ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέο στρατιωτικό δόγμα
  • Κάτω από την προστασία της παίρνει η Ρωσία τις χώρες της ΟΣΣΑ
  • Το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα δεν άρεσε στο ΝΑΤΟ

Την περασμένη Παρασκευή (5/2) ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ενέκρινε το νέο Στρατιωτικό δόγμα και τις «Βάσεις της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής μέχρι το 2020». Σύμφωνα με το νέο δόγμα, το ρωσικό κράτος έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του με όλα τα μέσα που διαθέτει. Οπως δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφάλειας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρουσέφ, πρόκειται για ένα εντελώς νέο ντοκουμέντο στο οποίο πάρθηκε υπόψη η πείρα από την αναθεώρηση του στρατιωτικού δόγματος του 1993 και του 2000.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ντοκουμέντο «η Ρωσική Ομοσπονδία επιφυλάσσεται να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό όπλο ως απάντηση στη χρήση πυρηνικού ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής κατά της Ρωσίας ή των συμμάχων της, καθώς και στην περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσίας με χρήση τακτικού όπλου, όταν αυτή απειλεί την ύπαρξη του κράτους». Οπως σημείωσε ο Πατρουσέφ «θα εφαρμόζουμε φιλειρηνική πολιτική, όμως την ίδια στιγμή θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα με όλα τα μέσα που διαθέτουμε».

Η επίσημη στάση των ρωσικών αρχών είναι ότι το πυρηνικό όπλο παραμένει ως πυρήνας του συστήματος της στρατηγικής αποτροπής και δεν μπορεί να θεωρείται ως πανάκεια απ' όλες τις απειλές και προκλήσεις. Ωστόσο γίνεται φανερό πως η Ρωσία, με το νέο στρατιωτικό δόγμα, όχι μόνον προτίθεται, εάν κρίνει σκόπιμο, να χρησιμοποιήσει πρώτη αυτή τα πυρηνικά όπλα, αλλά και να το πράξει για να υπερασπιστεί τους συμμάχους της.

«Χαιρετίζουμε την εμφάνιση του στρατηγικού ντοκουμέντου, που αντανακλά τις νέες πραγματικότητες στον τομέα της εξασφάλισης της στρατιωτικής ασφάλειας. Για την Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι η ενίσχυση του συστήματος της συλλογικής ασφάλειας στα πλαίσια της ΟΣΣΑ και η ανάπτυξη του δυναμικού της εντάχθηκε στα βασικά καθήκοντα της Ρωσίας για τη συγκράτηση και αποτροπή των συγκρούσεων», δήλωσε ο Νικολάι Μπορντιουζά, γενικός γραμματέας της ΟΣΣΑ, της πολιτικό-στρατιωτικής «συμμαχίας» που έχει συγκροτήσει η Ρωσία με Αρμενία, Καζαχστάν, Κιργισία, Λευκορωσία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν.

Την ίδια ώρα στο δόγμα εκφράζεται για άλλη μια φορά η εχθρική στάση της Μόσχας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, που χαρακτηρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη Ρωσία. Η αντίδραση του ΝΑΤΟ σχετικά με το νέο στρατηγικό δόγμα της Ρωσίας ήταν άμεση. Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, το δόγμα δεν απεικονίζει την πραγματική κατάσταση και τάσσεται κατά των προσπαθειών για την προσέγγιση του ΝΑΤΟ και της Μόσχας.

Να σημειωθεί πως ενώ αυτή την περίοδο αναμένεται να ανακοινωθεί η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανόφ, μιλώντας στη 46η συνδιάσκεψη του Μονάχου για ζητήματα ασφάλειας, υπογράμμισε πως η Ρωσία δυσκολεύεται να κάνει διαπραγματεύσεις για την ελάττωση του πυρηνικού οπλοστασίου της τη στιγμή που οι ΗΠΑ προωθούν το δικό τους σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.


Ι. Π.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Απογοήτευση» στην παλαιστινιακή πλευρά

Από διαδήλωση τον περασμένο Νοέμβρη Ισραηλινών και Παλαιστινίων ενάντια στους εποικισμούς
Από διαδήλωση τον περασμένο Νοέμβρη Ισραηλινών και Παλαιστινίων ενάντια στους εποικισμούς
ΡΑΜΑΛΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Για «αναποφασιστικότητα» ως προς την άσκηση πιέσεων προς το Ισραήλ, ακόμη και στο κομβικό ζήτημα των εποικισμών, κατηγορεί τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ο Μαχμούντ Αμπάς σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος δηλώνει ανοιχτά «εξαιρετικά απογοητευμένος» από την αμερικανική προεδρία, εκτιμώντας ότι αυτή έχει κάνει πολλά βήματα πίσω από τις αρχικές της εξαγγελίες σχετικά με το Παλαιστινιακό, αλλά και τις γενικότερες εξαγγελίες Ομπάμα για το σύνολο του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου.

Στην «απαισιόδοξη εκτίμηση» για την πορεία της «ισραηλινο-παλαιστινιακής και ισραηλινο-αραβικής ειρηνευτικής διαδικασίας» φαίνεται ότι, σε πρώτο επίπεδο, συμφωνούν οι δύο μεγάλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Μετά τον Αμπάς, που ηγείται της «Φατάχ», και ο Κχάλεντ Μασχάαλ, επικεφαλής της «Χαμάς», δήλωνε ότι δε βλέπει «καμία προοπτική στη συγκεκριμένη διαδικασία. Η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στην κατοχή και στη στρατιωτική λύση, οπότε τα περιθώρια για κάποια άλλη επιλογή δεν υπάρχουν».

Οι δηλώσεις Μασχάαλ έγιναν στη Μόσχα, όπου βρέθηκε για συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία. Παρά τις απαισιόδοξες ενδείξεις, η ρωσική διπλωματία δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει τα σχέδιά της για διοργάνωση μιας διεθνούς συνόδου στη Μόσχα για το παλαιστινιακό, όπου θα συμμετάσχει και η «Χαμάς».

Τέλος, «αισιόδοξος» από τη δική του ακραία πλευρά δήλωνε, πάντως, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν. Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, μετά από συνάντησή του με τον επικεφαλής της μικρής ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζιχάντ» στα παλαιστινιακά εδάφη, εκτιμούσε ότι «επίκειται η καταστροφή του Ισραήλ» και γι' αυτό «θα πρέπει να συνεχιστεί η αντίσταση κατά του εβραϊκού κράτους».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Γκρίνια της Αγκυρας...

...για επικείμενο ψήφισμα του αμερικανικού Κογκρέσου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την έντονη δυσφορία της εκφράζει η Τουρκία σχετικά με την πρόταση ψηφίσματος περί της αρμενικής γενοκτονίας, που προωθείται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, για τις 4 του Μάρτη, όπως αυτή μεταφέρθηκε στον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι η Αρμενία ακολουθεί «στρατηγική χρονοδιαγράμματος» αναιρώντας προηγούμενες δεσμεύσεις της, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Οπως αναφέρεται, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η αιτιολογημένη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αρμενίας περιλαμβάνει σχόλια που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα εξομάλυνσης, τα οποία υπέγραψαν η Αρμενία και η Τουρκία, και ότι η Αρμενία κάνει πίσω από τη διαλλακτική αρχική της στάση σχετικά με το ζήτημα του Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Ο Α. Νταβούτογλου γνωστοποίησε την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας σχετικά με τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ψήφισμα στο αμερικανικό Κογκρέσο και ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα «δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κανένα βήμα υπό την πίεση της 24ης Απριλίου».

Συναυλία αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα

Συναυλία αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης την Παρασκευή 19 Φλεβάρη, στις 7.30 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο της «Νήαρ Ηστ» (Εθνικής Αντίστασης 118, Καισαριανή), με ελεύθερη είσοδο.

Στη συναυλία συμμετέχουν ο Βασίλης Λέκκας, ο Στέφανος Ψαραδάκος με το συγκρότημά του και το κουβανικό συγκρότημα «Εστρέγιας Κουμπάνας». Θα απαγγείλει ο σκηνοθέτης - ηθοποιός Λεωνίδας Βαρδαρός. Θα χαιρετίσουν ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας Ερμες Ερέρα Ερνάντες και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καρανδρέας.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Επιλογή μεταναστών προς εκμετάλλευση

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Μετανάστες με βασικά κριτήρια τις γνώσεις και τις ικανότητές τους σε τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και των υπηρεσιών που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο (π.χ. ντόπιες και πολυεθνικές ορυκτών, μεταλλουργίας, ενέργειας κ.λπ.) θα δέχεται σύντομα η Αυστραλία, σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού Κρις Εβανς.

Στόχος του υπουργού Μετανάστευσης είναι να ανακοπεί το κύμα των δεκάδων χιλιάδων Ασιατών σπουδαστών, που κάθε χρόνο κάνουν αίτηση για την παροχή άδειας παραμονής για σπουδές ή και εργασία σε τομείς, όπως η παροχή υπηρεσιών σε χώρους μαζικής εστίασης, κομμωτικής, καθαριότητας κ.λπ. Η κυβέρνηση των Αυστραλών «Εργατικών» φαίνεται πως θα δέχεται με ανοιχτές αγκάλες κυρίως (αν όχι αποκλειστικά...) μηχανικούς, ηλεκτρονικούς, εργάτες ορυχείων, νοσηλευτές και γιατρούς. Προτεραιότητα θα δοθεί ιδιαίτερα σε όσους θα μπορούν να εργαστούν για λογαριασμό κολοσσιαίων εταιρειών μεταλλευμάτων, όπως η «BHP Billiton» και η «Rio Tinto», που καλούνται να αντεπεξέλθουν στην αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων τους στην κινεζική αγορά και στη διεκπεραίωση έργων - μαμούθ, όπως η εργολαβία γεώτρησης και παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου αξίας 39 δισ. δολαρίων από κοινοπραξία με επικεφαλής την «Chevron Corp».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Αυστραλιανός υπουργός, πέρυσι 170.000 άτομα υπέβαλαν αίτηση για να ζήσουν μόνιμα στην Αυστραλία ως εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, αλλά υπήρχαν μόλις 108.100 θέσεις εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ