ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ
Σεμινάρια αντί για δουλιά

«Κολεγιά» με ιδιωτικές εταιρίες - ελληνικές και ξένες - κάνει το Εργατικό Κέντρο Βόλου, προκειμένου να συμμετάσχει σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορά στην εκπαίδευση μαθητών που αναγκάζονται - λόγω της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης - να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο και ιδιαίτερα την τεχνική εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα είναι το «Λεονάρντο Ντα Βίντσι», που διαρκεί από το 2000 - 2002, επί 24 μήνες και το σχέδιο «Ηφαιστος» του προγράμματος τιτλοφορείται «Επαγγελματική προεπιλογή, εκπαίδευση και παρακίνηση απασχόλησης στο χώρο των τεχνικών επαγγελμάτων για νέους εργαζόμενους μέσω της ανάλυσης 100 παραδειγμάτων στην Ευρώπη». Στόχος του προγράμματος - όπως αναφέρεται - είναι η «βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ατόμων» με προτεραιότητα στην «ικανότητα επαγγελματικής ένταξης».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου «Ηφαιστος» ανέρχεται σε 428.000 Ευρώ (145.500.000 δρχ. περίπου) και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιχορηγεί το 70% περίπου.

Ο προϋπολογισμός για το Εργατικό Κέντρο Βόλου (ΕΚΒ) ανέρχεται στα 99.000 Ευρώ (33.600.000 δρχ. περίπου) και το ποσοστό της ευρωπαϊκής επιχορήγησης ανέρχεται στο 70% περίπου.

Μαζί με το ΕΚΒ στο πρόγραμμα συμμετέχουν η εταιρία «Ευρωτεχνική» που δραστηριοποιείται στην Κεντρική Ελλάδα και η οποία θα είναι ο συντονιστής των άλλων εταίρων, το γραφείο ΤΕΕ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, η εταιρεία ΙΤΤΤ - MSARDEVI SCIENCE PARK (SE) που δραστηριοποιείται στη Σουηδία και σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες της ΕΣΣΔ και της Κεντρικής Ευρώπης, το Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Λιθουανίας (VILNIAYS GEDIMINO TECHNIKOS YNIVERSITETAS (LT)), η FASE SC της Ισπανίας, η BORINAGE 2000 του Βελγίου και η DARIGLE ASSOCIATES της Ιταλίας.

Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ έθεσε το θέμα της ένταξης του Κέντρου στο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας, εκτός των άλλων, ότι έτσι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας που αντιμετωπίζει ο Νομός Μαγνησίας (!). Βεβαίως, είναι προφανές ότι με τέτοια προγράμματα, όχι μόνο δε λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά αποπροσανατολίζονται οι άνεργοι και ιδιαίτερα οι νέοι από το στόχο τους και ξεγελιούνται με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Φυσικά, κάποιοι θα τα κονομήσουν «χοντρά», όπως συμβαίνει, άλλωστε, με όλα τα προγράμματα «εκπαίδευσης και κατάρτισης», που προωθεί η ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου, όχι μόνο δε συμφώνησαν με την πλειοψηφία της διοίκησης, αλλά κατήγγειλαν κιόλας το ρόλο που παίζει η πλειοψηφία του ΕΚΒ.

Η ΤΕ Μαγνησίας της ΕΣΑΚ

Σε ανακοίνωση της Τοπικής Επιτροπής Μαγνησίας της ΕΣΑΚ αναφέρεται: «Μετά την τυπική ένταξη της χώρας μας στα πλοκάμια της ΟΝΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφήνει πίσω της την κυβερνητική - εργοδοτική πλειοψηφία του ΕΚΒ για να υλοποιήσει και να προωθήσει την αντεργατική πολιτική και τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου".

Με βάση το πρόγραμμα ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ -ΑΤΕ) προσέλαβε ως μάνατζμεντ την "Ευρωτεχνική ΕΠΕ" και, ξεπερνώντας τα γεωγραφικά όρια του Νομού, δημιουργούν ένα πανευρωπαϊκό Τοπικό Σύμφωνο Απασχόλησης. Αποκομίζοντας από την ΕΕ 299.900 Ευρώ, 2 - 3 κομπιούτερ (!!!), 3 - 4 πολυθρόνες (!!!), 4 - 5 γραφεία (!!!), 6 - 7 ταξίδια σε αντίστοιχες χώρες της Ευρώπης, ανέλαβαν ως κοινωνικοί εταίροι της Κομισιόν να προσανατολίσουν τους άνεργους του Νομού - και ειδικότερα των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων - ώστε να βελτιώσουν τις δεξιότητες στο επάγγελμα του κουρέα (!!!), του ράπτη (!!!) και του ανειδίκευτου εργάτη (!!!).

Για μια φορά ακόμα, η κυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ, αφού χειροκρότησε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, έρχεται τώρα να εξαργυρώσει τα οφειλόμενα γραμμάτια προς την κυβέρνηση και τους ντόπιους βιομηχάνους - Μυτιληναίος της ΜΕΤΚΑ και άλλους - συνειδητά, να ρίξει στο λάκκο της μαύρης εργασίας, νέους σπουδαστές διάφορων τεχνικών σχολών.

Την ίδια ώρα που, μαζί με τους εργοδότες, ξεπουλάνε τις κατακτήσεις των εργατοϋπαλλήλων - όπως οκτάωρο, κλαδικές συμβάσεις - αρνούνται να συζητήσουν το μεγάλο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, αρνούνται να συντονίσουν τη δράση των εργατοϋπαλλήλων.

Τα συμπεράσματα ανήκουν στους εργατοϋπαλλήλους, στους εκλεγμένους συνδικαλιστές, στους αντιπροσώπους ενόψει του συνεδρίου του ΕΚΒ. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία της διοίκησης πρέπει να απομονωθεί στη συνείδηση της Εργατικής Τάξης. Η συσπείρωση των εργαζομένων στα Σωματεία, η αγωνιστική διεκδίκηση και διεύρυνση των κατακτήσεων, η ενίσχυση της ΕΣΑΚ στα Σωματεία και στο συνέδριο του ΕΚΒ, η δημιουργία ενός αγωνιστικού ψηφοδελτίου, αποτελεί πρώτιστο καθήκον για κάθε τίμιο αγωνιστή συνδικαλιστή. Η ανάδειξη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου σε βασικό πόλο συντονιστή της αντίστασης και δράσης για την απόκρουση αυτής της αντεργατικής πολιτικής, μπαίνει σε άμεση προτεραιότητα».


Π. Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ