ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 8 ΙΟΥΛΗ

1822 Χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια ενός ναυαγίου στον Κόλπο της Σπέτσα της Ιταλίας, ο Αγγλος ποιητής Πέρσι Μπυς Σέλεϊ. Από τους μεγαλύτερους ποιητές της Αγγλίας, επηρέασε με το έργο του όχι μόνο την αγγλική, αλλά και την παγκόσμια, ποίηση. Ο Ενγκελς τον ονόμαζε «μεγαλοφυή προφήτη». Γεννήθηκε το 1792 από αριστοκρατική οικογένεια. Σπούδασε στο κολέγιο του Ητον και στη συνέχεια στην Οξφόρδη, απ' όπου αποβλήθηκε μετά την έκδοση φυλλαδίου με τον τίτλο «Η ανάγκη της αθεΐας». Επηρεάστηκε από τα μηνύματα της Γαλλικής Επανάστασης και τους Γάλλους διαφωτιστές. Πρωτοστάτησε στο κίνημα για την ανεξαρτητοποίηση της Ιρλανδίας και ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Επανάστασης του 1821 στην Ελλάδα. Για τις πολιτικές του απόψεις και για τον εικονοκλαστικό τρόπο ζωής συκοφαντήθηκε και διώχτηκε. Από το 1818 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ιταλία.

1997: Σημίτης - Ντεμιρέλ υπογράφουν συμφωνία στη Μαδρίτη

Στις 8 Ιούλη 1997 αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Στο περιθώριο της Συνόδου και με την επίβλεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κ. Σημίτης, και ο Πρόεδρος της Τουρκίας υπογράφουν συμφωνία με σκοπό «τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες». Η συμφωνία έμεινε στην ιστορία ως «Συμφωνία της Μαδρίτης».

Στη συμφωνία αναφέρεται ότι:

«Και οι δύο χώρες θα αναλάβουν προσπάθεια να προωθήσουν διμερείς σχέσεις, που θα βασίζονται σε:

  • Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.
  • Σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας.
  • Σεβασμό των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.
  • Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους.
  • Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση, και
  • Δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας».

Η συμφωνία χαιρετίστηκε από τη ΝΔ και το ΣΥΝ, ενώ το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωση του σημειώνει:

«Το κείμενο που υπογράφτηκε από τους Κ. Σημίτη - Σ. Ντεμιρέλ δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες. Αντίθετα, γεννά σοβαρές ανησυχίες, γιατί:

1. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώθηκε (Σύνοδος του ΝΑΤΟ για επέκτασή του, σε εξέλιξη η δημιουργία πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης κατά των λαών, ύπαρξη αμερικανικού σχεδίου για το Αιγαίο κ.ά.) μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν έγινε για να επιλύσει τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά για να προωθήσει τα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων", ειδικότερα την αμερικανοποίηση του Αιγαίου, την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

2. Στο κοινό ανακοινωθέν περιέχονται διακηρύξεις περί σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου κλπ., ταυτόχρονα όμως υπάρχουν σημεία, τα οποία η τουρκική πλευρά μπορεί να ερμηνεύσει όπως θέλει, π.χ. η διάταξη του κειμένου περί "ζωτικών συμφερόντων και ενδιαφερόντων της κάθε χώρας στο Αιγαίο".

3. Τα παραπάνω διφορούμενα στοιχεία μπορούν να ανοίξουν το δρόμο ενός διαλόγου "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης", ο οποίος, στα πλαίσια του γνωστού αμερικανικού σχεδίου, εξυπηρετεί και τις επεκτατικές επιδιώξεις της τουρκικής κυβέρνησης».

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο νότιο Αιγαίο θυελλώδεις με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από 20-40, στο Αιγαίο από 26-35 και στη Θεσσαλονίκη από 23-38 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και τοπικά ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25-39 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ...

ΠΡΟΘΕΣΗ να μη διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση τις αποζημιώσεις για τα θύματα της ναζιστικής κατοχής, αλλά ούτε καν αυτό το κατοχικό «δάνειο», που ετσιθελικά απέσπασαν από την Ελλάδα οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής (σελίδα 6)

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ από την πλευρά του ΚΚΕ, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, για το γεγονός ότι η ΕΕ περνάει σε ακόμα πιο αντιδραστική φάση, ιδιαίτερα με τη στρατιωτικοποίηση και την ενίσχυση του διωκτικού και κατασταλτικού της χαρακτήρα, μετά τη συνάντησή της με τον Δημήτρη Τσάτσο, ευρωβουλευτή, εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ (σελίδα 7).

«ΚΟΛΕΓΙΑ» με ιδιωτικές εταιρίες - ελληνικές και ξένες - κάνει το Εργατικό Κέντρο Βόλου, προκειμένου να συμμετάσχει σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αφορά στην εκπαίδευση μαθητών που αναγκάζονται - λόγω της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης - να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο και ιδιαίτερα την τεχνική εκπαίδευση(σελίδα 13)

ΠΑΓΩΜΕΝΗ παραμένει η αγορά της Θεσσαλονίκης, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. Η πρόωρη και μεγάλη διάρκεια των εκπτώσεων δε φάνηκε να φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στους καταστηματάρχες, που και φέτος εμφανίζονται να κάνουν εκπτώσεις μέχρι και 60% στα προσφερόμενα είδη (σελίδα 16)

ΜΕΤΑτις απειλές για πληρωμή του προστίμου, που επιβλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από τους κατοίκους του Νομού Χανίων, τώρα η κυβέρνηση επιστρατεύει τη βία και τα ΜΑΤ εναντίον εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατοίκων του Δήμου Ακρωτηρίου, προκειμένου να συγκαλύψει τις αποκλειστικά δικές της ευθύνες για το αίσχος της λειτουργίας της χωματερής του Κουρουπητού (σελίδα 17)

ΜΕΓΑΛΗ καμπάνια, με τίτλο «Αθήνα 2004 - Υπερασπίζομαι την παραλία», ξεκινά η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού, μπροστά στο διαφαινόμενο κίνδυνο για ολοκληρωτική καταστροφή της παράκτιας ζώνης, από τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (σελίδα 18)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 8 ΙΟΥΛΗ

1943 Στις αρχές Ιούλη 1943 οι Γερμανοί αποφάσισαν να αντικαταστήσουν με βουλγαρικά φασιστικά στρατεύματα, τα δικά τους στρατεύματα κατοχής και στην υπόλοιπη Μακεδονία. Στις 8 Ιούλη η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ κάλεσε το λαό σε «συναγερμό για τη σωτηρία του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης από τα νύχια των αιμοβόρων εισβολέων...». Απόφαση με παρόμοιο περιεχόμενο κυκλοφόρησε και η ΚΕ του ΕΛΑΣ. Η αρχή των κινητοποιήσεων έγινε στη Μακεδονία, στη θεσσαλονίκη στις 10 Ιούλη. Με την καθοδήγηση του ΕΑΜ συγκροτήθηκαν συλλαλητήρια με συμμετοχή χιλιάδων πατριωτών στις πόλεις Κιλκίς, Εδεσσα, Βέροια, Γιαννιτσά, Κοζάνη, Βόλο, Καρδίτσα, κ.ά.

1944 Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συμμαχικά καταδρομικά και αντιτορπιλικά βομβαρδίζουν την Γκουάμ, που ήταν υπό ιαπωνική κατοχή.

1951 Πάνω από 40 χιλιάδες καπνοπαραγωγοί και καπνεργάτες συγκροτούν μεγάλο συλλαλητήριο στην Καβάλα.

1951 Μεγάλο συλλαλητήριο σιτοπαραγωγών στο Κιλκίς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ