασφαλίζονται οι παραγωγοί αν δεν τους πληρώνουν οι εμποροβιομήχανοι; Θα τρέχουν στα δικαστήρια να βρουν το δίκιο τους; Οσο υπάρχουν ελεύθερη αγορά και μονοπώλια, όσο υπάρχει ΚΑΠ και ΠΟΕ, η αγροτιά θα στενάζει και θα υφίσταται άγρια εκμετάλλευση, είτε πουλάει με συμβόλαια, είτε χωρίς συμβόλαια...

Για ποιον δουλεύουν;

Τον κοινωνικό αυτοματισμό επιστρατεύει, για άλλη μια φορά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, συμβάλλοντας από το δικό του μετερίζι στην αντιδραστική, αντιλαϊκή εκστρατεία της κυβέρνησης.

Σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι η απεργία στα τελωνεία δίνει τη «χαριστική βολή» σε πολλές επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν τα προϊόντα τους και να εισάγουν πρώτες ύλες.

Προσθέτει ότι «ουδέν περιθώριο υπάρχει πλέον ώστε οι διεκδικήσεις κοινωνικών ομάδων να γίνονται σε βάρος των συμφερόντων άλλων ομάδων».

Ετσι, από τη μια διαμαρτύρεται ότι ο τζίρος της μικρής βιοτεχνίας καταποντίζεται και, από την άλλη, διαμαρτύρεται για ζημιά, από έλλειψη πρώτων υλών, στην παραγωγή. Ταυτόχρονα, όμως, δεν έχει κανένα πρόβλημα να απαιτήσει διευκολύνσεις, χρηματοδοτήσεις, ελαφρύνσεις, με δημόσιο χρήμα και με εγγύηση του Δημοσίου, με πόρους από το υστέρημα των εργαζομένων.

Καλά κάνει να ζητά ενίσχυση των μικρών.

Αλλά, σ' αυτή τη θύελλα που χτυπά ανελέητα τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, το Επιμελητήριο επιλέγει να σταθεί απέναντι σε οποιονδήποτε έχει αντίρρηση να υποστεί τις συνέπειές της, διεκδικώντας να ωφεληθεί ένα μικρό τμήμα των μελών του που έχει ακόμη τη δυνατότητα να δραστηριοποιείται στην «αγορά».

Η συντριπτική πλειοψηφία τους, όμως, δεν έχει χρήματα ούτε για την ασφάλισή τους, την εφορία, ακόμη και το νοίκι ή τη ΔΕΗ. Αυτοί δεν έχουν πρόβλημα με τις εξαγωγές, επειδή δεν κάνουν. Δεν έχουν πρόβλημα με τις πρώτες ύλες, επειδή δεν πουλάνε, αφού κυβέρνηση - ΕΕ και μεγάλο κεφάλαιο υλοποιούν «προγράμματα σταθερότητας».

Να κάνουμε έρανο...

«Με δύο παιδιά σε ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο και ακαθόριστες ετήσιες αποδοχές που δεν είναι ούτε τα μισά από ό,τι παίρνει ένας Ολλανδός υπουργός είναι μερικές φορές δύσκολο να τα οργανώσεις όλα. Ο σύζυγός μου πληρώνεται λιγότερο από έναν Ελληνα βουλευτή. Και οι αυξήσεις φόρου θα πιάσουν και εμάς. Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Απεργία;».

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε ολλανδική εφημερίδα και αναδημοσίευσε «ΤΟ ΒΗΜΑ», η Ολλανδή σύζυγος του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αυτά τα πικρά λόγια τής σχεδόν απελπισμένης μάνας αναδεικνύουν το μέγεθος της αυτοθυσίας του κακοπληρωμένου υπουργού Οικονομικών, που του ρουφάει το «αίμα» η ιδιωτική εκπαίδευση, στην οποία στράφηκε αναγκαστικά για τη μόρφωση των παιδιών του.

Ούτε η ορατή απειλή της προσωπικής εξαθλίωσης, δεν τον σταματά από το να πάρει τα μέτρα που χρειάζεται ο τόπος.

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις ένα μόνο μένει. Να ζητήσουμε από τον υπουργό να μας περικόψει κάτι ακόμη από τους μισθούς και τις συντάξεις, μήπως μπορέσουν να του βελτιώσουν το μισθό, να φτάσει τουλάχιστον του Ολλανδού, να μην τον κοροϊδεύουν και στις Βρυξέλλες όταν πηγαίνει και δίνει αναφορά για το «Πρόγραμμα Σταθερότητας».

Αλλά, αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό η κυβέρνηση, ας κάνουμε έναν έρανο, για να στηρίξουμε αυτήν την οικογένεια που ούτε απεργία δεν μπορεί να κάνει ο προστάτης της, καθώς οι απεργίες «ξινίζουν» του ΠΑΣΟΚ...

Σα δε ντρεπόμαστε...


Αντιλαϊκή πολιτική σε πλήρη εφαρμογή...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν μπορεί να διαψεύδει κάθε σενάριο που ακούγεται ή γράφεται για νέα οικονομικά μέτρα, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής. Κουράστηκαν πια...

Φαίνεται όμως πως παρότι κουράστηκαν να διαψεύδουν δεν κουράστηκαν καθόλου να τα... επιβεβαιώνουν. Οχι με τα λόγια αλλά με τις πράξεις και τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Αλλωστε, στην προσπάθεια να μεταφερθεί το κόστος της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους δεν είναι μόνοι τους. Μαζί τους είναι και οι εργοδότες, οι «αγορές», οι πολυεθνικές και οι τράπεζες.

Γιατί οι απολύσεις, η καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, η κατάργηση του 8ωρου, η μερική απασχόληση κι αυτά... κυβερνητική πολιτική είναι. Και μάλιστα εφαρμοζόμενη με ταχύτατους ρυθμούς.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ βδομάδες θα μας επισκεφθεί ένας ακόμη Ευρωπαίος επίτροπος. Τον λένε Ολι Ρεν και είναι αρμόδιος για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Υποθέτουμε ότι ήδη στα αρμόδια υπουργεία ετοιμάζονται πυρετωδώς για την... επιθεώρηση. Της εφαρμογής των μέτρων διάσωσης της ελληνικής οικονομίας...

Μόνο που δε συμμερίζεται καθόλου την άποψή τους και ο ελληνικός λαός. Ιδίως όταν έχει με τον κόπο του πληρώσει διπλή και τρίδιπλη την υποτιθέμενη βοήθεια που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση...

ΧΙΛΙΑΔΕΣ αστυνομικούς θα... αμολήσει μετά το Πάσχα στους δρόμους των μεγαλουπόλεων ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ετσι, λέει, θα αποκτήσουμε αίσθημα ασφάλειας.

Προφανώς... λάθος χρόνο διάλεξε για να κάνει τέτοιου είδους εξαγγελίες. Ιδίως μετά τα γεγονότα στο Βύρωνα.

Οσο για την ασφάλειά μας είναι φανερό ότι καθόλου δεν τους ενδιαφέρει. Τα κεφάλια θέλουν να έχουμε χαμηλωμένα και να φρουρούμαστε από παντού. Για τη... δική τους ασφάλεια.

Γρηγοριάδης Κώστας

Πανεπιστήμια και επιχειρήσεις

Η πρακτική μεγάλων επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομίλων να αξιοποιούν πανεπιστημιακούς καθηγητές σε θέσεις συμβούλων και διευθυντικές είναι διαδεδομένη εδώ και πολλά χρόνια και διευκολύνεται από τους νόμους που επιτρέπουν στους μεγαλοκαθηγητάδες να απασχολούνται και εκτός πανεπιστημίου. Η πρακτική αυτή, εκτός από αιμορραγία για τα ελληνικά πανεπιστήμια - αφού πολλοί τέτοιου τύπου μεγαλοκαθηγητάδες θεωρούν πάρεργο τη δουλειά στο πανεπιστήμιο -, έχει και μια ακόμα αρνητική συνέπεια: Φέρνει πιο έντονα μέσα στα ανώτατα ιδρύματα τη διδαχή των συμφερόντων και των «αξιών» της αγοράς. Για την εκπαίδευση που θέλει να φτιάξει, όμως, το κεφάλαιο αυτό δε φτάνει.

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται άλλη μια επικίνδυνη τακτική: Διορίζονται στις διοικήσεις νεοϊδρυμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς. Αυτό πρωτοέγινε στη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ξανάγινε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, για το οποίο προχτές ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ο διορισμός της διοίκησης. Πρόκειται για την ίδια επικίνδυνη πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την ίδια πολιτική που συναποφασίζεται στην ΕΕ. Την ερχόμενη Δευτέρα, μάλιστα, στο Ευρωκοινοβούλιο θα συζητηθεί ανακοίνωση της Κομισιόν για «μια νέα εταιρική σχέση για τον εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων», που λέει χαρακτηριστικά: «Τα πανεπιστήμια πρέπει να αναπτύξουν δομημένες εταιρικές σχέσεις με την επιχειρηματική κοινότητα προκειμένου "όλο και περισσότερο να λειτουργούν ως οικονομικοί συντελεστές, ικανοί να ανταποκρίνονται καλύτερα και γρηγορότερα στις απαιτήσεις της αγοράς και να αναπτύσσουν εταιρικές σχέσεις με σκοπό την εκμετάλλευση των επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων"».

Με άλλα λόγια, θέλουν τα ανώτατα ιδρύματα να συνδεθούν οργανικά με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά γι' αυτές, τόσο ως προς το τι διδάσκουν άρα και τι επιστήμονες βγάζουν στην παραγωγή, όσο και ως προς το τι ερευνητικά αποτελέσματα παράγουν για άμεση αξιοποίηση από τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτή την πολιτική υπηρετούν, βέβαια, και όλοι οι νόμοι που έχουν περάσει την τελευταία δεκαετία στην ανώτατη εκπαίδευση, που διευκολύνουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτή η πολιτική, όμως, είναι εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα. Γιατί βασική αποστολή του πανεπιστημίου είναι η παραγωγή νέας γνώσης και όταν τα πανεπιστήμια παίρνουν «διαζύγιο» ακόμα και από τις αστικές ακαδημαϊκές αξίες που ακολουθούσαν... ούτε κατά λάθος δε θα προκύπτουν πια νέες ανακαλύψεις και επιστημονική ανάπτυξη προς ανακούφιση του λαού, προς ικανοποίηση λαϊκών αναγκών.

Αντίθετα, η οργανική σύνδεση πανεπιστημίων - επιχειρήσεων - ιμπεριαλιστικών οργανισμών θα οδηγήσει σε πιο έντονο και «επιστημονικά» επεξεργασμένο ξεζούμισμα των εργαζομένων. Γιατί αυτό σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη. Ετσι, αποδεικνύεται από κάθε μέτρο που παίρνεται και στο επίπεδο της ανώτατης εκπαίδευσης ότι αυτό που πρέπει να βάλουν στο επίκεντρο της πάλης τους οι εργαζόμενοι και η νεολαία είναι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης. Οτι δεν υπάρχει πρόβλημα που να βιώνει η νεολαία σήμερα και να μη συνδέεται με την κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Γι' αυτό και η πάλη του λαού και της νεολαίας πρέπει να είναι πάλη ταξική και να στρέφεται σταθερά εκεί: Στη στρατηγική της ανατροπής αυτού του σάπιου συστήματος.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ