ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
Αντιδράσεις για τις διεκδικήσεις μονής

Υπάρχουν σχέδια για συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο, σφαγείο και μονάδα τυποποίησης σε έκταση 60.000 στρεμμάτων. Η μονή για τις αγροτικές της δραστηριότητες έχει πάρει 850.000 ευρώ από τις αγροτικές ενισχύσεις της ΚΑΠ

Φορείς και κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στις αδηφάγες ορέξεις της μονής Αγίου Διονυσίου στο Λιτόχωρο Πιερίας. Η μονή διεκδικεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δημόσιας και δημοτικής γης, αλλά και ιδιοκτησίες αγροτών κλπ, στα όρια τριών Δήμων (Λιτοχώρου και Πίδνας Πιερίας και Βεργίνας Ημαθίας). Τέτοιο είναι το θράσος της μονής, η οποία στηρίζεται στη στάση ανοχής που επιδεικνύουν χρόνια τώρα οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και στην πολιτική τους, εκποίησης του εθνικού πλούτου, που διεκδικεί και εκτάσεις του εθνικού Δρυμού του Ολύμπου.

Συνολικά, η μονή Αγίου Διονυσίου διεκδικεί περίπου 60.000 στρέμματα στους πρόποδες του Ολύμπου και άλλα περίπου 10.000 στέμματα στα όρια των Δήμων Πίδνας και Βεργίνας. Τι θέλει να τα κάνει; Σε αυτό το ερώτημα απαντά με την πρακτική της η μονή, η οποία κατά τα άλλα υποστηρίζει ότι θέλει να πάρει τις εκτάσεις ώστε να μην τις αξιοποιήσουν Δήμος και κάτοικοι, με δραστηριότητες που θα επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον και τη λειτουργία του μοναστηριού. Μόλις πριν λίγα χρόνια, προσπάθησε να βγάλει στο σφυρί παραλιακή έκταση του Λιτοχώρου περίπου 100 στρεμμάτων. Η εκποίηση εμποδίστηκε από την κινητοποίηση φορέων και κατοίκων που προσέφυγαν και στη δικαιοσύνη για να εμποδίσουν το ξεπούλημα δημόσιας - δημοτικής γης. Ηδη, σε χώρο ιδιοκτησίας της μονής λειτουργούν τυροκομείο, κηροποιείο, χοιροστάσιο, πτηνοτροφείο, ενώ ο ηγούμενος σχεδιάζει να χτίσει συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο, σφαγείο και μονάδα τυποποίησης κρεάτων... Για τις αγροτικές δραστηριότητές της η μονή ενισχύθηκε μάλιστα με 850.000 ευρώ από το πακέτο των αγροτικών ενισχύσεων που προβλέπει η ΚΑΠ.

Η μονή διεκδικεί ακόμη και εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν από το Δημόσιο έναντι αμοιβής, όπως αυτές που βρίσκονταν στα όρια του παλιού μοναστηριού της Πέτρας Ολύμπου.

Το περασμένο Σάββατο, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Λιτοχώρου. Στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, βουλευτές και αιρετοί της ΤΑ, περιορίστηκαν να εντοπίζουν τον ένοχο στο πρόσωπο και μόνο του ηγούμενου της μονής, κάνοντας «γαργάρα» το θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται και προχωρά στις διεκδικήσεις και τις δράσεις αυτές.

Αυτό το πλαίσιο κατήγγειλε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας παρουσιάζοντας τη θέση του Κόμματος. Οπως είπε, πρέπει να ακυρωθεί όλο το νομοθετικό καθεστώς που επιτρέπει σε μοναστήρια και μονές να κατέχουν δάση, όρη, αιγιαλούς κλπ., το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την εκποίησή τους και την παράδοσή τους στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων για να κερδοκοπούν. Ολες αυτές οι εκτάσεις αποτελούν δημόσια λαϊκή περιουσία, σημείωσε. Επίσης διευκρίνισε ότι οι αγροτικές εκτάσεις θα πρέπει να αποδοθούν σε αυτούς που τις καλλιεργούν.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Μεγάλες οι ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων

Χιλιάδες είναι οι υποθέσεις που συσσωρεύονται στα δικαστήρια της χώρας
Χιλιάδες είναι οι υποθέσεις που συσσωρεύονται στα δικαστήρια της χώρας
Τραγική είναι η κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης. Οι ελλείψεις σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους είναι τεράστιες και οι υποθέσεις μέχρι να τελεσιδικίσουν περνούν αρκετά χρόνια. Μόνο στους δικαστικούς υπαλλήλους, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ), σε 7.500 οργανικές θέσεις υπάρχουν 2.200 κενές θέσεις, ενώ στο τέλος του 2009 υπολογίζεται ότι αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 150 - 200 άτομα, που αυξάνει κι άλλο τα κενά των δικαστικών υπαλλήλων. Τα περιφερειακά Ειρηνοδικεία, που λειτουργούν ως μεταβατικά, υπολειτουργούν και τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με την έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων αντιμετωπίζουν τα Ειρηνοδικεία Αμαρουσίου, Περιστερίου, Μενιδίου και Ελευσίνας. Στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, που είναι το 7ο ή 8ο σε μέγεθος σε όλη τη χώρα, οι ειρηνοδίκες είναι περισσότεροι από τους δικαστικούς υπαλλήλους. Επίσης, τα δικαστήρια της Ζακύνθου εδώ και 5 - 6 χρόνια λειτουργούν με το 30% των δικαστικών υπαλλήλων.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Εφετείο της Αθήνας, όπου παρουσιάζεται μεγάλη έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπηρετούν 250 εφέτες και πρόεδροι εφετών και μόλις 170 περίπου δικαστικοί υπάλληλοι. Αν και υπάρχει δυνατότητα να γίνονται περισσότερες δίκες από άποψη δικαστικών αιθουσών, μας είπαν από την ΟΔΥΕ, αυτό δε συμβαίνει, γιατί δεν επαρκεί ο αριθμός των γραμματέων.

Ειδικότερα, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας (σε δεύτερο βαθμό) οι υποθέσεις προσδιορίζονται μετά από 2,5 - 3 χρόνια, με αποτέλεσμα οι καταδικασθέντες να έχουν εκτίσει την πρωτόδικη ποινή τους και να έχουν απολυθεί υπό όρους. Ουσιαστικά, στερούνται την πρόσβαση στο δεύτερο βαθμό, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις καταδίκων, οι οποίοι έχουν εκτίσει την πρωτόδικη ποινή τους και να έχουν απολυθεί υπό όρους, χωρίς να μπορέσουν να προσφύγουν στο Εφετείο.

Χιλιάδες υποθέσεις συσσωρεύονται

Παράλληλα, τα δικαστήρια όλης της χώρας κινδυνεύουν με «έμφραγμα», αφού συσσωρεύονται χιλιάδες υποθέσεις και δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν. Το 2009 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, σύμφωνα με την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας, κατατέθηκαν περίπου 300.000 μηνύσεις μέχρι αρχές Δεκέμβρη. Οι μηνύσεις αυτές υπολογίζεται ότι θα ορισθούν μετά από 3-4 χρόνια (για πλημμελήματα στα Μονομελή ή Τριμελή Πρωτοδικεία).

Μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου περίπου 750.000 μηνυτήριες αναφορές κατατέθηκαν σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας. Οπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, η αύξηση είναι δραματική, αφού πέρσι οι μηνύσεις που είχαν κατατεθεί κυμαίνονταν σε 250.000 στην Αθήνα και 500.000 πανελλαδικά. Εντυπωσιακή είναι και η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, καθώς για αμετάκλητη απόφαση σε πλημμέλημα χρειάζονται 5-6 χρόνια και για κακούργημα 10-12 χρόνια.

Βέβαια, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στις αστικές υποθέσεις (αποζημιώσεις, διαζύγια κ.λπ.), καθώς απαιτούνται 4-5 χρόνια για να εκδοθεί απόφαση 1ου βαθμού και δέκα χρόνια για να τελεσιδικίσει.

Οσον αφορά τη διοικητική Δικαιοσύνη έχει «βαλτώσει για καλά» και την κυριότερη ευθύνη γι' αυτό την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Τουλάχιστον, 10-12 χρόνια απαιτούνται για να τελεσιδικίσουν αποφάσεις κατά πράξεων ή παραλείψεων του Δημοσίου. Εδώ πραγματικά η Πολιτεία, για να αποφύγει να συμμορφωθεί στους νόμους για διάφορες διαφορές της με τους πολίτες, τούς υποχρεώνει να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, για να βρουν το δίκιο τους.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση

Ολοκληρώθηκε προχτές η διαβούλευση των αρμόδιων φορέων για το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τις αλλαγές στο αυτοδιοίκητο. Αν και το ΣτΕ απέρριψε το νομοθέτημα, ο Αρειος Πάγος το έκρινε συνταγματικό. Υπενθυμίζεται ότι για την επιλογή της ηγεσίας στα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας γνωμοδοτεί η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει το υπουργικό συμβούλιο.

Επιπλέον, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ισοψήφησε για την υποχρεωτική ακρόαση των κρινόμενων υποψηφίων από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας. Υπέρ της επαναφοράς του αυτοδιοίκητου τάχθηκε ομόφωνα και η διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ.

Τέλος, η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου συμφωνεί με τις διατάξεις του νομοσχεδίου (επιλογή ηγεσίας και αυτοδιοίκητο), ενώ, γενικά, υπέρ της συνταγματικότητας των αλλαγών στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας στα τρία ανώτατα δικαστήρια και στο αυτοδιοίκητο τάχθηκαν η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Ομως, οι δικαστικές ενώσεις ήταν υπέρ της θέσης, η προεπιλογή να γίνεται από τις οικείες Ολομέλειες και όχι από τους προέδρους της Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ