ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταψήφισε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Κομισιόν έχει την ψήφο εμπιστοσύνης του κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων

, σημείωσε στην παρέμβασή του ο Γ. Τούσσας

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ. Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας σημείωσε:

«Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διορίστηκαν από τις νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ και την ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αποκλειστικό πολιτικό κριτήριο επιλογής τους, την ικανότητά τους να υπηρετούν απρόσκοπτα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την εξουσία της πλουτοκρατίας και αυτό σηματοδοτεί την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φρόντισαν να το επιβεβαιώσουν κατά τη διάρκεια των ακροάσεων στις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστηρίζοντας ανενδοίαστα:

Τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, την ένταση της αντιλαϊκής πολιτική της ΕΕ και τις στρατιωτικές επεμβάσεις της σε διεθνή κλίμακα για την προώθηση των συμφερόντων της, την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Την προσήλωσή τους στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και τις τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ, στην ανταγωνιστικότητα και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

Την εντατικοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων σε μια μετωπική επίθεση στα εργασιακά, μισθολογικά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Τον πολλαπλασιασμό και την ενίσχυση των αντιδραστικών διωκτικών μηχανισμών για την καταστολή των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίζουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα συνεχίσει και θα εντείνει την πολιτική εκμετάλλευσης των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων.

Μόνη λύση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα η αντεπίθεση και η ρήξη και με την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Ο αγώνας για τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία προϋπόθεση για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας».


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Γερές πλάτες στην αντιλαϊκή επίθεση

Συνεδρίασε χτες η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, που θα γίνει τον Ιούνη

Καθαρό μήνυμα στήριξης της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση έστειλε εκ νέου χτες ο Αντ. Σαμαράς, επαναβεβαιώνοντας τη στοχοπροσήλωσή του στη στρατηγική της συναίνεσης στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Βαφτίζοντας την τακτική του κόμματός του «πατριωτική» και «επιλογή που στηρίξει τον τόπο», ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα βάλει γερές πλάτες στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο για να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του εργαζόμενου λαού.

Μιλώντας χτες στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής για το τακτικό συνέδριο της ΝΔ, απέρριψε τα μοντέλα «αντιπολίτευσης» που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα από τα αστικά κόμματα, της «δομικής αντιπολίτευσης» και του «ώριμου φρούτου», όπως είπε, προκειμένου να στηρίξει την τακτική της συναίνεσης.

Για να γίνει πιο αποτελεσματική η τακτική αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι πρέπει να γίνεται με βάση «ατζέντα που να περιλαμβάνει δικές μας προτάσεις». Διευκρίνισε επίσης ότι «η συναίνεση είναι διπλής κατεύθυνσης» και «δίδεται αυτοτελώς και όχι συνολικά». Ωστόσο, οι φραστικές αυτές περικοκλάδες καθόλου δεν μπορούν να αποκρύψουν τη γερή στήριξη που προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ στο πακέτο των άγριων αντιλαϊκών μέτρων και τομών που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό και την εισοδηματική πολιτική.

Από την άλλη όμως προσπαθεί να αποφύγει το πολιτικό κόστος λόγω της στήριξης των αντιλαϊκών μέτρων. «Δεν χρεωνόμαστε τις αποτυχίες της κυβέρνησης» (!) και «δεν συγκυβερνούμε» ήταν τα φραστικά αναχώματα που προσπάθησε να ορθώσει.

Αναφερόμενος στο τακτικό συνέδριο του κόμματός του, που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιούνη, ο Αντ. Σαμαράς υποστήριξε ότι θα είναι συνέδριο επανίδρυσης της παράταξης και θα σημάνει «το τέλος του στρογγυλεμένου πολιτικού λόγου». Παράλληλα, προσδιόρισε ότι το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός «με πατριωτικό λόγο όπως κάνουν όλα τα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη».

Συναινετικό ήταν και το μήνυμα της δήλωσης που έκανε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ, Κ. Γκιουλέκας, επισημαίνοντας ότι «η ΝΔ θα συναινέσει σε μέτρα δίκαια, που πρέπει να ληφθούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».


Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Εκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από τη συγκυβέρνηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, έδωσαν και επίσημα χτες οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονταν από το χώρο της ΕΔΕΚ (Συγκοινωνιών και Εργων, Νίκος Νικολαΐδης και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Μιχάλης Πολυνείκης), μετά την απόφαση της ΚΕ του κόμματός τους να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση, το βράδυ της Δευτέρας.

Στη σχετική της ανακοίνωση, η ΕΔΕΚ ισχυρίζεται ότι «ο Πρόεδρος ακύρωσε στην πράξη τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, προχώρησε στην έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων χωρίς να υπάρχει κατάλληλο έδαφος». Γίνεται ακόμα λόγος για «απαράδεκτες παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις».

Ο Δ. Χριστόφιας, από την πλευρά του, χαρακτήρισε χτες την απόφαση της ΕΔΕΚ για αποχώρηση «αναμενόμενη», καθώς, όπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης λειτουργούσε σαν αντιπολίτευση, τόσο στο Κυπριακό, όσο και σε πολλά ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Αναφερόμενος στις διαφορές επί του Κυπριακού, που επικαλείται η ΕΔΕΚ, ο Κύπριος Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι αυτές υπάρχουν, όχι όμως στο βαθμό που παρουσιάζονται δημόσια.

Ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι «η πολιτική μας έχει θωρακίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά στην ουσία του Κυπριακού, αλλά και σε ό,τι αφορά στη διαδικασία και τους χειρισμούς. Είναι γι' αυτό που η επιλογή της ηγεσίας της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ειδικά αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, μου προκαλεί θλίψη και ερωτηματικά», δεδομένου ότι «τέτοιες πράξεις δυσχεραίνουν τη σκληρή και επίπονη προσπάθεια για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».

Ο Κύπριος Πρόεδρος ζήτησε ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο στις δύσκολες στιγμές για το Κυπριακό και τόνισε ότι η ευθύνη για την επίτευξή της ανήκει σε όλους, καλώντας και τις υπόλοιπες δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους στα προβλήματα που εμφανίζονται στο εσωτερικό μέτωπο και να μην τα μεταβιβάζουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την ευκαιρία για επίθεση στην κυβέρνηση άδραξε ο ΔΗΣΥ, που, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι «είναι επιτέλους η ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το ΑΚΕΛ να συμπεριφερθούν ανάλογα και να συνειδητοποιήσουν ότι η διαφορετική άποψη και η έκφραση κριτικής δεν πρέπει να ταυτίζεται με υπηρέτηση σκοπιμοτήτων».


Να μην περικοπούν τα δελτία κοινωνικού τουρισμού

Επίκαιρη Ερώτηση με αφορμή το απαράδεκτο πετσόκομμα κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας

Από τη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του ΟΕΕ ενάντια στις περικοπές στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού
Από τη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του ΟΕΕ ενάντια στις περικοπές στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού
Επίκαιρη Ερώτηση για την περικοπή των δελτίων κοινωνικού τουρισμού από τον ΟΕΕ κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Μειωμένα δελτία κοινωνικού τουρισμού θα διανείμει ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) το 2010, με βάση πρόσφατη ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με αυτήν, ο αριθμός των δελτίων προβλέπεται να είναι μειωμένος κατά 200.000 σε σχέση με το 2009 (από 750.000 σε 550.000). Η διοίκηση του ΟΕΕ προσπαθεί να δικαιολογήσει αυτήν την προκλητική ενέργεια επικαλούμενη τον προϋπολογισμό. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το ΙΚΑ χρωστάει στον ΟΕΕ 650 εκατ. ευρώ και ενδέχεται να μην μπορεί να καταβάλει χρήματα στον ΟΕΕ για το 2010.

Η απόφαση αυτή είναι προκλητική για τους εργαζόμενους, καθώς τα έσοδα του Οργανισμού προέρχονται από τις ίδιες τις εισφορές των εργαζομένων, και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, όπου η επίθεση στο εισόδημά τους, στην ασφάλιση, στη σταθερή και πλήρη εργασία είναι ιδιαίτερα οξυμένη. Επιπλέον το δικαίωμα στις διακοπές που έχει προ πολλού μετατραπεί σε εμπόρευμα για τους εργαζόμενους πλήττεται ακόμα περισσότερο. Αποκαλύπτεται και από αυτό ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση, για την οποία δε φέρουν καμία ευθύνη».

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό «τι μέτρα είναι διατεθειμένη να λάβει η κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει καμία περικοπή στα δελτία κοινωνικού τουρισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ