ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Παραμένει «εύφλεκτη» η κατάσταση

Οδοφράγματα προτεσταντών στο κέντρο του Μπέλφαστ

Associated Press

Οδοφράγματα προτεσταντών στο κέντρο του Μπέλφαστ
ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Η εκτόνωση δεν ήρθε, παρά τις εκκλήσεις και τα μέτρα. Αντ' αυτού, σαν σπίθα η ένταση αρχίζει και καίει τους δρόμους σχεδόν όλων των πόλεων και για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση για πρώτη φορά από το 1998, άνδρες του βρετανικού στρατού αναπτύχθηκαν χθες τα ξημερώματα, στους δρόμους του Μπέλφαστ, για αποτροπή νέας κλιμάκωσης της βίας, που μαίνεται τις τελευταίες τέσσερις μέρες.

Πρόκειται για «επίδειξη δύναμης» που πραγματοποίησαν τη νύχτα ο στρατός και η αστυνομία και είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η ένταση που υπήρχε τις προηγούμενες μέρες. Τα επεισόδια χθες περιορίστηκαν στους δρόμους του Μπέλφαστ όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση με αυτοσχέδιες βόμβες, πολλά οχήματα πυρπολήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για να στηθούν οδοφράγματα, ενώ σποραδικά οι διαδηλωτές επιδίδονταν σε πετροπόλεμο. Αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων κατάφεραν να περιορίσουν σε έναν προτεσταντικό θύλακα κοντά στο κέντρο του Μπέλφαστ περίπου 60 μασκοφόρους νεαρούς, οι οποίοι νωρίτερα είχαν καταλάβει ένα λεωφορείο.

Σύμφωνα με το στρατό, μέσα σε 24 ώρες, μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σημειώθηκαν περισσότερα επεισόδια από όσα έγιναν συνολικά μέσα σε ένα χρόνο. Η ανάπτυξη στρατευμάτων στους δρόμους του Μπέλφαστ αποφασίστηκε μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο αστυνομικός διευθυντής της Β. Ιρλανδίας, Ρόνι Φλάναγκαν, ότι σκληροπυρηνικοί προτεστάντες προετοιμάζουν ένοπλες επιθέσεις.

Από την Τρίτη, η έκρυθμη κατάσταση διαχύθηκε από το Πορταντάουν στο Ντάμκρι και την πρωτεύουσα του Ολστερ, το Μπέλφαστ, όπου μετά από μία επεισοδιακή νύχτα οι Βρετανοί στρατιώτες και οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν οργισμένους φανατικούς προτεστάντες να εισβάλουν σε καθολική συνοικία με ατσαλένια τείχη, αλλά και με κανόνια νερού. Τη νύχτα της Τρίτης επίσης, διαδηλωτές άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών, που με τη σειρά τους ανταπάντησαν, γεγονός που έδωσε το έναυσμα για βίαια επεισόδια σε ένα από τα προτεσταντικά προάστια, δίχως όμως να υπάρξουν τραυματίες.

Τα επεισόδια σημειώνονται με ιδιαίτερη ένταση για πέμπτη συνεχόμενη μέρα σε μία στιγμή που στην Ιρλανδία έχουν αναζωπυρωθεί τα κινήματα διαμαρτυρίας, έπειτα από την απαγόρευση στο προτεσταντικό Τάγμα της Οράγγης να πραγματοποιήσει την ετήσια παρέλασή του στο καθολικό προάστιο του Πορταντάουν, νοτιοανατολικά του Μπέλφαστ, την Κυριακή.

Δεδομένου του «εύφλεκτου» της κατάστασης, όλοι οι πολιτικοί «παίκτες» προσπάθησαν να επέμβουν «πυροσβεστικά». Πρώτη η βρετανική κυβέρνηση που καταδίκασε τους φιλοβρετανούς προτεστάντες και χθες έλαβε «στρατιωτικά μέτρα». Επίσης, ο Ντέιβιντ Τριμπλ, ηγέτης των Ενωτικών Προτεσταντών και μέλος της ημιαυτόνομης κυβέρνησης της περιοχής, κάλεσε όλες τις πλευρές σε ηρεμία. Ακόμη κι ο Τζέρι Ανταμς, ηγέτης του Σιν Φέιν, κάλεσε τους Οραγγιστές να σταματήσουν τις βιαιοπραγίες.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Εγκρίθηκαν κατ' αρχήν οι συνταγματικές αλλαγές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Το ομοσπονδιακό γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο ενέκρινε χτες κατ' αρχήν την πρόταση για συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες, αναφέρονται στην εκλογή του Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, απευθείας από το λαό αντί του κοινοβουλίου και στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των μελών της Κάτω Βουλής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Εάν αυτές οι προτάσεις υλοποιηθούν, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ανοίγει ο δρόμος στο σημερινό πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να διεκδικήσει την επανεκλογή του, αυτή τη φορά από το λαό, και με δικαίωμα για περισσότερες (ίσως δύο) από μία θητείες.

Η αλλαγή που αναφέρεται στον τρόπο ή σύστημα εκλογής νέων μελών του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου επικρίθηκε κυρίως από τη σερβική αντιπολίτευση με το επιχείρημα ότι μία αλλαγή που θα ανέτρεπε την αριθμητική ισορροπία εκλογής βουλευτών από τα δύο μέλη της ομοσπονδίας θα αποδυναμώσει το ρόλο και την επιρροή του Μαυροβουνίου στο πλαίσιο μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία «Ασοσιέιτεντ Πρες» και «ΑΠΕ», οι προτάσεις για τις συνταγματικές αλλαγές ενεκρίθησαν κατ' αρχήν με μεγάλη πλειοψηφία. Αναφορικά με την τροπολογία που προβλέπει εκλογή του Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας απευθείας από το λαό, η Κάτω Βουλή την ενέκρινε με 95 ψήφους υπέρ και 7 κατά. Για το ίδιο θέμα, η Ανω Βουλή υπερψήφισε την πρόταση με 27 ψήφους υπέρ και ουδεμία κατά. Τα παραπάνω πρακτορεία δε διευκρίνισαν εάν το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας αφορά και τη δεύτερη πρόταση τροπολογίας για αλλαγή στον τρόπο εκλογής των μελών της Κάτω Βουλής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Το επόμενο βήμα θα είναι η εξέταση της πρότασης συνταγματικών αλλαγών από την «Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων» του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, η οποία θα συντάξει τις τροπολογίες και στη συνέχεια θα τις στείλει και πάλι στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τα οποία θα αποφασίσουν από κοινού αν θα τις επικυρώσουν ή όχι.

Στο μεταξύ, αν και οι προτάσεις για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις απασχολούν μάλλον έντονα τη φιλοδυτική ηγεσία του Μαυροβουνίου, τουλάχιστον μέχρι χτες το απόγευμα, δεν εκφράστηκαν συγκεκριμένες αντιδράσεις. Η παράταξη «Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών» του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, πραγματοποίησε χτες πολύωρη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, ενώ σήμερα, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου επρόκειτο να συναντηθεί γι' αυτό το ζήτημα με εκπροσώπους του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Πάντως, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναφερόμενα στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση, προεξοφλούσαν την άρνηση της ηγεσίας του Μαυροβουνίου να αναγνωρίσει τις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις, προβλέποντας μία «νέα κρίση» στις σχέσεις της Ποντγκόριτσα με την ομοσπονδία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απαισιόδοξο το κλίμα για την τριμερή σύνοδο κορυφής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε συγκρατημένο και μάλλον απαισιόδοξο κλίμα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την τριμερή σύνοδο κορυφής, που αρχίζει υπό την αιγίδα της αμερικανικής ηγεσίας, τη Δευτέρα, στο Καμπ Ντέιβιντ. Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί προσέρχονται με διαφορετικές θέσεις και οπλισμένοι με αποφασιστικότητα, όπως τονίζουν και οι δύο πλευρές, να επιμείνουν σε αυτές.

Από την άλλη, η Ουάσιγκτον καθιστά, μέρα με τη μέρα, εμφανές ότι δίνει μεγάλη σημασία στην τριμερή σύνοδο και χτες ανακοινώθηκε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δε θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη συνάντηση της «G8» προκειμένου να παρακολουθήσει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες. Στη σύνοδο της Ιαπωνίας θα την αντικαταστήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Στρομπ Τάλμποτ.

Μόλις 50% πιθανότητες επιτυχίας «δίνει» στην τριμερή σύνοδο κορυφής ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, σύμφωνα με χτεσινές του δηλώσεις. Ο Μπάρακ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται, καν, να συζητήσει για το θέμα της παραμονής υπό ισραηλινή κυριαρχία της Ιερουσαλήμ και των μεγαλύτερων εποικισμών που βρίσκονται στα αυτόνομα εδάφη αλλά ούτε και το θέμα των Παλαιστινίων προσφύγων.

Την παραίτησή του θα υποβάλει, όπως δήλωσε, από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, ο Νατάν Σαράνσκι, ηγέτης του κόμματος των Ρώσων μεταναστών «Israel B' Aliya», ο οποίος δήλωσε ότι δε συμφωνεί με τη συμμετοχή στην όποια σύνοδο με τους Παλαιστινίους και κάλεσε τον Μπάρακ να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Εκτός από την υποστήριξη των 4 βουλευτών του «Israel B' Aliya», ο Μπάρακ φαίνεται να χάνει και την υποστήριξη του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος, και να μένει με 58 βουλευτές στην 120μελή Κνεσέτ. Εντούτοις, σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, μπορεί να στηρίζεται στην ψήφο 10 αράβων και αριστερών βουλευτών, οι οποίοι δε συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Τα προβλήματα αυτά, όμως, δεν είναι τα μόνα που εμποδίζουν την επίτευξη οποιασδήποτε προόδου, εκτιμούν οι Παλαιστίνιοι που κατηγορούν τον Μπάρακ για σαφή έλλειψη διάθεσης διαλόγου. Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, εκτίμησε ότι η επιμονή του Μπάρακ, ουσιαστικά, σαμποτάρει τη σύνοδο. Την εκτίμηση ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πηγαίνει στην Ουάσιγκτον έχοντας κάνει ακόμη περισσότερες υποχωρήσεις, εξέφρασε η κυβερνητική συριακή εφημερίδα «Μπάαθ», τονίζοντας ότι η παλαιστινιακή πλευρά θα φύγει περισσότερο αποδυναμωμένη από ποτέ από τη σύνοδο.

ΙΡΑΝ
Νεκροί, τραυματίες και συλλήψεις για το νερό

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται, από την αρχή της εβδομάδας, στην πόλη Αμπαντάν, του Νοτιοδυτικού Ιράν, στην καρδιά, δηλαδή, της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών και περισσότεροι από 150 συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώνονται, σχεδόν, καθημερινά μπροστά από το κτίριο του κυβερνήτη της επαρχίας.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν αγανακτισμένοι πολίτες πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές ελλείψεις σε πόσιμο νερό που ταλανίζουν την πόλη τους, και μάλιστα σε μια περίοδο που η θερμοκρασία έχει φθάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Τα ελάχιστα δρομολόγια υδροφόρων που εφοδιάζουν την περιοχή δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα.

Η, προσκείμενη στο καθεστώς της Τεχεράνης, εφημερίδα «Jomhuri e Elslami» απέδωσε τις συγκρούσεις σε «ταραχοποιά στοιχεία και εχθρούς του καθεστώτος, που χρησιμοποίησαν σαν αφορμή ένα μικρό πρόβλημα ύδρευσης για να πλήξουν τη χώρα». Εντούτοις, ανεξάρτητες δημοσιογραφικές πηγές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην πόλη Αμπαντάν είναι αφόρητη και οι ελλείψεις σε πόσιμο νερό τραγικές. Επισήμως, η Τεχεράνη δεν έχει προχωρήσει σε κανένα σχολιασμό.

ΛΔ ΚΟΓΚΟ
Διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του ... υπουργού Εξωτερικών!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών της ΛΔ του Κογκό, Γερόντια Αμνοτιλάγιε Ντομπάσι, με την κατηγορία των «εγκλημάτων κατά του Ανθρώπου» και υποκίνησης ρατσιστικής βίας στις σφαγές κατά της μειοψηφούσας φυλής Τούτσι στη ΛΔ Κογκό, τον Αύγουστο του 1998, εξέδωσε χτες η Γενική Εισαγγελία του Βελγίου, το οποίο και διαβίβασε ήδη στις αρμόδιες αρχές ξένων κρατών. Ετσι, από χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΛΔ Κογκό, Γερόντια Αμνοτιλάγιε Ντομπάσι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο σύλληψής του και απέλασής του στο Βέλγιο, εφόσον απομακρυνθεί από τη ΛΔ Κογκό!

Το όλο ζήτημα ενδέχεται, πάντως, να δημιουργήσει νομικό «προηγούμενο» για μία «συντονισμένη κίνηση» έκδοσης διεθνών ενταλμάτων σύλληψης από τις βελγικές αρχές σε βάρος και άλλων ξένων αξιωματούχων ή ακόμη και ηγετών. Η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του Κογκολέζου υπουργού Εξωτερικών κατέστη δυνατή, εξαιτίας βελγικού νόμου που ψηφίστηκε το 1993. Σύμφωνα με το νόμο αυτό, Βέλγοι εισαγγελείς μπορούν να εκδίδουν διεθνή εντάλματα σύλληψης και να παραπέμπουν σε δίκη αλλοδαπούς που κατηγορούνται πως διέπραξαν στις χώρες τους εγκλήματα κατά του Ανθρώπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ