ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Απούλητα τα καρπούζια

Το 80% είναι στα χωράφια και κινδυνεύει απ' τον καύσωνα

Σε εξευτελιστικές τιμές πουλούν οι παραγωγοί που βρίσκονται σε απόγνωση

Το 80% της παραγωγής καρπουζιών στη Λάρισα παραμένει απούλητη στα χωράφια και κινδυνεύει να καταστραφεί, καθώς ο καύσωνας των ημερών στεγνώνει τα μποστάνια. Αλλά και οι μικρές ποσότητες που διοχετεύονται στην αγορά πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι παραγωγοί πουλούν το πολύ 17 δραχμές το κιλό, αλλά η «καθαρή» τιμή δεν ξεπερνάει τις δέκα δραχμές το κιλό, αφού θα πρέπει ν' αφαιρεθούν 3 δραχμές κατά κιλό, που πάνε για τα εργατικά της φορτοεκφόρτωσης, το 3% που πάει για το ΦΠΑ, τα έξοδα για την πλάστιγγα ζύγισης, αλλά και το «μερίδιο» που πολλές φορές παίρνει ο μεσίτης του εμπόρου. Οι έμποροι, μάλιστα, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των παραγωγών να πουλήσουν γρήγορα για να μην καταστραφεί η παραγωγή από τον καύσωνα, παζαρεύουν και κατορθώνουν να αγοράσουν σε ακόμα μικρότερη τιμή το προϊόν.

Απόγνωση, οργή και αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα των καρπουζοπαραγωγών της περιοχής του Μακρυχωρίου, που περιμένουν, δίπλα στις φορτωμένες πλατφόρμες, από τις 6 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, μήπως και έρθει κάποιος έμπορος και πουλήσουν. Τις περισσότερες φορές, η αναμονή τους δε δικαιώνεται, αλλά, και όταν σταθούν τυχεροί και πουλήσουν, η στενοχώρια τους είναι μεγάλη, γιατί αναγκάζονται να τα δώσουν σχεδόν τζάμπα, χωρίς καν να βγάλουν τα έξοδά τους.

Από τότε που σταμάτησαν οι εξαγωγές καρπουζιών, οι καρπουζοπαραγωγοί δεν είδαν «άσπρη μέρα». Το πρόβλημα εμφανίστηκε και πήρε μεγάλες διαστάσεις από το 1992 με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και συνεχίζεται αδιάλειπτα. Φέτος, όμως, η κατάσταση είναι τραγική. Μέχρι στιγμής, από το Μακρυχώρι έφυγαν μόνο 30 νταλίκες, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν φύγει πάνω από 200 νταλίκες. Παλιά η περιοχή πουλούσε πάνω από 1.000.000 τόνους καρπούζια και τώρα δεν πουλά σχεδόν τίποτε. Το πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος που οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια ανάγκασε τους αγρότες της περιοχής να μειώσουν πολύ την καλλιέργεια. Ετσι, από τα 5.000 στρέμματα που καλλιεργούσαν με καρπούζια πριν μερικά χρόνια, φέτος καλλιεργήθηκαν μόνο 3.000 στρέμματα.

Οι καρπουζοπαραγωγοί είναι απογοητευμένοι και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη διάθεση του προϊόντος, γιατί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα, ενώ τα χρέη στην Τράπεζα «τρέχουν» και τους «σφίγγουν το λαιμό». Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί πλήρως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δηλώνουν ότι αν δε ληφθούν αυτά τα μέτρα, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού χωρίς εισόδημα δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.


Τι να σπείρουν;

Πριν λίγα χρόνια, ο τότε υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, συμβούλευε τους αγρότες της Θεσσαλίας να σπείρουν καρπούζια για να τα κονομήσουν. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας - αφού στην αρχή, μέσω του υφυπουργού Β. Αργύρη, τους συμβούλεψε να σπείρουν ...αγγούρια, χωρίς να τους πει τι θα τα κάνουν - τώρα συμβουλεύει τους καρπουζοπαραγωγούς της Λάρισας ν' αλλάξουν καλλιέργειες, αφού το καρπούζι δεν πουλιέται πλέον. Ομως, τι άλλο να σπείρουν; Η βαμβακοκαλλιέργεια, που, ακόμα, αποτελεί κάποια εναλλακτική λύση, με απόφαση της κυβέρνησης, περικόπτεται κατά 700.000 στρέμματα. Περιορισμούς στις καλλιέργειες και ποσοστώσεις στην παραγωγή θέτει η ΕΕ και στο στάρι, στο καλαμπόκι, στα τεύτλα, στα καπνά, στη βιομηχανική ντομάτα, σ' όλα σχεδόν τ' αγροτικά προϊόντα. Επομένως, οι καρπουζοπαραγωγοί δεν έχουν εναλλακτική λύση και οι συμβουλές της κυβέρνησης δεν αποτελούν παρά σκέτη κοροϊδία...


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ελεος!..

Ηρθε και με βρήκε να κάνει τα παράπονά του σαν να φταίω εγώ. Ηρθε κι έπεσε στα πόδια μου εκλιπαρώντας. Ελεος... μου λέει. Μα, τι να του κάνω; Καταλαβαίνω, είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος, απασχολήσιμος ή μη, που θέλει να ενημερώνεται και ως εκ τούτου παίρνει τις δόσεις του κι έχει την εξάρτησή του. Τι να προτείνω; Απαντά πως δεν υπάρχει άλλο μέσον. Η εφημερίδα θεωρεί πως είναι παρωχημένο προϊόν και θέλει κάποιες προσπάθειες. Οπότε δεν απομένει παρά η τηλεόραση και, μάλιστα, του προσφέρει την τροφή μασημένη, άνευ κόπου.

***

Εντάξει - λέει και συμβιβάζεται - ο κ. Ευαγγελάτος και ο κ. Καψής είναι ένα αναγκαίο κακό. Επίσης η κα Δούκα είναι ένα αναγκαίο κακό. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος και ο κ. Αθανασίου τα ίδια. Οσο για την κα Παναγιωταρέα, αυτή κι αν είναι αναγκαίο κακό. Τους τρως στη μάπα και χορταίνεις. Υπάρχει κι επιδόρπιο κουλτούρας και θεάματος, ολίγος Κούλογλου και ολίγη Κορομηλά σαν σερμπέτι. Την κα Νικολούλη την ανέχεται μόνο και μόνο επειδή οι τουαλέτες που αλλάζει κάθε φορά είναι κομψές. Με τα άλλα όμως, τα υπόλοιπα, τι γίνεται; Με τη γέμιση, τους μαϊντανούς και τα μπαχάρια;

- Πατά το κουμπί και βλέπεις. Κεφάλι ογκώδες, μάγουλα ροδαλά και τετράπαχα. Δεν τρομάζει. Δεν είναι ούτε ο κ. Πάγκαλος ούτε ο κ. Βενιζέλος. Είναι ο κ. Χατζηφώτης. Μ' όλο το σεβασμό και την εκτίμηση που του εμπνέει, πέφτει στα πόδια του. Αμάν, κ. Χατζηφώτη μας. Ελεος, κ. Χατζηφώτη μας. Ξέρω, τα ελληνικά σας είναι πολύ καλά, έστω και με το δωδεκανησιακό αξάν. Επίσης, ξέρω πολύ καλά κάθε φορά που θ' ανοίξετε το στόμα σας τι θα πείτε. Επιτέλους, λυπηθείτε μας προστατέψτε την αισθητική μας. Πείτε κι ένα ΟΧΙ. Εσείς δεν πάτε διακοπές;

***

Πατά σ' άλλο κανάλι. Αμάν, λέει. Αλλη γνωστή φυσιογνωμία. Ο κ. Γιακουμάτος. Αν ήταν μόνο γιατρός, θα το καταλάβαινε, αλλά κυρίως είναι πολιτικός. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό τι πρέπει να κάνετε τα χέρια σας όταν μιλάτε. Σε τελευταία ανάλυση, εάν δεν ξέρετε, δέστε τα με χειροπέδες. Είναι υποχρεωμένος να σας υπενθυμίσει πως πρέπει να κάνετε μερικές ασκήσεις ορθοφωνίας, να μην τρώτε τις συλλαβές. Να καταλαβαίνουμε, επιτέλους, τι λέτε. Στον καθρέφτη με τις ώρες, λοιπόν. Θα φωνάζετε αργά και δυνατά μα... μα... μα., λα... λα..., λα μήπως και διορθωθεί τίποτα.

Μετά, άλλο κανάλι. Λίγο δύσκολο να τον ξετρυπώσει, αλλά σίγουρα είναι αυτός. Ο κ. Παπαθεμελής μας. Εχει φαίνεται πιάσει βάρδια από νωρίς και η λογοδιάρροια δε σταματά.

Επιτέλους, είναι δύσκολο το όχι στην αίγλη της κάμερας; Και σεις, κ. Γείτονα. Χάρηκε πολύ, όταν πήγατε τα εγγονάκια σας στην Πάρνηθα να παίξουν με το χιόνι. Δεν τα πάτε τώρα στη θάλασσα να κάνουν κανένα μπάνιο να ησυχάσουμε κι εμείς;

Κ. Πάνο Παναγιωτόπουλε! Αντικειμενικός σκοπός επετεύχθη, βουλευτιλίκι και μάλιστα σε καλή σειρά. Κάνετε λίγο κράτει, αρκετά. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλο ένα εκατομμύριο Ελληνες που μπορούν να μιλούν έτσι. Ποιος τους ξέρει; Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για σας, κ. Πρωτόπαππα. Κι αλίμονο σ' όποιον σας υπενθυμίσει το παρελθόν σας στη ΓΣΕΕ. Ασφαλώς θα το 'χετε ξεχάσει.

Κ. Θύμιο Καρακατσάνη. Είστε ένας θαυμάσιος ηθοποιός. Αφήστε μας να σας βλέπουμε έτσι και μην αδικείτε τον εαυτό σας. Πέστε και κανένα ΟΧΙ. Υπάρχουν κι άλλοι ειδικοί σε όλα.

***

Τώρα τελευταία, μαύρη μαυρίλα πλάκωσε στο γυαλί. Πολύ ράσο, βρε αδελφέ. Μαύρο ράσο, άσπρο γένι, και ανελέητο με την κάμερα φλερτ. Για τον κ. Χριστόδουλο δε μιλά. Στ' αναγκαία κι αυτός. Στον πατέρα Γ. Μεταλλινό τρέφει απεριόριστη εκτίμηση. Πόσο θα επιθυμούσε σ' ένα μικρό ξωκλήσι ν' ακούσει από το στόμα του, ταπεινά τη θεία λειτουργία! Πείτε τους ένα ΟΧΙ. Δε θα χαθεί τίποτα. Ζούγκλα και Τύπος κι ένα συνονθύλευμα τουρλού - τουρλού. Σωτηρόπουλος, Ιατρόπουλος και η κυρία με το μαλλί αλά πόλκα

Αμάν, έλεος. Απαλλάξτε μας.

Αυτή είναι η πρώτη αποχαυνωτική δόση. Ας μας συγχωρήσουν ο κ. Παυλόπουλος, ο κ. Πολύδωρας, ο κ. Γιαννόπουλος, ο κ. Κούγιας, ο κ. Λυκουρέζος, ο κ. Κουναλάκης, ο κ. Παπαδημούλης, δεν είναι εκτός νυμφώνος.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ