ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναβάλλονται μέχρι να... ματαιωθούν οι συνομιλίες

Στις 12 Ιούλη θα διακοπούν οι συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και των δύο πλευρών στην Κύπρο και θα συνεχιστούν και πάλι στην ελβετική πόλη στις 24 του μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν την έναρξη των συνομιλιών, ο Ρ. Ντενκτάς είχε ξεκαθαρίσει πως θα απουσιάσει οπωσδήποτε από τη Γενεύη στις 20 του μηνός, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις της εθνικής εορτής της χώρας του, δηλαδή να γιορτάσει την εισβολή του 1974, των τουρκικών δυνάμεων που διαίρεσαν την Κύπρο.

Πάντως, η κυπριακή πλευρά, για προφανείς λόγους, διεκδικεί την «πατρότητα» του αιτήματος για αναβολή των συνομιλιών. Οπως υποστηρίζει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων «η αναβολή των συνομιλιών της Γενεύης, στις 12 Ιούλη, έγινε με αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς και λόγω πολιτικών εξελίξεων που θα διαφανούν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι οποίες ανέφεραν επίσης πως μέχρι την ημερομηνία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί η φάση της παρουσίασης της "κατ' οίκον εργασίας" που ετοίμασε η κάθε πλευρά, όπως τους ζήτησαν τα Ηνωμένη Εθνη. Αναμένεται ότι τα ΗΕ θα υποβάλουν στη συνέχεια κάποιες ιδέες προς τις δύο πλευρές, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν αυτό θα γίνει πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς φύγουν από τη Γενεύη ή με την επιστροφή τους στις 24 Ιούλη».

Προκλητικός ο Ντενκτάς...

Η Τουρκία θέλει το διάλογο, για τα θέματα του Αιγαίου, γιατί πιστεύει ότι έτσι θα κατοχυρωθούν καλύτερα τα δικαιώματά της, ισχυρίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ. Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας ΓΙΕΝΙ ΜΠΙΝΓΙΛ, για το πόσο εύκολα θεωρεί ότι μπορούν να λυθούν τα προβλήματα του Αιγαίου και της Κύπρου, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε: «Στην πραγματικότητα, εμείς είμαστε η πλευρά της οποίας τα δικαιώματα παραβιάζονται και δεν αναγνωρίζονται. Προτείνουμε το διάλογο ώστε να σταματήσει αυτή η αρνητική κατάσταση».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μπ. Ετσιβίτ επανέλαβε τις απόψεις της Αγκυρας περί ύπαρξης δύο ανεξαρτήτων κρατών στο νησί και είπε ότι «αν η Τουρκία είχε κάποια πρόθεση να καταλάβει όλη την Κύπρο, θα είχε παρατείνει για μερικές ακόμα ημέρες την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974». «Αν η ΕΕ μας αφήσει μόνους, οι Ελληνοκύπριοι θα συμφωνήσουν ευκολότερα με την τουρκοκυπριακή πλευρά», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «όσο η ΕΕ ασκεί πίεση στην Τουρκία σχετικά με το θέμα της Κύπρου, τόσο θα συνεχίζεται η αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας».

Την... πάπια παριστάνει η Αθήνα

Την ίδια ώρα που η Αγκυρα προκαλεί, ο υπουργός Τύπου της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζει την προσπάθεια να περισώσει το «καλό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναζητώντας δικαιολογίες για τις τουρκικές κινήσεις στα Στροβίλια της Κύπρου.

«Η υπόθεση αυτή, είπε ο Δ. Ρέππας, αφορά τον ΟΗΕ. Θα πρέπει, όπως άλλωστε έχει γίνει μέχρι τώρα, όχι μόνο να επιληφθεί ο κ. Ανάν, αλλά οι προσπάθειές του να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα. Στρέφεται εναντίον του ΟΗΕ, μέχρι σημείου εξευτελισμού του μεγάλου Οργανισμού, η κίνηση αυτή των κατοχικών δυνάμεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα και θα συνεχίσει να αναφέρεται σε αυτό, με κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο. Υπενθυμίζω ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας θα θέσει αυτό το θέμα, κατά τη διάρκεια του γεύματος, στους ομολόγους του των χωρών - μελών της ΕΕ».

Ο υπουργός Τύπου της ελληνικής κυβέρνησης, προσπάθησε επίσης να «διορθώσει» την άποψη του υπουργού Αμυνας της Κύπρου, ο οποίος υποστήριξε πως η κίνηση των Τούρκων στα Στροβίλια ήταν «προέλαση» και το γεγονός αυτό αποτελεί «αιτία πολέμου».

«Δε θα πρέπει, είπε ο Δ. Ρέππας, να δημιουργείται, και στην περίπτωση αυτή, κάποια σύγχυση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν είναι δυνατό κάποιος να μιλάει για δημιουργία αιτίας πολέμου, την ώρα που η κυβέρνησή του συζητά, στο πλαίσιο ενός γύρου συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό θέμα. Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να στηρίξουμε την κυπριακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος με πολύ έξυπνο τρόπο υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και επιχειρεί να προωθήσει, κατά τον καλύτερο τρόπο, την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό».

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Λιτότητα και το 2001

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι «διαπραγματεύσεις» μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων και εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, στην τρίτη κατά σειρά συνάντησή τους στα πλαίσια του νόμου περί «συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο». Και στη χτεσινή συνάντηση, η κυβέρνηση επανέφερε ουσιαστικά τις προτάσεις λιτότητας που είχε διατυπώσει και στις προηγούμενες συναντήσεις. Η κυβέρνηση με κύριο επιχείρημα την πτώση του πληθωρισμού, πρότεινε «αυξήσεις» της τάξης του 2% για το προσεχές έτος. Οσον αφορά στα θεσμικά, επανέλαβε τις προτάσεις της περί σύνδεσης του μισθού με την αποδοτικότητα, τη λειτουργία και τα απογεύματα δημόσιων υπηρεσιών και την εφαρμογή συστημάτων «εκπαίδευσης» που η αποδοχή τους θα οδηγήσει στην ιδεολογική και πολιτική χειραγώγηση εργαζομένων και συνδικάτων.

Επιβεβαιώθηκε έτσι για άλλη μια φορά η εκτίμηση της παράταξης της ΕΣΑΚ Δημοσίου, που από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφες» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο και οιονεί «κοινωνικό διάλογο» που οδηγεί στην υποταγή.

Συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ, τόνιζαν τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, για τη συναίνεση που επέδειξε το διάστημα αυτό, στην καρικατούρα αυτή των Συλλογικών Συμβάσεων, στην υποχωρητικότητά της και στην απεμπόληση των ουσιαστικών οικονομικών αιτημάτων των δημόσιων υπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο - υπογράμμιζαν - θα πρέπει να αντιταχθούν στα σχέδια της νέας λιτότητας και να μην επιτρέψουν να επαναληφθεί και στο χώρο του δημοσίου το στημένο παιχνίδι που είδαμε στην περίπτωση της ΓΣΕΕ στο θέμα της Συλλογικής Σύμβασης.

Η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να καθορίσει τη στάση της, διοργανώνει την Τρίτη σύσκεψη Ομοσπονδιών και την Πέμπτη συγκαλεί το Γενικό Συμβούλιο.

ΚΚΕ
Η δίκαιη λύση συνθλίβεται στις συμπληγάδες ΗΠΑ και ΕΕ

Σε ανακοίνωσή του για τη διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζει: «Η διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ, ότι η περιβόητη κινητικότητα για το Κυπριακό, δεν αποτελεί παρά μια τακτική παρελκυστική, μέχρι να οριστικοποιηθεί η θεσμική διχοτόμηση της Κύπρου, είτε με τη μορφή της συνομοσπονδίας, είτε ανοιχτά. Υπεύθυνη δεν είναι μόνο η πολιτική της Τουρκίας. Είναι πρώτα απ' όλα η πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ, που σιγοντάρουν την τουρκική.

Η νέα εξέλιξη αποδείχνει και πάλι, ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνθλίβεται ανάμεσα στις συμπληγάδες που λέγονται ΗΠΑ και ΕΕ. Οι πολιτικές δυνάμεις και πρωταρχικά η κυβέρνηση, που στήριξαν τη συμφωνία του Ελσίνκι και θριαμβολόγησαν για την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην ΕΕ, ως μέσο δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, πρέπει να απολογηθούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ