ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Σχέδιο παράδοσης στους επιχειρηματίες

Το ΠΔ για τους ιδιωτικούς φορείς προβλέπει την ίδρυση εταιριών με κάθε μορφή

Στη νομιμοποίηση των μέχρι τώρα διαγνωστικών κέντρων που λειτουργούσαν χωρίς άδεια, αλλά και στο ξεκαθάρισμα της αγοράς από τους μικρούς και μεσαίους γιατρούς, ώστε να διευκολυνθεί η επέλαση του επιχειρηματικού κερδοσκοπικού τομέα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) οδηγεί το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που ετοίμασε το υπουργείο Υγείας για τους «όρους, προϋποθέσεις, διαδικασία και προδιαγραφές για την ΠΦΥ».

Το σχέδιο κατ' επίφασιν υπόσχεται κανόνες περιορισμού στην ασύδοτη λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων. Αντίθετα, έρχεται να νομιμοποιήσει απλώς την κατάσταση που ήδη διαμορφώθηκε. Και το παράδοξο είναι - αν αυτό το ΠΔ προωθηθεί - ότι τότε οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις - δηλαδή τα Διαγνωστικά Κέντρα - θα είναι νόμιμα πια, ενώ τα μέχρι τώρα κλασικά εργαστήρια που ήταν νόμιμα ωθούνται στην... παρανομία, καθώς εκεί φαίνεται να κατατείνει μια ρύθμιση για τη διακίνηση δειγμάτων αίματος εκτός εγκαταστάσεων του ΦΠΥ και τη διενέργεια αναλύσεων από τα λεγόμενα εργαστήρια φασόν.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο, η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Φορέα Παροχής Υπηρεσιών (ΦΠΥ), χορηγείται σε εταιρίες με οποιαδήποτε νομική μορφή. Οι εταιρίες αυτές μπορεί να είναι προσωπικές, ΕΠΕ και ΑΕ.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που αντιβαίνει τον ΑΝ 1565/39 και την απορρέουσα ιατρική δεοντολογία (ΒΔ 25 Μαΐου του 1955) που απαγορεύουν στο γιατρό να συνεταιρίζεται με φαρμακοποιούς και άλλα άτομα που δεν έχουν το δικαίωμα άσκησης της ιατρικής.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση της προσωπικής εταιρίας, σύμφωνα με το σχέδιο του ΠΔ, θέτει τον περιορισμό ότι για τη νόμιμη σύσταση απαιτούνται τουλάχιστον τρία πρόσωπα. Μ' άλλα λόγια, απαγορεύει «το συνεταιρίζεσθαι» μεταξύ δύο ατόμων.

Για τις ΕΠΕ προβλέπει ότι περισσότεροι από τους μισούς εταίρους που εκπροσωπούν περισσότερο από το μισό του όλου εταιρικού κεφαλαίου, πρέπει να είναι ειδικευμένοι γιατροί. Ο γιατρός εταίρος απαγορεύεται να συμμετέχει σε άλλη ιατρική ή οδοντιατρική εταιρία ΠΦΥ ή να ασκεί ατομικά το επάγγελμα.

Για τις Ανώνυμες Εταιρίες προβλέπει ότι το σύνολο των μετοχών είναι υποχρεωτικά ονομαστικές και ότι ποσοστό τουλάχιστον 51% του κεφαλαίου και ο αντίστοιχος αριθμός μετοχών αναλαμβάνεται από ιδρυτές οι οποίοι είναι ειδικευμένοι ιατροί, κάτοχοι τίτλου ειδικότητας εκ των ασκούμενων στα ιατρεία ή εργαστήρια της εταιρίας.

Οι μετοχές αυτές μεταβιβάζονται εγκύρως με πράξη στη ζωή ή με αναγκαστική εκποίηση μόνο σε πρόσωπα με τις ίδιες ιδιότητες, δεν είναι δυνατή η σύσταση επ' αυτών ενεχύρου ή επικαρπίας υπέρ τρίτων, εκτός εάν πρόκειται για ιατρούς αντίστοιχης ειδικότητας, και απαγορεύεται η εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.

Οπως φαίνεται λοιπόν, ενώ στους γιατρούς των ΕΠΕ βάζει περιορισμούς για την άσκηση ατομικού επαγγέλματος δεν προβλέπεται το ίδιο για τους γιατρούς των ΑΕ.

Μέχρι τώρα τις συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τα Διαγνωστικά Κέντρα τις υπέγραφαν γιατροί για λογαριασμό των Διαγνωστικών Κέντρων. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΠΔ τώρα οι συμβάσεις θα υπογράφονται απευθείας ανάμεσα στα ταμεία και τις εταιρίες.

Είναι και αυτή μια ρύθμιση που δείχνει ότι η ΠΦΥ θα ανατεθεί μέσα «από πακέτα» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς, αφ' ενός, δεν αναπτύσσεται η δημόσια ΠΦΥ και, αφ' ετέρου, θα βγουν απ' τη μέση τα κλασικά εργαστήρια.

ΛΑΡΙΣΑ
Αναγκαίο το Μέτωπο στην Υγεία

Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη και της ΝΕ Λάρισας του Κόμματος

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λάρισα άνοιξε κυρίως για προεκλογικούς λόγους
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λάρισα άνοιξε κυρίως για προεκλογικούς λόγους
Τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ενίσχυση και την αναβάθμιση του Δημόσιου Τομέα Υγείας στη Θεσσαλία παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Πατάκης, ο Χρήστος Χαλκιάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωποι της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

Επισημάνθηκε ότι στην άθλια κατάσταση στο χώρο της υγείας, στο νομό Λάρισας και γενικά στη Θεσσαλία οδήγησε η πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, που μεθοδικά και με σχέδιο μετέτρεψαν το πολύτιμο αγαθό, όπως η πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται.

Οσον αφορά στη Θεσσαλία, επισημάνθηκε ότι είναι μια περιοχή που ήδη έχει κινήσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών, καθώς ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και μεγάλες επιχειρήσεις σχεδιάζουν τη λειτουργία μεγάλων θεραπευτηρίων, αφού η προκλητική πολιτική των κυβερνήσεων και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, έχει διαμορφώσει το ίδιο άθλια και χειρότερη κατάσταση απ' αυτή που επικρατεί σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που αποτυπώνουν την άθλια κατάσταση του δημόσιου τομέα υγείας στη Θεσσαλία, όπου το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπολειτουργεί, τα Νομαρχιακά υποβαθμίζονται, όπως επίσης, και τα Κέντρα Υγείας. Εγινε, δε, ιδιαίτερη αναφορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, για το οποίο τονίστηκε ότι άνοιξε για να εξυπηρετηθούν οι προεκλογικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ και ότι η σταδιακή λειτουργία του, γίνεται με την υποβάθμιση του παλιού νοσοκομείου της Λάρισας.

Σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου στη Λάρισα, τονίστηκε ότι από τις δηλώσεις του προκύπτει πως θα συνεχιστεί η πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου τομέα υγείας.

Επίσης, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Μετώπου πάλης για την Υγεία και ότι ειδικότερα για το νομό Λάρισας και τη Θεσσαλία οι φορείς και ο λαός πρέπει να διεκδικήσουν, μεταξύ των άλλων, την κατασκευή της δεύτερης φάσης της συνδετήριας πτέρυγας και την ανακαίνιση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων κλάδων, τη μεταφορά από το Πανεπιστημιακό της Γαστρεντερολογικής και Νευροχειρουργικής Κλινικής, την πρόσληψη προσωπικού στο Πανεπιστημιακό για να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά. Τέλος, ζήτησαν την κάλυψη των οργανικών θέσεων στα Κέντρα Υγείας και τη χρηματοδότησή τους, τη λειτουργία των αστικών Κέντρων Υγείας και τη βελτίωση της παροχής των ιατρικών υπηρεσιών από το ΙΚΑ και τ' άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Αντιρατσιστικό φεστιβάλ

Το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Αλσος Ιλισίων άνοιξε χτες το απόγευμα τις πύλες του. Μια συνάντηση - γιορτή για έναν κόσμο δίχως σύνορα, «ένα κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους», όπως δηλώνει και το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ.

Κοινότητες μεταναστών από Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Σουδάν, Ερυθραία και άλλες, δίνουν η κάθε μία το δικό τους χρώμα στη συνάντηση. Κάθε κοινότητα είχε φέρει μαζί της κι ένα κομμάτι από την πατρίδα της. Πίνακες ζωγραφικής, μικρά και μεγάλα ξύλινα γλυπτά που παρουσιάζουν θέματα από την καθημερινή ζωή, φορεσιές ακόμα και μικρά σκαλιστά αντικείμενα ήταν μερικά από αυτά που μπορούσε να απολαύσει το μάτι του επισκέπτη. Στο φεστιβάλ, ανάμεσα στα άλλα περίπτερα, την παρουσία τους δήλωσαν ο «Ριζοσπάστης» και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» με δικά τους περίπτερα.

Το φεστιβάλ χτες άνοιξε η συζήτηση με θέμα «Μετανάστες και εκπαίδευση». Στις 9 η ώρα μουσικά συγκροτήματα μετέφεραν ακούσματα από την Ελλάδα, τη Σερβία, την Κούβα, τη Λατινική Αμερική και την Ανδαλουσία. Σήμερα το φεστιβάλ ξεκινά με τη συζήτηση «Μετανάστριες στην Ελλάδα» και ακολουθούν συναυλίες με ροκ μουσική και πάρτι.

Πρόσκληση της ΟΓΕ σε θέατρο

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας συνεχίζοντας την πολιτιστική διαδρομή στους δρόμους της τέχνης, σας καλεί να πάμε θέατρο, κόντρα στην πολιτιστική υποβάθμιση των καιρών μας. Να δούμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση - απορύθμιση των αριστοφανικών χρόνων και να ανακαλύψουμε μέσα από το γέλιο της κωμωδίας του, τις ομοιότητες των καιρών μας. Η παράσταση «ΝΕΦΕΛΕΣ» του Αριστοφάνη, με τον Θύμιο Καρακατσάνη και τους Βασίλη Κολοβό, Γιώργο Μούτσιο, Τάκη Παπαματθαίου, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη και άλλους, θα δοθεί την Παρασκευή 14 του Ιούλη, στις 9 μμ, στο Θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ (Πατησίων και Μάρνης). Ελάτε να δούμε μια σπουδαία παράσταση με σπουδαίους συντελεστές, καλεί η ΟΓΕ. Προσκλήσεις διατίθενται από τα γραφεία της ΟΓΕ, Ιπποκράτους 120, καθώς επίσης από τους Γυναικείους Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά της ΟΓΕ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 3629.460 και 3618.951.

«Ψαλίδι» και στην εκπαίδευση των γιατρών

Βαθιά αντιδραστικό είναι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την «Εκπαίδευση για τις Ιατρικές Ειδικότητες», το οποίο παραχωρεί μέρος της εκπαίδευσης σε ιδιωτικά συμφέροντα - εταιρίες, βάζει μεγάλους φραγμούς στην απόκτηση ειδικότητας για τους νέους γιατρούς, ενώ αποκόβει το πτυχίο της ιατρικής σαν αναγκαίο προσόν για τη λήψη ειδικότητας στους νέους γιατρούς.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει κατ' αρχήν τη δημιουργία Επιτροπών αξιολόγησης εκπαιδευτικών νοσηλευτικών μονάδων και εργαστηρίων (ΕΠΑΞΕΝΟΜΕ). Οι Επιτροπές αυτές θα αποτελούνται από πέντε μέλη, τα οποία θα προτείνονται από τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων, από το ΕΣΥ, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τις επιμέρους Επιστημονικές Εταιρίες, ενώ σε αυτές θα συμμετέχει και ένας ειδικευόμενος γιατρός που ορίζεται από τα αντίστοιχα όργανα των ειδικευομένων. Με τον τρόπο αυτό, τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών (Ομοσπονδία, ΕΙΝΑΠ κλπ.) μένουν έξω από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, ενώ οι διαδικασίες αξιολόγησης και στελέχωσης των νοσοκομείων με ειδικευόμενους είναι έξω από τις ανάγκες της εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου θέτει φραγμούς στη διαδικασία επιλογής των ειδικευμένων και απόκτησης του τίτλου ιατρικής ειδικότητας, καθώς προβλέπει τη διενέργεια πανελλήνιων εξετάσεων τρεις φορές το χρόνο για την επιλογή τους.

Επιχείρηση υπηρεσιών το ... ΕΣΥ

Ανατροπές εκ βάθρων του ΕΣΥ και τη λειτουργία των υπηρεσιών του ως δημόσιων επιχειρήσεων προτείνει η άτυπη επιτροπή - υπό τον καθηγητή Γ. Τούντα - για τη διαβόητη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ», σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του «Βήματος»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προτάσεις της επιτροπής μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνουν συγχωνεύσεις και ομαδοποιήσεις νοσοκομείων, κατάργηση της μονιμότητας του νοεισερχόμενου προσωπικού, δημιουργία Περιφερειακών Συμβουλίων Κρίσης για πρόσληψη μη ιατρικού προσωπικού, νέο ενιαίο μισθολόγιο γιατρών ΕΣΥ κ.ά.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Γ. Τούντας απλώς επιβεβαίωσε τη δέσμη των προτάσεων. «Η υπό διαμόρφωση έκθεση της αρμόδιας ομάδας εργασίας δεν έχει παραδοθεί ακόμα στον υπουργό Υγείας» αναφέρει ο Γ. Τούντας προς «αποκατάσταση της αλήθειας» και προσθέτει: «Οσα αναφέρονται στο δημοσίευμα αποτελούν προσωπικές σκέψεις μελών της ομάδας εργασίας, που διατυπώθηκαν πριν από ένα μήνα στο πλαίσιο των εργασιών της ομάδας».

Και πριν ένα μήνα αλλά και παλιότερα διατυπώθηκαν οι ίδιες προτάσεις απ' τους ίδιους εισηγητές - που δεν τις αρνείται ο Γ. Τούντας και δε φαίνεται να απορρίπτει ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ