ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΟΙΚΗΣΗ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Απαιτεί πλήρη υποταγή στην κερδοφορία της

Εκδήλωση για να αναλύσει στους εργαζόμενους τα δήθεν κοινά τους συμφέροντα έκανε η εργοδοσία, αλλά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων χάλασε το «οικογενειακό» κλίμα

Την απόλυτη υποταγή τους στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» της επιχείρησης ζητά από τους εργαζόμενους η διοίκηση των σούπερ - μάρκετ «Ατλάντικ».

Την περασμένη Κυριακή, η εργοδοσία μάζεψε όλους τους εργαζόμενους σε επίπεδο Αττικής σε ξενοδοχείο στο Καβούρι για να τους μιλήσει για την κρίση, την επιχείρηση και τα δικά τους καθήκοντα. Η εργοδοσία κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν ό,τι μπορούν, να συμβάλουν στη μεγαλύτερη πώληση των προϊόντων με όποιο τρόπο μπορούν, κλπ., κλπ. Ενα από τα ισχυρά «επιχειρήματα» που χρησιμοποίησε ήταν ότι πρόκειται για μια ελληνική επιχείρηση, που ανήκει σε Ελληνες ιδιοκτήτες και ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι έχουν ένα ακόμα επιπρόσθετο λόγο να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, παρουσιάζοντάς το, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως «πατριωτικό» καθήκον.

Το σκηνικό που προσπάθησε να στήσει η εργοδοσία «χάλασε» ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που με εξόρμηση, έξω από το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν κόντρα και ενάντια στα εργοδοτικά και τρομοκρατικά διλήμματα, απαντώντας με τη συσπείρωση και πάλη τους για την υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων. Συμφερόντων που - όπως αναδείχθηκε και στις κουβέντες που έγιναν - είναι αντίθετα με αυτά του κεφαλαίου, «ντόπιου» ή «εισαγόμενου».

Συμφέροντα διαμετρικά αντίθετα

Αυτό το αναδεικνύει η ίδια η πείρα των εργαζομένων στα «Ατλάντικ». Δεν είναι τυχαίο ότι και πριν την κρίση, που επικαλείται σήμερα η εργοδοσία, οι εργαζόμενοι στα «Ατλάντικ» αντιμετώπιζαν πολλά και σοβαρά προβλήματα όπως: Παγίωση της καθυστέρησης των πληρωμών, συνεχείς μεταθέσεις (για να παραιτηθούν), απολύσεις (με προκλητικούς ισχυρισμούς περί κλοπών), κλπ., ενώ τα κέρδη της επιχείρησης πήγαιναν μια χαρά. Ακριβώς τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και σήμερα. Τα ίδια και χειρότερα προβλήματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν και αύριο γιατί τα όποια μέτρα παίρνονται είτε σε επίπεδο επιχείρησης, είτε σε συνολικότερο επίπεδο θα είναι μόνιμα και σαρωτικά στη ζωή του εργάτη.

Βέβαια, η εργοδοσία κάνει τη δουλειά της και καλά την κάνει. Ζητάει από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη και τώρα (όπως τους ζητά πάντα) ώστε να μη θιγούν τα κέρδη της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έτσι θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι. Μόνο που τα κέρδη της εργοδοσίας δε διασφαλίζονται παρά μόνο με επίθεση και σάρωμα ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στα «Ατλάντικ», πέρα και έξω από τα κελεύσματα της εργοδοσίας, της κυβέρνησης, έχουν ένα πολύ σοβαρό και άμεσο καθήκον: Να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή 24ωρη απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Να γυρίσουν την πλάτη τους και να απομονώσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό (τέτοια είναι η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου), να στηρίξουν την ολόπλευρη ενίσχυση του κλαδικού συνδικάτου. Αυτή θα είναι και η καλύτερη συμβολή τους στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΘΑΛΑΜΗΠΟΛΩΝ
«Κουκουλώνει» την αντεργατική επίθεση

Στη χτεσινή συνέλευση, δε βρήκε να πει ούτε μια λέξη για την αυριανή απεργία

Σε «παρωδία» μετέτρεψε η εργοδοτική διοίκηση της Ενωσης Θαλαμηπόλων την ετήσια απολογιστική συνέλευση του κλάδου, που έγινε χτες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Oι εφοπλιστές, στο πλαίσιο της ανελέητης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει στα ναυτεργατικά δικαιώματα με όπλο την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απροκάλυπτα έχουν δηλώσει ότι «οι θαλαμηπόλοι δεν είναι ναυτεργάτες», επιδιώκοντας να τους θέσουν «εκτός» οργανικής σύνθεσης και να τους καταδικάσουν στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία. Και όμως η διοίκηση της Ενωσης, με πρωτεργάτη τον πρόεδρό της Γιάννη Φραγκουλίδη, στον ολιγόλεπτο «απολογισμό» κουκούλωσε την πραγματικότητα, αναφέρθηκε γενικώς και αορίστως στην ενότητα του κλάδου, ενώ δεν είπε ούτε μία λέξη για την αυριανή απεργία στα καράβια.

Η όλη διαδικασία ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου που δρουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και στην ΠΝΟ (όπου εξ οφιτσίου τη διοίκησή της την αποτελούν οι πρόεδροι των ναυτεργατικών σωματείων μέλη της), της αποστολής που τους έχει ανατεθεί να στρώσουν το δρόμο για την εφοπλιστική επέλαση. Ετσι εξηγήθηκε και το γεγονός ότι ο πρόεδρος, στην αρχή της συνέλευσης, επιχείρησε να πετάξει έξω από το χώρο της συνέλευσης την δημοσιογράφο του «Ρ» ακόμα και με προπηλακισμούς! Προσπάθεια που έπεσε στο κενό ύστερα από παρέμβαση των ίδιων των θαλαμηπόλων.

Η μόνη στιγμή που η συνέλευση απέκτησε περιεχόμενο, ήταν όταν το λόγο πήρε ο Νίκος Φλυτζάνης, εκπρόσωπος της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, ο οποίος ενημέρωσε τους θαλαμηπόλους για τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα, τι προετοιμάζουν οι εφοπλιστές. Τους κάλεσε να συνταχθούν με τις ταξικές δυνάμεις και το αγωνιστικό τους πρόγραμμα, να συσπειρωθούν στα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, να δώσουν αποφασιστικά το «παρών» τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και να κάνουν δική τους υπόθεση το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει.

Ναυτικό ατύχημα ανοιχτά της Τήλου

Ερωτήματα προκαλεί το ότι ο εισαγγελέας κάλεσε να πάρει μέτρα για την αποφυγή ρύπανσης τον ... πλοίαρχο

Σοβαρό ναυτικό ατύχημα έγινε χτες τα ξημερώματα, όταν το φορτηγό πλοίο «ΑLBORADA» με σημαία Κομόρες και πέντε ναυτεργάτες αλλοδαπούς πλήρωμα, καθώς έπλεε 5 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Τήλου, πήρε μεγάλη κλίση εξαιτίας εισροής υδάτων από άγνωστη αιτία, με αποτέλεσμα ο πλοίαρχος, στις 2.30 π.μ. να εκπέμψει σήμα κινδύνου - το οποίο έλαβε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας - και να δώσει εντολή εγκατάλειψης πλοίου. Από το Θάλαμο ενημερώθηκαν παραπλέοντα πλοία, σηκώθηκε ελικόπτερο, ενώ στο πλοίο βρέθηκαν τρία πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ρυμουλκό.

Στις 3.30 το πρωί από το ελικόπτερο εντοπίστηκαν οι 5 ναυτεργάτες του πληρώματος σώοι σε πνευστή σχεδία. Οι 5 ναυτεργάτες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εξήλθαν. Εντύπωση και σωρό ερωτημάτων, προκαλεί το γεγονός ότι από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, ο οποίος διέταξε σχηματισμό δικογραφίας, επιδόθηκε στον πλοίαρχο του πλοίου, έγγραφο, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας «για την υποχρέωσή του να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο προς αποφυγή πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης»! Και ότι τον κάλεσε να καταθέσει ανωμοτί, δηλαδή χωρίς να ορκιστεί, που πρακτικά σημαίνει ότι τον θεωρεί ύποπτο για το ναυτικό ατύχημα και μπορεί να του απαγγείλει κατηγορίες! Πρόκειται για ενέργεια πρωτοφανή, καθώς, σύμφωνα με τους κανονισμούς, από τη στιγμή που ο πλοίαρχος εκπέμψει σήμα κινδύνου και δώσει εντολή εγκατάλειψης πλοίου, σημαίνει ότι ο ίδιος δεν μπορεί πλέον να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια και ότι από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η πλοιοκτήτρια εταιρεία και η τοπική αρχή.

Το «ALBORADA» είχε αποπλεύσει από Βάρνα Βουλγαρίας με προορισμό το λιμάνι Μερσίνη Τουρκίας φορτωμένο με 49 μετρικούς τόνους τσιγάρων και ειδών καπνού.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τις απολύσεις στα ξενοδοχεία και ΜΜΕ

Τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ανώνυμης Εταιρείας ξενοδοχειακών και τουριστικών μονάδων «Aquis» στην Κέρκυρα καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ με αφορμή τις απολύσεις και την προσπάθεια της εργοδοσίας να υλοποιήσει ανεμπόδιστα τις αντεργατικές επιδιώξεις με άθλιες και τρομοκρατικές πρακτικές σε βάρος του ταξικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο οποίο απέστειλε εξώδικο καταθέτοντας παράλληλα μήνυση στον πρόεδρο του σωματείου Σταμάτη Πελάη.

Στις απολύσεις εργαζομένων από την εταιρεία «Aquis» προστέθηκαν και 4 εργαζόμενοι στο τηλεοπτικό κανάλι «Τηλεκέρκυρα». «Κατά κανόνα, σημειώνεται, τα ιδιωτικά ΜΜΕ καταπατούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χρησιμοποιούν ευέλικτες σχέσεις εργασίας και αντί να αποτελούν μέσα πληροφόρησης και επικοινωνίας γίνονται όχημα της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής, της χυδαίας προπαγάνδας ενάντια στο εργατικό κίνημα».

Σε αυτή την κυρίαρχη αντεργατική πολιτική και την καλλιεργούμενη τρομοκράτηση που επιδιώκει να πληρώσουν την κρίση του κεφαλαίου οι εργαζόμενοι, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην σκύψουν το κεφάλι. Να παλέψουν για το αναφαίρετο δικαίωμά τους σε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα συμμετέχοντας μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στις 24 Φλεβάρη.

Την εργοδοτική τρομοκρατία στα ξενοδοχεία του ομίλου «Aquis» καταγγέλλει και η Επιτροπή Επισιτισμού - Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την πλήρη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων και του ταξικού συνδικάτου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Διπλή η αυριανή μάχη

Διπλή μάχη δίνουν αύριο, Τετάρτη, οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο του επισιτισμού τουρισμού που συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής και πραγματοποιούν την εκλογοαπολογιστική τους συνέλευση. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) και μετά το τέλος της συνέλευσης σύσσωμοι οι εργαζόμενοι του κλάδου θα κατευθυνθούν στην Ομόνοια, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Σε ΕΛΒΑΛ και ΧΑΛΚΟΡ το ΚΚΕ

Μαζική εξόρμηση για την απεργία και την ανάγκη απάντησης στην αντεργατική θύελλα πραγματοποιεί σήμερα στις 2.30 μ.μ. το ΚΚΕ στα εργοστάσια του ομίλου Στασινόπουλου, ΕΛΒΑΛ και ΧΑΛΚΟΡ στα Οινόφυτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ